Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.67 Molnar Zsolt - declarație politică despre cercetările sociologice;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Molnar Zsolt:

Ne-am obișnuit ca în ultimii ani să apară din când în când unele studii din domeniul științelor sociale care să șocheze opinia publică. Aflăm destul de des în urma unor studii sociologice că România se află în partea inferioară a unor clasamente internaționale care arată nivelul de trai sau nivelul de civilizație. Ultima cercetare apărută nu plasează țara într-un top mondial, ci vorbește despre caracteristicile populației ei. Este vorba despre o cercetare care a disecat psihologia poporului român și care ne prezintă mai multe concluzii interesante.

Conform cercetătorilor, multe dintre stereotipurile care sunt impregnate în conștiința colectivă a poporului român sunt mai degrabă aspirații ale persoanelor, nicidecum stadiul actual al profilului lor psihologic. Mai mult, cercetătorii spun că de multe ori declararea unor valori considerate moderne se face cu intenția de a face o impresie bună. Totuși, rezultatele cercetării în cauză arată că există un mare potențial de dezvoltare în domeniul valorilor culturale specifice civilizațiilor democratice și moderne. Luând în calcul relația dintre psihologie, un element interior, și contextul cultural, de natură exterioară, concluzia cercetătorilor este că mediul sociocultural actual din România nu facilitează o valorificare mai mare a potențialului. Etica și răsplata muncii, relațiile și ierarhia socială, caracteristicile culturale și ideologice sunt elemente care ne împiedică să ne exprimăm la potențialul maxim.

Iar aici intervine rolul celor care conduc societatea din România. Știm foarte bine că rezultatele diferitelor cercetări se traduc foarte greu în politici publice și texte de lege. Dar, citind aceste concluzii, trebuie să conștientizăm faptul că este nevoie de mult mai mult decât de legi ce rezolvă probleme de urgență. Pe baza acestor cercetări trebuie să ajungem la subiectele profunde ce determină caracteristicile unei societăți și să acționăm și la nivelul conștiinței colective, la nivelul socio-cultural și psihologic. Nu vom progresa fără schimbarea mentalităților. Și totul începe de la cei care au fost aleși să conducă destinele acestei țări. Trebuie să ne schimbăm și noi mentalitatea, ca apoi să putem influența mai departe mentalitatea colectivă. Altfel, vom rămâne întotdeauna surprinși de statistici.