Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.92 Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu titlul "Introducerea consilierii psihologice periodice gratuite pentru minorii cu părinți plecați la muncă în străinătate";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Introducerea consilierii psihologice periodice gratuite pentru minorii cu părinți plecați la muncă în străinătate"

Minorii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate au nevoie de consiliere psihologică periodică, astfel încât să diminueze sentimentul de abandon, anxietate, tristețe și pentru a depăși problemele de comunicare care apar între copii și persoana care se ocupă de întreținerea acestora pe perioada absenței părinților.

Cu toate că Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost completată cu o secțiune dedicată protecției copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate, consider că este nevoie de introducerea unei reglementări clare prin care serviciile publice de asistență socială să ofere consiliere permanentă și gratuită minorilor care sunt în grija altor persoane pentru perioada respectivă.

Introducerea consilierii psihologice periodice gratuite pentru minorii cu părinți plecați la muncă în străinătate reprezintă un element educațional obligatoriu pentru minorii care nu beneficiază de un mediu familial adecvat pentru dezvoltarea lor psihoemoțională normală.

Concluziile studiilor realizate în 2007 de Organizația "Salvați Copiii" în cadrul proiectului "Impactul migrației părinților asupra copiilor rămași acasă" au arătat că pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate riscurile de abandon școlar, infracționalitate și consum de droguri sunt mai mari.

În 2008, un alt studiu al UNICEF, Alternative Sociale și Gallup România, estima că, la momentul derulării cercetării, la scară națională erau 350.000 de copii ai căror părinți erau plecați în străinătate, iar mai mult de o treime dintre aceștia, adică aproximativ 126.000 de copii, erau afectați de migrația ambilor părinți.

În ceea ce privește situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conform situației prezentate de Direcția Protecția Copilului, la finele anului 2012 era înregistrat în evidențele autorităților responsabile de asistența socială un număr total de 79.901 copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 41% erau complet lipsiți de grija părintească: 22.993 aveau ambii părinți plecați, iar 9.991 proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat. Îngrijorător este și numărul copiilor aflați singuri acasă care au ajuns în sistemul de protecție specială: 3.346 (din care, 827 în centre de plasament și 500 în grija asistenților maternali).

În județul Botoșani de la începutul acestui an până în prezent au fost înregistrate mai multe cazuri de sinucideri ale copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Principala cauză a fost dorul de părinți și generarea sentimentului de abandon din partea acestora.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, vă solicit sprijinul pentru a promova un proiect de lege prin care Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivel local să asigure consilierea psihologică periodică gratuită pentru minorii cu părinți plecați la muncă în străinătate.