Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 30-09-2015

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2015

30. Supunerea la votul final:  
  30.20 Propunerea legislativă pentru completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 (Pl-x 431/2015). (nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea propunerii de respingere formulate de comisie)  
 
consultă fișa PL nr. 431/2015

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

20. Propunerea legislativă pentru completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011.

Și aici Comisia pentru învățământ vă propune respingerea propunerii. Termenul de adoptare tacită era 2 octombrie.

Legea este organică.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS

Doamna deputat Raluca Turcan explicarea votului.

Doamna deputat aveți cuvântul.

164 de voturi pentru, 11 abțineri, 86 de voturi împotrivă.

Adoptată.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Dragi colegi,

Astăzi nu a fost respinsă o lege care dădea un semnal foarte clar de alarmă și de reflecție. Și anume, un ministru care nu respectă legea trebuie să răspundă pentru faptele sale și pentru faptul că exact el, cel care trebuie să elaboreze și să implementeze legea, este cel care o încalcă.

În această inițiativă, am inclus faptul că un ministru, ministrul educației naționale, dacă nu prezintă în Parlamentul României raportul de activitate privind starea învățământului românesc, așa cum prevede legea, să fie sancționat cu 30% din salariu. Nu aveam pretenția să treacă. Nu mi-am imaginat că în Parlamentul României pot să obțin o masă critică, astfel încât un ministru să ajungă să fie sancționat dacă nu respectă atribuții și fapte care trebuie și țin de responsabilitatea lui.

Însă, această lege se va rediscuta și avem șansa să spunem tuturor celor care sunt vizați prin nerespectarea legii că pot să plătească cu 30% din salariu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamna deputat.

Scuzați-mă, este neadoptată, are doar 164 de voturi pentru, îi trebuiau - pentru lege organică - 192, așa încât ea merge mai departe la Senat.

Explicarea votului, domnul deputat Remus Cernea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Domnule președinte,

Vă mulțumesc foarte mult.

Fiind neafiliat, mă voi referi, pentru că în acord cu actualul regulament nu am putut să intervin la momentul discutării unei legi sau la momentul votării unei legi, o să reiau explicarea votului pentru trei proiecte.

Mai întâi punctul 3 pe ordinea de zi, PL-x 511/2015 cu privire la stabilirea nivelului maxim al produsului de apă grea destinat unităților 1-4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă.

Cred că este o greșeală să votăm o astfel de lege, pentru o astfel de lege, din moment ce încă nu avem o strategie energetică a României dezbătută în Parlament.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu reactoarele 3 și 4. Eu sper să nu se dea curs proiectului de realizare a acestora, mai ales că proiectul ar fi făcut de o firmă chinezească asupra căreia persistă și anumite semne de întrebare cu privire la standardele de securitate și la transparența acesteia.

De asemenea, cred că este eronat să votăm o astfel de lege și să ne gândim la o durată de exploatare de 35-60 de ani a reactoarelor, în timp ce tot mai multe țări intră în proceduri de phase-out, adică își închid reactoarele și le înlocuiesc cu sursele regenerabile de energie.

De aceea am votat împotrivă.

Apoi am mai votat împotrivă și față de PL-x 398/2013 întrucât această lege avea și o prevedere în ordonanță de urgență a Guvernului, care reprezintă o nouă lovitură față de sursele regenerabile de energie, mai exact față de cei care promovează panourile solare, adăugându-se o dificultate în plus pentru proiectele de acest fel.

Nu în ultimul rând, de fapt cel de-al treilea proiect este Pl-x 455/2015, față de care, de asemenea, am votat împotrivă întrucât nu văd motivul pentru care ar trebui să fie adăugați doi reprezentanți ai unui cult în unitățile de învățământ confesional preuniversitare. Atrag atenția că textul oricum avea mai multe greșeli de gramatică și litere în plus sau în minus sau o oarecare lipsă de sens. Oricum, la astfel de licee majoritatea, dacă nu chiar toți membrii din consiliile de administrație, în principiu, fac parte și sunt cumva membri ai unei biserici anume.

Deci nu văd de ce ar fi trebuit suplimentat numărul membrilor cu doi.

Acestea sunt cele trei voturi împotrivă.

Vă mulțumesc foarte mult că mi-ați acordat dreptul de a mi le explica și sper să reparăm Regulamentul astfel încât această discriminare ca eu să vorbesc la sfârșit sau orice neafiliat să vorbească la sfârșit în fața unei săli goale să fie îndepărtată și să am aceleași drepturi depline ca și toți ceilalți colegi care fac parte din grupuri politice.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Declar ședința de astăzi închisă.

Vă urez o zi frumoasă!

   

Lucrările ședinței s-au încheiat la ora 15,23.