Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.27 Viorel-Ionel Blăjuț - declarație politică: "România îmbătrânește rapid! Ce e de făcut?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Viorel-Ionel Blăjuț:

"România îmbătrânește rapid! Ce e de făcut?"

Pentru prima dată în istoria României, numărul persoanelor în vârstă a devenit mai mare decât cel al tinerilor.

Recent, Institutul Național de Statistică a confirmat ceea ce știam deja că urma să se întâmple. În anul 2015, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depășit pe cel al tinerilor de până în 15 ani. Dacă în urmă cu 25 de ani România avea 5 milioane de copii și adolescenți și doar 2,5 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, astăzi trendul s-a inversat dramatic: numărul copiilor născuți după anul 2000 a scăzut la jumătate față de 1990, în vreme ce al vârstnicilor a început să crească, ei depășind deja cu 100.000 numărul copiilor și adolescenților din România. Dacă acest trend se menține - și se pare că se va menține, înainte de anul 2050 - populația României abia va depăși 15 milioane de locuitori a căror medie de vârstă va fi de peste 52 de ani.

Cifrele nu mint. Dintr-un popor tânăr și dinamic, am devenit, în doar 25 de ani, un popor care îmbătrânește rapid! Ce este de făcut?

Toți specialiștii trag un semnal de alarmă. Trăim o realitate care anunță un dezastru al societății românești, dacă nu luăm măsuri din timp. Fără decizii urgente și inteligente la nivel înalt, sistemul de pensii, sistemul medical, dar și cel de educație, ca și economia în ansamblu vor intra în colaps!

De aceea, ne atrag atenția experții, este absolut obligatoriu să gândim rapid: un program național care să ducă la o creștere semnificativă a natalității, o strategie de prevenire a exodului masiv al tinerilor, dar și o politică de încurajare a imigrației benigne.

Înainte de toate este însă nevoie de o economie care să poată susține astfel de programe, adică, mai ales, de o coerență a actului guvernării în toate domeniile esențiale ale societății românești, indiferent de partidele care sunt sau vor ajunge la putere, este nevoie de responsabilitate și de viziune! Doar împreună putem rezolva astfel de probleme. Doar împreună și doar acum! Peste încă 25 de ani va fi mult prea târziu.