Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.76 Gheorghe Dragomir - declarație politică: "Legile românești nu pot fi încălcate de deciziile instanțelor europene";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Gheorghe Dragomir:

"Legile românești nu pot fi încălcate de deciziile instanțelor europene"

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au comunicat, la finele săptămânii trecute, decizia prin care Primăria Năvodari este obligată să semneze autorizația de construcție a unei gropi de deșeuri industriale, ca urmare a cererii depuse de SC Ecological Center SA. Decizia CEDO este una cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care instanțele din România au decis că documentația depusă de firma în speță conținea mai multe documente false, la data respectivă reprezentanții Ecological Center fiind acuzați de uz de fals în formă continuată.

Conform proiectului, aici ar urma să fie aduse zilnic 6.000 de tone de deșeuri provenite din diverse sectoare de activitate, de la produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, la deșeuri din procesele termice sau organice, depozitate pe o suprafață de aproape 30 de hectare.

Administrația locală, semnalând pericolul de contaminare, a organizat în anul 2010 și un referendum pe tema construirii unui depozit de deșeuri la Năvodari, 90% din populație respingând categoric un astfel de proiect. Cu toate acestea, reprezentanții Ecological Center SA s-au adresat CEDO și au reușit să obțină câștig de cauză. "Prin hotărârea sa din 17 martie 2015, CEDO a constatat că autoritățile naționale nu au depus suficiente eforturi pentru a asigura executarea deplină și într-un termen rezonabil a titlului executoriu convocat de reclamantă. Pentru aceste motive, CEDO a obligat statul român să asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentinței civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanța, confirmată prin Decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curții de Apel Constanța, în termen de trei luni de la data pronunțării hotărârii", se arată în actul pe care l-a primit administrația publică din Năvodari de la Ministerul Afacerilor Externe.

Decizia forului european a stârnit o serie de dispute și intrigi din partea celor direct implicați, sănătatea locuitorilor zonei și a turiștilor fiind primordială.

Conștient de gravitatea situației, în calitate de deputat al Colegiului uninominal nr.1 din Circumscripția electorală nr.14 Constanța, am inițiat încă din anul 2010, alături de senatorul Puiu Hașotti, un proiect de Lege privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre. Inițiativa legislativă comună s-a născut tocmai din dorința de a veni în sprijinul năvodărenilor și de a stopa construirea acestui depozit de deșeuri, dar, din păcate, aceasta a fost respinsă de către Parlament la vremea respectivă. De ce amintesc acest lucru? Publicată în Monitorul Oficial, O.U.G. nr.38/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr.597/2001 este cea în măsură să îi protejeze pe locuitorii orașului Năvodari, dar și pe cei care aleg să-și petreacă vacanțele pe litoralul Mării Negre, dar consider că acest act normativ nu este suficient, ci trebuie completat de urgență. În acest sens, le voi propune, în perioada imediat următoare, colegilor mei, parlamentari de Constanța, să reluăm procedura parlamentară referitoare la inițiativa privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre și să convingem parlamentarii din toate grupurile parlamentare că o astfel de lege este mai mult decât necesară pentru a putea fi astfel validată cât mai rapid de Parlament.

Sunt convins că această lege care trebuie promovată nu poate fi încălcată nici măcar de o instituție europeană. Pe această cale, îmi exprim convingerea că statul român va apăra dreptul locuitorilor din Năvodari, și nu numai, prin respectarea legilor în vigoare. De aceea, îi îndemn pe cei direct implicați să nu acționeze sub impulsul momentului, pentru că legile adoptate nu pot fi nerespectate și nici nu permit abuzuri. De asemenea, cer Ministerului Afacerilor Externe să clarifice urgent, prin reprezentanții săi, situația creată de decizia instanței europene.