Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.75 Mihai-Aurel Donțu - declarație politică: "Mii de fermieri din România riscă să intre în faliment, ca urmare a eliminării cotelor la lapte";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"Mii de fermieri din România riscă să intre în faliment, ca urmarea eliminării cotelor la lapte"

Unde este Guvernul Ponta când trebuie să-i sprijine?

De la 1 aprilie a.c., Uniunea Europeană a eliminat sistemul de cote la lapte, după trei decenii în care acest mecanism a funcționat pentru a ține în frâu creșterea producției. Cotele de lapte au fost introduse în Uniunea Europeană în anul 1984 și au fost eliminate prima dată în 2003, la cererea statelor membre. Un an mai târziu, au fost reintroduse ca urmare a revizuirii politicii agricole comune. Dar, în urma numeroaselor presiuni ale marilor producători și procesatori europeni, astăzi UE a decis ridicarea definitivă a acestor cote. În acest context, România va deveni o piață interesantă pentru producătorii europeni cu supraproducție, acest lucru însemnând și o presiune suplimentară pe micile ferme locale.

Astfel, mii de fermieri mici din România, printre care și cei din județul Brașov, care au avut anul trecut livrări directe de peste 42.000 de tone de lapte, sunt amenințați de faliment după luarea acestei decizii de către Uniunea Europeană care stabilea, practic reglementa, cantitatea de lapte și produse lactate ce putea fi comercializată fără impunerea unei taxe.

Micii fermieri spun că singura lor șansă de supraviețuire ar fi fost ajutorul guvernamental pentru a se asocia ca să facă față concurenței marilor companii, care nu mai au de acum deloc restricții în ceea ce privește nivelul producției de lapte, dar aceste asocieri trebuiau pregătite din timp, iar fermierii ar fi avut, evident, mare nevoie de sprijinul Guvernului Ponta în acest sens.

Mai mult decât atât, având în vedere că se știa de foarte multă vreme faptul că marile beneficiare ale acestei prevederi vor fi țările care au ferme mari, cum sunt: Olanda, Irlanda și Franța, iar marile pierzătoare vor fi exact țările venite în UE după anul 2004, printre care se numără și România, Guvernul actual avea toate motivele și tot timpul necesar să pregătească un set consistent de măsuri care să aibe rolul de a proteja micii fermieri autohtoni.

"Eliminarea cotelor de fapt este o lovitură pentru noi, pentru producătorii autohtoni, pentru că din momentul ăsta vine laptele din altă parte", susțin fermierii noștri, care au ajuns deja să-și arunce laptele la canal sau să hrănească animalele din gospodărie cu el, deoarece nu mai au nicio șansă să se bată cu marii producători europeni, rămânând astfel exclusiv la mâna procesatorilor, care pot renunța oricând la contractele de preluare a laptelui românesc în favoarea celui de import.

Ce să mai vorbim despre faptul că Guvernul Ponta a stat liniștit până la 1 aprilie a.c. și a catadicsit să reacționeze palid doar când s-a trezit în fața Palatului Victoria cu un protest al fermierilor producători de lapte, dându-le în acea zi o parte din subvențiile pe care le așteptau de luni de zile...

Deci, stimați guvernanți, ce aveți de gând să faceți pentru salvarea fermelor românești, ce măsuri intenționați să luați, măcar în al treisprezecelea ceas, pentru o industrie în pragul falimentului?!