Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.13 Vasile Gudu - declarație politică intitulată "Mediul de afaceri din România sub guvernările Ponta";

   

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Vasile Gudu. Se pregătește domnul deputat László Borbély.

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Gudu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Mediul de afaceri din România sub guvernările Ponta".

În România, sectorul IMM-urilor joacă un rol esențial ca furnizor de oportunități de angajare, fiind considerat un element cheie pentru dezvoltarea comunităților locale și regionale, pentru economia românească. Acest sector asigură peste 60% din totalul locurilor de muncă, ceea ce duce la o cifră de afaceri de aproximativ 650 miliarde lei, mai mult de 50% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor din țară. Susținerea dezvoltării economice a țării pe termen lung trebuie privită prin prisma încurajării și sprijinirii activității IMM-urilor. Creșterea volumului de investiții, precum și încurajarea accesului IMM-urilor pe piața unică și pe terțe piețe pot duce la reducerea decalajelor de competitivitate pe care IMM-urile din România le înregistrează față de cele din Uniunea Europeană, precum și la alinierea companiilor românești la standardele comunitare.

Principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii români sunt legate de nivelul ridicat de fiscalitate, de legislația complicată, de absența infrastructurii, lipsa forței de muncă, taxele și impozitele ridicate, piața de desfacere. În acest sens, 58% dintre companiile din România consideră că statul menține numeroase reglementări inutile și costisitoare.

Astfel, profituri în creștere au fost menționate doar de firmele cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro. Ponderea cea mai mare a celor care au resimțit creșterea costurilor directe (forță de muncă și materiale) este dată de companiile din domeniul producției față de companiile din comerț sau transporturi. Dintre măsurile legislative adoptate de Guvernul Ponta în domeniul economic în 2014, reducerea CAS a fost percepută ca benefică doar de către companiile cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro. Firmele cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro consideră că măsura respectivă nu a avut niciun efect asupra activității lor. Supraacciza la combustibil și taxa pe mijloace fixe (taxa pe stâlp) au avut un impact negativ asupra companiilor și firmelor. Mai mult, guvernările Ponta nu au fost interesate de transpunerea în legislația românească a principiilor prevăzute de inițiativa Comisiei Europene "Small Business Act", și anume acelea de a asigura șanse egale tuturor IMM-urilor, de a ameliora cadrul juridic și administrativ al lor, de a conferi valoare mediului de afaceri la nivel național și comunitar.

Conform declarațiilor de presă ale Guvernului, prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevăzută suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea și susținerea înființării de noi IMM-uri. Guvernul Ponta a aprobat deblocarea sumei de 15 milioane lei pentru lansarea și derularea în 2015 a programelor finanțate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, sumă insuficientă pentru deblocarea situației în care se află sectorul IMM-urilor din România. Această sumă urmează a fi repartizată de Guvernul Ponta pe o perioadă de șase luni, în mod eșalonat, pentru programele destinate IMM-urilor.

Concepția economică a guvernărilor Ponta s-a axat pe tăierea finanțărilor de la acele programe care generează locuri de muncă, stimulează investițiile, dau o șansă tinerilor antreprenori și conduc la formarea unei clase de mijloc solide și atât de necesare în societatea românească. Este de prisos să ne mai întrebăm de ce, pe fondul unei modeste creșteri economice, încasările bugetare scad, iar șomajul se amplifică lună de lună, în condițiile în care alocările bugetare pentru investiții au fost decelate în mod constant, iar banul public a fost direcționat în mod preferențial către baronii locali și clientela de partid.

Guvernul Ponta nu își poate acoperi slaba gestionare în ceea ce privește sprijinirea mediului de afaceri din România, pentru simplul motiv că dezvoltarea economică, creșterea naturală a mediului de afaceri nu pot fi stimulate în absența unor politici economice concrete. Realitatea de zi cu zi ne-a demonstrat faptul că guvernările Ponta au adus economia României într-o zonă de mediocritate, de creștere economică slabă, sub potențialul țării, au dus la o politică fiscală haotică, incoerentă, lipsită de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri și economiei, în general.

Vasile Gudu, deputat PNL de Tulcea.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc și eu.