Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.105 Cornel Itu - declarație politică intitulată "Un deceniu de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Cornel Itu:

"Un deceniu de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană"

Sfârșitul săptămânii trecute a stat sub semnul unei aniversări importante pentru români, împlinindu-se 10 ani de la momentul semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Punct de reper în parcursul istoric și politic al României de după 1989, ceremonia de semnare a tratatului a avut loc pe data de 25 aprilie 2005, la Luxemburg. Apoi, la 1 ianuarie 2007 a fost ziua extinderii UE, România, dar și Bulgaria intrând propriu-zis în marea familie europeană, alături de Franța, Germania, Polonia, Italia, Spania, alcătuind în prezent spațiul comunitar format din 28 de state.

Semnarea acestui tratat a fost o promisiune îndeplinită privind deschiderea granițelor, a avântului economic, a transparenței instituționale, a libertății de expresie, a liberei circulații a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalului. Acest act politic de mare importanță a condus la modernizarea societății românești prin adoptarea treptată, dar sigură a normelor și valorilor europene, precum și prin pătrunderea României pe piața unică europeană. Faptul că suntem membri ai Uniunii Europene ne aduce beneficii pe termen lung și în ceea ce privește securitatea internă, având în vedere contextul politic regional și poziționarea geografică în vecinătatea Ucrainei, stat din afara spațiului comunitar, măcinat de conflicte. România are un rol important în cadrul UE, fiind responsabilă de promovarea stabilității regionale, fapt subliniat în repetate rânduri de demnitarii de la Bruxelles și Luxemburg, precum și de partenerii americani și vest-europeni din cadrul NATO. Avem un interes comun cu partenerii noștri politici și economici pentru consolidarea cooperării cu țările din vecinătatea UE.

Ca membru al PSD, mă simt mândru că negociatorul aderării României la Uniunea Europeană a fost un coleg de partid, dar și un transilvănean, domnul ministru Vasile Pușcaș. Sub coordonarea sa, Delegația națională de negociere pentru aderarea României la Uniunea Europeană a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles. Pe baza rezultatelor negocierilor de aderare conduse de echipa lui Vasile Pușcaș a fost semnat tratatul de aderare în 2005.

De atunci și până în prezent, PSD a dus o politică proeuropeană, democratică, iar ultimii trei ani, de când țara este condusă de Guvernul Ponta, au adus consolidare economică, relații externe armonioase, benefice pentru România, și reparații sociale importante pentru numeroase categorii de populație.

Închei exprimându-mi speranța că românii își vor păstra gradul ridicat de eurooptimism, mai ales în contextul în care curentele eurosceptice și extremiste par a-și face simțită prezența în tot mai multe state din UE. Doar uniți și solidari putem să ne facem auzită vocea în fața terorismului, a totalitarismului și, în general, a atitudinilor nedemocratice. Spațiul comunitar este o garanție a stabilității, a păcii și a prosperității pentru peste 500 de milioane de europeni, între care ne aflăm și noi.