Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.96 Natalia-Elena Intotero - declarație politică: - "România este pe cale să depășească blocajul politic din procesul de aderare la spațiul Schengen";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"România este pe cale să depășească blocajul politic din procesul de aderare la spațiul Schengen"

Aderarea la spațiul Schengen reprezintă în prezent unul dintre obiectivele majore ale României. În acest sens, atât Guvernul, cât și Parlamentul desfășoară o campanie activă de promovare, la nivelul instituțiilor comunitare și al statelor membre ale Uniunii Europene, a acestui obiectiv prioritar.

Drumul aderării României către spațiul Schengen a început în martie 2011, odată cu semnarea împreună cu Bulgaria a unei declarații comune în vederea aderării. Condițiile pe care România a trebuit să le îndeplinească au fost transmiterea Declarației de pregătire privind aderarea la spațiul Schengen, completarea și transmiterea chestionarului Schengen și evaluarea stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România în cadrul vizitelor de evaluare Schengen.

Etapa de evaluare tehnică a României (martie 2009 - decembrie 2010) s-a finalizat cu rezultate pozitive, iar rapoartele misiunilor de evaluare au evidențiat implementarea, într-o manieră uniformă și corectă, a tuturor prevederilor acquis-ului Schengen.

Pentru a susține în mod coerent demersurile Guvernului și ale Ministerului Afacerilor Externe în atingerea acestui obiectiv prioritar, conducerea Parlamentului României a decis în iunie 2013 formarea unei Comisii speciale pentru integrarea în Schengen, formată din 19 membri, în care sunt reprezentate ambele Camere și toate partidele politice parlamentare.

Comisia parlamentară Schengen a demarat un dialog diplomatic intens prin care a susținut aderarea țării noastre la spațiul Schengen. În această perioadă a fost lansată, la sugestia Franței, și ideea unei aderări etapizate a României la spațiul Schengen.

În decembrie 2014, președinția Comisiei Schengen a fost preluată de senatorul Titus Corlățean, sub conducerea căruia se desfășoară un intens dialog politico-diplomatic concentrat asupra rolului important pe care România îl are în securizarea frontierei de est a Uniunii Europene, modului eficient în care România asigură gestionarea și securizarea acestei frontiere, cât și asupra contribuției țării noastre la eforturile depuse la nivel internațional pentru combaterea terorismului.

În momentul de față, România îndeplinește toate criteriile prevăzute de legislația care reglementează aderarea la spațiul Schengen și funcționarea acestuia, decizia fiind la nivel politic.

De altfel săptămâna trecută, guvernul finlandez a anunțat prin ambasadorul la București, doamna Ulla Vaisto, că este gata să își reconsidere decizia inițială, în baza progresului pe care România l-a făcut. Și tot în săptămâna precedentă, ministrul afacerilor externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a declarat că va sprijini poziția României pentru ca blocajul politic în care se află în acest moment aderarea țării noastre la spațiul Schengen să fie depășit.

Sunt primele semne prin care se confirmă faptul că România și-a îndeplinit în proporție de 100% cerințele tehnice de aderare la Schengen și că există și voință politică. Avem încredere că drumul acesta se va deschide, iar România va accede în acest spațiu, unde de fapt îi este și locul, ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.