Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.84 Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică: - "Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin - o nouă lovitură dată democrației";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin - o nouă lovitură dată democrației"

Demersul de rescriere a arhitecturii constituționale, dar și a organizării administrative a țării trebuie să fie finalizat prin introducerea unei legislații electorale cât mai corecte și apropiată de realitățile românești.

Partidul Național Liberal și-a asumat și luptă pentru acest lucru.

Codul electoral trebuie să consacre principiul că demnitățile care se aleg uninominal trebuie alese majoritar, în două tururi de scrutin, exceptând situația în care candidatul primește 50%+1 din voturi la primul tur.

Forma în care Proiectul de Lege a alegerilor locale a ieșit din Comisia de Cod electoral a fost impusă de PSD. Alegerea aleșilor locali într-un singur tur de scrutin este profund nedemocratică și încalcă principiul reprezentativității prevăzut de Constituție. Trebuie introduse niște corecții de fond care să crească gradul legitimității și reprezentativității primarilor, prin alegerea acestora din două tururi de scrutin.

Am ferma convingere că aleșii locali trebuie să îndeplinească criteriul de reprezentativitate în comunitățile locale, motiv pentru care ar trebui aleși în două tururi de scrutin, de aceea susțin revenirea la nivel local la sistemul de vot anterior anului 2011, când alegerea primarilor se desfășura în două tururi de scrutin, conform votului a minimum 50% plus unu din cetățenii prezenți la urne.

Un primar ales cu, de exemplu, 25% din voturi, în timp ce competitorul său ar avea 20% nu are o legitimitate reală. Actualul Cod electoral reduce din democrația procesului electoral și avantajează primarii care se află în exercițiu.

De asemenea, alegerea primarilor în două tururi de scrutin contribuie la posibilitatea tuturor candidaților de a-și susține în egală măsură propunerile electorale și totodată la creșterea semnificativă a participării cetățenilor la vot. Votul reprezintă poate cea mai importantă sursă a legitimității în guvernele democratice moderne. Cetățenii participă într-o manieră mai mare la vot atunci când consideră că alegerile au o importanță mai ridicată pentru viața lor, iar votul lor contează. Un sistem eficient trebuie să asigure reprezentativitate partidelor și să reflecte cât mai bine opțiunea celui care alege.

Partidul Național Liberal a susținut și va susține în continuare în plen votarea primarilor în două tururi de scrutin. PNL gândește în termeni de democrație și de reprezentare a cetățenilor.

O reformă bună trebuie să învețe din experiența anilor trecuți, trebuie făcută în acord cu realitățile românești și alături de cetățeni prin dezbatere publică și transparentă. O reformă înțeleaptă trebuie să schimbe ceea ce e de schimbat și să păstreze ceea ce este bun.