Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 27, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.136/04-10-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 27-09-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 27, 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

     

Ședința a început la ora 8,30.

Lucrările ședinței au fost conduse în prima parte de domnul deputat Mihai Alexandru Voicu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Partea a doua a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Ion-Marcel Ciolacu și Mircea-Gheorghe Drăghici, secretari ai Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Bună dimineața!

Deschid ședința de astăzi, sesiune dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

 
Video in format Flash/IOS Florin Gheorghe - declarație politică intitulată Ambasadorul României, sportul, în agonie!;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Florin Gheorghe.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația politică de astăzi se intitulează "Ambasadorul României, sportul, în agonie!"

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Decenii la rând ne-am bucurat de o promovare extraordinară în lume, pe care astăzi, din păcate, nu o mai avem, nici măcar dacă plătim sau dacă ducem campanii costisitoare de branding și publicitate externă. Nadia, Patzaichin, Năstase, Țiriac și Dobrin ne plasau pe harta lumii ca una dintre țările sărace, dar imbatabile în competițiile mondiale sau la olimpiade. Astăzi, cu părere de rău și melancolie, trăim doar din amintiri și reedităm sau rememorăm performanțe sportive pe care ne este greu să credem că tinerii noștri le-ar putea reegala.

Cauzele sunt multiple, însă sportul de masă sau sportul de performanță nu a fost între prioritățile niciunui guvern din ultimii douăzeci și șapte de ani.

Infrastructura sportivă existentă la momentul căderii comunismului a dispărut ca prin minune, o mare parte dintre stadioanele, pistele de atletism sau complexurilor sportive făcând locul mall-urilor sau cartierelor rezidențiale pentru cei cu dare de mână.

La nivel școlar, orele de educație fizică și sport au fost treptat substituite de meditații la matematică sau limba română, pentru că sănătatea copiilor sau talentul lor sunt mai puțin importante decât viitoarele evaluări naționale sau probe de bacalaureat. Copiii trebuie să studieze și matematică și limbă română, dar trebuie să fie educați și pentru sănătate. Și, de parcă nu ar fi îndeajuns, curțile școlilor, altădată pline de copii la sfârșit de săptămână, stau astăzi bine zăvorâte, ca seifurile băncilor, ca nu cumva vreunui elev să-i treacă prin cap să joace tenis, handbal, volei, sau să alerge.

Stimați colegi,

De zeci de ani administrațiile publice locale din România așteaptă nerăbdătoare clarificări legislative care să le permită să susțină financiar și logistic sportul local.

Administrațiile publice locale așteaptă de la Parlamentul României o legislație modernă și flexibilă, un grad mai mare de descentralizare, și transferul de la nivelul ministerelor a bazelor, a terenurilor și complexurilor sportive, pentru a le putea reabilita, moderniza și reda destinației lor inițiale: sportul și competițiile.

În această sesiune parlamentară am depus la Camera Deputaților mai multe inițiative legislative în acest sens. Una dintre ele privește creșterea numărului de ore de educație fizică pentru elevi, ore care vor fi facultative și care se vor desfășura în weekend. Scopul principal al acestei legi este să dăm jos lacătele de pe terenurile de sport ale școlilor și să-i aducem pe elevi la competiții sportive. Nicăieri nu este mai bine ca la școală, și eu, personal, cred cu putere că este mai bine ca elevul să se distreze prin sport, în curtea școlii, decât prin alte activități care nu sprijină, ci, dimpotrivă, dăunează educației lor. Mai mult, am prevăzut și modalități legale specifice pentru ca profesorii care se dedică acestor activități să fie plătiți corespunzător și stimulați să crească sub aripa lor noile generații de campioni. Am observat că sunt și "binevoitori" care nici nu citesc o propunere legislativă, dar se aruncă să o critice și care s-au năpustit asupra acestui proiect, spunând că cine vrea să facă sport să meargă la bazele private.

