Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.80 Camelia-Margareta Bogdănici - declarație politică: - "Susțin reglementarea urgentă a profesiei de dietetician";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Camelia-Margareta Bogdănici:

"Susțin reglementarea urgentă a profesiei de dietetician"

În contextul statisticilor îngrijorătoare privind obezitatea în rândul copiilor și adulților, consider că reglementarea profesiei de dietetician - nutriționist trebuie să devină o prioritate legislativă. Reamintesc faptul că Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie 2015, a pus în dezbatere siguranța alimentară și rolul acesteia în prevenirea multor boli. Așadar, rolul dieteticienilor în orice societate devine foarte important. Este nevoie de acești specialiști în multe din unitățile sanitare publice și private.

În sistemele medicale occidentale dieteticienii reprezintă o categorie de personal medical specializat în prescrierea detaliată a planurilor de nutriție, la indicația medicului. Dieteticianul este instruit să elaboreze planuri pentru diabet zaharat, insuficiență renală, realimentări, alimentație enterală și parenterală, să alcătuiască meniuri pentru diferite afecțiuni, să instruiască personalul de la bucătăriile spitalului cu privire la alimentele de inclus în meniul de spital, pe considerente de preferințe, apartenență religioasă, toleranțe, afecțiuni prezente etc. Din păcate, în ceea ce privește România, dieteticianul este o verigă lipsă în sistemul de sănătate, lipsă cu impact negativ asupra costurilor îngrijirilor de sănătate.

Din anul 2010, în Universitățile de Medicină și Farmacie din țară există primii absolvenți cu specializarea de nutriționist - dietetician. Din păcate, promoțiile de absolvenți nu se pot angaja în sistem din cauza faptului că această profesie nu este încă recunoscută. Lipsa unei legi care să reglementeze corect acest domeniu permite oricărei persoane necalificate să practice această profesie.

În acest moment, la Camera Deputaților se află două propuneri legislative care au ca obiect de reglementare înființarea profesiei de dietetician. În data de 20 aprilie, la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat cadre didactice universitare, absolvenți cu specialitatea nutriție și dietetică, precum și parlamentari în vederea realizării unei singure inițiative legislative care să reglementeze această profesie. După adoptarea acestei inițiative legislative, nimeni nu va putea recomanda sau prescrie diete folosind titulatura de dietetician. Trebuie să ne aliniem la practica europeană și internațională în acest domeniu important pentru viitorul societății. Așa cum spuneam, de alimentația sănătoasă depinde viitorul sănătății tuturor.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, vă rog, stimați colegi, să susțineți această propunere legislativă, extrem de importantă și necesară pentru sistemul de sănătate, care vine să reglementeze această profesie.