Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 29 septembrie 2015
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.165/06-10-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-06-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 29-09-2015 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 29 septembrie 2015

3. Dezbaterea și respingerea moțiunii de cenzură intitulate "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", inițiată de 183 de senatori și deputați.

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Mergem mai departe. Trecem la punctul doi, moțiunea de cenzură inițiată de 183 de deputați și senatori în conformitate cu prevederile art. 113 din Constituție și ale art. 92 din Regulamentul activităților comune.

Vă informez că, după prezentarea moțiunii de cenzură a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de miercuri, 23 septembrie, nu au fost înregistrate cereri de retragere a semnăturii.

Întreb în plenul celor două Camere dacă există. Nu. Mulțumesc foarte mult.

Pentru dezbaterea moțiunii de cenzură, Birourile permanente...

Pe procedură, vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Domnul președinte Zgonea, pe bună dreptate, regulamentar a întrebat dacă sunt colegi care-și retrag sau nu semnătura.

Dar, în același timp, domnul președinte Zgonea a fost informat în scris că sunt trei colegi de la PNL care n-au semnat moțiunea, dar care, ulterior, și-au exprimat dorința de a o semna. Este vorba de domnul deputat Alexandru Băișanu, domnul deputat Marian Avram și domnul deputat Victor Manea.

Fac această precizare pentru stenogramă.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule lider de grup.

Cine semnează o moțiune de cenzură după depunerea ei de către grupul parlamentar sau grupurile parlamentare este o chestiune doar de stenogramă, pe care ați spus-o în fiecare ședință și ați trimis-o și Biroului permanent. Ea nu are nicio relevanță în ceea ce privește numărul de semnături stabilit de Regulament și de Regulamentul ședințelor comune. Să fie foarte clar pentru toată lumea. Da?

Bun! Întreb încă o dată dacă există deputați sau senatori care doresc să-și retragă semnătura. Nu.

Pentru dezbaterea moțiunii de cenzură, Birourile permanente împreună cu liderii grupurilor parlamentare au hotărât să propună timpul maxim alocat. Guvernul 60 de minute; grupurile parlamentare, după cum urmează: PSD 44, PNL 29, ALDE șase minute, UDMR patru minute, Grupul minorităților naționale trei minute, Grupul parlamentar național democrat două minute, deputații și senatorii neafiliați patru minute.

Dacă sunt obiecții? Nu sunt.

Supun votului aceste propuneri.

Cine este pentru? Rog secretarii să numere. 312 voturi pentru.

Abțineri? O abținere.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Aprobat.

Bun! Rog liderii grupurilor parlamentare, conform procedurilor, să depună la secretarii de ședință ai celor două Camere reunite lista cu membrii grupurilor parlamentare care doresc să ia cuvântul la această moțiune de cenzură.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul ședințelor comune, dau cuvântul domnului deputat Eugen Nicolăescu pentru prezentarea moțiunii de cenzură.

Domnule Nicolăescu, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați ai României,

Parlamentul este primul for democratic care are datoria să reprezinte interesele poporului român și să sancționeze situațiile în care puterea nu mai guvernează pentru cetățeni.

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar, în primul rând, despre cum doresc românii să arate România mâine. Constatăm cu toții că suntem singura țară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată și aflat încă în funcție.

Își permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetățeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupția și impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulți concetățeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie își exprimă nemulțumirea față de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidențiale.

Partidul Național Liberal a decis să depună de îndată această moțiune de cenzură împotriva Guvernului, pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din Uniunea Europeană premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniștri luați în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician care se vrea de neînlocuit. Toți oficialii europeni știu că Victor Ponta se află în boxa acuzaților. PNL este partidul care apără prezumția de nevinovăție, dar această prezumție nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziției de prim-ministru.

Așadar, stimați parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că:

 • un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;
 • un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;
 • un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;
 • un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016;
 • un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări.

În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investițiile și a blocat construcția de autostrăzi, de noi spitale și școli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînțeles, în mari anchete de corupție.

Vă cerem astăzi, doamnelor și domnilor senatori și deputați, să puneți capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situații rușinoase în care ne aflăm.

Domnule Gabriel Oprea,

Vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări? Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?!

Domnule Liviu Dragnea,

Vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta și nu puteți scăpa de el, folosiți-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!

Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar, în această situație, sunteți poate chiar mai vinovați decât el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Vă cerem să analizați cu înțelepciune și în folosul României.

Cei care v-au votat și v-au trimis în Parlament nu v-au cerut să țineți în funcția de premier un inculpat urmărit penal. Dacă veți vota împotriva acestei moțiuni de cenzură, veți trăda speranța românilor care mai cred că viitorul aparține celor cinstiți.

Este timpul ca, din banii cetățenilor, să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situația în care aveți obligația să spuneți că vă pasă de această țară.

Dacă veți fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veți considera că România este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată.

Votul de astăzi îl acordați pentru sau împotriva decenței, corectitudinii și responsabilității în exercitarea funcției publice. Numai așa putem reclădi o Românie demnă, și aceasta este posibilă numai "fără Victor Ponta".

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult pentru intervenție.

Îl invit la tribună pe prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, pentru prezentarea poziției Guvernului cu privire la moțiunea de cenzură.

Domnule prim-ministru, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor-Viorel Ponta prim-ministrul Guvernului României:

Domnule președinte,

Guvernul muncește, de asta și parlamentarii sunt acolo.

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Stimați colegi deputați și senatori,

Astăzi trebuia să mă aflu în fața dumneavoastră, conform prevederilor constituționale, pentru o moțiune de cenzură.

Din păcate, cred că este datoria inițiatorilor de a lămuri ce anume se întâmplă astăzi, pentru că dincolo de o serie de jigniri, invective - cu care m-am obișnuit, de altfel - nu există azi, în fața dumneavoastră, niciun fel de critică adusă actului de guvernare. Nu există astăzi, în fața dumneavoastră, niciun fel de opinie a opoziției despre cum se desfășoară actul de guvernare și, bineînțeles, nu există în fața dumneavoastră nicio soluție în cazul, sigur, improbabil, în care moțiunea ar trece.

Cred că este o confuzie stârnită în rândul Parlamentului - și nu doar - de inițiatori. Este nevoie de lămuriri și pentru oamenii aduși cu autobuze în față, în ploaie. Probabil că ei credeau că vin să protesteze împotriva celor care le-au tăiat pensiile și salariile. (Aplauze.) Însă, ca să fiu sincer, nici domnul Blaga nu mai e ce-a fost odată. Sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști decât protestatari, dar asta e, timpul ne marchează pe toți.

O moțiune de cenzură, în sensul în care a fost introdusă în Constituția României, se referă, repet, la activitatea Guvernului, la măsurile economice, sociale, la problemele populației. Nu există așa ceva.

Vreau să vă dau un citat de ieri, cu care sunt cu totul de acord și sunt convins că și colegii de la PNL-PDL nu pot să-l contrazică: "Economia României beneficiază de avantaje importante: creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, numeroase resurse. România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune." A spus ieri președintele Iohannis investitorilor americani. (Aplauze.) Așa e. Așa este și, din acest motiv, trebuie să continuăm în această direcție pe care o prezentăm cu toții partenerilor internaționali.

Cred, ca și dumneavoastră, ca și toți analiștii, că demersul de astăzi al opoziției este doar o șmecherie politică prin care să spui: asta e, nu mai avem ce face până la anul, îi lăsăm pe ceilalți să guverneze. Cam cum a fost și la Primăria capitalei: nu e bun Oprescu, dar noi nu vrem să conducem Primăria capitalei. Când e de muncă, când e de făcut treabă, cei de la PNL-PDL, sigur, nu se pricep și e bine că acceptă acest lucru.

Vă aduc aminte tuturor că, în 27 aprilie 2012, atunci când Uniunea Social-Liberală s-a prezentat în fața Parlamentului pentru o moțiune de cenzură, s-a prezentat cu un program de guvernare alternativ, s-a prezentat cu un guvern format, cu o idee foarte clară despre ceea ce făcea rău acel guvern și ce trebuia îndreptat.

Astăzi evident că nu există așa ceva. Nu există o alternativă la actualul guvern și mă bucur că se invocă sondajele.

Am văzut și eu ieri un sondaj făcut de PNL, în care 50% din populație spunea să-și vadă de treabă, să lase guvernul în funcție. Sunt de acord cu oamenii care au acest bun simț. (Aplauze.)

Eram pregătit pentru o moțiune de cenzură cu cifre, date economice, sociale, măsuri legislative. Având în vedere că opoziția nu are de făcut nicio critică la adresa guvernării, nu cred că are rost să le prezint din nou, astăzi, și, de altfel, apreciez faptul că opoziția nu vorbește despre pensii, despre salarii, despre locuri de muncă, despre situația economică, având în rândurile sale exact foștii PDL-iști care au distrus România, în perioada 2010-2012. Ar fi ca și când vorbești de frânghie stând în casă cu spânzurații. Și e un lucru de bun-simț că nu discutați despre problemele guvernării.

Cred, cred că intenția PNL-PDL de a se ascunde mereu în spatele procurorului, procurorilor, de a aștepta ca aceștia să facă opoziție în locul lor este o intenție fundamental greșită, care nu are legătură cu principiile democratice și cred în continuare că în Parlament trebuie să se facă politică, și nu justiție, în justiție trebuie să se exercite doar drepturile și libertățile fundamentale și responsabilitățile în fața judecătorilor.

Noi, astăzi, aici, suntem în fața Parlamentului, cel care are dreptul și obligația de a cenzura activitatea Guvernului, și neexistând o cenzură sau o critică la adresa Guvernului, nu pot decât să mulțumesc coaliției de guvernare pentru sprijinul pe care-l acordă în continuare actului de guvernare.

Mai vreau să mulțumesc în mod special celor care în continuare au rămas fideli programului cu care toți cei prezenți aici, mai puțin, sigur, cei de la PDL, am candidat în 2012: Programul Uniunii Social-Liberale, un program de reforme economice și sociale care ne-a adus votul oamenilor și celor de la PSD, și celor de la UNPR, și celor de la PC sau PNL, la care se adăuga un sigur lucru, apropo de moralitate și angajamente. Mi-aduc aminte exact acea frază din acordul USL și din Programul USL pe care am redactat-o împreună cu fostul președinte, domnul Antonescu, că niciodată nu vom face alianță cu PDL-ul. După cum vedeți s-au ținut de cuvânt, cum se țin ei de obicei. (Aplauze.)

Vreau încă o dată să spun că este datoria noastră, a celor care am candidat în 2012 pentru un program pe care majoritatea covârșitoare a românilor l-a votat: social-democrați, progresiști, adevărați liberali, conservatori să ducem acest program la bun sfârșit, să ne facem datoria și anul viitor să ne prezentăm, să vă prezentați în fața alegătorilor cu lucrurile foarte clare pe care le-ați făcut și pe care le-ați îndeplinit.

Mulțumesc și Grupului minorităților naționale care a sprijinit actuala coaliție în toate proiectele importante și care, alături de Guvern și de Parlament dă un semnal, în această perioadă dificilă de toleranță, de bună conviețuire între majoritate și minoritate, de combatere a xenofobiei și șovinismului care și-a găsit și în România imediat reprezentanți de marcă, pe care trebuie să-i combatem împreună.

Chiar dacă Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a decis să voteze moțiunea, respect acest drept al lor, însă cred că există, totuși, o fractură logică. UDMR-ul a fost întotdeauna constant în a combate implicarea juridicului în politică și a politicului în justiție.

Cred că textul de astăzi este exact invers decât ceea ce ați afirmat de fiecare dată, și atunci, repet: respect dreptul dumneavoastră de a vota moțiunea, dar cred că sunteți obligați să spuneți care este poziția față de ceea ce cer colegii liberali. Și fiindcă veni vorba despre colegii liberali, sunt convins că n-ați uitat că în decembrie 2012 au spus că nu sunteți buni să guvernați, acum, când au nevoie de voturile voastre o să spună că sunteți buni, mâine iar nu vor spune că sunteți buni, dar este o metodă pe care o aplică în toate cazurile. (Aplauze.) Și domnul președinte Dragnea e foarte bun dacă votează, dacă convinge PSD-ul să dea jos Guvernul, dacă nu, e un penal, un baron, un om condamnat pentru faptul că a organizat referendumul pe care dumneavoastră l-ați votat și pentru care dumneavoastră ați făcut campanie alături de noi. Asta e! Si domnul Oprea e un om foarte serios, dacă trădează Guvernul. Dacă nu, e un om foarte rău care trădează interesul național și tot așa. Ideea este simplă, stimați colegi, trădarea și schimbarea, din păcate, sunt o marcă înregistrată pentru partidul care a candidat în 2014 ca reprezentant ALDE, și luni dimineață s-a trezit la PPE.