Vă invit pe toți să reflectați la cele spuse și propuse de mine și sunt convins că veți susține proiectele acestea, pentru ca, la final, copiii să se bucure de infrastructura sportivă din școli, iar administrațiilor publice locale să li se dea responsabilitatea directă, dar nu necondiționată, să se îngrijească de infrastructura sportivă.

Vă mulțumesc, Florin Gheorghe, deputat al PSD.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc mult, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Nuțu Fonta - declarație politică intitulată Susțin petiția pentru echivalarea asistenților medicali absolvenți de postliceală;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, momentan nu este niciun parlamentar.

Grupul parlamentar al UNPR. Vă rog. Domnul Nuțu Fonta, da?

Video in format Flash/IOS  

Domnul Nuțu Fonta:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Vin cu o declarație politică vizavi de susținerea petiției pentru echivalarea asistenților medicali absolvenți de postliceală.

Declarația mea politică de astăzi se referă la reglementarea de inechități salariale, dar și de formare profesională pentru aproximativ 62.000 de români, asistenți medicali.

În ultima perioadă, s-a solicitat sprijinul și ajutorul de susținere pentru o petiție de echivalare a asistenților medicali, absolvenți de postliceală. În această situație se regăsesc, așa cum am mai spus, aproximativ 62.000 de persoane, cărora le este încălcat un drept fundamental, respectiv cel privitor la recunoașterea formării profesionale anterioare.

Problema a fost generată atât de necesitatea integrării formării profesionale a acestei categorii în tipurile de formare acceptate la nivelul Uniunii Europene, cât și de transpunerea incorectă a unor principii europene în legislația națională.

Conținutul problemei îl reprezintă obligarea asistenților medicali care au absolvit formele anterioare de pregătire profesională să reia pregătirea inițială pentru a putea avansa profesional. Este o aberație ca o asistentă medicală cu o vechime de peste un deceniu de pregătire continuă să o ia de la început cu studiile doar pentru a putea avansa din punct de vedere profesional.

Precizăm că prin echivalare se înțelege dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceală la completarea studiilor pentru a ajunge la nivelul studiilor superioare, conform procedurii precizate în domeniul și în cadrul respectiv, echivalarea creditelor și a competențelor deja deținute și dreptul la completarea studiilor prin intermediul unui program de formare universitară.

Asistenții medicali cer recunoașterea creditelor dobândite la învățământul postliceal, recunoașterea competențelor dobândite prin alte tipuri de formare în urma experienței profesionale și informale a asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Mai mult, se solicită introducerea echivalării în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și finanțarea formării necesare completării studiilor/competențelor prin intermediul fondurilor europene sau de la bugetul de stat, dar și introducerea "echivalării salariale" a asistentelor medicale, absolvente de postliceală, cu asistentele medicale absolvente de studii superioare pentru o perioadă de grație de 5 ani; eliminarea rupturii dintre salarizarea asistentelor medicale absolvente de postliceală și asistentele medicale absolvente de facultate, conform documentelor deja transmise către instituția dumneavoastră.

La semnalarea asistenților din Maramureș care se află în această situație, voi susține și voi adopta inițiativa legislativă prin modificarea, respectiv abrogarea alin. (6) al art. 174 din Legea nr. 1/2011.

Adoptarea acestei inițiative legislative va duce la eliminarea discriminării pe care legea o face între absolvenții de studii postliceale din sănătate și cei din alte sectoare, cărora legea le acordă această posibilitate.

Proiectul de lege va intra pe agenda Camerei Deputaților, urmând să fie dezbătut cel târziu până în data de 11 noiembrie 2016.

