Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.43 Cornel-George Comșa - declarație politică: - "Institutul Cantacuzino - instituție strategică pentru securitatea națională";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Cornel-George Comșa:

"Institutul Cantacuzino - instituție strategică pentru securitatea națională"

Situația incertă a Institutului Cantacuzino și incapacitatea Guvernului de a rezolva problemele apărute în ultimii ani în procesul de producere a noi serii de vaccinuri reprezintă o dovadă a eșecului ministrului sănătății și a întregului cabinet de a salva de la desființare o instituție strategică pentru securitatea națională. Institutul Cantacuzino este singura instituție din România care poate produce rapid, eficient și calitativ vaccinuri și alte seruri medicale necesare în caz de epidemie, reprezentând un pilon esențial în sistemul de prevenție și de tratament în cazul unor epidemii sau infecții medicale extinse.

Incapacitatea, poate intenționată, a Ministerului Sănătății și a diferiților directori ai Institutului, de a reîncepe activitatea de producție a institutului, duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor legate de achiziționarea de vaccinuri și seruri medicale din străinătate la prețuri semnificativ mai mari. De asemenea, situația Institutului Cantacuzino a dus la pierderea autonomiei și relativei independențe a României în privința producerii de vaccinuri și seruri medicale necesare sistemului medical.

Fac un apel la domnul Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, să găsească o soluție pentru finanțarea deficitară a institutului și să asigure reînceperea producției de vaccinuri necesare sistemului medical românesc.