Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.22 Laurențiu Chirvăsuță - declarație politică: "Obiectiv îndeplinit - reducerea TVA";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Laurențiu Chirvăsuță:

"Obiectiv îndeplinit - reducerea TVA"

Astăzi vreau să vă readuc în atenție un subiect de actualitate - reducerea TVA-lui la alimentele de bază de la 24% la 9% de la 1 iulie 2015. România se află astăzi pe locul 5 în UE privind cota TVA la produsele alimentare după Ungaria, Croația, Danemarca și Suedia, iar la polul opus se află Marea Britanie cu o cotă a taxei pe valoarea adăugată de 0% la produsele din carne.

Scăderea TVA reprezintă o măsură necesară din punct de vedere social și economic. Dacă ne raportăm la datele statistice, constatăm că un român cheltuiește în medie 41% din venitul lunar realizat pe alimente și băuturi nonalcoolice, având ponderea cea mai mare la nivel european, în contextul în care veniturile angajaților din țara noastră sunt considerabil mai mici.

Reducerea taxei se va simți la raft unde prețurile vor coborî cu 12 puncte procentuale și va genera o reacție în lanț asupra economiei românești: consumul va fi stimulat, se va reduce evaziunea fiscală din agricultură, industria alimentară și retail, vor scădea exporturile, iar numărul locurilor de muncă fiscalizate în agricultură va crește odată cu dezvoltarea ramurilor industriei alimentare autohtone; toate aceste beneficii vor reprezenta pentru economie o bulă de oxigen și vor genera creșterea nivelului de trai al românilor, după era portocalie în care valoarea coșului zilnic a avut de suferit după numeroasele lovituri primite prin reducerea salariilor, dar și prin creșterea cotei de TVA la 24%, din cauza modului deficitar prin care a fost gestionată guvernarea în acea perioadă.

Trebuie să înțelegem că România este o țară stabilă din punct de vedere macroeconomic datorită politicilor responsabile ale Cabinetului Ponta, lucru demonstrat și de încasările bugetare din trimestrul 1 care permit devansarea acestei măsuri cu o jumătate de an înainte.

Parteneriatul pe care UNPR îl are cu PSD se bazează pe principiile unei economii naționale sănătoase care permit adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare sustenabile pentru îndeplinirea angajamentelor convenite cu milioane de români.

În concluzie, România a fost adusă pe o traiectorie pozitivă prin numeroasele eforturi întreprinse în ultimii trei ani de către actuala coaliție de guvernare și care în prezent beneficiază de o clasă politică responsabilă ce își îndeplinește obiectivele politice asumate în campaniile electorale, însă fără a sacrifica stabilitatea macroeconomică de dragul adoptării unor măsuri populiste care pot afecta în mod iremediabil obiectivele pe termen mediu și lung ale societății românești.