Din punctul acesta de vedere stați într-o companie foarte bună. (Aplauze.)

Mai cred un lucru, dincolo de ceea ce face Guvernul, că atunci când se dau lecții de moralitate, trebuie să vedem cine dă acele lecții.

În sfârșit, în sfârșit după ani mulți, aflăm de milioane, miliarde de euro furate în 2010, 2011, 2012, de colegi aflați aici care au semnat moțiunea, exact în perioada în care se tăiau salariile și pensiile sau se mărea TVA-ul.

Cred, totuși, că cei care au făcut acele lucruri trebuie să spună, în primul rând, dacă s-au schimbat, dacă le pare rău pentru ce-au făcut. Vedeam un fost membru al Guvernului Boc, un PDL-ist, băsist, liberal, domnul Predoiu, chemând oamenii în stradă. Din fericire, n-au venit, pentru că dacă ar fi venit l-ar fi întrebat: de ce a semnat ordonanțele prin care s-au închis spitale, de ce ați semnat ordonanțele prin care s-au tăiat pensiile și salariile sau s-a mărit TVA-ul, de ce ați semnat ca aviz de legalitate pe ordonanța cu Gala Bute, pe care doar doamna Udrea acum o plătește, nu ministrul justiției, cel care a îndeplinit ordinul de a semna o hotărâre ilegală, o hotărâre prin care milioane de euro din bani publici s-au folosit în mod greșit.

Mă bucur că oamenii n-au venit în piață, că l-aș întreba pe Predoiu toate aceste lucruri. (Aplauze.) Mai cred, de asemenea, că dacă vorbiți de principii pentru alții, ar trebui să le aplicați și dumneavoastră.

Nu aduc aminte, pentru că nu am condamnat și nu condamn nici acum insistența Partidului Național Liberal de a-l avea în Guvern pe domnul Fenechiu, care era trimis în judecată.

Faptul că v-ați răzgândit e un semn de inconsecvență și de imoralitate, dar, totuși, acum în sală vor vota moțiunea de cenzură o serie de oameni care sunt trimiși în judecată, condamnați... Îmi pare rău pentru Dan Motreanu, asta-i viața! Dacă tot susții un lucru, trebuie să-l susții până la capăt. Dar, știți ce? Stimați colegi, deputați, în special, dar și senatori, îl aud pe domnul Predoiu, fost candidat la Buzău, în 2008, vorbind despre legalitate și statul de drept și despre cum o să-i ia pe PSD-iști dubele.

Mai țineți minte cine zicea chestia asta? Cred că domnul George Scutaru, nu? Tot de la Buzău. Poate aude, poate aude totuși, domnul Predoiu!

În final, pentru a da satisfacție celor care au conceput acest text, chiar dacă nu are legătură cu activitatea Guvernului și a Parlamentului, să mă refer un pic și la obiectul moțiunii sau al textului

prezentat de distinșii colegi de la PNL-PDL.

Se vorbește acolo despre contracte. N-am semnat niciodată niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat. Știu că a semnat domnul Șova cu societăți din portofoliul AVAS, condus atunci de către domnul Teodor Atanasiu. Deci, dumneavoastră vreți acum să-mi dau eu demisia pentru că Atanasiu cu Șova au semnat niște contracte. Care-i logica? (Aplauze.) Sau poate, sau poate domnul Atanasiu a fost sfătuit greșit de către o consilieră a Domniei Sale care era și avocat și care știa foarte bine ce înseamnă contracte cu statul. Dacă cumva le-a uitat, doamna consilier-avocat Gorghiu am în față așa:

Contract "Gorghiu, Pop și asociații" - AVAS : 25.000 de euro plus TVA;

"Gorghiu, Pop și asociații" - AVAS: 10.000 de euro plus TVA; (Aplauze.)

"Gorghiu, Pop și asociații" - AVAS: 6.000 de euro plus TVA; Sunteți cam scumpă, doamnă Gorghiu! (Aplauze.)

"Gorghiu, Pop și asociații" - AVAS: 15.000 de euro plus TVA; (Aplauze.)

"Gorghiu, Pop și asociații": 10.000 de euro plus TVA. (Aplauze.)

Dar nu vreți să vă citesc, totuși, și din Corpul de Control al primului-ministru Emil Boc, care zice așa: "Institutul Național al Lemnului, aflat în subordinea AVAS, bineînțeles, va solicita întocmirea unui raport de activitate de către Societatea civilă "Gorghiu, Pop și asociații" pentru perioada cuprinsă în contractul de asistență, deoarece nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și să procedeze la recuperarea onorariului achitat".

Și am vrut să văd ce-a făcut, domnule, așa de rău? Nimic grav: Societatea civilă "Gorghiu, Pop și asociații", reprezentanta unei societăți de stat, nu s-a prezentat în instanță la procesul cu Baaklini Said, îl cunoașteți, nu?, (Aplauze.) motiv pentru care Baaklini Said a câștigat procesul împotriva statului român.

Stimați colegi,

Când vă uitați la paiul din ochiul cuiva, să nu vă încurce bârnele! (Aplauze.)

Și vreau să spun un lucru: mai credeau și alte doamne că dacă au protecție n-o să pățească niciodată nimic. Și vreau să vă aduc aminte, doamna Gorghiu, de colegul dumneavoastră, Teo îi ziceați dumneavoastră, Teo Nicolescu, nu? Care de aici, de la tribună, venea și spunea: să-i pedepsim pe corupți. Cred că e un pic afară acum, înainte de a intra din nou acolo.

Stimați colegi,

Cred că rolul Parlamentului este de a dezbate activitatea Guvernului, de a critica atunci când Guvernul greșește și de a sprijini atunci când avem împreună proiecte importante. M-am întâlnit ieri, întâmplător, ca să nu... pe holul Parlamentului cu domnul deputat Tomac, din Republica Moldova, colegul nostru, și i-am zis: "Domnule deputat, dacă votați moțiunea și n-avem Guvern, n-o să putem ajuta Moldova, o să intre în faliment" . Și mi-a zis: "Hai, domnule, că nu trece moțiunea, ce naiba!". "Păi, și atunci de ce ați mai făcut-o?". (Aplauze.)

Vreau să spun un singur lucru. Vor fi alegeri anul viitor și oamenii vor decide. Sunt convins că vor alege oameni buni, mult mai buni decât cei care au făcut azi moțiunea de cenzură.

Vă mulțumesc! (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Are cuvântul doamna deputat...

La sfârșit, toată lumea va primi dreptul la replică, conform Regulamentului.

Doamna deputat Alina Gorghiu.

Doamna președinte, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Stimați parlamentari,

Stimați membri ai Guvernului,

Doamnelor și domnilor,

După intervenția domnului Victor Ponta, să știți că înțeleg un singur lucru: Domnia Sa trăiește în cu totul și cu totul altă realitate, care-i doar a Domniei Sale și a nimănui din România. (Aplauze.)

Și mai înțeleg un lucru, doamnelor și domnilor. Că nimic din ce i se întâmplă nu înțelege. Este într-o situație în care niciunul dintre noi n-ar vrea să fie. Numai că Domnia Sa n-o recunoaște.

Acum o să vă spun așa: că am să vă dau o veste bună și o veste proastă. Vestea bună este că primul-ministru mai are 3-4 cetățeni români care-l susțin. Vestea proastă însă este că aceștia sunt liderii partidelor de guvernare. Vestea și mai proastă, însă, este că aceștia din urmă au un interes. Unul dintre dânșii vrea să se așeze de pe locul de pe care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul își dorește să rămână primul senator al țării, iar altul confundă, din păcate, puterea cu interesul național. Iar toți confundă interesul național cu interesul personal.

Nu le pasă nici măcar de dumneavoastră, dragilor, care astăzi stați în sală, pentru că dacă v-ar considera suficient de maturi, v-ar lăsa să vă exercitați dreptul de vot. Nu le pasă nici de partidele din care faceți parte, pentru că dacă le-ar păsa nu v-ar compromite. Odată cu Victor Ponta vă compromiteți toți. Și cel mai grav, însă, este faptul că nu dă doi bani pe cetățenii României.

Și am să vă spun de ce afară, în afara zidurilor acestui Parlament sunt câteva mii de oameni. Știu! Contează doar miile de oameni pe care Victor Ponta le strânge de ziua lui pe stadion. Alți oameni nu contează, doar aceia sunt importanți în România. (Aplauze.)

Dar în afara acestor ziduri ale Parlamentului sunt câteva mii de români care au venit să susțină o moțiune de cenzură în stradă și mai sunt peste un milion de români, stimați colegi parlamentari, care au semnat pentru demisia lui Victor Ponta, în momentul în care acesta era doar cercetat penal, și nu inculpat trimis în judecată.

Sunt, în același timp, în toată țara milioane de români revoltați de ceea ce se întâmplă la vârful puterii guvernamentale. Știu, îi ignorați, dar va veni momentul în care n-o să mai puteți să-i ignorați.

Vă invit, astăzi, și demersul meu este cât se poate de serios, să vă solidarizați nu cu șefii de partid, solidarizați-vă cu cei din Parcul Izvor, solidarizați-vă cu românii și dați-i lui Victor Ponta un singur mesaj și simplu: Lasă-ne! Pleacă! (Aplauze.)

Vreau să fie foarte clar. Pentru mine și pentru colegii mei din Partidul Național Liberal, Victor Ponta este nevinovat până când justiția va hotărî într-un fel sau altul.

Noi, politicienii, n-avem dreptul nici să judecăm, nici să condamnăm, însă, n-aș fi vrut să spun de la microfon, dar vă dau un exemplu. Pe biroul meu, de ieri, se află demisia lui Dan Motreanu. Vedeți undeva, pe biroul cuiva, demisia lui Victor Ponta? (Aplauze.)

Domnule Ponta,

Am să termin într-o singură frază, pentru că e nefiresc să vă răspund în Parlamentul României bâlciului pe care-l faceți, dar am să închid într-o singură frază acuzele pe care dumneavoastră le aduceți în fața colegilor noștri. Ați căutat tot ce-ați putut să găsiți și ați găsit nimic. Mi-ați făcut plângeri, l-ați pus pe domnul Cazanciuc să mă amenințe, ați făcut tot felul de lucruri care nu stau bine unui om politic. Eu vă spun atât: dacă găsiți cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că există o urmă de suspiciune că am încălcat legea, vă rog să demonstrați acest lucru. De acuze m-am săturat. Dumneavoastră sunteți în instanță, dar vorbiți despre toți alții din plenul Parlamentului că sunt corupți.

Uitați-vă în oglindă, domnule Ponta! (Aplauze.)

Avem în acest moment un prim-ministru care pur și simplu nu mai poate reprezenta cu onoare Guvernul României, nici în raport cu cetățenii români, nici în raport cu demnitarii din statele civilizate pentru Occident în acest moment. Și asta este o realitate. Victor Ponta este un prim-ministru inculpat, trimis în judecată; nimic mai mult, nimic mai puțin. Nimeni nu-l mai sună, ce credeți, nimeni nu-l mai ascultă și nimeni nu-l mai primește în vizită.

Asta fără ca Victor Ponta să aibă vreo restricție de călătorie. Nu mai ajunge nicăieri, din păcate. Tot nicăieri ajunge și România, atâta vreme cât Victor Ponta, lipsit de credibilitate, insistă să rămână prim-ministru. Toată lumea așteaptă o schimbare pentru că România se află în avarie. Știți ce face Ponta? Nu lasă zeci de kilometri de autostrăzi sau munți de reforme în urma lui, ci lasă tone de invective, de jigniri, tone de minciuni și lasă o mare pată pe imaginea României.

Vorba cuiva de acum vreo 2000 de ani: "Știți, singura datorie a unui lider de partid este să se autodepășească, determinându-i pe alții să-i urmeze exemplul".

Vi se pare că este coadă în spatele lui Victor Ponta, vi se pare că este vreun exemplu pentru cineva? (Aplauze.)

Și vă mai amintesc o vorbă a cuiva de acum câțiva ani de zile: "Un Guvern cu susținere zero, este..., haideți, domnule Ponta, că vă aduceți sigur aminte, un Guvern cu susținere zero..., haideți, stimați colegi de la PSD..., este un Guvern zero!" Autorul afirmației este actualul prim-ministru al României, iar afirmația este perfect valabilă și astăzi, pentru că Guvernul său, în condițiile în care parlamentarii puterii sunt împiedicați să voteze, este un Guvern zero.

De când nu mai conduce Guvernul, Victor Ponta este asistat, este dirijat, este controlat de la sediile celor trei partide. Singurul lux, evident, pe care și-l mai poate permite, și-l simțim mult pe pielea noastră, este să se mai răstească la opoziție, să se mai certe cu președintele, să mai jignească presa, că doar ce să facă altceva?

