Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.66 Ion Diniță - declarație politică cu titlul: "Modificările Codului fiscal conțin propunerile conservatoare de scădere a TVA la produsele de bază";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ion Diniță:

"Modificările Codului fiscal conțin propunerile conservatoare de scădere a TVA la produsele de bază!"

Proiectele noului Cod fiscal și a noului Cod de procedură fiscală, adoptate recent de Guvern, prevăd o serie de modificări care vor influența în mod benefic atât activitatea companiilor, cât și nivelul de trai al românilor în anii următori. Cele două legi sunt pe circuitul de avizare, urmând să fie trimise Parlamentului în următoarele zile pentru a fi dezbătute și votate.

Între cele mai importante prevederi se numără introducerea unor înlesniri fiscale absolut necesare, multe dintre acestea fiind susținute de ani buni de Partidul Conservator. Astfel, companiile străine care au conducerea efectivă în țara noastră vor plăti de acum înainte impozitul pe profit în România. În ceea ce privește sistemul de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, acesta va avea cote diferențiate în funcție de numărul de angajați. Impozitul prevăzut este de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi angajați inclusiv, 3% pentru cele cu un angajat și 3% plus 1.530 lei pentru cele fără angajați. Totodată, noul Cod fiscal stipulează că angajatul este persoana salariată cu normă întreagă. Microîntreprinderile nou înființate ar urma să fie impozitate cu 1% în primii doi ani de activitate, în timp ce cele care nu mai îndeplinesc condițiile vor plăti impozit pe profit din trimestrul în care nu le mai îndeplinesc, și nu de la începutul anului, așa cum este în prezent.

Noile modificări vor introduce contribuția de asigurări sociale de 10,5% pentru toate veniturile din activități independente. Contribuția de sănătate nu va mai fi deductibilă la determinarea impozitului pe venit, ceea ce va însemna o creștere reală a impozitului de la 16% la 16,88%. Toate aceste modificări vor determina o majorare a impozitării persoanelor fizice autorizate.

În ceea ce privește TVA, se va aplica taxarea inversă și la transferul de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel. La capitolul impozite și taxe locale, un fapt extrem de pozitiv este acela că se va schimba subiectul impozitării. Astfel, impozitul se va aplica în funcție de destinația clădirii (rezidențială sau nerezidențială), în loc de persoană (juridică sau fizică). În consecință, cota va fi între 0,08% și 0,2% pentru clădiri rezidențiale și între 0,2% și 1,3% pentru cele nerezidențiale, ceea ce constituie o mare diferență față de prevederile actuale, acum locuințele fiind impozitate cu 0,1%. Adoptarea noilor prevederi ale Codului fiscal va permite, începând de anul viitor, autorităților locale să poată reduce taxa cu până la 20% sau o majorare cu până la 100%, fapt ce va genera încasări mai mari la bugetele locale. De asemenea, va fi eliminată supraimpozitarea celei de-a doua locuințe și a următoarelor, precum și a locuințelor care depășesc 150 m2. Totodată, consiliile locale vor avea posibilitatea să majoreze cu până la 500% impozitele pentru clădirile neîngrijite, terenul ocupat de clădiri în proporție de mai puțin de 20% și terenurile agricole nelucrate doi ani consecutiv.

Odată cu introducerea noului Cod fiscal și a noului Cod de procedură fiscală, TVA și accizele ar urma să scadă în 2016, însă Guvernul a anunțat că reducerea va avea loc încă din acest an, pentru a preveni sincope în consum. Vor fi puse în aplicare proiectele demarate în acest sens de Partidul Conservator, respectiv reducerea TVA standard de la 24% la 20% și scăderea TVA la carne, legume și fructe de la 24% la 9%, precum și diminuarea accizelor la carburanți cu 16-20 de procente.

Iată, așadar, o serie de modificări pozitive ale legislației fiscale care vor avea ca efect creșterea economică națională, independența financiară a autorităților locale, și, nu în ultimul rând, creșterea mult așteptată a nivelului de trai și a vieții de zi cu zi a românilor.