Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.74 Liviu Harbuz - declarație politică: - "Justiție până la capăt, dar fără ură și părtinire";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Liviu Harbuz:

"Justiție până la capăt, dar fără ură și părtinire"

Corupția a luat forme halucinante, de la dimensiunea relațiilor de tip mafiot, întreținute de lideri ai unor companii sau concerne multinaționale, până la valoarea sumelor vehiculate în traficul de influență ce a cangrenat și parazitat instituții și oameni.

Miliarde de euro luate prin rapt, jaful care a stors avuția țării prin mafia transpartinică a lui Băsescu, sunt prejudicii la vedere, cuantificabile în școlile, spitalele, drumurile care nu s-au mai făcut, în locurile de muncă ce nu s-au mai creat. Un prejudiciu la fel de mare, mai greu de măsurat, dar vizibil în relațiile dintre oameni, între cetățean și instituțiile statului este neîncrederea, suspiciunea, ura și dezbinarea care macină societatea sub presiunea corupției și a parveniților, îmbogățiților prin rapt. Ei reprezintă multiplicarea lui Ceaușescu. L-am omorât pe Ceaușescu, dar astăzi avem mai mulți de Ceaușescu. Ceaușescu a înfometat poporul pentru a plăti datoriile externe ale României, dar astăzi asistăm siderați la înfometarea poporului de către parveniții aroganți.

Dacă l-am omorât pe Ceaușescu, am crezut că am distrus un sistem, că putem reveni la normalitate, la încredere, speranță și viață demnă. Nu ne este permis, încă, atât timp cât lupta împotriva corupției tinde să acapareze interesul public, tinde să devină factor destabilizator.

Actul de justiție nu poate fi suficient și nici nu ne vor ține de foame anii de pușcărie primiți de acești infractori. Recuperarea prejudiciilor, actul de justiție dus până la capăt va fi proba finală că lupta anticorupție însănătoșește societatea și relația dintre semeni.

Înșelătoria, minciuna, frauda, traficul de influență sau mita nu trebuie lăsate să ajungă de la parveniții acestor vremuri în modul de viață al românilor. Mă aștept ca, mai ales, tânăra generație să respingă și să condamne astfel de derapaje și pe exponenții acestei categorii de parveniți și corupți. Mă aștept ca, mai ales, instituțiile statului și persoanele cu autoritate publică să redevină factori de echilibru, modele de eficiență și stabilitate. Lupta anticorupție nu trebuie să afecteze piața muncii, să destabilizeze mecanismele economice, să creeze haos, în care să se insinueze multinaționale din alte țări. Nu trebuie să înlocuim corupții noștri cu corupții lor.

Mă aștept ca fiecare dintre noi să contribuie la curățenia morală de care are nevoie acest popor pentru a renaște și reclădi, ca ceea ce numim conștiință publică să fie cuantificat prin fiecare gest simplu, sincer și curat, prin legătura specială dintre semeni, prin implicare și participare.

Mă aștept la o redefinire și trăire a iubirii de neam și țară, fără ură și părtinire.