Îl țineți astăzi, însă, pe Victor Ponta la Palatul Victoria ca pe o haină veche pusă, așa, într-un umeraș, pe care parcă nici n-ați arunca-o, dar parcă nici n-ați mai purta-o. Trebuie să știți, însă, că din dorința dumneavoastră de a rămâne la putere faceți un rău imens imaginii României.

E adevărat, conform Constituției României, premierul nu poate fi schimbat decât dacă-și dă demisia sau prin demitere. Prin demisie ne-am lămurit cu toții că nu se poate și, fără o aluzie la problema cuiva de sănătate, Victor Ponta mai degrabă și-ar tăia un picior decât să renunțe la funcție, indiferent de câte multe pagube ar crea României.

Astăzi avem posibilitatea și, totodată, șansa, stimați colegi, să-l demitem printr-o moțiune de cenzură pe care cei care au semnat-o o consideră oportună, legitimă, necesară.

Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai târziu de la Palatul Victoria, și până la alegerile locale vom avea un alt prim-ministru, pentru că nu veți putea să-l țineți în brațe la nesfârșit. Veți fi obligați, până la urmă, de greutatea balastului pe care-l aduce cu sine, să-l eliberați din funcție. Dar vă îndemn, eu și colegii mei care am semnat moțiunea, să o faceți acum, să o faceți astăzi, să o faceți aici, atâta vreme cât încă rănile pot fi cusute.

Sigur, menținerea în funcție a lui Victor Ponta, o să-mi spuneți și dumneavoastră, cei din PSD, UNPR și ALDE, că este una cât se poate de democratică și curat constituțională. Da, dar este, în același timp, profund imorală și deloc dreaptă.

Colegii mei au făcut zilele trecute o analiză și vreau să vă spun câteva concluzii. Vi le spun pentru că menținerea în funcție a lui Victor Ponta este o gravă inechitate față de alți bugetari și față de români, în general.

Probabil că știți că sunt peste o sută de funcționari publici, sunt zeci de mii de angajați ai Ministerului de Interne, cadre militare, mii de magistrați care-și dedică viața profesională apărării interesului public, respectă legea și se supun acesteia atunci când greșesc. Știți că acești funcționari publici, cadre militare, magistrați, polițiști sunt suspendați din funcție, stimați parlamentari, în momentul în care se declanșează acțiunea penală sau sunt trimiși în judecată? Știți că prezumția de nevinovăție nu este înfrântă, dar interesul cetățeanului primează atunci când suspendați din funcție?

Arătați-mi și mie cum se va uita Victor Ponta la oricare funcționar din aceste categorii enumerate, amărâți care rămân fără funcție, fără loc de muncă, însă Victor Ponta nici pomeneală, e înțepenit pe scaunul de la Palatul Victoria.

Dragi colegi,

Concluzia este următoarea: această moțiune să știți că nu este despre Victor Ponta, chiar dacă îi este adresată, este despre realitatea din România, despre România și despre clasa politică pe care o are, pentru că astăzi aveți de ales, stimați colegi din partidele aflate la guvernare, între a continua sfidarea și a face nu cine știe ce act de bravură istorică, ci un gest cât se poate de normal și de firesc, pe care un om normal, cu minimă morală politică și civică le-ar face.

Aveți de ales între a renunța la amețeala puterii și a transmite populației că până și parlamentarii care susțin un Guvern au momentele lor de luciditate. Aveți de ales între a sta în genunchi în bănci și a vă ridica la înălțimea așteptărilor publice, și aveți de ales, până una-alta, între Victor Ponta și România.

Vă mulțumesc! (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul președinte al Senatului, domnul Călin Popescu- Tăriceanu, din partea Grupului ALDE.

Domnule președinte, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Domnule prim-ministru,

Stimați membri ai Guvernului,

Din considerente de colegialitate și pentru a scurta așteptarea poate tensionată a semnatarilor moțiunii, am decis să-mi încep discursul cu concluzia: Grupurile ALDE nu vor vota moțiunea. (Aplauze.)

Indiscutabil, însă, este dreptul constituțional al parlamentarilor care doresc căderea unui Guvern să depună o moțiune de cenzură, și noi respectăm cu sfințenie acest drept.

După cum știți, moțiune este glonțul de aur cu care opoziția poate să încerce o singură dată pe parcursul unei sesiuni parlamentare demiterea Guvernului prin mijloace democratice. Totuși, vreau să remarc faptul că în îndelungata mea activitate parlamentară nu am mai întâlnit o situație asemănătoare. Și am să vă explic și de ce.

În acest text al moțiunii și din modul în care moțiunea a fost pregătită mi se pare că acest glonț a fost tras cu multă, multă nonșalanță.

Nu știu dacă este vorba de nepricepere, poate de diletantism, mă feresc să folosesc cuvinte mai dure, sau pur și simplu poate să fie dorința de a scăpa cât mai repede de această obligație, de această povară pe care o aveți - de a încerca demiterea Guvernului, sau de toate la un loc.

Toată lumea a observat că opoziția, din păcate, nu are niciun program real, alternativ la Guvern, nici persoane competente care să preia conducerea Executivului, iar, din păcate, noul PNL, o spun cu mult regret, este în realitate vechiul PDL, nu are ideologie, (Aplauze.) nu mai are nicio legătură cu liberalismul - și vă dați seama cu cât regret spun acest lucru - dar are o legătură certă. Doamna Paul, legătura de care vreau să vă vorbesc o știți: e legătura cu băsismul. (Aplauze.)

Nu aș vrea să se înțeleagă cumva că regret inoportunitatea acestei moțiuni sau că aș fi preferat ca ea să fie depusă într-un moment, poate, cu sorți de izbândă. Nu, dimpotrivă, mă bucur că amenințarea cu o moțiune de cenzură nu mai este posibilă și Guvernul se poate concentra pe îndeplinirea programului său.

Mă voi opri însă aici cu aceste considerații, dar voi continua cu ceea ce consider a fi centrul de greutate al discursului meu, și anume: dezechilibru puterilor în statul român, care este strâns legat de textul moțiunii dumneavoastră de cenzură.

De fapt, astăzi, dacă sunteți de acord cu mine, poate discutăm despre statul de drept. Moțiunea de cenzură pe care o dezbatem azi are legătură cu statul de drept și are la bază un singur argument: realitatea că primul-ministru a fost trimis în judecată.

În țările cu tradiție democratică și în care noțiunea de stat de drept nu este doar o lozincă nici nu se ajungea la moțiune, premierul și-ar fi dat demisia din primul moment, pentru că singurul argument al trimiterii în judecată era mai mult decât suficient. La noi, din păcate, unele componente ale autorității judecătorești s-au remarcat nu doar prin succese indiscutabile în lupta cu corupția, ci și prin transformarea pe alocuri a actului de justiție în armă politică, prin abuzuri rămase nesancționate, care se perpetuează din cauza lipsei oricărui control din partea celorlalte puteri.

Evident că nu voi face greșeala să mă pronunț în privința vinovăției sau nevinovăției primului ministru, aceasta este sarcina constituțională a instanțelor competente, dar îmi voi permite să aduc în discuție câteva adevăruri notorii despre justiția română, care mă determină să spun că în România statul de drept este, din păcate, încă un deziderat îndepărtat. De aceea, voi evita să fiu câtuși de puțin incisiv la adresa opoziției și a moțiunii pe care o prezint. Dar, în schimb, vă invit pe dumneavoastră, toți din această aulă, în egală măsură, putere și opoziție, la un serios proces de analiză și reflecție asupra noțiunii statului de drept în România.

Din argumentele și faptele pe care le voi prezenta, aș dori să ajungeți și dumneavoastră la concluzia că este esențial ca în primul rând să reechilibrăm puterile în statul român prin legislație și atitudine la nivelul Parlamentului, așa încât să nu ajungem în viitor la situația să cerem permisiune procurorilor în legătură cu oportunitatea vreunei decizii politice. (Aplauze.)

Separația puterilor proclamată de Constituție înseamnă întâi de toate controlul lor reciproc și echilibrul dintre puteri și mă întreb, dacă nu cumva, astăzi, puterea judecătorească nu s-a transformat într-o supraputere, dincolo de ceea ce dorește Constituția și regulile simple și clare ale democrației.

Cu caracter prealabil, toată lumea sper că este de acord că puterea judecătorească înseamnă numai judecători și instanțe judecătorești. Ministerul Public nu face parte, potrivit Constituției, decât din autoritatea judecătorească, dar nu din puterea judecătorească. Procurorii, după cum știm, sunt sub autoritatea ministrului justiției, iar capul Ministerului Public nu este procurorul general, ci este ministrul justiției. Deci procurorii sunt agenți ai statului și sunt putere executivă. Din păcate, viciul pornește chiar de la Constituție, prin crearea acestei cooperative - nu am găsit poate un nume mai bun - care se cheamă Consiliul Superior al Magistraturii, unde avem de-a valma judecători și procurori. E drept că sunt două secții, numai că atribuțiile secțiilor pot fi exercitate după aceea pe căi de contestație de către plen și totul, evident, s-a terminat. Numirea judecătorilor la Înalta Curte, de exemplu, se face de plen, adică și de procurori, nu numai de secția pentru judecători.

Procedura în materie deontologică - dacă un judecător este sancționat deontologic de secția din care face parte, depune o contestație la plen, adică inclusiv la procurori. Păi, unde este independența judecătorului? Unde este inamovibilitatea judecătorului, care ne spune că el nu poate fi cercetat sau sancționat doar de egalii săi?

Potrivit Constituției, procurorul nu este egal cu judecătorul, pentru că numai judecătorul e independent și este supus numai legii. Procurorul este doar imparțial, dar este sub autoritatea ministrului justiției și el servește interesul general al societății, adică statul.

După cum vedeți, viciul pleacă întâi de toate de la Constituție, pe care ne-am propus s-o revizuim, dar evident toate lucrurile importante par să treacă pe planul doi. Că s-a transformat puterea judecătorească într-o supraputere, din păcate, este o realitate, la care uneori asistăm și cu așa-zise încercări doctrinare. Am să vă citesc din declarațiile unui judecător, membru în CSM, pe un site politic, vă rog să nu râdeți, care încerca să dovedească de ce puterea judecătorească este deasupra celorlalte, cu argumente de genul: "(...) știți judecătorii trebuie să aibă facultate, pentru deputați și senatori nu este obligatoriu (...)" Și nu vreau să dau tot citatul. Niciodată nu am văzut însă argumentul legitimității democratice care există la puterea legiuitoare și prin intermediul puterii legiuitoare la puterea executivă, dar care, după cum știți, din păcate, nu există la sistemul judecătoresc român, unde atât judecătorii, cât și procurorii sunt numiți.

Întâi de toate, din păcate, eu consider aici că vinovate pentru această supraputere pe care și-a atribuit-o puterea judecătorească sunt celelalte puteri ale statului, tocmai pentru că nu-și mai îndeplinesc rolul de a se controla reciproc și de a asigura acest echilibru - după cum știți - orice putere va avea tendința naturală să abuzeze de ea, iar Parlamentul ce face? Nu modifică legile. Avem nenumărate articole din Codul de procedură penală, declarate neconstituționale, pentru că încalcă drepturile omului, inclusiv egalitatea de arme dintre acuzare și apărare. Și nu s-a întâmplat nimic în Parlament, pentru că mi se pare că s-a dat un caz, să nu ne atingem cumva de coduri, deși există, repet, decizii ale Curții Constituționale și măcar acestea ar fi trebuit să fie puse în acord cu solicitările Curții în ceea ce privește codurile. Avem mai departe, constat, un amalgam incredibil între noțiunea de serviciu de informații și noțiunea de poliție judiciară.

După cum știți, într-o țară civilizată, Serviciul de Informații nu adună probe pentru justiție. Serviciul de Informații dă informații. Probele pentru justiție le dă poliția judiciară.

Prin urmare, dacă eu vreau să ascult telefoanele ca să obțin informații, trebuie să mă duc la un serviciu de informații, dar dacă vreau să ascult telefoanele ca să obțin probe în justiție, într-o anchetă, acest lucru ar trebui să-l facă poliția judiciară. Iar la noi, după cum știți, vă aduc aminte, SRI-ul are un monopol vădit care contravine principiilor separației între noțiunea de serviciu de informații și noțiunea de poliție judiciară.

Mai mult decât atât, într-o țară civilizată nu există raporturi directe ale procurorului cu un serviciu de informații. După cum citiți tot timpul, și pare să fie un motiv de laudă, DNA-ul spune că a rezolvat diferite dosare cu sprijinul SRI-ului. Este absurd. DNA-ul trebuie să se bazeze pe poliția judiciară și nu pe serviciile de informații.