Vă mulțumesc. Deputat Nuțu Fonta.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Márton Árpád-Francisc - declarație politică privind necesitatea adoptării unor legi care să elimine posibilitatea aplicării unor pedepse fără un proces echitabil;

Domnul Márton Árpád-Francisc, Grupul parlamentar al UDMR. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În dimineața zilei de 27 septembrie 1944, un grup de oameni înarmați au intrat în satul Aita Seacă din județul Covasna. Sub pretextul că sătenii ar fi ucis soldați români, au bătut cu bestialitate câteva persoane și au ucis 13; 12 bărbați și o femeie. Doi dintre ei au fost decapitați cu toporul; ceilalți, împușcați.

Ei nu au avut parte de o judecată dreaptă. Așa-zișii soldați uciși nici măcar nu au fost găsiți, dar aceasta nu i-a interesat pe ucigașii civililor.

În drumul lor, în spatele frontului, grupurile paramilitare, în perioada septembrie-noiembrie 1944, în mai multe localități din județele Harghita, Mureș, Cluj, Sălaj, Bihor, au ucis încă circa 30 de oameni, tot așa, pentru niște vini inexistente, fără o judecată dreaptă.

Ulterior, în primăvara anului 1945, câteva dintre persoanele participante la aceste acțiuni au fost condamnate la câțiva ani de închisoare.

De ce trebuie să ne amintim de astfel de evenimente tragice? Pentru ca ele să nu se mai repete. Iar pentru asta, noi, parlamentarii, trebuie să adoptăm legi care să elimine posibilitatea aplicării unor pedepse fără un proces echitabil, mai ales astăzi, când funcționează așa-zisa telejustiție, prin aportul nedisimulat al organelor de urmărire penală, care ele însele cataloghează oamenii în declarațiile lor de presă drept "infractori", "teroriști", în cel mai blând caz, "penali". Iar măsurile de siguranță par a fi folosite ca instrumente de presiune, chiar tortură, pentru obținerea unor declarații nu întotdeauna adevărate.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Camelia Khraibani - declarație politică cu titlul Ordinul nr.75/2009 sau limitele competenței și onestității în tehnocrație;

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Din partea deputaților neafiliați, dacă sunt prezenți, doamna Camelia Khraibani, domnul Mihai Deaconu, domnul Ion Eparu?

Revenim la Grupul parlamentar al PSD. Domnul deputat Cezar Cioată? Domnul deputat Sorin-Avram Iacoban? Domnul deputat Dănuț Bogdan? Vă rog, domnule deputat.

Vă rog, iertați-mă, doamnă. Scuzați-mă, scuzați-mă. Vă rog, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Camelia Khraibani:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Titlul declarației mele politice de astăzi este "Ordinul nr. 75/2009 sau limitele competenței și onestității în tehnocrație".

Ministerul Sănătății a motivat că suspendarea aplicării Ordinului nr. 75/2009 privind recalcularea prețurilor la medicamentele de bază s-a făcut pentru a nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament. Așa să fie oare?

Să ne reamintim puțin cum s-a impus elaborarea unei astfel de măsuri. Se ajunsese, în 2009, ca în România, prețurile unor medicamente să fie mai mari decât în alte țări europene dezvoltate, deși suntem printre cele mai sărace state ale Uniunii. Într-un raport al Comisiei Europene, se menționa clar că țări precum Polonia, România, Bulgaria, par să plătească pentru medicamente relativ mai mult decât Germania, Danemarca, sau Italia, raportat la PIB-ul pe cap de locuitor.

Institutul Britanic NICE recomanda Guvernului român, încă din 2012, să reducă prețurile unor medicamente cu peste 75%, deoarece acele medicamente sunt mai scumpe în România decât în Marea Britanie sau Statele Unite. Ca procent din totalul bugetului sănătății, România cheltuia cel mai mult cu medicamentele din Uniunea Europeană, după Bulgaria și Ungaria.

În 2015, Guvernul Ponta a avut nevoie de 6 luni de zile pentru a putea impune respectarea acestui ordin de către producătorii de medicamente. La vremea respectivă, i s-a reproșat premierului Victor Ponta că a durat prea mult să impună respectarea legii și că tergiversarea ar fi fost rezultatul presiunilor directe și indirecte făcute de producători pentru a menține prețurile ridicate pe piața farmaceuticelor, în detrimentul pacienților și al bugetului sănătății.

