Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 21-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 21 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.174 Mihai-Aurel Donțu - declarație politică: "Când vă țineți promisiunile, domnilor guvernanți, în privința autostrăzilor? Cumva la anul și... la mulți ani?!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"Când vă țineți promisiunile, domnilor guvernanți, în privința autostrăzilor? Cumva la anul și... la mulți ani?!"

În luna mai a anului 2014, premierul Ponta afirma: "Anul acesta vreau să-mi țin cuvântul față de Mircea Cosma, în primul rând, față de prahoveni și față de toți românii, anul acesta începem Comarnic-Brașov, autostrada de care are nevoie România".

A trecut aproape un an de atunci, iar promisiunea premierului s-a materializat doar printr-o altă amânare a demarării proiectului, care a fost anunțată la începutul acestui an, deși premierul Victor Ponta și fostul ministru al transporturilor, domnul Dan Șova, au semnat un memorandum de înțelegere, în ianuarie 2014, la Palatul Victoria, cu reprezentanții celor care au câștigat licitația pentru construcția autostrăzii.

Același premier afirma la data respectivă că autostrada Comarnic-Brașov, în lungime de 53 km., va fi finalizată în anul 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrările de construcție urmând să înceapă în aprilie 2014.

Ce s-a mai întâmplat între timp cu acest proiect atât de important pentru dezvoltarea și atragerea de investiții majore atât în județul Brașov, cât și în întreaga regiune a Transilvaniei, proiect despre care domnul Ponta susținea că-și poate da și doctoratul pe tema lui, atât de bine îi cunoaște parcursul și detaliile?

Evident, nu s-a concretizat până în prezent în mai nimic spectaculos în afară de declarații sforăitoare prin prime-time, deoarece, între timp, au apărut alte motive de tergiversare a demarării lucrărilor pentru autostrada Comarnic-Brașov, cum ar fi lamentările pe tema creșterii costurilor și lipsa banilor necesari sau descoperirea unui vinovat: opoziția!

"Valoarea de 2,73 miliarde euro reprezintă suma totală pe care statul român ar plăti-o pentru construcția (pe o perioadă de 4 ani) și pentru operarea și întreținerea autostrăzii Comarnic - Brașov (pe o perioadă de 26 de ani), sub condiția ca această sumă să fie disponibilă azi", declara în februarie 2015 ministrul transporturilor, domnul Ioan Rus. Iar mai nou, ca să afle lumea toată că există și un vinovat de arătat cu degetul pentru faptul că un Guvern în funcție una promite ieri și alta se materializează azi în realitate, în fapte guvernamentale - și vorbim aici de promisiuni făcute solemn, în public și netranspuse deloc în fapte, într-un interval de vreo 3 ani de guvernare -, premierul în funcție ne acuză pe noi, liberalii, cei care suntem în opoziție, că numai și numai din cauza noastră nu se face nici această autostradă, nici alta! Oare incredibil este un cuvânt suficient de cuprinzător pentru o astfel de scenetă politică PSD-istă de doi bani, jucată la fel de ieftin, precum niște amatori care se prezintă drept vedete de box-office?!

Mai mult decât atât, săptămâna trecută, domnul Ponta, aflat într-o vizită în colegiul meu parlamentar, la Codlea, pentru a tăia o nouă panglică, a declarat din nou - a câta oară? - faptul că susține construcția autostrăzii și că: "Autostrada Brașov-Comarnic va fi realizată cu fonduri de la bugetul de stat". Dar oare mai poate avea cineva încredere în declarațiile domnului Ponta, dacă timp de trei ani, de când dumnealui se află la guvernare, a tot declarat aproape săptămânal că susține acest proiect și apoi s-a răzgândit, de fiecare dată dând vina pe tot felul de piedici apărute peste noapte!