Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 28-06-2016

Ședința Camerei Deputaților din 28 iunie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.5 Marioara Nistor - declarație politică intitulată "Îmbătrânirea populației, o problemă de siguranță națională";

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Doamna Marioara Nistor, Grupul UNPR.

Video in format Flash/IOS

Doamna Marioara Nistor:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Îmbătrânirea populației, o problemă de siguranță națională".

Stimate colege,

Stimați colegi,

România se confruntă în ultimii ani cu o problemă critică, aceea a îmbătrânirii populației. Datele prezentate de Institutul Național de Statistică atrag atenția că procesul de îmbătrânire a populației s-a adâncit în ultimul an, un lucru alarmant pentru țara noastră. Acestei probleme trebuie să i se ofere un răspuns din partea statului român cât mai curând.

Scăderea natalității trebuia să fie încă de acum 10-15 ani un motiv de îngrijorare pentru autoritățile române, deoarece este afectată forța de muncă a țării, este afectat viitorul României. Factorii principali care influențează procesul de îmbătrânire sunt migrația, rata scăzută a natalității, nesiguranța zilei de mâine.

În privința problemei natalității, noi, politicienii, avem responsabilitatea să gândim acele programe sociale care să contribuie la întinerirea populației și să le oferim posibilitatea să rămână în țara lor celor care își propun să plece în străinătate la muncă.

Problema natalității în România este într-adevăr una reală și trebuie tratată serios de orice guvern și partid responsabil. Încurajarea natalității trebuie să fie o prioritate pentru orice guvernare. Oferirea de sprijin familiilor pentru creșterea copiilor, acordarea de facilități pentru tinerele familii, toate acestea sunt modalități prin care politica de natalitate a țării noastre poate să se dezvolte.

Mulți români aleg să plece în căutarea unui trai mai bun pentru ei și familiile lor. Criza economică prin care a trecut România a încurajat acest curent care a făcut ca populația să îmbătrânească, iar forța de muncă să scadă. România se află într-un moment economic prielnic, care poate fi utilizat pentru a propune măsuri prin care românii plecați în afara granițelor să se întoarcă acasă. Sunt sigură că mulți dintre cei care și-au lăsat în urmă familiile sunt dornici să revină acasă dacă li se oferă condițiile necesare pentru a avea un trai decent.

Pentru UNPR, problema demografică este una extrem de importantă. În vara anului 2015, a fost lansat Programul național "Siguranță și prosperitate pentru România". Primul punct al planului este cel referitor la renașterea națională, prin care înțelegem restabilirea echilibrului demografic, grav afectat în ultimii ani.

Prin urmare, ceea ce propunem noi pe scena politică este guvernarea orientată spre familii și nu spre indivizi. Familia trebuie să fie unul dintre principalii beneficiari ai politicilor guvernamentale.

Creșterea natalității este principala soluție pe termen lung la criza demografică. Politicile de creștere a natalității nu trebuie să se reducă doar la sprijinul material pentru familiile tinere. Cred că trebuie să pornim în dezbaterile publice asupra unui acord privind politicile natalității de la respectul față de natalitate și, în mod firesc, de la respectul față de mame. Cred că abia din acel moment vom fi motivați să aplicăm politici publice care să reușească să readucă familia pe primul loc al societății românești.

Vă mulțumesc.

Marioara Nistor, deputat, Colegiul nr. 9 Brăila.