Acum, Guvernul Cioloș a luat decizia suspendării aplicării lui pentru 6 luni și nimeni nu pare deranjat de acest lucru. În 2015, recalcularea prețurilor medicamentelor a durat circa 3 luni și a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni. În prezent, catalogul de prețuri ale medicamentelor eliberate cu prescripție medicală în România conține cu 10% mai puține produse, dar este nevoie de un interval de timp dublu pentru a finaliza aceeași procedură.

Desigur, cineva este avantajat de această situație, fie ea și temporară. Nu sunt convinsă că este vorba de pacienți. De altfel, suspendarea din Ordinul nr. 75/2009 nu este singura situație în care Guvernul tehnocrat folosește amânarea ca soluție pentru rezolvarea unei crize sociale. Când transportatorii au blocat drumurile pentru a contesta majorarea prețurilor la polițele RCA, soluția finală pentru care a optat Guvernul tehnocrat a fost înghețarea prețului polițelor pentru o perioadă de 6 luni de zile, tot un fel de suspendare, ca și în cazul prețului medicamentelor.

Constatăm astfel că, în situațiile cele mai dificile, soluția preferată în tehnocrație este să lase pe umerii următorului Guvern responsabilitatea rezolvării efective a problemelor și, în acest mod, devin evidente limitele mandatului, ale competenței și ale onestității tehnocrate.

Vă mulțumesc. Camelia Khraibani, deputat, Partidul România Unită.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc mult, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Gheorghe-Dănuț Bogdan - declarație politică intitulată Familia, fundamentul unei societăți;

Revenim. Grupul parlamentar al PSD. Domnul deputat Dănuț Bogdan. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe-Dănuț Bogdan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Familia, fundamentul unei societăți".

Familia este cea mai elementară formă de organizare, fiind prima comunitate de care se atașează un individ, cât și prima autoritate sub care acesta învață să trăiască. Familia este cea care stabilește valorile fundamentale ale unei societăți, spunea un filosof american.

Asistăm, în ultimele zile, la o serie de discuții, de dezbateri despre ce înseamnă familia. Am învățat, de-a lungul anilor, că familia este mult mai mult decât intimitate. Familia este sentimentul de siguranță, este balanța ce ne ține viața în echilibru și, de fapt, într-un singur cuvânt, este "acasă".

Din acest motiv, am dat curs solicitării Coaliției pentru Familie, de a vota favorabil propunerea legislativă a cetățenilor privind revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituția României, care are următoarea formă: "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și femeie, prin egalitatea acestora și prin dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea copiilor" și vizează înlocuirea termenului "soț", prin actuala formă, prin expresia "bărbat și femeie".

Mă alătur astfel celor peste trei milioane de români, cetățeni cu drept de vot, inclusiv din județul pe care-l reprezint, Bihor, și care au semnat pe listele de susținători, în vederea modificării Constituției. Căsătoria este un angajament reciproc făcut de un bărbat și o femeie în fața autorităților publice. Prin încheierea căsătoriei, statul se obligă, la rândul său, să acorde și să garanteze cel mai extins grad de protecție, singurul fel de relație care, prin procreere, contribuie la continuitatea istorică a națiunii și la progresul societății umane, în general. De aceea, căsătoria este o instituție rezervată cuplurilor heterosexuale.

Consider că este important să conștientizăm faptul că actul de căsătorie nu înseamnă legiferarea unei relații de iubire și afecțiune, indiferent cine sunt cei angajați în aceasta. Statul nu poate să legifereze și să ocrotească o relație subiectivă, deoarece aceasta nici nu poate fi constatată și nici confirmată în mod obiectiv. Sunt preocupat însă de consecințele negative pe care o eventuală recunoaștere juridică a așa-zisei familii, compuse din persoane de același sex, le-ar avea asupra dezvoltării optime a copilului și a dreptului inalienabil al fiecărui copil de a fi crescut de părinții săi naturali, egali în drepturi și complementari. Acest drept are sau ar avea, ar trebui să aibă ponderea cea mai importantă în orice fel de reglementare în ce privește familia.

