Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.93 Cristina Nichita - declarație politică intitulată "Ușa a fost deschisă, mai trebuie doar să intrăm!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Cristina Nichita:

"Ușa a fost deschisă, mai trebuie doar să intrăm!"

Cu mai puțin de o lună în urmă, pe 2 aprilie, Ziua internațională de conștientizare a autismului, v-am prezentat, de la această tribună, problemele pe care le ridică autismul, precum și situația socială a persoanelor atinse de tulburări din spectrul autist în țara noastră.

În cursul lunii aprilie au fost organizate multe evenimente în scopul de a atrage atenția asupra modului în care evoluează atât mentalitățile societății românești în privința autismului, cât și măsurile luate de autorități la toate nivelurile. Au avut loc marșuri, evenimente sportive și caritabile, conferințe și mese rotunde dintre care multe la Iași, orașul pe care îl reprezint.

Ca persoană direct implicată în lumea complexă și destul de puțin cunoscută a autismului, pot să vă asigur că aceste manifestări nu au avut un caracter festivist. Din toate discuțiile purtate de psihologi, psihiatri, logopezi, părinți, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale de profil și oficialități, s-au conturat câteva întrebări și răspunsuri vizând viitorul tinerilor și adulților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Au fost, de asemenea, prezentate și aspecte din activitățile asociațiilor și ONG-urilor care au înregistrat succese remarcabile, devenind astfel modele demne de a fi urmate. Aceste modele trebuie să fie aduse la cunoștința tuturor celor interesați pentru a putea evolua în munca de depistare timpurie a autismului și, mai apoi, de integrare socială a celor din zona tulburărilor din spectrul autist.

S-au luat, totodată, și măsuri dintre care cea mai importantă este crearea unui Grup de lucru interministerial care să se ocupe de persoanele autiste. Acest grup va fi format din specialiști din Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Formarea Grupului interministerial pentru problemele persoanelor cu tulburări din spectrul autist este o mai veche idee care mi s-a conturat din ce în ce mai limpede în cursul celor zece ani de când mă ocup în mod personal de autism.

Am obținut crearea acestui grup și vreau să le mulțumesc în mod deosebit domnului prim-ministru Victor Ponta și doamnei ministru Rovana Plumb, care și-au dovedit totala disponibilitate. Fără înțelegerea și acordul Domniilor Lor ar fi fost imposibilă mobilizarea atât de rapidă a factorilor guvernamentali. În mai puțin de o lună s-a putut decide și edifica un eșafodaj de maximă importanță pentru concetățenii noștri autiști. Ușa a fost deschisă, mai trebuie doar să intrăm!