Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.88 Vicențiu-Mircea Irimie - declarație politică: - "Situația bolnavilor cronici din România";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mircea-Vicențiu Irimie:

"Situația bolnavilor cronici din România"

Un studiu recent, denumit "Societatea românească și afecțiunile cronice" ne arată că viața unui pacient din țara noastră diagnosticat cu boli cronice este dificilă sau foarte dificilă. Principalele motive invocate sunt accesul limitat la un tratament corespunzător și accesul limitat la servicii medicale. Tot din acest studiu aflăm că românii consideră ca fiind contagioase și cu un risc ridicat de expunere și transmitere boli precum infecția cronică cu HIV, tuberculoza și hepatita cronică.

Dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă bolnavii putem aduce în discuție faptul că peste 2.000 de persoane cu forme avansate de cancer așteaptă ca dosarul și tratamentele să fie aprobate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, faptul că la nivel național există doar 250 de oncologi care tratează peste 400.000 de pacienți, faptul că în farmacii nu se mai eliberează medicamentele necesare pacienților cu transplanturi, în timp ce persoanele cu boli rare au foarte puține medicamente compensate. În plus, pentru pacienții cu HIV/SIDA se înregistrează tot mai multe întreruperi de tratamente.

Un tratament este de succes, cu un impact major pentru societate, doar dacă pacienții ajung să beneficieze de acesta. De asemenea, orice tratament trebuie să fie însoțit de programe de prevenție, testare, informare, programe de suport pentru pacienți, programe de aderență.

Consider că Ministerul Sănătății trebuie să se implice pentru ca astfel de situații, care îngreunează și mai mult viața bolnavilor cronici, să nu mai apară.