Am să menționez acum o chestiune legată de Legea privind revocarea membrilor CSM. Textul a fost declarat neconstituțional de câțiva ani. Nu se întâmplă nimic și de aceea membrii CSM-ului nu pot fi recuzați de egalii lor, pentru că Parlamentul, din păcate, nu și-a făcut această treabă.

Legile privind numirea procurorilor la DNA și la DIICOT- Procurorii DNA și ai DIICOT, după cum știți, au grad de procuror de Înaltă Curte, cel mai înalt grad de procuror, fără să dea vreun examen. Este un simplu interviu, așa cum este prevăzut de lege. Un magistrat obișnuit, fie el judecător, fie el procuror, pornește de la nivelul de bază, judecătorie sau parchet de pe lângă judecătorie, și trebuie să dea examen pentru ca să treacă la tribunal, dă examen dur ca să treacă la Curtea de Apel și apoi un examen și mai exigent, pentru ca să treacă la Înalta Curte. Numai la DNA și la DIICOT cu câțiva ani vechime de la un parchet local, de undeva, de pe lângă o judecătorie dintr-un orășel, poți să devii mare procuror, de Înaltă Curte, cu grad de Parchet de Înaltă Curte, într-un singur interviu, și devii, bineînțeles, și mare specialist în combaterea corupției sau în procese antimafie, da, și după aceea ne mirăm că avem abuzuri.

Ce se întâmplă dacă acel procuror care a promovat atât de sus nu răspunde la comenzi sau nu intuiește dezideratele șefilor? Păi, vă spun eu ce se întâmplă. I se retrage avizul și revine de unde a plecat, la parchetul de comună. Da? Bun. Nu mai are după aia, bineînțeles, nici gradul de procuror de Înaltă Curte, nu mai are nici salariul respectiv și atunci noi continuăm să vorbim de independența procurorilor? Nu este, pentru că cel puțin cei din DNA și DIICOT sunt stricți, după cum vedeți, la discreția șefilor lor. Și vă întrebați atunci de ce sunt posibile abuzurile. Poate acesta să fie un răspuns, pentru că, din păcate, legea le permite. Și cred că aici este obligația puterii legiuitoare să intervină.

Ce ar mai trebui să facă Parlamentul în afară de a legifera? Cred că ar trebui în mod normal să-și exercite rolul de control parlamentar. Știu că inclusiv Curtea Constituțională este foarte reticentă pe această chestiune. Bineînțeles și CSM-ul este foarte reticent. Au adoptat inclusiv o hotărâre prin care interzice procurorilor să vină în fața comisiilor de anchetă parlamentare. Dar, dragi colegi, în toată lumea, și uitați-vă la Statele Unite, modelul de democrație, poate cea mai modernă și avansată, noțiunea de comisie de anchetă, comisie parlamentară de anchetă, ține de esența oricărui regim democratic.

În fine, am să ajung într-o altă zonă, considerată de mulți sensibilă. Vine un director din SRI, pe care îl cunoașteți cu toții, și face o declarație publică. Citez: "Noi veghem ca judecătorii să nu-și uite menirea să servească interesele statului". Felicitări. Păi, parcă judecătorii trebuiau să fie independenți. Într-un proces penal, avocatul care-l apără pe acuzat se luptă cu statul, că acuzarea e statul, da, e procurorul. Și dacă judecătorul trebuie să servească interesele statului, atunci înseamnă că avocatul apărării poate să se ducă acasă liniștit. În procesele de contencios administrativ, avocatul se luptă tot cu statul, că statul emite actele de putere.

În procesele de contencios fiscal avocatul se luptă cu statul. Dacă în toate aceste procese judecătorul nu trebuie să uite că-l supraveghează SRI-ul, că el servește interesele statului, atunci sigur că vă propun - și aici avem o serie de avocați - în comun, să desființăm avocatura. Nu s-a întrebat nimeni la comisiile de anchetă de ce avem în fiecare an mii și mii de mandate de ascultare, de siguranță națională. Suntem o țară, înțeleg, plină de trădători, de spioni, de teroriști, tot ce înseamnă amenințare la siguranța națională. Nu se întreabă nimeni dacă nu cumva este o deturnare a instituției și dacă legea nu ar trebui modificată, dacă nu ar trebui poate făcută o anchetă parlamentară, ca să vedem de ce sunt necesare mii și mii de mandate de ascultare pe siguranță națională.

Vă aduc aminte că au mai existat niște scurgeri, așa-numitele WikiLeaks. În România, au existat scurgeri WikiLeaks potrivit cărora, la Ambasada Statelor Unite, se duc diverși șefi din parchete, membri ai CSM-ului, vorbesc, s-a spus și ce vorbesc, dar nimeni nu a avut nicio reacție.

În fine, nu s-a făcut niciun fel de cercetare la nivelul Parlamentului, de investigație...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte,

Îmi cer scuze, vă rog frumos...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Termin imediat.

Puterea judecătorească în România, înțeleg că este independentă doar de Parlament și de Guvern. În fine, autoritatea ministrului justiției, prevăzută de Constituție, asupra procurorului este o vorbă goală. Dacă ministrul justiției încearcă ceva, imediat o să sară lumea în capul lui, pentru că încalcă independența justiției.

Dragi colegi, toate aceste probleme, pe care le-am relevat aici, nu sunt propria mea observație sau creație. Săptămâna trecută Senatul a organizat o conferință pe tema separației puterilor în stat și a guvernării reprezentative. Din păcate, ar fi fost poate util să veniți la această dezbatere, unde ați fi aflat din vocea participanților, diferitelor puteri ale statului, toate aceste lucruri, toate aceste adevăruri pe care vi le-am spus astăzi.

Ei bine, fac un apel la vechii peneliști, dacă mai sunt sensibili oare și preocupați de apărarea drepturilor și libertăților individului. Vă readuc aminte că statul de drept nu se bazează pe instituții represive și pe întărirea lor nelimitată, statul de drept este cel care este capabil să apere întâi de toate drepturile și libertățile cetățenilor și ordinea democratică. Poate acest apel al meu are darul să vă trezească, chiar dacă mai târziu.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar al UDMR, președintele partidului, domnul deputat Kelemen Hunor.

Video in format Flash/IOS

Domnul Kelemen Hunor:

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Stimați colegi,

Voi începe și eu scurta mea intervenție cu ceea ce suntem obișnuiți să spunem în astfel de situații, la încheierea discursului. Membrii grupurilor politice parlamentare ale UDMR, de data aceasta, vor vota împotriva Guvernului. (Aplauze.)

În același timp, votul nostru nu este și nu trebuie considerat un vot pentru susținerea textului moțiunii de cenzură. Știu că trăim vremuri când nuanțele nu, sau doar foarte greu își găsesc locul, lucrurile se văd în alb și negru, mesajele politice sunt extrem de simplificate fără nuanțe, fără detalii, dar realitatea niciodată nu este așa.

Moțiunea de cenzură, ca instrument constituțional și democratic, trebuie să se îndrepte împotriva Guvernului și nu împotriva unui singur membru, fie el primul dintre miniștri. Este de dorit să fie o critică la adresa activității sau inactivității Guvernului, și nu îndreptată împotriva unor presupuse fapte care nu au nicio legătură cu munca din Guvern. Sigur se poate și altfel. Nu există interdicție. Rămâne doar modul cum înțelegem și cum interpretăm instituția moțiunii de cenzură. Noi considerăm că Parlamentul, prin votul său politic, nu poate nici măcar sugera că ar da o interpretare a unui dosar care se află în fața judecătorilor. Și ar fi și un pretext periculos dacă noi am accepta, că doar din cauza unor acuzații, fără nicio legătură cu activitatea guvernamentală, se poate schimba un guvern.

Doamnelor și domnilor,

Votul nostru va fi împotriva Guvernului, fiindcă avem nenumărate motive pentru a spune că acest Guvern ar trebui să lase locul unui executiv nou, unei echipe noi. Dacă aș avea timp să fac inventarul tuturor domeniilor economice și sociale, greu aș găsi un sector unde lucrurile merg bine. Investițiile sunt ca și inexistente, administrația centrală parcă și-a pierdut busola, Guvernul permanent creează discrepanțe uriașe și tensiuni între diferite categorii sociale, în loc de descentralizare, permanent ne trezim cu măsuri și decizii care își bat joc de administrațiile locale, ordonanțele de urgență dezechilibrează raportul între legislativ și executiv, articole esențiale din diferite legi nu sunt puse în aplicare, ceea ce denotă ori incapacitatea Guvernului, ori voința discreționară. Unii membri ai Guvernului, în loc să arate un echilibru necesar în această perioadă, găsesc tot felul de pretexte și au devenit porta vocea extremismului și a unui naționalism orb.

Stimați colegi,

Știm că soarta Guvernului nu este în mâna noastră. Știm că în această sesiune parlamentară altă moțiune de cenzură nu poate fi inițiată. Poate în sesiunea de primăvară, vom avea o moțiune care va critica activitatea Guvernului, dar care ne va și arăta ce va urma a doua zi, după moțiune. Și totuși, cetățenii așteaptă de la noi, de la noi toți, consecvență și o acțiune logică, o formațiune politică aflată în opoziție nu are cum să voteze altfel, decât împotriva Guvernului.

Câțiva colegi m-au întrebat, stimați miniștri, domnule prim-ministru, dacă votul nostru va avea consecințe negative asupra noastră, asupra electoratului nostru. Eu vreau să cred că nu vor exista astfel de consecințe. Vreau să cred că după 25 de ani nu se pune problema sancțiunilor. Vreau să cred că relațiile între majoritate și minoritățile etnice nu se văd doar prin prisma votului din Parlament. Vreau să cred că nu se pune problema răzbunării politice din cauza unui vot exprimat în Parlamentul României.

Vă mulțumesc pentru atenția de astăzi. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Radu Popa, Grupul parlamentar al Partidului Național Democrat, dacă nu mă înșel, nu?

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Radu Mihai Popa:

Mulțumesc, domnule președinte,

Stimate doamne și stimați colegi deputați, senatori,

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Nu am să insist prea mult pe rezultate, pe cifre și pe analiza comparată Guvernul PDL-Boc - Guvernul Victor Ponta, de teamă să nu încurc proiecțiile economice făcute de economistul-șef al PSD, domnul Dragnea, și să dăm totul peste cap.

Am să vă spun în schimb de ce nu putem să votăm moțiunea. Pentru că moțiunea eludează în primul rând tocmai ceea ce ar trebui să amendeze, și anume activitatea Guvernului. Suntem chemați astăzi aici să votăm sau nu, stimate coleg, modul în care Guvernul Ponta a înțeles să-și facă treaba, dumneavoastră considerând, desigur, că Guvernul Boc și-a făcut treaba. Acuma, știm cu toții ce a făcut Guvernul Boc. A crescut TVA-ul ca să aibă "Mexicanul" bani la ANRP, a închis spitalele ca să vină Bănicioiu să le deschidă. Și dacă vreți, vă dau exemple până mâine-dimineață. (Vociferări.)

În schimb, calm... în schimb, domnule Nicolăescu și stimați colegi, aș vrea să ne lămuriți și pe noi, parlamentarii mai tineri, cei care suntem la primul mandat, dacă nu cumva, inclusiv pentru el, dacă nu cumva cel care face, cel care are dreptul constituțional să dea un guvern jos e Parlamentul, și nu Înalta Curte și nu DNA-ul. Eu cred că un guvern se dă jos cu voturile parlamentarilor printr-o moțiune de cenzură. Dumneavoastră ați făcut o moțiune de cenzură și știind că nu aveți voturile, nu ați inițiat niciun dialog politic. Și probabil că astăzi vă așteptați ca noi, restul, să vă votăm moțiunea. Îmi pare rău, n-o să putem face asta.

Pe de altă parte, doamnelor și domnilor din marele Partid Național Liberal, nu vă puteți transforma păcatele în profit. Gala "Pute", care nu mai e Gala Bute, EADS-ul, ANRP-ul și chiar Dosarul Rovinari sunt tot atâtea motive pentru o moțiune de cenzură. Nu uitați că cel mai important e faptul că aici, în Parlament, noi cu toții ar trebui să stabilim dacă un guvern pleacă sau rămâne. Dumneavoastră ați înțeles un pic diferit asta și nu ați înțeles că votul cetățeanului stabilit prin Parlament, prin reprezentanții lui în Parlament, e cel care dă jos Guvernul, asta pentru că nu aveți puterea de la cetățeni, ci o aveți de la un cetățean.

N-am să vă rețin prea mult, știu că sunteți ocupați cu zecile de mii de oameni din piață, da, da, știu, n-am să vă rețin prea mult, sunteți ocupați, trebuie să mergeți în piață. Am să vă spun însă, am să vă reamintesc însă, cu voia dumneavoastră, că niciodată un guvern n-ar trebui să cadă în urma acțiunilor DNA, ale Înaltei Curți sau ale altor instituții ale statului, ci prin votul Parlamentului.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Negruț Clement.

