Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.55 Mihai Tararache - declarație politică: - "Taxa pe tinerețe la Constanța!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihai Tararache:

"Taxa pe tinerețe la Constanța!"

Timp de ani de zile, tinerii șoferi din Constanța au plătit, comparativ cu tinerii din alte orașe, prețuri obscen de mari la asigurările auto, fără să le fi explicat cineva de ce se întâmplă o asemenea situație. S-a ajuns ca tinerii să caute să-și înmatriculeze mașinile în Tulcea sau chiar în Bulgaria, pentru a evita costurile mari care ar fi venit la pachet cu un număr de Constanța. Începând cu acest an, ASF a cerut asiguratorilor ca prețurile să fie revizuite și să fie evitate discriminările dintre tinerii șoferi români și, în marile orașe ale țării, lucrurile s-au schimbat, prețurile scăzând chiar și la jumătate.

Singurul oraș în care lucrurile stau chiar mai rău decât înainte este Constanța. Privind la modul obscen în care prețurile asigurărilor au crescut pentru tinerii constănțeni, nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva la malul mării curge laptele și mierea, pe șosele circulă doar mașini de lux, iar tinerii chiaburi nu huzuresc toată ziua la soare ca niște veritabili prinți de Monaco.

Pentru a nu încărca această declarație a mea cu cifre, am să vă spun pe scurt că, dacă în Timișoara sau în București prețurile asiguratorilor au scăzut în unele cazuri cu până la 40 %, comparativ cu anul trecut, în bătrânul Tomis lucrurile s-au întâmplat exact invers proporțional, un tânăr șofer fiind nevoit să achite chiar și prețuri de 2.500 de lei pe an, aproape dublu față de prețurile pe care erau nevoiți să le plătească anul trecut.

Și-atunci, nu pot să nu mă întreb ce au domnii de la ASF cu noi, constănțenii? S-au lăsat oare orbiți de luxoasele carnavaluri pe care le-a pus în scenă voievodul de litoral și-și închipuie că trăim într-o bogăție perpetuă la malul mării?

Îi asigur pe domnii de la ASF că lucrurile sunt departe de a fi așa în Constanța. Tinerii din orașul nostru nu trebuie să fie discriminați cu prețuri grotesc de mari, ei nu sunt fii de boieri, magnați sau baroni locali, sunt tineri, aflați la începutul vieții, și merită susținuți cu prețuri acceptabile încă din primii ani de șoferie.

În numele constănțenilor pe care-i reprezint, îi rog pe domnii de la ASF să ia măsuri imediate pentru ca discriminarea la care sunt supuși tinerii constănțeni de către asigurători să înceteze de urgență, astfel încât prețurile pe care aceștia le plătesc să se alinieze cu cele din tot restul țării. Noi, constănțenii, apreciem faptul că suntem considerați mai bogați, mai groși la pungă și poate mai frumoși decât cei din restul țării, însă vă asigurăm că nu este cazul.

Vă mulțumesc și aștept ca măsurile necesare să fie luate cât mai curând.