Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.119 Dumitru Niculescu - declarație politică având tema "Majorarea bruscă și intenționată a prețurilor la alimente e o mârșăvie la adresa populației și nu trebuie să o acceptăm!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Dumitru Niculescu:

"Majorarea bruscă și intenționată a prețurilor la alimente e o mârșăvie la adresa populației și nu trebuie să o acceptăm!"

Vreau să vă supun atenției o situație reclamată de patronatele din agricultură în urma scăderii TVA-ului la alimente începând cu data de 1 Iunie 2015. Mai exact, vă spun, cu subiect și predicat, că acțiunile Guvernului sunt sabotate de marii retaileri. Metoda practicată: cresc prețurile treptat înainte de 1 iunie, data când taxa pe valoarea adăugată va scădea la 9%. Numai în două săptămâni de la anunțul premierului Victor Ponta, unele prețuri s-au majorat și cu 30%.

Și nu este vorba despre de alimente de lux. De exemplu, dacă în data de 7 aprilie, prețul pentru 1 kg de pulpă de porc fără os era de aproape 14 lei, acum, prețul a ajuns la 18 lei. Patru lei în plus la kilogram în doar 2 săptămâni.

O creștere vizibilă a fost înregistrată și în sectorul legumelor. Astfel, acum, 1 kg de ardei gras roșu este aproape 17 lei, față de 15, cât era în ziua în care se anunța scăderea TVA-ului la alimente.

Povestea se repetă și în privința fructelor. Spre exemplu, 1 kg de mere din piețele UE costă acum 4 lei, cu un leu mai mult, în comparație cu acum jumătate de lună.

Și laptele s-a scumpit. Un litru de lapte care pe 7 aprilie costa aproape 3 lei, acum depășește 3 lei și jumătate.

Nici apa îmbuteliată nu a scăpat de creșterea prețului, în numai două săptămâni o găsim în magazin cu aproximativ 16% mai scumpă.

Consider că organele de control guvernamentale și Oficiul Concurenței în mod special trebuie să taie în carne vie, ca în orice țară europeană, mergându-se până la anularea autorizațiilor de funcționare ale celor ce se dovedesc vinovați, iar noi avem obligația să punem presiune, mă refer, evident, la cea în limitele legii, asupra organelor de control abilitate, care trebuie să reprezinte interesele cetățeanului consumator și cumpărător, și nu să închidă ochii la lăcomia coloșilor care și așa fac profit din buzunarul românilor.