Video in format Flash/IOS

Domnul Clement Negruț:

Mulțumesc.

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule președinte al Senatului,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Mărturisesc că sunt un parlamentar la al doilea mandat. Am trecut peste vreo 12 sau 14 moțiuni de cenzură, dacă nu mă înșel. Însă nu pot să spun nu de la această tribună că este prima dată când am un document, o moțiune de cenzură care să nu trateze acțiunea guvernamentală.

Dar ce vreau să spun de la început, ca să nu se piardă, de fapt, importanța prezenței mele la acest microfon. Sunt parlamentar neafiliat, membru al Mișcării Populare și împreună cu colegii mei vom vota această moțiune de cenzură, chiar dacă colegii noștri liberali au ținut să nu ne solicite semnătura sau nici cel puțin să ne întrebe dacă vom vota această moțiune de cenzură. Îi asigurăm că o vom face. O vom face, pentru că suntem parlamentari de opoziție, facem parte dintr-un partid care încă de la început s-a manifestat ca un partid de opoziție față de PSD și față de Guvernul Ponta. Aș face o mică paranteză, să-i spun doamnei președinte, că în momentul când arătam noi Guvernul zero sau acțiune zero, acum vreo doi ani de zile, da, îmi cer scuze, cred că și Domniile Lor erau în acel Guvern la momentul respectiv. Mai mult decât atât, am auzit în discursul anterior că s-a depus o moțiune de cenzură de îndată.

Stimați colegi,

Am ratat un moment sau am ratat momentul din această sesiune, când se putea face o moțiune de cenzură care cu adevărat să treacă. De ce am ratat acest moment? Experiența politică a liderilor PNL și PDL din noul PNL mă face să cred că n-a fost, să spun așa, folosită la cel mai înalt nivel, mai ales că PNL-ul avea experiența doborârii Guvernului Ungureanu. Păi, cum dobori un guvern cu o asemenea abordare, fără să ai o negociere bob cu bob, când ai o majoritate destul de slabă, aș putea spune, fără să ai un program politic, fără să ai un program de guvernare acceptabil, o majoritate cât de cât largă, fără să vii cu o nominalizare de prim-ministru?

A, sigur, probabil ăia din PDL... și încă vă țineți de nas. Am înțeles. Bun.

Dragii mei colegi,

Închei, pentru că nu vreau să fiu mai critic decât ar trebui să fiu, dar să știți că aveți nevoie de voturile noastre a celor 5,6 parlamentari de la Mișcarea Populară. Ați salvat PSD-ul în 2012, când ați făcut USL-ul, îi salvați și acum, asta înseamnă că USL-ul încă trăiește să înțeleg, da? Îmi pare rău s-o spun, închei spunând că noi cei din Mișcarea Populară vom vota moțiunea de cenzură.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dragi colegi,

Dați-mi voie, în numele dumneavoastră, să-l salut pe președintele Comitetului Parlamentar pentru Securitatea Republicii din Parlamentul Republicii Italiene, domnul doctor Giacomo Stucchi, și delegația italiană.

(Aplauze.)

Domniile Lor efectuează o vizită oficială la invitația domnului Georgian Pop, președintele Comisiei pentru controlul Serviciului Român de Informații.

Are cuvântul domnul deputat Liviu Dragnea, din partea Partidului Social Democrat.

Domnul președinte, aveți cuvântul, în numele PSD.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnilor președinți,

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Stimați colegi,

Onorați oaspeți,

Recunosc că am urmărit cu atenție și toate zicerile publice din ultima săptămână de când s-a depus moțiunea de cenzură și cu mai mare atenție ce s-a rostit astăzi aici, de la acest microfon. Eu îmi păstrez abordarea dialogului, nu vreau să cert pe nimeni, numai încerc în niște limite să constat câteva lucruri.

În primul rând, din fericire pentru poporul român, Caragiale încă n-a murit. Și asta este important, pentru că este vorba de spiritualitatea noastră.

Am văzut, de asemenea, foarte multe acuzații, chiar reciproce. Am văzut ieșiri publice în care s-au folosit cuvinte care nu au ce să caute în limbajul unui parlamentar sau a unor parlamentari, indiferent că e domn sau doamnă, care mai au și pretenția să vorbească despre un nivel ridicat de civilizație în politica românească.

Am văzut astăzi aici, recunosc, cu foarte mare mirare, certuri între cei care susțin moțiunea de cenzură. Se ceartă între ei. Am văzut poziții referitore la faptul că nu sunt de acord cu textul moțiunii, nu sunt de acord cu faptul că s-a depus, se și ceartă între ei că de ce a fost depusă, că n-a fost experiență, că n-au avut strategie, dar o votează prin definiție.

Am constatat, fără patimă, în discursul domnului președinte de la UDMR că ar fi fost mult mai bine ca textul moțiunii să cuprindă critici la adresa guvernării, care este foarte proastă. În același timp, au zis ca nu cumva să apară răzbunări. Dar ce răzbunări să apară? Asta chiar n-am înțeles-o.

Am fost foarte atent, n-am înțeles exact dacă atunci când critica guvernarea, acum câteva minute, aici, se referea la toți cei care sunt în guvernare, în actul de guvernare, sau cu excepția membrilor UDMR, care încă ocupă posturi importante în structurile guvernamentale. Asta era singura întrebare, la care pot primi răspuns sau nu. (Aplauze.) Bineînțeles că n-are nicio legătură cu o eventuală răzbunare. Sunt oameni care-și fac treaba foarte bine. Se pare că sunt singurii, din păcate.

Stimați colegi,

Am fost criticați că suntem prezenți și nu votăm. Eu înțeleg ceva: când cineva pornește o acțiune înseamnă că are și oamenii necesari pentru a susține acea acțiune. Adică, ți-ai făcut un calcul și știi că ai numărul de voturi suficient ca să treacă moțiunea, ai și echipa guvernamentală care să vină imediat după ce pică guvernul respectiv, ai și propunere de prim-ministru, ca să arăți țării întregi, și nu numai țării, și partenerilor noștri strategici cu care toți vreți să vă aveți bine, că de a doua zi România nu intră într-o aventură, fără nici un orizont, într-o zonă de instabilitate. Nu, susțineți-ne nouă moțiunea de cenzură, că avem noi o chestiune personală cu Victor Ponta, și vedem ce facem de-a doua zi. Așa ceva nu se face. E ca și cum ne-ați cere nouă, pe de o parte, să vă aducem parlamentari să vă susțină această acțiune, iar pe de altă parte, să aducem niște cetățeni, membri de-ai noștri, eventual, ca să vă mărească rândurile de la miting. Așa ceva nu se poate face. (Aplauze.)

Și nu o spun cu rea-credință, doar mă mir de unde brusc a apărut această lipsă de experiență politică și de viziune politică.

În final, după discuțiile de astăzi, după împunsături reciproce, jigniri reciproce, vreau să vă dau o veste foarte bună: de mâine noi avem de discutat: despre soarta TVR-ului, despre Legea salarizării bugetarilor, despre Legea bugetului, despre Legea achizițiilor publice și alte legi importante pe care, într-adevăr, cetățenii, despre care vorbiți toți, așteaptă cu interes să le adoptăm, într-o largă dezbatere, pentru ca viața lor să fie mai bună. Pentru că scene de genul celor care s-au întâmplat astăzi aici se văd pe multe posturi, pe care nu vreau să le spun astăzi aici, posturi generaliste, și telenovele, și "Acces direct", și indirect, și "Mireasă pentru fiul meu", și foarte multe emisiuni de genul ăsta.

În Parlament, cetățenii români așteaptă să se voteze legi, pentru ca această țară să rămână în continuare stabilă și efectele bune ale unei guvernări bune să fie întărite.

Vă mulțumesc mult. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Domnul senator Vasile Blaga, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Domnule senator, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Blaga:

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Onorată asistență,

Nu mă bucur, și am spus-o de mai multe ori, de răul nimănui, fie el cel mai aprig adversar politic. Nu-mi face nicio plăcere situația dificilă a domnului Ponta. Nu-l consider nici vinovat, nici nevinovat. Doar justiția va hotărî asta și nu-l judec eu în locul justiției, deși l-ați văzut cu câtă aroganță, și astăzi, a dat verdicte asupra unor colegi, uitând situația în care se află. Și, apropo, poate vă uitați mai atent câți oameni sunt în stradă. Și, domnule Ponta, ce-am fost v-am demonstrat cu vârf și îndesat în noiembrie anul trecut când v-am scos din politica înaltă. (Aplauze.) Ce o să fiu eu și Partidul Național Liberal, o să vedeți anul viitor, când o să câștigăm toate alegerile. (Aplauze.)

Omenește, îl pot înțelege pe domnul Ponta, nu e ușor să faci față situației în care se găsește Domnia Sa, dar politica la vârf într-o țară democrată are reguli clare și dure, unele scrise, altele nescrise, iar prima regulă este că nu ai voie să te pui pe tine în fața intereselor țării, ci tu îți servești țara, nu țara te servește pe tine. Or, când un înalt demnitar ajunge într-o situație personală care face rău poziției sale în stat, țării sale și fiecărui cetățean, trebuie să plece imediat din acea demnitate. Și aici sunt de acord cu domnul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că în orice stat democratic primul-ministru ar fi trebuit să-și dea demisia.

Politicianul ajuns într-o înaltă demnitate are mai multe obligații decât orice cetățean, pentru că prezumția de nevinovăție nu se aplică funcției, ea se aplică doar cetățeanului obișnuit, dezbrăcat de acea funcție.

Doamnelor și domnilor,

Din nefericire, domnul Victor Ponta a ales dezonoarea și dezonorează România în fiecare zi. Trebuia să demisioneze imediat după ce a fost pus sub urmărire penală. N-a făcut-o și nu demisionează nici după ce a fost trimis în judecată.

Moțiunea noastră nu este despre un om, noi nu am făcut obsesie pentru Victor Ponta. Dumnealui a făcut obsesie în a minți și a se agăța de putere, deși se află într-o situație incompatibilă cu înalta sa poziție în stat.

De la domnul Ponta nu mai este nimic de așteptat. De aceea, ne adresăm dumneavoastră, majorității parlamentare, care ați continuat să-l cauționați și în aceste ultime trei luni. Moțiunea este pentru separarea apelor. Alegeți să puneți capăt acestei situații sau să fiți până la capăt cu Victor Ponta într-o politică fără onoare, într-o guvernare fără perspectivă.

Doamnelor și domnilor,

Sunt peste 100 de zile de când România are un premier cu probleme penale care se încăpățânează să rămână în funcție. Este, așa cum am spus, o situație unică în Uniunea Europeană și, probabil, unică în lume. Or, consecințele sunt îngrijorătoare atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Modelul oferit sutelor de mii de funcționari și sutelor de mii de tineri la început de carieră este clar: se poate și așa. Dacă premierul poate, eu de ce să nu pot? Rezultatul este erodarea și degradarea morală a actului de guvernare și a actului de administrație.

Pe plan extern, consecințele sunt la fel de serioase. Credibilitatea domnului Ponta în fața partenerilor noștri occidentali este de trei luni egală cu zero, și asta exact într-o perioadă foarte dificilă pe plan global, european și regional, marcată de multiple crize.

În fine, dar nu în ultimul rând, să nu uităm și comportamentul domnului Ponta din ultima sută de zile de guvernare. Nu a stat cu mâinile în sân, a făcut tot ce se poate ca să fie uitată situația și să mute atenția în altă parte. A plecat din țară pe nepusă masă, ignorând regulile de transparență și protocol, a aruncat cu populisme și a încercat să transforme Codul fiscal în arma politică personală, a ajuns să provoace și să întrețină o dispută cu o țară vecină apelând la retorica și tertipurile vechi ale unor modele depășite de politicieni aflați în dificultate și lipsă de orizont pe plan intern. Și ripostele oficialilor din țara vecină au fost deplorabile, inadmisibile, dar rămâne gestul gratuit și singular al unui premier disperat și fără autoritate, în căutare de subiecte populare și populiste.

Vă reamintesc că am reparat împreună, prin negocieri, excesele populiste ale premierului Ponta la Codul fiscal, dar nu putem să ne adunăm în conclav de fiecare dată ca să corectăm excesele și nesăbuințele unui politician disperat aflat în cădere liberă și rămas, totuși, la maneta Guvernului. Cea mai la îndemână soluție ca țara să răsufle ușurată este un vot pentru moțiunea de cenzură de astăzi.

