Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.7 Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică despre tragedia comunităților creștine din Asia, din Orient și din Africa;

   

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Andrei Gheorghe.

Se pregătește domnul deputat Sorin Iacoban.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Astăzi voi aborda un subiect un pic mai atipic. De fapt, vreau să atrag atenția asupra unei situații care la nivel planetar începe să devină din ce în ce mai evidentă și ne dă tuturor un semn de întrebare cu privire la direcția în care se îndreaptă lumea de astăzi în care trăim.

Voi vorbi foarte pe scurt despre tragedia comunităților creștine din Asia, din Orient și din Africa, un lucru la care nu ar trebui să rămânem indiferenți, și un lucru care ar trebui să ne arate că nici astăzi, la 100 de ani după genocidul armean, lumea în care trăim nu s-a schimbat și nu a reușit să depășească această paradigmă a permanentei confruntări, a urii, a dihotomiei dintre bine și rău și a incapacității de a accepta pe celălalt.

Din păcate, vedem și astăzi cum comunitatea internațională este de-a dreptul indiferentă la ceea ce se întâmplă cu creștinii din Africa. Vă dau câteva exemple: marele atentat care a avut loc la Universitatea din Nairobi unde 147 de tineri au fost uciși doar pentru că l-au mărturisit pe Hristos și doar pentru c-au avut tăria martirajului într-un moment absolut ieșit din comun și într-un moment care practic vine să sfideze valorile lumii în care trăim astăzi și valorile modernității pe care cu toții ne-o asumăm. Avem cazul creștinilor copți egipteni și etiopieni din Egipt, asasinați tot pentru simplul lucru că sunt creștini; avem cazul tragediei umanitare care se petrece în Nigeria și care iarăși lasă o lume întreagă aproape indiferentă, Nigeria, ca și alte state ale lumii dovedește că este incapabilă să-și gestioneze propriile sale probleme interne și această incapacitate duce la tragedii umanitare; avem situațiile din Irak, din Siria, din Orientul Mijlociu și din Orientul Îndepărtat.

Sper că nu vom asista la dispariția ultimelor comunități creștine din Orientul Apropiat, comunități creștine care, indiferent de limba pe care aceștia o vorbesc, indiferent că este vorba de arabi creștini, indiferent că este vorba de asirieni, urmașii vechii populații orientale antice, fie că este vorba de copți, armeni sau că este vorba de africani, toți acești oameni sunt frații noștri creștini, și toți acești oameni au dreptul la viață, au dreptul la libertate religioasă și au dreptul la libertate de conștiință. Și noi, cu toții, comunitatea internațională, mă gândesc aici, România, ca o țară membră a NATO și a UE, și ca o țară care în tradiția sa istorică a avut un mare aport asupra a ceea ce privește protejarea comunităților creștine din Orient, trebuie să conștientizăm acest fapt și trebuie să acordăm întregul nostru suport acestor oameni, acestor oameni care, iată, uitați-vă, ca și acum 2000 de ani, ajung în pragul martirajului și se sacrifică pentru valorile în care cred, se sacrifică pentru Hristos. Este absolut incredibil să vedem cum într-o lume pretins liberă, într-o lume în care valorile acestei civilizații sunt modelate de valorile creștine, acești oameni nu au dreptul de a se exprima și de a-și practica propriul lor cult, așa cum ar trebui s-o poată face orice om de pe planeta asta, indiferent de religie.

Nu trebuie să fim lași, nu trebuie să ne ferim și trebuie să vedem acolo unde terorismul întemeiat pe presupuse precepte religioase radicaliste ucide și unde terorismul întemeiat pe presupuse valori de civilizație paralelă cu lumea liberă duce la crime, duce la surghiun, duce la manipularea maselor și duce, mai presus de orice, la discriminarea pe bază de gen, pe bază de limbă și pe bază de cultură. Nu trebuie să stăm indiferenți și este datoria comunității internaționale să apere lumea liberă și, de aceea, ceea ce vreau să spun acum este un lucru foarte simplu: consider că noi, românii, trebuie să fim solidari cu toți creștinii din Orient și toți creștinii din Africa, care în această perioadă trec prin momente deosebit de grele și este de datoria noastră să-i susținem pe acești frați ai noștri aflați în primejdie. Nu doar a noastră ca națiune română, ci ca o comunitate internațională.

Vă mulțumesc, domnule președinte.