Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 21-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 21 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.120 Ioan Balan - declarație politică cu titlul "Guvernul PSD - autist față de problemele comunităților locale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ioan Balan:

"Guvernul PSD - autist față de problemele comunităților locale"

Vă mai aduceți aminte sintagma plină de dispreț "în pixul meu stau banii voștri"? Doar cine nu-și mai aduce aminte de acel primus inter pares Nicolae Mischie nu poate înțelege și nu poate anticipa modul în care PSD și Guvernul acestuia se raportează la nevoile comunităților locale și la modul de a face administrație publică promovat de Victor Ponta și de noua generație de baroni locali. Un proverb latin plin de înțelepciune și experiență ne învață că lupu-și schimbă părul, dar năravul ba. Cât de adevărat este acest dicton când ne uităm la PSD și noua generație de socialiști!

"Să-mi plătiți taxele!" "Mie! Victor Ponta! Statul sunt eu!" În jurul acestei concepții politice, quasi-despotice, demne de secolul al XVII-lea, se derulează actele administrative din România. Contribuabilii să-i plătească lui, lui Victor Ponta taxele, căci el, "unsul PSD", știe cel mai bine ce este bine și ce este rău pentru popor. Lui să-i plătească românii taxele, căci în mod discreționar va distribui el resursele bugetare ale statului. Cum? După culoarea roșie a carnetului de partid al edililor locali.

De trei ani de zile Victor Ponta nu a făcut decât să blocheze atât procesul investițional demarat în perioada 2010-2012, dar a pus practic și în imposibilitatea de a mai funcționa administrațiile publice locale mai austere, care și-au permis să deruleze investiții din fonduri europene nerambursabile sau din resurse proprii.

Nu trece zi în care propaganda bine plătită a Guvernului Ponta să nu livreze minciuni privind ratele uriașe de absorbție a fondurilor europene sau miliardele alocate investițiilor de la buget, uitând să spună că unele administrații locale sunt aproape blocate astăzi din pricina acestor proiecte. Degeaba se chinuie autoritățile locale, degeaba strigă și cer cu disperare de la Guvern ajutor în modernizarea localităților, căci Victor Ponta nu vede, nu aude și nu reacționează decât dacă are vreun câștig electoral direct sau dacă ledul vreunei camere de luat vederi îl anunță că este într-o transmisiune în direct.

A trecut mai bine de un an și jumătate de la marele eșec al descentralizării neconstituționale scrise de baronii locali ai PSD, iar Victor Ponta și Liviu Dragnea nu mai suflă nici măcar o vorbă despre măsurile de reformă pe care administrația publică locală le așteaptă: creșterea competențelor locale, asumarea deciziilor cu impact local și descentralizarea financiară reală, adică ruperea de influența politică de la București, ruperea de dependența pixului lui Victor Ponta.

Suntem la distanță de un an de alegerile locale din anul 2016 și, chiar dacă autoritățile locale se vor primeni, lipsa reformelor reale pentru administrația locală nu oferă nici cea mai mică perspectivă că noii aleși vor avea la îndemână instrumente administrative și o finanțare corespunzătoare pentru modernizarea satului și orașului românesc. Atâta vreme cât PSD și Victor Ponta guvernează, nu există nici cea mai mică speranță că se va ieși din logica subordonării administrației locale liderului de partid și liderului guvernului, căci "lui i se plătesc taxele!" și el trebuie să distribuie veniturile după bunul plac. Nu cred că există vreun exemplu mai bun decât acesta, pentru a demonstra că Victor Ponta doar se preface și încearcă să-i păcălească pe români că s-a schimbat după eșecul din 16 noiembrie 2014. Dimpotrivă, Victor Ponta este și mai rău ca înainte de alegeri și a început deja să utilizeze atât instituțiile, cât și banii publici pentru a pregăti cele două rânduri de alegeri care vor avea loc anul viitor.