Doamnelor și domnilor,

Argumentul cel mai folosit în apărarea domnului Ponta de către unii lideri ai majorității cu voci tot mai slabe și neconvingătoare este că are rezultate economice bune. Și dacă le-ar fi avut, și dacă ar fi fost salvatorul economiei, tot ar fi trebuit să plece imediat în situația în care se află, dar este o minciună propagandistică.

Guvernul Ponta a făcut tot ce se putea împotriva bunului mers al economiei: a pus zeci de taxe și impozite mărite în cele mai nepotrivite momente, a sacrificat locuri de muncă și dezvoltarea unor comunități și regiuni întregi prin tăierea sălbatică a investițiilor, a înregistrat un eșec de proporții în absorbția fondurilor europene și e pe cale să piardă 7 miliarde de euro din exercițiul bugetar 2007-2013, a eșuat în privatizarea unor companii de stat, amplificând pierderile acestora, plătite de fiecare român, s-a încurcat în desenarea de autostrăzi pe hârtie, a inaugurat în pripă și electoral bucăți de autostrăzi neconsolidate și n-a început nici măcar un kilometru de autostradă. Iar lista poate continua până diseară.

Doamnelor și domnilor,

Decizia, din păcate, nu este la PNL. Partidul Național Liberal nu deține majoritatea în Parlament. Noi ne-am făcut datoria și am tras mai multe semnale de alarmă. V-am oferit ocazia să curmați această guvernare nefastă chiar acum trei luni. Nu ați făcut-o și au urmat trei luni penibile de agonie politică și guvernamentală în care se zbate domnul Ponta.

Astăzi, v-am oferit soluția acestei moțiuni de cenzură. Responsabilitatea deciziei este fie la domnul Victor Ponta, fie la dumneavoastră, majoritatea parlamentară ce susține Guvernul. Domnul Ponta s-a pronunțat. De la dumnealui, din nefericire, nicio speranță în rațiune, luciditate și onoare.

Prin urmare, doamnelor și domnilor, de la majoritate vine responsabilitatea unei decizii în favoarea României, în acest moment extrem de complicat. Este un moment care nu va fi uitat de români la alegerile de anul viitor.

PNL va vota astăzi pentru această moțiune care-i va da României șansa să respire ușurată și perspectiva unui viitor mult mai bun.

Dumnezeu să vă dea gândul cel bun pentru România și nu pentru domnul Ponta! (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Doamna senator Cristiana Anghel. (Aplauze; rumoare.)

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristiana-Irina Anghel:

Dacă tot sunt primită atât de bine, să începem cu o glumă. Dem Rădulescu avea într-un film o replică: "Mamă, ce vezi tu nu e adevărat!" Așa și la mine: ce vedeți aici nu este adevărat.

Nu înseamnă că dacă cineva se îmbracă cu haina liberală a ajuns și liberal. Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba!

(Aplauze.)

Și acum, revenons ŕ nos moutons!

Doamnă Alina Gorghiu, sunteți tânără, sunteți frumoasă, sunteți deșteaptă. Păcat că doar atât și păcat că n-ați înțeles nimic din lecția doamnei Udrea care, în anumite momente, era considerată idolul Dreptei, veneau oamenii și luau lumină de la dumneaei, era extraordinarul luptător al Dreptei drepte. Ce s-a întâmplat după aceea? Au considerat-o... ce? Țapul ispășitor? Și au stat până la miezul nopții să voteze șase propuneri ale Parchetului, de parc-ar fi fost inamicul public numărul 1!

Doamnă, am mai spus-o, o repet și o voi repeta până când veți înțelege un lucru: ce faci ție-ți faci, ce dai, ție-ți dai!

Și încă un lucru elementar și esențial: statul de drept trebuie să aibă la bază Constituția unei țări. Este legea fundamentală. Citim art.23 alin.(11): "Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată." Este principiul constituțional, doamnă, care este prezent și în Declarația universală a drepturilor omului și în Convenția europeană a drepturilor omului.

Prin urmare, până când o instanță - instanță, nu un procuror - nu spune dreptul printr-o hotărâre definitivă, domnul Ponta, la fel ca dumneavoastră, la fel ca domnul Blaga, la fel ca toți cei acuzați din această sală sau din țară, este nevinovat, și are tot dreptul moral de a rămâne în fruntea acestui guvern. Cu tot respectul!

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Urmează la cuvânt domnul senator Puiu Hașotti, din partea Grupului PNL.

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte al Senatului,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor, domnilor,

A remarcat foarte corect domnul deputat Dragnea că au fost critici și dintr-o parte, și din cealaltă a spectrului politic referitoare la această moțiune, într-o zonă nebuloasă, zic eu, totuși, reprezentanții a două partide, îi respect, respect tot ceea ce au spus, dar au mai spus de la această tribună că șoriceii când stau în același bazin cu elefanții au tot dreptul să spună: "uite ce valuri frumoase facem!".

Mi-a plăcut ce frumos și-au zâmbit domnul Dragnea și domnul prim-ministru Ponta, erau niște zâmbete sincere, prietenești... (Aplauze.)

Și eu am pentru început o veste să vă dau, stimați colegi, una bună pentru dumneavoastră, una proastă pentru dumneavoastră, asta-i viața. Luni, senatorii PNL au depus o propunere legislativă de completarea Legii plagiatului, prin care spunem că orice lucrare care se va dovedi plagiat să fie nulă de drept. Eu nu doream să intervin, dar am fost inspirat de tot felul de luări de cuvânt. N-am să dau replică doamnei senator venită astăzi îmbrăcată în galben, data trecută a venit în Mickey Mouse, dacă v-aduceți aminte.

Am fost inspirat, cum vă spuneam, de o serie de afirmații. În primul rând, domnule prim-ministru, de data aceasta nu vă mai pot acuza că v-a inspirat cineva, că ați plagiat, nu. Ați repetat însă cu obstinație, cu obstinație, ca o flașnetă defectă, aceleași lucruri pe care le spuneți de luni de zile. Noi am înțeles de la început, noi, liberalii, am înțeles de la început ce vreți să spuneți. Dar această repetare la nesfârșit, sigur, mă face să mă gândesc: repetiția este mama învățăturii, e adevărat, dar când se repetă atât de des, nu pentru noi, pentru dumneavoastră, înseamnă că e o problemă cu coeficientul de inteligență. (Aplauze.)

A fost o laudă pentru domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, și ministru de interne, și președinte al UNPR, și îndrumător de doctorate. Am să vă spun o chestiune care pe mine m-a uimit, referitor la domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea: a parcurs treptele militare, gradele militare, mai repede decât Mareșalul Averescu. O fi, n-o fi firesc? Vă las pe dumneavoastră să vedeți. Cum nu sunt de acord cu Domnia Sa când a spus în 2010 că, în ciuda faptului că i-a botezat un copil domnului Victor Ponta, a spus că acesta nu are nimic sfânt. Este o declarație cu totul și cu totul deplasată.

Sigur, domnule prim-ministru, vechii PDL-iști sunt în PDL, tot așa cum foștii comuniști sunt în PSD!

Din sală:

Dumneavoastră de unde sunteți?

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Da. Da. Păi știți de ce? Păi vă spun și de ce. Vă spun și de ce, stimați colegi. Pentru că domnul - eu i-am zis o dată într-o declarație politică tov-domnul - Ion Iliescu nu stă între Alina Gorghiu și Vasile Blaga, stă între Victor Dragnea... între Liviu Dragnea și Victor Ponta.

Din sală:

I-ați cam încurcat!

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Și Liviu Ponta merge!

Imediat, aveți răbdare, domnule prim-ministru!

Tot așa cum actualul PNL... și o spun pentru cineva care a afirmat aici totalmente gratuit că are vreo legătură cu domnul Traian Băsescu. Nu, domnul Traian Băsescu nu are absolut nicio legătură cu actualul PNL, are legătură cu altceva, are legătură cu scandalul veșnic în România, are legătură cu toate diversiunile politice care se pot imagina.

Moțiunea de cenzură pe care am depus-o astăzi, și aici lucrurile trebuie lămurite, stimați colegi, este o moțiune pe care nu aveam cum să nu o depunem și este o moțiune strict politică. Nicăieri în Constituție nu se spune că atunci când se depune o moțiune de cenzură trebuie să venim și cu un plan de guvernare. Nicăieri! Este o moțiune care-l vizează pe primul-ministru, și primul-ministru dacă-și dă demisia sau este demis, cade întregul Guvern. Așa scrie în Constituție. Deci era o obligație politică pe care noi trebuia să o facem și vreau să vă mai aduc aminte că în ultimii 25 de ani au fost peste 50 de moțiuni de cenzură, pentru că s-au depus moțiuni de cenzură și când Guvernul își angaja răspunderea.

Moțiunea de cenzură, sigur, vizează căderea Guvernului, dar vizează, în același timp, și o amplă dezbatere asupra unei chestiuni deosebit de importante, pe care o consideră opoziția, și este dreptul nostru s-o considerăm așa, cum foarte bine s-a arătat și aici.

A nu știu câta oară, domnule prim-ministru, pentru că-mi șopteați, așa, din spate, că încă nu v-am impresionat... Nici nu am de gând! Dar, uite, poate răspundeți și la această întrebare, de fapt nu este o întrebare: domnule prim-ministru, ați spus de nenumărate ori că PDL a făcut cu PNL o fuziune, o alianță, vorbiți în continuare de PNL și de PDL. Și ați spus că niciodată nu vom face alianță cu PDL. Bine, dar în 2009, sfârșitul lui 2008, cine a făcut Guvernul cu PDL? Domnule prim-ministru, ați fost în Guvernul Boc ministru? Ați fost. Nu, a fost ministru pentru relația cu Parlamentul, doamnă, și să știți că ministru pentru relația cu Parlamentul este un post foarte, foarte important.

Ați spus că Predoiu nu știu ce a făcut... a închis spitale. Dar dumneavoastră ați făcut vreunul, ați făcut vreunul nou? Nu. N-ați făcut niciunul nou. Vă rog frumos, încă o dată, cu tot respectul, și pe dumneavoastră, și pe ceilalți colegi de la PSD, încetați să vorbiți despre Uniunea Social Liberală. Încetați să vorbiți, pentru că dacă vorbiți, nu avem cum să nu vă acuzăm de fraudă...

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor-Viorel Ponta:

...de plagiat!

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Nu, fraudă politică. Sunteți obișnuit și cu frauda, trebuie să recunosc.

Trebuie, de asemenea, să-mi exprim uimirea, regretul față de domnul ministru Cazanciuc, care a procedat precum Traian Băsescu. Ceea ce a făcut ieri, amenințarea grosolană pe care a făcut-o la adresa doamnei Gorghiu este incalificabilă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator...

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Și voi încheia...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da. Vă rog. Vă rog frumos. Ce spuneați, ați spus bine.

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Vă rog frumos. Păi sunt un tip politicos, domnule.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ați zis că veți încheia.

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Voi încheia, dar trebuie să remarc că un anumit partid politic aliat cu dumneavoastră a vorbit 20 de minute în loc de 6.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator,

Grupurile politice parlamentare, dumneavoastră ați inventat acest lucru când ați fost la guvernare, care sunt în cadrul coaliției își împart minutele între ele cu acordul liderilor de grup. Dumneavoastră ați depășit minutele Grupului parlamentar al PNL cu 5, și aveați 29. Asta eu v-am rugat frumos, nu... puteți să vorbiți și o oră. Este o rugăminte ținând cont de rigoarea pe care dumneavoastră ați inițiat-o în Parlamentul României și care mie mi-a plăcut totdeauna.

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Conform acestei rigori la care dumneavoastră ați făcut vorbire, domnule președinte, voi încheia cu un citat, nu cu un plagiat: "Vom contracara prin orice metodă gestul laș și iresponsabil de a-și lua prizonieri propriii parlamentari. Interdicția aceasta de a vota la moțiunea de cenzură este un gest de lașitate, de dispreț față de oameni și este o ticăloșie". Am încheiat citatul. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul senator Atanasiu, dreptul la replică.

Domnule senator, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Teodor Atanasiu:

Domnilor președinți ai celor două Camere,

Doamnelor și domnilor membri ai Guvernului,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Ca drept la replică vreau să-i spun domnului Victor Ponta că astăzi a ratat ultima șansă de a scăpa de eticheta de penibil. O să rămâneți, domnule prim-ministru, în istoria României, ca un obscur om politic contemporan cu Simona Halep. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnule prim-ministru, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Stimați colegi,

Ca să preiau un termen al antevorbitorului meu, să terminăm mai repede această moțiune, ca să-i scăpăm de penibil pe colegii de la PNL-PDL, (aplauze) deoarece critica Guvernului o face UDMR-ul și cu Partidul Național Democrat. De votat, trebuie să votați dumneavoastră, cei de la PSD și de adus oameni în piață, bănuiesc că tot noi...

