Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 19-11-2015

Ședința Camerei Deputaților din 19 noiembrie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.2 Virgil Guran - comentariu legat de necesitatea unei reformări mai profunde a societății românești;

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Guran.

Video in format Flash/IOS

Domnul Virgil Guran:

Mulțumesc.

Societatea civilă consideră că, în momentul de față, un guvern tehnocrat va rezolva toate problemele. Într-o oarecare măsură, are dreptate, dar, de fapt, guvernarea într-o țară este asigurată de către miniștri, pe când actul administrativ efectiv este desfășurat de mulți oameni, mii, sute de mii de oameni, chiar 1.200.000 de oameni, spun eu, prea mulți la un moment dat și ineficienți.

Pentru a realiza această reformă, eu cred că trebuie evaluat foarte clar ce se întâmplă în ministere, ce se întâmplă în agenții, în deconcentrate, pentru că, de fapt, cetățeanul acolo se lovește de probleme, acolo nu se rezolvă de foarte multe ori problemele oamenilor.

De fapt, de când sunt parlamentar, am văzut că de multe ori acele avize de la Guvern vin în comisii, de multe ori legi care sunt bune, importante nu trec, pentru că cei din Guvern nu sunt de acord.

Discutând cu miniștri, am ajuns la concluzia că de multe ori aceștia habar nu au despre ceea ce se discută în comisii, habar nu au despre avizele respective. Și ajungem la concluzia că eșalonul doi, trei - secretari de stat, directori generali, directori - își permit să stabilească ce este bine și ce nu este bine pentru această țară.

Așa că dacă ne închipuim că doar schimbarea unor miniștri o să rezolve problema în țară este o mare greșeală. Avem multe probleme de concepție, de mentalitate la nivelul eșalonului doi, trei și așa mai departe.

Așa că eu cred că lucrurile sunt mult mai profunde. De fapt, este nevoie de o schimbare de mentalitate a noastră, a tuturor, pentru că schimbăm niște oameni, vin alți oameni, dacă vin cu aceeași mentalitate, rezultatele vor fi aceleași.

Așteptăm, așa cum așteaptă întreaga țară, lucruri deosebite din partea acestui Guvern, să vedem dacă aceste schimbări sunt profunde, să vedem dacă rezultatele sunt pe măsura așteptărilor noastre.

Noi sperăm să se întâmple acest lucru, ca oameni de bună-credință, suntem în Parlament și încercăm să sprijinim orice inițiativă bună, în această speranță că într-un an de zile lucrurile merg într-un anumit fel.

Dar, oricum, activitatea politică în România trebuie să fie activitate politică. Nu putem să credem vreodată că fără partide politice vom putea menține o democrație reală și un dialog real între societate, administrație, guvernare și legiuitor.

Vă mulțumesc.

Guran Virgil, deputat PNL.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule Guran.

Aștept declarația dumneavoastră politică peste exact un an. Sper să nu fie peste două luni.