Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 30-09-2015

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2015

13. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2015 pentru modificarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război și a Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război (PL-x 473/2015). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 473/2015

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

13. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2015 pentru modificarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război și a Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, PL-x 473/2015.

Are caracter ordinar.

Are și procedură de urgență.

Inițiatori? Vă rog, doamnă secretar de stat de la Ministerul Apărării.

Video in format Flash/IOS

Doamna Otilia Sava (secretar de stat, Ministerul Apărării Naționale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin proiectul de lege se propune majorarea rentei veteranilor de război începând cu 1 iulie 2015, prin modificarea bazei de calcul, astfel încât aceasta să determine o creștere cu 75% față de valoarea actuală.

Se creează, de asemenea, cadrul normativ pentru ca veteranii de război să beneficieze de avansări, fără a mai fi condiționați în mod special de o zi anume. Având în vedere că anul 2015 a fost declarat prin hotărâre de Guvern anul veteranilor de război, apreciem că modificarea cuantumului acestor drepturi va avea ca rezultat îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor acestor prevederi.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, doamna secretar de stat.

Îl invit pe domnul președinte al Comisiei pentru muncă, domnul deputat Adrian Solomon. Vă rog să prezentați raportul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2015 pentru modificarea Legii nr. 49/1991.

Comisia pentru muncă a fost sesizată în fond cu dezbaterea acestui proiect de ordonanță.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2015 prin care se instituie majorarea cuantumului rentei acordate veteranilor și a sporului pe care-l primesc invalizii și veteranii de război.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în ședința din 15 iunie 2015.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege în forma prezentată.

Există și o notă de îndreptare a unei erori materiale din partea Departamentului Legislativ.

În raportul comisiei s-a strecurat greșeala cum că această lege ar fi ordinară. Este lege organică, așa cum am menționat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Cu această precizare...

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian Solomon:

Timp de dezbatere, 5 minute.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Din partea grupurilor parlamentare, Grupul PNL.

Domnule Dolha, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea Dolha:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinse colege,

Distinși colegi,

Noi, parlamentarii PNL, vom vota acest proiect important pe care astăzi îl dezbatem deoarece, așa cum s-a spus, vizează mărirea rentelor acordate veteranilor de război cu 75% față de valoarea actuală, dar și mărirea cuantumului sporului pe care îl primesc invalizii și veteranii de război, de la 10 lei la 20 lei lunar pentru primul an de participare la război. Oricum, deja sunt foarte puțini, mult prea puțini au mai rămas în viață pentru a se bucura de această reparație pe care astăzi noi o vom vota.

Vorbim despre un proiect pe care Guvernul trebuia să-l promoveze de mai mult timp, luând în considerare faptul că încă din anul 2008 aceste rente și sporuri nu au mai fost deloc actualizate sau mărite. Din păcate, Guvernul nu numai că nu a luat în considerare promovarea unui astfel de act normativ, dar a și blocat... în comisiile de specialitate în mai multe rânduri s-au respins mai multe inițiative legislative inițiate de către noi, PNL-ul. Noi le-am susținut de-a lungul timpului, și ultima dată o astfel de inițiativă a fost respinsă chiar ieri, stimați colegi. Ultima inițiativă a fost respinsă chiar ieri în Comisia pentru muncă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu (din bancă):

Voi nu știți ce ați făcut?

Sunteți niște mincinoși.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea Dolha:

Și vreau să vă spun că nu este corect, pentru că Guvernul și văd că și puterea dorește să-și promoveze doar propriul proiect. Și cred că prea ușor s-a uitat gustul opoziției. Dar cred că prea repede o să vi-l regăsiți.

Cu toate acestea, noi votăm acest proiect. Și nu pot să spun decât: "Rușinică!", dacă tot ne opriți din a lua cuvântul, stimați parlamentari ai puterii, și să vă spunem că nu e frumos să ne furați ideile pe care le inițiem în Parlament și să le adoptați după metoda copy-paste. Pentru că asta faceți.

Chiar acum câteva luni, dacă ne-aducem aminte, ne-ați copiat un proiect care viza indemnizațiile foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști. Iar luna aceasta am constatat că modificările pe care le-am adus la Legea adopției și pe care dumneavoastră le-ați respins în comisie, s-au regăsit într-un alt proiect aprobat de Guvern în data de 16 septembrie.

Stimați colegi,

Ne-am obișnuit și chiar dacă nu este corect, aproape că nu mai contează, atâta timp cât acești beneficiari vor avea indemnizații, rente și sporuri mărite, iar copiii vor putea fi adoptați mai repede de familiile cu adevărat interesate de soarta lor.

Grupul parlamentar al PNL consideră că acest proiect și act normativ trebuie adoptat cât mai rapid, în condițiile în care numărul veteranilor și invalizilor de război, așa cum am spus, este în scădere.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu (din bancă):

Să-i mulțumiți lui Boc!

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Grupul PSD. domnul Petre Daea. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petre Daea:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Arareori îți este dat să vezi cum se naște, se dezvoltă și se conservă ipocrizia. Îmi este greu, stimate coleg, să găsesc cuvintele potrivite pentru a nu jigni. Cu această greutate în suflet spun că nu o voi face, nu vă pot jigni, pentru că ați primit din partea celor care astăzi le spuneți că este un act de dreptate, ați primit ceea ce puteați primi din 2008 până în 2012, timp în care dumneavoastră puteați să faceți ceea ce ați spus aici.

