Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.78 Victor-Gheorghe Manea - declarație politică: "1 nu este egal nici cu 26, dar nici cu 4, domnule Ponta!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Victor-Gheorghe Manea:

"1 nu este egal nici cu 26, dar nici cu 4, domnule Ponta!"

Ca urmare a faptului că numărul ordonanțelor de urgență a reprezentat o bilă neagră în Raportul MCV, întocmit în prima lună a anului curent, premierul Victor Ponta a recurs la un subterfugiu inovator: în luna martie publica în Monitorul Oficial nr. 176 Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și alte măsuri (O.U.G. nr. 2/2015), în care îngrămădea, nici mai mult, nici mai puțin, decât 26 de ordonanțe de urgență.

La vremea respectivă atrăgeam atenția, într-o declarație politică exact pe această temă, că această ordonanță de urgență reprezenta "o amalgamare abracadabrantă, menită doar să înșele recomandările primite de la Comisia Europeană și Comisia de la Veneția" și speram, asta și ca urmare a dezbaterilor intense pe care le-a suscitat, că această malformație legislativă va trece în zona unicat, la capitolul "așa nu!", că ea a fost doar o încercare de a testa terenul și nu se va mai reedita.

Speram că Victor Ponta a înțeles mesajul pe care i l-a transmis nu numai opoziția, ci și reprezentanții ONG-urilor - atunci, acestea îi solicitau demisia și cereau Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională -, și că nu va mai recurge la aceste tertipuri ieftine. Dar, din păcate, m-am înșelat! Săptămâna trecută, în ședința de Guvern de miercuri, Guvernul Ponta a aprobat o altă ordonanță de urgență care înglobează, de această dată mai puține, "doar" patru măsuri distincte: una dintre ele impozitează bacșișul cu 16%, alta se referă la introducerea unui sistem inteligent de plată a taxei de pod de la Cernavodă, iar alte două au în vedere obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, respectiv utilizarea unui împrumut de 110 milioane euro pentru reforma sistemului judiciar. Iarăși, nicio legătură între ele!

Constatăm, astfel, făcând un simplu calcul matematic, că treizeci de acte normative sunt incluse în două ordonanțe de urgență. O "performanță" demnă de un prestidigitator. Și asta doar pentru a putea spune, la sfârșitul anului, că și-a însușit criticile și a elaborat mai puține ordonanțe de urgență.