Astăzi PNL-ul a devenit PDL. Nu face nimic decât ia de la alții. Ia de la alții, ia din munca altora. În rest, au fost momente și vesele și triste. La momente vesele, ca întotdeauna, colegul meu distins, domnul Hașotti, care a zis că cineva care repetă ceva tot timpul, probabil că are ceva la cap. Vedeți că aveți o doamnă care în fiecare zi îmi cere demisia... (Aplauze.)... și dimineața și seara.

Momentul trist a fost reprezentat de domnul Blaga, din păcate, care a zis că dânsul m-a scos din politică. Cu tot respectul, am și eu un Labrador acasă, care mereu se crede tigru. (Aplauze.)

Cei care m-au scos pe mine din politică, din păcate, cred că vă vor scoate și pe dumneavoastră. Și nu este corect, nici pentru mine, nici pentru dumneavoastră. Să țineți minte acest lucru! (Aplauze.)

În rest, stimați colegi, cred că astăzi, încă o dată, s-a dovedit că guvernarea actuală are nevoie în continuare de multe lucruri de îmbunătățit. Sunt departe de a spune că este o guvernare perfectă, ideală. Dimpotrivă. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le facem mai bine. Nu există alternativă azi la actuala guvernare, există însă posibilitatea ca împreună cu coaliția și cu opoziția să guvernăm mai bine în perioada următoare, pentru cei care, în 2012, ne-au trimis, ne-au votat aici ca să punem în aplicare programul USL și să nu ne aliem niciodată cu PDL-ul.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mă așteptam, domnule senator.

Vă rog frumos.

Domnul senator Hașotti, dreptul la replică.

Video in format Flash/IOS

Domnul Puiu Hașotti:

Domnul prim-ministru, ca de obicei, îmi face onoarea... și vorbesc serios... onoarea de a-mi pomeni și la această moțiune de cenzură numele.

Păi ce spuneam eu, domnule prim-ministru, că tot repetați, repetați, repetați de prea mult... noi am înțeles de prima dată.

Și doamna Alina Gorghiu, păi tot repetă, repetă, repetă demisia, ca să înțelegeți o dată.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Da. Bun. Acum urmează să ne exprimăm votul pe această moțiune de cenzură.

Vă reamintesc că potrivit art.113 din Constituția României, moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor: 275 de voturi pentru. Votul este secret, se exprimă cu bile, conform art.88 și 95 din Regulamentul ședințelor comune.

Vă reamintesc că art.48 din Regulamentul nostru stabilește foarte clar că fiecare parlamentar primește o bilă albă și o bilă neagră. Bila albă introdusă în urna albă și bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot pentru. Bila albă introdusă în urna neagră și bila neagră introdusă în urna albă înseamnă vot contra.

Îi invit pe cei doi chestori ai Camerei Deputaților să ocupe locurile destinate pentru a înmâna bilele.

Domnul secretar Ciolacu, prezența pentru membrii Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul prim-ministru al României Ponta Victor-Viorel prezent
Bănicioiu Nicolae prezent
Constantin Daniel prezent
Dușa Mircea prezent
Gavrilescu Grațiela Leocadia prezentă
Gerea Andrei Dominic prezent
Grindeanu Sorin prezent
Nicolicea Eugen prezent
Plumb Rovana prezentă
Tîlvăr Angel prezent
Tudose Mihai prezent
Vulpescu Ioan prezent
Oprea Gabriel prezent
Teodorovici Eugen-Orlando prezent
Liviu-Marian Pop prezent
Chiru Gigi Christian - senator prezent
Adam Luminița-Pachel absentă
Adăscăliței Constantin prezent
Alexe Costel prezent
Alexe Florin-Alexandru prezent
Almăjanu Marin absent
Amet Varol absent
Anastase Roberta Alma prezentă
Andea Petru prezent
Andronache Gabriel prezent
Anghel Gabriela-Lola absentă
Antal István prezent
Anton Marin absent
Anușca Roxana-Florentina prezentă
Ardeleanu Sanda-Maria prezentă
Arsene Ionel prezent
Avram Constantin prezent
Avram Marian prezent
Axente Ioan prezent
Babuș Radu prezent
Balan Ioan prezent
Baltă Mihai prezent
Băișanu Ștefan-Alexandru prezent
Bălan Ion absent
Bărbulescu Daniel-Ionuț absent
Bejinariu Eugen prezent
Benga Ioan prezent
Berci Vasile prezent
Birchall Ana prezentă
Bîrsășteanu Florică prezent
Blăjuț Viorel-Ionel absent
Blănariu Valentin absent
Boboc Valentin Gabriel prezent
Bode Lucian Nicolae prezent
Bogdan Gheorghe-Dănuț absent
Bogdănici Camelia-Margareta prezentă
Boghicevici Claudia prezentă
Bónis István prezent
Borbély László absent
Bordeianu Dan prezent
Bucur Constantin-Alin absent
Bucura-Oprescu Simona prezentă
Budurescu Daniel-Stamate prezent
Buican Cristian prezent
Buicu Corneliu-Florin prezent
Burlacu Ștefan absent
Calimente Mihăiță prezent
Caloianu Mario-Ernest prezent
Calotă Florică Ică prezent
Canacheu Costică prezent
Cazan Mircea-Vasile prezent
Călin Ion prezent
Căprar Dorel-Gheorghe prezent
Cătăniciu Steluța-Gustica prezentă
Cernea Remus-Florinel prezent
Chebac Eugen prezent
Cherecheș Florica prezentă
Chiriță Dumitru absent
Chirteș Ioan-Cristian prezent
Chirvăsuță Laurențiu prezent
Chițoiu Daniel era prezent
Cioată Cezar prezent
Ciobanu Liliana prezentă
Ciocan Dan absent
Ciofu Tamara-Dorina prezentă
Ciolacu Ion-Marcel prezent
Ciubotaru Lucian-Manuel prezent
Ciucă Liviu-Bogdan absent
Ciuhodaru Tudor absent
Ciurariu Florin prezent
Cocei Erland prezent
Codîrlă Liviu absent
Comșa Cornel-George prezent
Condurățeanu Andrei-Răzvan absent
Cosma Vlad-Alexandru absent
Costin Gheorghe prezent
Covaci Dorel prezent
Cozmanciuc Corneliu-Mugurel era prezent
Crăciunescu Grigore prezent
Cristea Aurelia prezentă
Cristea Victor prezent
Cristian Horia prezent
Cseke Attila-Zoltán prezent
Cupă Ion prezent
Cupșa Ioan prezent
Daea Petre prezent
Dalca Ștefan-Petru absent
Dascălu Constantin prezent
Deaconu Mihai prezent
Delureanu Virgil prezent
Condurățeanu?
Condurățeanu Andrei-Răzvan, prezent.
Diaconu Adrian-Nicolae prezent
Diaconu Mihai-Bogdan prezent
Dima Toader prezent
Dîrzu Ioan prezent
Doboș Anton prezent
Dobre Mircea-Titus prezent
Dobre Victor Paul prezent
Dobrinescu Traian prezent
Dolha Mircea prezent
Dolha Nechita-Stelian prezent
Dolineaschi Andrei prezent
Donțu Mihai-Aurel prezent
Dragnea Nicolae-Liviu prezent
Dragomir Gheorghe prezent
Dragomir Maria prezent
Dragomir Viorel Marian absent, deplasare externă
Drăghici Mircea-Gheorghe prezent
Drăghici Sonia-Maria prezentă
Drăgușanu Vasile-Cătălin prezent
Dumbrăvanu Paul prezent
Dumitrache Ileana Cristina prezent
Dumitru Georgică absent
Dumitru Ioana-Jenica absentă
Dumitru Ovidiu-Ioan prezent
Dușa Mircea prezent
Emacu Gheorghe prezent
Enache Marian prezent
Enea Constantin-Cosmin absent
Eparu Ion prezent
Erdei Dolóczki István prezent
Fejér László-Ődőn prezent
Fenechiu Cătălin-Daniel absent, deplasare externă
Firczak Gheorghe absent
Florea Damian absent
Florea Daniel absent, deplasare externă
Fonta Nuțu prezent
Frăticiu Gheorghe prezent
Galan Constantin absent
Ganț Ovidiu Victor prezent
Gavrilescu Grațiela Leocadia prezentă
Găină Mihăiță prezent
Geantă Florian Daniel absent
Gerea Andrei Dominic prezent
Gheorghe Andrei Daniel prezent
Gheorghe Florin absent
Gheorghe Tinel prezent
Ghera Giureci-Slobodan absent
Ghiță Sebastian-Aurelian absent
Ghiveciu Marian absent
Gireadă Dumitru-Verginel prezent
Gliga Vasile Ghiorghe prezent
Gorghiu Alina-Ștefania prezentă
Grama Horia prezent
Grecea Maria prezentă
Grindeanu Sorin Mihai prezent
Gudu Vasile prezent
Gunia Dragoș-Ionel prezent
Guran Virgil prezent
Gurzău Adrian prezent
Gust Băloșin Florentin prezent
Firczak Gheorghe prezent
Gvozdenovici Slavomir absent
Harbuz Liviu prezent
Hărău Eleonora-Carmen prezentă
Holban Titi prezent
Horga Vasile prezent
Hulea Ioan absent
Iacoban Sorin-Avram prezent
Ialomițianu Gheorghe prezent
Iancu Iulian prezent
Iane Daniel prezent
Iane Ovidiu-Cristian prezent
Ibram Iusein absent
Ignat Miron prezent
Iliuță Vasile parcă era prezent
Intotero Natalia-Elena prezentă
Ionescu Aurelian absent, deplasare externă
Ionescu George prezent
Iordache Florin prezent
Irimie Vicențiu-Mircea prezent
Iriza Scarlat prezent
Ispir Raluca-Cristina prezentă
Itu Cornel prezent
Kelemen Atilla-Béla-László prezent
Kelemen Hunor prezent
Kerekes Károly prezent, nu, absent
Kereskényi Gábor prezent
Khraibani Camelia prezentă
Korodi Attila absent, deplasare externă
Laza-Matiuța Liviu prezent
Longher Ghervazen prezent
Lubanovici Mircea prezent
Lupu Mihai prezent
Man Mircea prezent
Manda Iulian Claudiu prezent
Manea Victor-Gheorghe prezent
Manolache Marius absent
Manolescu Oana absentă
Marcoci Vlad prezent
Marcu Viorica prezentă
Marian Ion Cristinel absent
Marica Petru-Sorin prezent
Marin Gheorghe prezent
Marin Laura prezentă
Marocico Ion absent
Martin Eduard-Stelian absent
Márton Árpád-Francisc prezent
Máté András-Levente prezent
Matei Călin-Vasile-Andrei prezent
Mazilu Constantin absent
Măduța Flavius-Luigi prezent
Melinte Ion prezent
Merka Adrian-Miroslav absent, deplasare externă
Mihai Aurelian prezent
Mihăilă Ioan absent
Mihăilescu Ion-Bogdan prezent
Militaru Lucian prezent
Mincă Liliana absentă
Mircovici Niculae prezent
Mironescu Răzvan Horia prezent
Mitrea Manuela absentă
Mîrza Gavril prezent
Mocanu Adrian absent
Mocioalcă Ion prezent
Mocioi Niculina prezentă
Moisii Constantin absent
Moldovan Carmen Ileana prezentă
Moldovan Ioan prezent
Moldovan Iosif prezent
Molnar Zsolt deplasare externă... prezent
Motreanu Dan-Ștefan prezent
Moț Constantin-Stelian-Emil absent
Movilă Petru prezent
Muntean Mircia prezent
Munteanu Ioan prezent
Murgu Neagu absent
Nassar Rodica prezentă
Nazare Alexandru prezent
Neacșu Marian prezent
Necula Cosmin prezent
Negruț Clement prezent
Negruț Cornelia prezentă
Nica Nicolae-Ciprian prezent
Nichita Cristina absentă
Nicoară Romeo Florin prezent
Nicolae Alexandri prezent
Nicolae Florian prezent
Nicolăescu Gheorghe-Eugen prezent
Nicolicea Eugen prezent
Niculae Aurel prezent
Niculescu Dumitru absent
Niculescu Duvăz Bogdan Nicolae prezent
Nistor Gheorghe-Vlad prezent
Nistor Laurențiu prezent
Nistor Marioara absentă
Niță Constantin absent, concediu
Niță Emil prezent
Nosa Iuliu prezent
Oajdea Daniel Vasile absent
Oltean Ioan prezent
Orban Ludovic prezent
Oros Nechita-Adrian prezent
Palașcă Viorel prezent
Palăr Ionel prezent
Paleologu Theodor prezent
Pambuccian Varujan absent
Pană Adriana-Doina prezentă
Pardău Dumitru prezent
Paul Maria-Andreea prezentă
Păun Nicolae absent
Palașcă Viorel prezent
Păun Nicolae absent
Pârgaru Ion prezent
Pâslaru Florin-Costin absent, deplasare externă
Peia Ninel absent, deplasare externă
Petrea Dorin Silviu absent
Petrescu Petre prezent
Petric Octavian prezent
Pistru-Popa Eusebiu-Manea prezent
Plumb Rovana prezentă
Pocora Cristina-Ancuța prezentă
Podașcă Gabriela-Maria prezentă
Pop Georgian prezent
Popa Octavian-Marius prezent
Popa Radu Mihai prezent
Popeangă Vasile prezent
Popescu Dan-Cristian prezent
Popescu Dumitru-Iulian absent
Popescu Florin Aurelian absent
Popoviciu Alin Augustin Florin prezent
Potor Călin prezent
Preda Cezar-Florin prezent
Pușcaș Iacob absent
Raețchi Ovidiu Alexandru prezent
Răducanu Ion absent
Rădulescu Cătălin-Marian absent
Rădulescu Constantin absent
Rădulescu Romeo prezent
Rățoi Neculai prezent
Resmeriță Cornel-Cristian prezent
Rizea Cristian prezent
Roman Cristian-Constantin prezent
Roman Gheorghe prezent
Roman Ioan Sorin prezent
Roman Victor prezent
Roșca Lucreția prezentă
Roșca Mircea prezent
Rotaru Răzvan prezent
Rusu Valentin absent
Sava Andrei-Valentin prezent
Sămărtinean Cornel-Mircea prezent
Săpunaru Nini prezent
Săvoiu Ionuț-Cristian prezent
Scarlat George era prezent
Schelean Valeria-Diana prezentă
Secară Florin Mihail prezent
Sefer Cristian-George absent
Seres Dénes prezent
Silaghi Ovidiu Ioan prezent
Simedru Dan Coriolan prezent
Simionescu Adrian Constantin prezent
Smarandache Miron Alexandru prezent
Solomon Adrian prezent
Stan Ioan prezent
Stan Ion prezent
Stanciu Anghel prezent
Stanciu Zisu absent
Stancu Ionel absent
Stativă Irinel Ioan prezent
Stănescu Alexandru prezent
Steriu Valeriu-Andrei era prezent
Stoica Mihaela absentă
Stragea Sorin Constantin prezent
Stroe Ionuț-Marian prezent
Stroe Radu absent
Sturzu Mihai-Răzvan prezent
Suciu Vasile-Daniel prezent
Surdu Raluca prezentă
Surugiu Iulian-Radu prezent
Szabó Ödön prezent
Șcheau Ion prezent
Șimon Gheorghe prezent
Șoptică Costel prezent
Șova Lucian prezent
Mocanu Adrian prezent
Ștefan Viorel prezent
Ștefănescu Elena Cătălina absentă
Știrbu Gigel-Sorinel prezent
Tabugan Ion absent
Taloș Gheorghe-Mirel absent
Tararache Mihai prezent
Tămâian Ioan prezent
Tănase Răzvan-Ionuț prezent
Tănăsescu Claudiu-Andrei prezent
Tătaru Florin-Cristian absent
Teju Sorin prezent
Teodorescu Cătălin-Florin prezent
Teodorescu Ioan Viorel absent
Thuma Hubert Petru Ștefan prezent
Tiuch Cătălin prezent
Tîlvăr Angel prezent
Toader Mircea-Nicu prezent
Tocuț Dan-Laurențiu prezent
Tomac Eugen prezent
Traicu Rodin prezent
Tudorache Daniel prezent
Tudorie Violeta prezentă
Tudose Mihai prezent
Turcan Raluca prezentă
Tușa Adriana Diana prezentă
Țigăeru Roșca Laurențiu absent
Țîmpău Radu Bogdan prezent
Udrea Elena Gabriela prezentă
Udriște Gheorghe prezent
Uioreanu Elena-Ramona prezentă
Urcan Ionaș-Florin absent, deplasare externă
Uricec Eugen Constantin prezent
Ursărescu Dorinel absent
Vainer Aurel prezent
Varga Lucia-Ana prezentă
Varga Vasile absent
Vasilică Radu Costin absent
Vizitiu Sergiu-Constantin absent
Vladu Iulian prezent
Vlase Petru Gabriel absent, deplasare externă
Voicu Mădălin-Ștefan prezent
Voicu Mihai Alexandru prezent
Vreme Valerian absent
Vulpescu Ioan prezent
Weber Mihai prezent
Zaharcu Neviser prezentă
Zamfir Daniel-Cătălin prezent
Zisopol Dragoș Gabriel prezent
Zgonea Valeriu Ștefan prezent
Zlati Radu prezent

