Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 28-06-2016

Ședința Camerei Deputaților din 28 iunie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.8 Eleonora-Carmen Hărău - considerații legate de lecția populismului în politică în noua situație europeană;

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen Hărău, Grupul Partidului Național Liberal.

Se pregătește domnul Virgil Guran.

Video in format Flash/IOS

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Recentul vot al britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană dovedește ce este în stare să facă populismul în politică. Actorii politici, susținători ai ieșirii britanicilor din Uniunea Europeană, încep să dea rând pe rând înapoi și să-și recunoască minciunile din campania Brexit. Trist, adevărat și, din păcate, cu influență asupra întregului continent european. Dacă tot s-a întâmplat lucrul acesta, va trebui să fim foarte atenți la posibilitatea noastră, a tuturor, de a învăța ceva din acest incident nefericit. E foarte greu să te bați cu argumente raționale cu populismul.

Un eveniment sau o întâmplare, un fenomen de dată recentă: mi-aduc aminte în 2012 de cele 20.000 de euro promise de domnul Diaconescu tuturor celor care vor vota astfel încât Domnia Sa să ajungă la guvernare. Era evident o imposibilitate. Dar n-a fost percepută ca imposibilitate, și nefiind percepută ca imposibilitate, partidul Domniei Sale a ajuns în Parlament pentru scurtă durată, e foarte adevărat, dar lucrul acesta s-a întâmplat.

Va trebui să gestionăm situația politică a României noi, ca politicieni responsabili, astfel încât să evităm oricare dintre noi derapajele populiste aducătoare de mare nefericire pe termen mediu și lung, inclusiv pentru manipulatori și pentru cei care le propagă.

Am trecut în sensul acesta printr-o experiență de acest tip, o experiență nefericită, pierderea de către candidatul liberal al Primăriei Municipiului Hunedoara. Deci ne-am confruntat, din punct de vedere politic, noi, hunedorenii, foarte recent cu o astfel de problemă.

Pe de altă parte, Brexit-ul, care fără doar și poate va fi în cele din urmă înfăptuit, că democrațiile vechi sunt democrații adevărate, peste vocea poporului n-au cum trece elitele, va trebui să ne găsească pregătiți să utilizăm oportunitățile care ni se deschid în față, mai cu seamă în ceea ce privește relocarea fondurilor financiare, relocare care va trebui să găsească în România un partener credibil, un partener stabil, un partener dezirabil.

Închei, solicitându-vă și dumneavoastră, tuturor, sprijinul de a tempera panica fără rost care a început să se manifeste în societatea românească, și anume aceea că România va avea de suferit din punct de vedere economic, in integrum, și fiecare cetățean în parte, din cauza Brexit-ului. Slavă Domnului, Anglia, Regatul Unit, nu face parte din Uniunea Euro, moneda lor nu ne afectează în tranzacțiile economice, iar mișcările bruște economice făcute de indivizi și de colectivități umane se pot întoarce dramatic împotriva acestora.

Deocamdată, să contribuim la consolidarea mesajului oficial transmis de Președintele României și de Guvernatorul Băncii Naționale, și anume acela că România se găsește la adăpost de fluctuațiile de bursă și de fluctuații majore de curs.

În final, doresc succes delegației României la Uniunea Europeană, pentru susținerea cât mai bună a intereselor României în noua configurație europeană care începe acum să se construiască.

Carmen Hărău, deputat liberal de Hunedoara.

Vă mulțumesc.