Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.87 Constantin Avram - declarație politică intitulată "Dubla cetățenie - protecție împotriva rigorilor justiției române?!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Constantin Avram:

"Dubla cetățenie - protecție împotriva rigorilor justiției române?!"

Se discută tot mai des despre cazul deputatului UDMR Marko Attila, implicat în cazul retrocedărilor de la ANRP și pentru care DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea arestării acestuia în dosarul mai sus menționat. Mai nou, Marko Attila a trimis de la Budapesta demisia (în original) din calitatea de deputat, gest de care legislativul, mai exact Camera Deputaților, a luat act prin vacantarea mandatului. Această mișcare a fostului deputat, fugar la Budapesta de rigorile justiției române, pare a muta problema inculpării fostului deputat de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la oricare instanță civilă din România. Dar se pare că fostul deputat, în disprețul a tot ceea ce este românesc, s-a adăpostit la vecinii noștri unguri, care acordându-i protecție, afișează încă o dată sfidarea autorităților din România, uitând că împricinatul de etnie maghiară este și cetățean european care are și obligații, nu numai drepturi. Pentru a câta oară ne oferă dispreț Victor Orban, nu mai țin minte, pentru că i s-au creat toate condițiile acestei atitudini sfidătoare de pe vremea fostului președinte Traian Băsescu, cu care a avut o relație specială.

Dar nu este de mirare nimic în comportamentul premierului ungur, câtă vreme acesta afișează sfidare chiar Uniunii Europene, pe care o critică public în legătură cu sancțiunile economice impuse Rusiei, în problema conflictului armat din estul Ucrainei.

Cred că în viitorul apropiat va trebui reglementată situația cetățenilor români cu dublă cetățenie, în raport cu justiția română, pentru că s-ar putea înțelege că persoanele cu dublă cetățenie s-ar bucura de o oarecare imunitate generată de această calitate și s-ar putea sustrage cercetărilor justiției române, în cazul corupției la nivel înalt, adăpostindu-se în dosul dublei cetățenii, care în mod normal nu-i poate absolvi de responsabilitatea faptelor lor.

Oare nu s-ar putea interpreta gestul autorităților de la Budapesta ca un gest de ostilitate, sau chiar de amestec nepermis în treburile interne ale unui stat membru al Uniunii Europene?! De ce ar proteja Budapesta un infractor, dacă nu tocmai din dorința de a sfida, de a provoca autoritățile române, de a arăta public că nu ia în considerare nicio măsură dispusă de autoritățile române asupra unui cetățean român de etnie maghiară, întreținând astfel tensiunile interetnice din Transilvania?!

Este tot mai clară intenția revizionistă a guvernului de la Budapesta, motiv pentru care caută în continuare sprijin din partea Rusiei, o superputere mondială. De aceea îl păstrează ca vârf de lance pe László Tökés, care trebuie neapărat deposedat de cetățenia română, după declarațiile pe care le face împotriva statului român.

Cred că a venit momentul politic în care autoritățile române să ceară explicații guvernului de la Budapesta pe această speță, acesta trebuind să își asume consecințele diplomatice rezultate din protecția fostului deputat fugar, în situația în care Ungaria este membră a Uniunii Europene și a Alianței NATO.

Nu putem rămâne indiferenți la atitudinea sfidătoare a autorităților de la Budapesta, tocmai că prin alegerea unui minoritar ca președinte al României, în persoana lui Klaus Iohannis, obiectul de dispută pe tema minorității maghiare din România și-a pierdut complet din consistența afișată și invocată permanent de cancelariile europene.