Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 30-09-2015

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2015

21. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de Parteneriat Economic preliminar între Côte d’Ivoire, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și Statele sale Membre, pe de altă parte, semnat la Abidjan, la 26 noiembrie 2008, și la Bruxelles, la 22 ianuarie 2009 (PL-x 538/2015). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 538/2015

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

21. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de Parteneriat Economic preliminar între Côte d'Ivoire, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și Statele sale Membre, pe de altă parte, semnat la Abidjan, la 26 noiembrie 2008, și la Bruxelles, la 22 ianuarie 2009, PL-x 538/2015.

Îl rog pe domnul secretar de stat, din partea inițiatorilor.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Vodiță:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

În același context semnalat la punctul precedent, Consiliul a autorizat Comisia Europeană să deschidă negocieri în vederea încheierii unui Acord de Parteneriat Economic și cu Côte d'Ivoire.

Până la intrarea în vigoare a acordului, părțile au convenit asupra aplicării provizorii a acordului, în conformitate cu legislația lor respectivă, sau prin ratificarea acordului.

Pentru țara noastră, exporturile românești au înregistrat o creștere de 4%, începând cu ianuarie 2015, față de perioada similară a anului 2014. România exportă în principal: autovehicule, mașini și aparate electrice și produse ale industriei chimice. Importăm cacao, cauciuc și lemn și articole din lemn.

Considerăm că acest Acord preliminar Côte d'Ivoire - Uniunea Europeană va avea un impact pozitiv asupra schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv pentru România.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da.

Mulțumesc.

Domnul Iulian Iancu. Vă rog, domnule președinte. Abia v-ați învățat... poate stați pe scăunel acolo. Raportul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

E valabil pentru toți colegii, cred că ar trebui să le oferim tuturor șansa să facă această mișcare rapidă la microfon, 35 de minute pe zi. Ne-ar scuti de altă mișcare fizică atât de necesară pentru limpezirea gândurilor parlamentarilor.

Aș vrea să vă menționez că am fost sesizați, noi, Comisia pentru industrii și servicii, cu dezbaterea în fond cu acest proiect de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. De asemenea, Comisia pentru politică externă a avizat favorabil acest proiect de lege, un proiect care ratifică Acordul de Parteneriat Economic preliminar între Côte d'Ivoire, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și Statele sale Membre, pe de altă parte.

În urma dezbaterilor, membrii comisiilor au hotărât cu unanimitate de voturi să propună plenului adoptarea proiectului de lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Dacă din partea grupurilor parlamentare...?

Domnul Țîmpău, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Ratificarea acestui Acord de către țara noastră, obligație ce decurge din statutul de țară membră a Uniunii Europene, reprezintă o soluție temporară, având în vedere că se pregătește un Acord de Parteneriat extins cu întreaga regiune a Africii de Vest.

Menirea acestor acorduri preliminare este de a pregăti terenul pentru un Acord regional care să sprijine dezvoltarea țărilor din spațiul african.

Prin aceste acorduri, Uniunea Europeană se angajează practic, pe lângă facilitățile acordate, să asigure și asistență tehnică exportatorilor din Africa de Vest, pentru a îndeplini normele de import europene.

Obiectivul final al acordurilor preliminare este acela de a asigura o perioadă de timp suplimentarea până la negocierea Acordului regional care va integra piețele extracomunitare cu un nivel redus de dezvoltare, prin adoptarea unor măsuri de eliminare a barierelor comerciale, pentru a stimula prosperitatea statelor Africii de Vest.

Grupul PNL va vota acest acord.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Alt grup parlamentar? Dacă doresc colegii să intervină? Nu doresc să intervină.

Nefiind amendamente, urmează votul final. La acest proiect de lege, vă reamintesc, caracterul este ordinar.