Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.54 Mihai Tararache - declarație politică: - "Năvodariul are nevoie de un spital!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihai Tararache:

"Năvodariul are nevoie de un spital!"

Orașul Năvodari nu mai este doar un orășel micuț din Dobrogea. S-a dezvoltat și a devenit un mare centru urban, unde peste 30.000 de suflete își duc viața de zi cu zi, cu bune și cu rele.

Cu toate astea, în ciuda multor promisiuni de campanie pe care năvodărenii le-au auzit de atâtea ori, orașul nu beneficiază încă de un spital care să deservească întreaga comunitate din zonă. Năvodariul nu mai poate depinde medical de Constanța, ci are nevoie de un spital propriu, unde urgențele să poată fi tratate corespunzător și rapid.

Trebuie să ne gândim că în jurul orașului Năvodari, în comunele și satele apropiate, s-au dezvoltat comunități mari de oameni care trebuie să beneficieze de ajutor medical la nevoie, fără a fi nevoie să se deplaseze zeci de kilometri până la Constanța.

Năvodariul este gazda unei rafinării pentru care muncesc peste 1.000 de oameni. Ce se întâmplă, în cazul în care vom avea parte de un accident serios în zonă, vom pierde timp alergând până la Constanța?

Ce se întâmplă, dacă mai luăm în calcul și faptul că în timpul verii cel mai scurt drum către Constanța este mai tot timpul blocat și nu permite trecerea ambulanțelor? Cu o stațiune Mamaia complet blocată în fiecare vară, pe unde vor trece ambulanțele în cazul unui accident nefericit întâmplat în partea de nord a stațiunii?

Trebuie să înțelegem că dorința unui spital la Năvodari nu e neîntemeiată, ci perfect rezonabilă. Acum, în Năvodari, funcționează doar un mic centru de permanență, care nu corespunde nevoilor celor peste 70.000 de suflete din zonă.

Invit autoritățile locale din Năvodari să conceapă un proiect pentru un spital în orașul Năvodari pe care să-l înaintăm reprezentanților Ministerului Sănătății. Voi face toate demersurile și mă voi implica personal pentru ca aceștia să realizeze măcar un studiu de fezabilitate care să releve nevoia unui spital în zona Năvodariului. Sunt sigur că, dacă nu din fonduri proprii, vom putea găsi o soluție pentru a accesa fonduri europene, în vederea construirii unui centru medical sau măcar a desprinderii unei secții externe a Spitalului Județean Constanța în zonă.

Îmi exprim speranța că, împreună, vom găsi soluții pentru înființarea și alocarea de fonduri pentru un spital în Năvodari, pentru că mai devreme sau mai târziu va trebui să acceptăm că este vorba de o necesitate iminentă.