Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 28-04-2015

Ședința Camerei Deputaților din 28 aprilie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.153 Daniel Florea - declarație politică: - "Uniunea Europeană - parte integrantă a vieții noastre".  

Intervenții consemnate conform materialelor depuse la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Florea:

"Uniunea Europeană - parte integrantă a vieții noastre"

Acum 10 ani, la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, a fost semnat Tratatul de Aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană de către România și Bulgaria și de către reprezentanții statelor membre ale Uniunii. Tratatul a fost supus procesului de ratificare în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar de la 1 ianuarie 2007 prevederile acestui tratat au intrat în vigoare făcând din România un stat european și aducând-o în marea familie a țărilor europene.

Mă văd obligat să fac o scurtă evocare a evenimentelor care au condus la concretizarea dorinței de aderare a României, ca partener cu drepturi depline, așa cum suntem astăzi, alături de Uniunea Europeană, ceea ce a adus România pe scena Europei, loc meritat și ocupat firesc într-o normalitate care se cuvenea, instituind pentru țara noastră dreptul de a se integra în sfera principiilor și valorilor democrației europene, de care fusese privată mai mult de jumătate de secol.

Astfel, de la 1 ianuarie 2007, România s-a înscris pe lungul drum al democrației europene, alături de partenerii săi din Europa, drum început la 1 februarie 1993, prin semnarea la Bruxelles a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. În 1995, România era pregătită să depună cererea de aderare la Uniune, care s-a concretizat în iunie, iar în decembrie 1999, în Consiliul European s-a luat decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu România, alături de Malta, Slovacia, Letonia, Lituania, Bulgaria. Începând cu 15 februarie 2000, au fost deschise oficial negocierile pentru aderarea României la Uniunea Europeană. La 14 decembrie 2004, s-au încheiat negocierile de aderare la nivel ministerial, ceea ce a condus la concretizarea acestei etape prin decizia Consiliului European de la 16-17 decembrie 2004. Tot atunci s-a confirmat și calendarul de aderare, cu semnarea acestuia în aprilie 2005, încheindu-se cu aderarea efectivă a tării noastre la 1 ianuarie 2007, dată la care aderarea României la Uniunea Europeană a devenit o certitudine.

Aderarea României la Uniunea Europeană a fost posibilă prin unirea eforturilor clasei politice românești, această mare realizare îndeplinindu-se prin acordul de voință al cetățenilor români exprimat prin reprezentanții săi aleși și reprezentanți ai societății civile.

România, în urma acestui eveniment de o imensă importanță pentru viitorul său, a dovedit prin implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană și prin dialogul permanent cu aceasta că este un stat matur care se comportă ca un adevărat partener loial și demn și care își merită cu prisosință statutul de membru cu drepturi depline în cadrul marii familii europene, dorindu-ne în continuare ca eforturile depuse să se concretizeze mai departe prin aderarea la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro, și nu în ultimul rând, de a oferi sprijin statelor invitate sau candidate la Uniunea Europeană.

Ședința s-a încheiat la ora 10,07.