Domnule președinte, urmează Senatul.

Iacoban Sorin-Avram prezent

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator Pereș, aveți cuvântul, vă rog frumos, pentru a citi lista cu membrii Senatului.

Video in format Flash/IOS

Domnul Alexandru Pereș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Agrigoroaei Ionel prezent
Andronescu Ecaterina prezentă
Geoană Mircea-Dan prezent
Anghel Adrian prezent
Anghel Cristiana-Irina prezentă, nu votează
Antonescu George-Crin-Laurențiu prezent
Arcaș Viorel prezent
Ardelean Ben-Oni prezent
Ariton Ion prezent
Atanasiu Teodor prezent
Badea Leonardo prezent
Badea Viorel-Riceard prezent
Banias Mircea-Marius prezent
Barbu Daniel-Constantin prezent
Barbu Tudor prezent
Bădălău Niculae prezent
Bălu Marius prezent
Belacurencu Trifon prezent
Bereanu Neculai prezent
Biró Rozalia-Ibolya prezentă
Blaga Vasile prezent
Boagiu Anca-Daniela prezentă
Boboc Cătălin prezent
Bodea Cristian-Petru prezent
Bodog Florian-Dorel prezent
Boeriu Valeriu-Victor prezent
Bota Marius-Sorin-Ovidiu prezent
Bujor Dumitru-Marcel absent
Bumbu Octavian-Liviu absent
Burlea Marin absent
Butnaru Florinel absent
Butunoi Ionel-Daniel prezent
Cadăr Leonard prezent
Calcan Valentin-Gigel absent
Câmpeanu Mariana prezentă
Chelaru Ioan prezent
Chiriac Viorel prezent
Chiru Gigi Christian a votat, prezent
Chiuariu Tudor-Alexandru absent
Coca Laurențiu Florian prezent
Constantinescu Florin prezent
Cordoș Alexandru prezent
Corlățean Titus absent
Coste Marius prezent
Costoiu Mihnea-Cosmin absent
Cotescu Marin Adrănel prezent
Crețu Gabriela prezentă
Cristache Iulian absent
Cristina Ioan prezent
Croitoru Cătălin prezent
Deneș Ioan prezent
Dincă Mărinică prezent
Dobra Dorin-Mircea prezent
Biró Rozalia prezentă
Dobrițoiu Corneliu prezent
Donțu Ovidiu-Liviu prezent
Dumitrescu Cristian-Sorin absent
Dumitrescu Florinel prezent
Dumitrescu Iulian prezent
Durbacă Eugen prezent
Duruț Aurel prezent
Ehegartner Petru prezent
Federovici Doina-Elena prezentă
Fifor Mihai-Viorel prezent
Filip Petru absent
Firea Gabriela prezentă
Florian Daniel Cristian prezent
Flutur Gheorghe prezent
Frătean Petru-Alexandru prezent
Geoană Mircea-Dan prezent, a votat
Ghilea Găvrilă prezent
Ghișe Ioan absent
Grapă Sebastian absent
Grigoraș Viorel prezent
Hașotti Puiu prezent
Ichim Paul prezent
Igaș Traian-Constantin prezent și la mulți ani!
Iliescu Lucian prezent
Ilieșiu Sorin absent
Ioniță Dan-Aurel prezent
Iovescu Ioan absent
Isăilă Marius Ovidiu absent
Jipa Florina-Ruxandra absentă
Klárik László-Attila prezent
László Attila prezent
Lazăr Sorin-Constantin absent
Luchian Dragoș prezent
Luchian Ion prezent
Marian Dan-Mihai prezent
Marian Valer prezent
Marin Nicolae prezent
Markó Béla prezent
Mazăre Alexandru absent
Mihai Alfred-Laurențiu-Antonio absent
Mihai Cristian-Dănuț prezent
Mihai Neagu absent
Mihăilescu Petru-Șerban absent
Miron Vasilica-Steliana prezentă
Mitu Augustin-Constantin prezent
Mocanu Victor absent
Moga Nicolae prezent
Mohanu Nicolae prezent
Motoc Octavian prezent
Mutu Gabriel prezent
Nasta Nicolae absent
Năstase Ilie absent
Neagu Nicolae prezent
Neculoiu Marius prezent
Nicoară Marius-Petre prezent
Nicolae Șerban prezent
Nistor Vasile prezent
Niță Mihai prezent
Nițu Remus-Daniel absent
Obreja Marius-Lucian prezent
Oprea Dumitru prezent
Oprea Mario-Ovidiu prezent
Oprea Ștefan-Radu prezent
Pașca Liviu-Titus prezent
Pașcan Emil-Marius prezent
Pataki Csaba prezent
Pavel Marian prezent
Păran Dorin prezent
Păunescu Teiu absent
Pelican Dumitru absent
Pereș Alexandru prezent
Pop Gheorghe prezent
Pop Liviu-Marian a votat
Popa Constantin prezent
Popa Florian prezent
Popa Ion prezent
Popa Mihaela prezentă
Popa Nicolae Vlad prezent
Popescu Corneliu prezent
Popescu Dumitru-Dian prezent
Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton prezent, nu votează
Purec Ion-Simeon absent
Rădulescu Cristian prezent
Rogojan Mihai-Ciprian absent
Rotaru Ion prezent
Saghian Gheorghe prezent
Savu Daniel absent
Sârbu Ilie absent
Severin Georgică prezent
Silistru Doina prezentă
Stuparu Timotei prezent
Suciu Matei absent
Șova Dan-Coman absent
Tánczos Barna prezent
Tămagă Constantin prezent
Tătaru Dan prezent
Tătaru Nelu prezent
Teodorovici Eugen-Orlando a votat, prezent
Tișe Alin-Păunel prezent
Toma Ion absent
Todirașcu Valeriu prezent
Tomoiagă Ștefan-Liviu prezent
Tudor Doina-Anca prezentă
Țapu Nazare-Eugen prezent
Valeca Șerban-Constantin absent
Vasiliev Marian absent
Vegh Alexandru prezent
Verestóy Attila absent
Vochițoiu Haralambie prezent
Voinea Florea absent
Volosevici Andrei-Liviu prezent
Vosganian Varujan absent
Zisu Ionuț-Elie prezent

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Ciolacu, am înțeles că mai există o colegă de la Cameră care a venit un pic mai târziu și....

Video in format Flash/IOS

Domnul Alexandru Pereș:

Doamna?

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamna Stoica. Doamna deputat Stoica. Vă rog frumos să votați și dumneavoastră.

Video in format Flash/IOS

Domnul Alexandru Pereș:

Doamna Stoica Mihaela, da?

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Drăghici, ca un adevărat gentleman o să vă dea și bila neagră. Vă rog frumos.

Mulțumesc foarte mult.

Doamna Stoica, vă rog frumos, lăsați-l pe domnul Pereș. E bine, e bine așa! Albă la neagră și neagră la albă.

Mulțumesc foarte mult.

Membrii Biroului permanent... Stafful tehnic să ia cele două urne. Membrii Biroului permanent, ne vedem în sala Biroului permanent de la Camera Deputaților pentru a scrie procesul-verbal în urma verificării prezenței și numărării bilelor din cele două urne.

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori asupra moțiunii de cenzură inițiate de 183 de deputați și senatori.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori prin vot secret cu bile asupra moțiunii de cenzură inițiate de 183 de deputați și senatori, au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor: 549;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți: 413;
 • numărul total de voturi exprimate: 215;
 • numărul de voturi anulate: 0;
 • numărul total de voturi valabil exprimate, din care:
  • voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură: 207;
  • voturi contra moțiunii de cenzură: 8.

Potrivit prevederilor art. 113 alin. (1) din Constituția României, moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor, ceea ce reprezintă în prezent minimum 275 de voturi pentru.

Ca urmare a faptului că, din totalul de 549 de parlamentari, au fost prezenți 413, din care 207 au votat pentru moțiunea de cenzură, se constată că nu a fost întrunită majoritatea voturilor cerută de Constituția României pentru adoptare.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Deci, moțiunea de cenzură a fost respinsă.

Declar ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului de astăzi închisă. Vă urez o zi frumoasă.

   

Ședința s-a încheiat la ora 13,00.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 16 iunie 2019, 12:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro