Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.129 Răzvan Rotaru - declarație politică: - "Declinul demografic al României";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Răzvan Rotaru:

"Declinul demografic al României"

România se află în al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netăgăduit: în raport cu populația de la începutul anului 1990, când România avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns în anul 2014 la o populație cu reședința în țară sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numără 26 de ani, reprezintă una dintre principalele amenințări la adresa sistemului public de pensii.

Reducerea populației cu aproximativ 3,2 milioane locuitori își are originea în scăderea naturală - 600.000 de persoane, emigrația definitivă - circa 300.000 de persoane și în imensa emigrație cu schimbarea doar a reședinței în alte țări - aproape 2,4 milioane de persoane.

În ceea ce privește rata fertilității, care indirect a devenit o amenințare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se află în jurul valorii de 1,3 copii/femeie începând cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 în anii '70.

Nu trebuie să omitem faptul că scăderea numărului de nou-născuți a fost benefică economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a făcut pentru maternitate și nașterea copiilor, concedii postnatale, asistență medicală, alocații și indemnizații, creșe și grădinițe, cheltuieli în sistemul educațional, poate chiar și în programele de locuințe sociale.

Reducerea numărului de născuți este rezultatul unor decizii, ale femeii, ale tânărului cuplu de a renunța la copii, de amânare a venirii lor pe lume ori de a avea un singur copil. Și aici se regăsesc avantaje economice pentru individ și cuplu, dând resurselor alte finalități sau mărind calitatea îngrijirii copilului unic. Pe termen lung, însă, costurile sunt altele la nivelul societății.