Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.36 Eugen Constantin Uricec - declarație politică intitulată "Răspuns ipocriziei și apărătorilor evaziunii fiscale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Eugen Constantin Uricec:

"Răspuns ipocriziei și apărătorilor evaziunii fiscale"

Criticile neavenite și ipocrite ale celor care plâng astăzi din pricina faptului că inspectorii fiscali "îi prigonesc" pe afaceriștii onești îmi stârnesc un gust amar puternic. Observ astfel cum cei care se autoproclamă alternativa la guvernare una spun astăzi, alta spun mâine, și cu totul alta fac în realitate. Astfel, dacă până mai ieri boceau de mama focului că Victor Ponta nu se luptă bărbătește cu evaziunea fiscală, astăzi trăiesc cu multă empatie frica analizelor și controalelor inopinate ale organelor fiscale. Să-i lase pe antreprenori, să nu-i mai chinuie! Cum aș putea să le înțeleg eu lor comportamentul și atitudinea decât în cheia cuvintelor drepte ale lui Caragiale "să se revizuiască primesc ... dar să nu se schimbe nimica ...!"

Deși mulți nu au înțeles-o, lupta cu evaziunea fiscală în România nu a început nici ieri și nici astăzi. A fost un proces îndelungat care a demarat odată cu preluarea guvernării și cu reorganizarea reală a ANAF și eficientizarea acestei instituții. Această instituție ajunsese să funcționeze după chipul și asemănarea fostei guvernări. Controalele fiscale se făceau selectiv, după criterii subiective, după pofta șefilor, iar ANAF nu reprezenta interesele bugetului public și ale românilor, ci doar arma de luptă cu adversarii politici. Reorganizarea ANAF după modele de succes occidentale s-a încheiat încă de anul trecut, iar forma nouă în care funcționează aceasta începe să se vadă real în bugetul public. Astfel, agenții economici descoperă unul câte unul că, încă din 1999, casa de marcat care emite bonuri fiscale este obligatorie în activitățile de comerț cu amănuntul. Numai după primele trei luni ale anului peste trei miliarde de lei au venit suplimentar la bugetul de stat, surplus care va permite Guvernului implementarea unor măsuri în beneficiul tuturor românilor: reducerea TVA la produsele de bază, creșteri salariale în învățământ.

De asemenea, aceiași agenți economici obișnuiți să dea un telefon nu știu cui, ca să-și ascundă ilegalitățile, observă acum cu nelămurire că astfel de lucruri nu mai sunt posibile. Inspectorii fiscali nu mai tremură de frica telefoanelor date șefilor și respectă doar prevederile legale. Mai mult, tradiționalul pliculeț de "mulțumire" prin care se cumpăra bunăvoința inspectorilor fiscali nu-i mai ajută, ci, dimpotrivă, s-ar putea să-i ajute să ajungă în fața procurorilor anticorupție.

Oricum i-am spune și oricum am defini-o, evaziunea fiscală este o amenințare uriașă la securitatea națională, atât prin slăbirea mediului economic de bună-credință, cât și prin secarea de resurse a bugetului public. Așa cum fiecare salariat, cum fiecare pensionar sau cetățean de bună-credință îi plătește impozitele și taxele încă de la începutul anului, așa și agenții economici trebuie să se conformeze la obligațiile fiscale. Agenții economici înșiși trebuie să fie conștienți că Guvernul nu-i poate ajuta dacă nu are resurse, că programele de sprijin pentru IMM-uri provin tocmai din aceste resurse colectate.

Am toată convingerea că ANAF va câștiga lupta începută și că va acumula, de la o zi la alta, tot mai multă simpatie din partea cetățenilor români. Este cu totul adevărat că s-au mai înregistrat și unele probleme la care, odată sesizate opiniei publice de către presă, Guvernul a reacționat prompt și a modificat legislația subsecventă. Zilele acestea, când Guvernul Ponta își creionează un raport de activitate după trei ani de la preluarea guvernării, cred că ar fi util să precizeze în conținutul său că și întărirea disciplinei fiscale, stoparea risipei bugetare și lupta împotriva evaziunii fiscale se înscriu în lungul șir de realizări al Guvernului.

Da, am toată convingerea că Guvernul va câștiga lupta împotriva evaziunii fiscale, iar resursele colectate din economie ne vor permite să mergem mai departe, atât cu dezvoltarea economiei românești, dar să reușim să finalizăm și lungul șir de reparații sociale la care ne-am angajat. Dintre acestea, obiectivele pe termen scurt rămân: salarizarea publică, a dascălilor și medicilor și îndreptarea nedreptăților făcute pensionarilor.