Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.82 Miron Alexandru Smarandache - declarație politică intitulată "Impactul pozitiv al noului Cod fiscal pentru români și pentru economia națională";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

"Impactul pozitiv al noului Cod fiscal pentru români și pentru economia națională"

Proiectele de modificare a Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, care au fost deja aprobate de Executiv și urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, aduc o serie de beneficii românilor, dar și capitalului autohton în ansamblu. Prin reducerea TVA la 18% până în 2019, la care se adaugă scăderea posibilă încă din acest an a TVA la alimentele de bază până la 9%, finanțiștii au calculat că la dispoziția familiilor din România rămâne o sumă importantă, de 19,2 miliarde lei. De asemenea, un alt impact pozitiv va fi înregistrat prin reducerea accizelor, deoarece în următorii ani românii vor economisi astfel suma de 3,1 miliarde lei. Suma de 3,5 miliarde de lei va fi acumulată de cetățenii țării prin reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 14%, începând cu 1 ianuarie 2019. Nu în ultimul rând, conform calculelor specialiștilor, reducerea contribuțiilor sociale și de sănătate ale angajaților, de la 10,5% la 7,5%, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, va duce la o economie de 2,9 miliarde lei pentru români. În total, prevederile noului Cod fiscal vor aduce în vistieria familiilor din România suma de 28,7 miliarde lei, respectiv 6,4 miliarde euro, pentru următorii cinci ani.

Prevederile noului Cod fiscal ajută mai ales familiile cu venituri reduse, prin toate măsurile propuse, dar mai ales prin reducerea TVA la alimente la 9% și prin creșterea deducerilor de venit pentru salariații cu venituri mici. Astfel, cele mai sărace dintre gospodăriile țării, care totalizează 37% din totalul populației, vor beneficia cel mai mult de relaxarea fiscală scontată de Executiv, deoarece ponderea alimentelor în coșul zilnic de consum este net superioară la aceste familii și, în plus, aici se regăsesc majoritatea românilor salariați cu venituri mici.

Efectele vor fi resimțite și prin scăderea prețurilor, estimată a fi de până la 10% la alimente și până la 5% la toate produsele, prin reducerea TVA și a accizelor, dar și prin scăderea prețurilor la medicamente. Analizând aceste diminuări ale prețurilor, coroborate cu indexarea pensiilor și creșterea salariului minim pe economie, se preconizează să asistăm la o creștere generală a puterii de cumpărare, cuprinsă între 5-8% pentru cei cu venituri medii/mari, 10-12% pentru pensionari și 20% pentru salariații cu venituri mici.

În ceea ce privește impactul macroeconomic, specialiștii susțin că noul Cod fiscal va stimula creșterea economiei de la 3,5% la 5%. De asemenea, relaxarea fiscală va spori potențialul economiei naționale, va atrage investiții și va reduce evaziunea fiscală. Noul Cod fiscal va permite apariția unor lichidități însemnate în economie, de circa 35 miliarde lei, bani care urmează să ajungă în consum, în investiții și crearea de noi locuri de muncă, de mare ajutor pentru români. Noua filozofie fiscală a României, un proiect extrem de ambițios al Guvernului PSD, va avea și alte efecte benefice, respectiv o mai bună colectare la bugetul de stat, reducerea evaziunii fiscale, precum și înființarea a peste 500.000 de noi locuri de muncă stabile pentru români, fapt ce va diminua implicit deficitele actuale ale bugetelor de salarii, pensii și sănătate.