V-am văzut, de altfel, de multe ori la televizor. Am văzut cum perorați și puneți în șirul mărgelelor... șiragul acesta de ipocrizie atâtea elemente ale lipsei de respect față de noi. Eu astăzi m-am simțit afectat profund de cuvântul dumneavoastră, motiv pentru care vă privesc în ochi și vă rog să n-o mai faceți a doua oară, că e posibil să nu mă mai pot abține.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

A doua intervenție... Păi nu v-a pronunțat numele.

A doua intervenție din partea Grupului PNL...

Nu, nu. E procedură de urgență, au dreptul la doi.

Ba da. Are procedură de urgență.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte de ședință, mulțumesc.

Înțeleg supărarea colegului meu Daea, ca veteran... discutând o inițiativă legislativă referitoare la veteranii de război, domnia sa s-a gândit ca veteran al Parlamentului României că e lezat. Domnule ministru Daea, n-o să vă mai jignim, dar vă reamintesc că, totuși, practica asta de a "fura" inițiativele legislative ale parlamentarilor și de a le transforma prin inițiativă guvernamentală în inițiative proprii ale puterii se practică.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu (din bancă):

E veche, nu?

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

E veche. Ar trebui să înceteze, pentru că Parlamentul... ăsta este rolul lui, să inițieze acte normative și să le aprobe și să-și dovedească utilitatea. Or, dacă nu facem altceva prin comisiile de specialitate, prin cei pe care-i avem acolo, decât să preluăm inițiativa, s-o pasăm Guvernului, ea să se transforme în ordonanță, după care să venim și să spunem: "Iată ce Guvern bun avem noi pentru că avem inițiative", nu e corect, să știți. Iar lucrurile se schimbă. De fiecare dată Parlamentul și parlamentarii rămân fără inițiative.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Alte luări de cuvânt. Domnul Movilă, de la grupul parlamentar neafiliat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur că acest proiect de lege ar fi trebuit să treacă fără aceste dezbateri și fără aceste tachinări politice, dacă vreți, pentru că dincolo de interesul național pe care-l declamă unii sau alții, cred că este chiar un proiect al interesului național, de a ne respecta și de a ne cinsti înaintașii. Este un lucru bun chiar dacă este făcut mai târziu, chiar dacă mulți din cei care au fost veterani ai armatei române nu mai sunt, cred că e un proiect pe care trebuie să ni-l asumăm, să-l votăm fără nici o rezervă și pe viitor să încercăm să evităm aceste dezbateri goale de conținut, cu scuzele de rigoare pentru colegii noștri. Sigur că nu este corect că... și toate guvernele au făcut, au luat din ideile parlamentarilor și le-au transformat într-un mod sau altul în legi ale statului român. Și eu mă bucur dacă o parte din ideile mele au fost preluate, pentru că scopul este ca să avem legi bune pentru oameni.

Reprezentantului Guvernului vreau să-i atrag atenția că mai există proiecte de lege, sau mai există o zonă în care trebuie să acționeze cu echilibru și responsabilitate. Vorbim de veteranii armatei române care și-au pierdut cetățenia din motive neimputabile lor, și vorbim de veteranii armatei române care azi sunt cetățeni ai Ucrainei, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, și există proiecte de lege în sensul recunoașterii contribuției acestora în cadrul armatei române pentru interesul național, faptul că în Republica Moldova mai sunt două-trei sute de veterani ai armatei române care și ei merită o recunoaștere măcar simbolică a acestui lucru.

Deci, am venit la microfon să vă spun că voi vota acest proiect de lege și eu și colegii mei din Partidul Mișcarea Populară, dar pe viitor să fim consecvenți, să-i cinstim corect pe toți veteranii armatei române și de-abia aștept ca Guvernul României să dea un punct pozitiv pe proiectele de lege în acest sens.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții? Alte grupuri parlamentare?

Nemaifiind alte grupuri parlamentare. Mulțumesc.

Domnule Iacoban, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Acest Proiect de Lege de aprobare a Ordonanței de urgență nr. 9 modifică legea în sensul majorării cuantumului rentei acordate veteranilor de război și a sporului pe care-l primesc invalizii și veteranii de război, și nu e vorba, dragi colegi din opoziție, de majorarea pensiei pentru veteranii de război, inițiative legislative pe care dumneavoastră le-ați avut altădată, aici e vorba doar de rentă.

Astfel, pentru că anul 2015 a fost definit ca anul veteranilor de război printr-o hotărâre de Guvern, și tot în 2015 s-a înființat Agenția Națională a Veteranilor de Război, s-a propus acest proiect de act normativ pentru ca renta acordată veteranilor de război să fie majorată începând cu 1 iulie 2015 cu 75% față de valoarea actuală. Se mai reglementează și mărirea cuantumului sporului prevăzut de Legea nr. 49/1991 pe care-l primesc invalizii și veteranii de război, stabilit în raport de durata participării pe front, cu aplicabilitate de la aceeași dată, 1 iulie 2015.

Aceste măsuri vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor și vizează interesul public. Constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată.

Impactul financiar se încadrează în bugetul aprobat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, precum și Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne.

Grupul PSD susține acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții?

Nemaifiind alte intervenții și nefiind amendamente, rămâne la votul final. Are caracter organic.

Mulțumesc.