Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.87 Niculina Mocioi - declarație politică cu titlul "Gorjul nu mai există pe harta fondurilor europene";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Niculina Mocioi:

"Gorjul nu mai există pe harta fondurilor europene"

În declarația politică de astăzi doresc să supun atenției dumneavoastră situația nefericită cu care se vor confrunta crescătorii de animale din zonele de sub munte. Deschiderea sesiunii de proiecte cu finanțare europeană a fost o lovitură grea pentru aceștia.

Mă voi referi, sub acest aspect, la gorjenii pe care îi reprezint în Parlamentul României, care au șanse minime să acceseze fonduri europene deoarece zonele cu tradiție în zootehnie au fost clasificate ca având potențial scăzut pentru creșterea animalelor. În aceste condiții, cu punctaj "zero", afectați, în special, vor fi fermierii din Novaci, Crasna, Polovragi, Tismana și Baia de Fier. Primarii sunt revoltați și spun că vor cere socoteală instituțiilor care au făcut clasificarea localităților. Și au dreptate! Gorjul nu are nicio zonă declarată cu potențial ridicat nici pentru zootehnie, nici pentru agricultură. Nu există niciun motiv suficient de puternic pentru a diminua sau stopa activitatea din această zonă, susținută în mare parte cu fonduri europene.

Au așteptat aproape doi ani pentru a-și depune proiectele pe fonduri europene, însă vestea deschiderii sesiunii de proiecte a fost umbrită de noile condiții. Cel mai mult sunt afectați potențialii beneficiari ai Măsurii 6.1. "Sprijin pentru tinerii fermieri". Potrivit noilor reglementări legislative, fermierii din zonele cu potențial ridicat obțin 25 de puncte, din cele cu potențial mijlociu - 20 de puncte, iar cele cu potențial scăzut - zero puncte. Chiar dacă în Gorj avem zona cunoscută în întreaga țară pentru "brânza de Novaci", fermierii din zonele respective vor obține zero puncte, întrucât zonele respective au fost clasificate ca având un potențial scăzut pentru zootehnie și agricultură. Potrivit noii clasificări, în mod aberant, localitățile Novaci, Crasna, Polovragi, Tismana și Baia de Fier, cu tradiție veche în oierit, nu au potențial pentru creșterea animalelor. În anii trecuți beneficiarii proiectelor pe fonduri europene care proveneau de aici obțineau punctaje foarte mari, întrucât zonele respective erau defavorizate.

Primarii din aceste localități sunt revoltați și nu înțeleg ce criterii au stat la baza clasificării. La Tismana în anul 2014 au fost declarate 16.000 de oi. Localitatea, totuși, este clasificată ca o zonă cu potențial scăzut în creșterea ovinelor. E adevărat că înainte de Revoluție erau în jur de 20.000 de oi, dar acum efectivele sunt în creștere datorită subvenționării. În condițiile în care măsurile luate la nivel central merg în contrasens cu ceea ce doresc localnicii să realizeze, este o problemă foarte gravă. Dacă îi dezavantajăm pe oameni în competiție cu ceilalți nu vom putea ajunge la ceea ce a fost înainte de Revoluție. Autoritățile locale fac neîncetat eforturi să mărească efectivele, îi sprijină pe oameni în concesionarea pășunilor alpine iar acum apar tot felul de absurdități în accesarea fondurilor europene. Unde găsim condiții pentru creșterea oilor mai bune ca la Tismana? Printre sonde, oare...?, se întreabă crescătorii. Creșterea oilor este ocupația de bază a zonei noastre din moși-strămoși, așadar, este o aberație să se spună acum că este o zonă cu potențial scăzut. Trebuie rezolvată problema, pentru că oamenii așteaptă de mult timp să se deschidă sesiunile de proiecte pe fonduri europene, iar acum li se taie orice speranță. Este inexplicabil de unde s-au obținut datele statistice, fără a fi întrebate autoritățile locale. Cei care au spus că suntem o zonă cu potențial scăzut pentru creșterea oilor să vină la Novaci să vadă dacă e așa sau nu. Primarii din zonele cu tradiție în zootehnie cer să se facă o evaluare corectă. La Baia de Fier, la Polovragi majoritatea oamenilor au animale. Sunt persoane care au 20-30 de vaci și sute de oi. Oamenii cresc animale, dar trebuie să fie sprijiniți. Nu știu ce criterii s-au luat în calcul atunci când s-a făcut clasificarea respectivă.

Mai mult, la Polovragi cultivarea căpșunilor este o ocupație de bază a localnicilor. Căpșunile de Polovragi se vând pe piețele din București, iar acum este declarată ca o zonă cu potențial scăzut.

Reprezentanții Direcției Agricole Gorj recunosc că s-a făcut o greșeală, însă spun că nu au nicio legătură cu această clasificare a zonelor. Nici consultanții de la Camera Agricolă, cei care fac proiecte, nu înțeleg cum s-au clasificat zonele din județul Gorj.

Fac un apel către reprezentanții Ministerului Agriculturii să analizeze și să rezolve urgent această situație, căci nu e normal ca oamenii din localități cu tradiție în creșterea animalelor să nu poată depune proiecte pe fonduri europene.