Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.52 Maria-Andreea Paul - declarație politică intitulată "Minus 14% la salariile pentru învățământ, plus 4% pentru administrație, în ultimii 6 ani";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Maria-Andreea Paul:

"Minus 14% la salariile pentru învățământ, plus 4% pentru administrație, în ultimii 6 ani"

Salariile în învățământ au scăzut în medie cu 14% din februarie 2009 până în februarie 2015, au crescut cu 13% în sănătate și asistență socială și cu 4% în administrația publică. Sunt datele oficiale ale INS, care arată decalajul major, de peste 60% în salariile plătite din bani publici în favoarea administrației, față de cele două domenii cheie de care depinde direct calitatea vieții și șansa la un nivel de trai mai bun în România: învățământul și sănătatea.

Este adevărat că indemnizația unui parlamentar român echivalează cu ajutorul social acordat în Germania, dar salariile din învățământ și sănătate sunt și mai grav decalate față de mediile europene. Așadar, salariile trebuie crescute mai întâi în învățământ și în sănătate. Politicienii ar trebui să fie ultimii beneficiari de creșteri salariale, după ce reforma administrativ-teritorială și a salarizării unitare s-ar fi tradus în îmbunătățirea calității serviciului public. Azi puterea PSD eșuează grav în aceste reforme. Doar promisiunile și jocurile de imagine ale PSD sub forma "10 lei pentru votul tău" înainte de alegeri nu rezolvă problemele structurale care persistă.

Iată de ce noi am așezat în centru programului PNL sănătatea și educația, sisteme grav afectate, care trebuie transformate în mecanisme de creștere și dezvoltare pe termen lung. În ambele sisteme am inclus în programul nostru revitalizarea profesiei de medic și a celei de dascăl, inclusiv prin pachete salariale care să reflecte complexitatea și importanța profesiei.