Cred că în România doar bărbatul și femeia pot să se bucure de recunoaștere și garantarea dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie. Conform statisticilor EUROSTAT, România ocupă locul 5 în Uniunea Europeană cu cele mai multe căsătorii anuale, după Lituania, Cipru, Malta și Letonia.

Consider că adoptarea propunerii legislative semnată de peste trei milioane de români va avea un impact benefic și asupra tranșării problematicii îmbătrânirii populației României și a sensibilizării opiniei publice cu privire la importanța pe care încurajarea formării de familii sănătoase o are pentru redresarea natalității și ca singura cale de redresare a derapajului demografic.

Vă mulțumesc. Deputat Gheorghe-Dănuț Bogdan.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc mult, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Virgil Guran - considerații pe marginea câtorva subiecte asupra cărora trebuie să reflectăm;

Domnul deputat Virgil Guran, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Virgil Guran:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În ultimele luni am auzit foarte mult în spațiul public discutându-se despre lucrări de doctorat, despre plagiat, despre lucrări scrise în închisoare și reducerea termenului de detenție și cred eu că cei care hotărăsc în Ministerul Justiției, sau cel puțin au încercat să hotărască ce se întâmplă, atât ei, cât și cei din Ministerul Învățământului, comisiile respective, cred eu că, de multe ori, nu gândesc bine. Vorbim despre plagiat.

Eu cred că o lucrare de doctorat trebuie, în primul rând, să aibă un caracter științific. Nu stai să te uiți cine după cine a scris. Te uiți dacă acel om a venit cu o noutate științifică, dacă a ajutat cu ceva dezvoltarea economică, dezvoltarea științifică a țării. Stăm, ne tot uităm cine după cine a scris. Din păcate, am văzut că la unele doctorate se dau și bani lunar. Dar nu ne uităm, măi, aduce un plus pentru țara noastră, pentru dezvoltarea societății noastre? Facem ceva cu aceste doctorate?

Vedem de multe ori doctori în diverse domenii, pe bandă rulantă, vedem de multe ori oameni care nu-și etalează acest doctorat, dar, dacă-i scuturi bine, dacă-i pui în câte o funcție, habar nu au ce trebuie să facă, habar nu au ce au adus nou în domeniul lor.

Referitor la cei din detenție, am mai văzut un stil. Păi, decât să lăsăm omul să greșească, mai bine îi interzicem. Și în loc să te uiți, să analizezi, omul acela a scris ceva care ajută, așa cum spuneam, dezvoltarea societății? Pentru că, din păcate, ajung în închisoare și oameni care sunt chiar profesori universitari, oameni deștepți care ar putea să scrie ceva. Păi, interzicem la toată lumea, pentru că nu știu ce om care are 3 clase și a ajuns acolo s-a apucat să scrie cărți peste noapte, interzicem la toată lumea. Nu este logic. Deci luăm niște măsuri lipsite total de logică, de multe ori, iar rolul nostru, al Parlamentului, este să oprim astfel de miniștri sau un guvern care vine cu ordonanțe de toate felurile, sau cu ordine de toate felurile, care nu au o logică și nu ajută deloc dezvoltarea.

Cred eu că, din păcate, de multe ori, este o caracteristică a noastră, să fim sau să părem ceea ce nu suntem.

Cred că dacă ne evaluăm corect, ne uităm ce știm să facem, ce putem să facem și fiecare să facem exact ceea ce ne pricepem, am ajunge mult mai departe. Este un subiect la care trebuie să reflectăm.

Vă mulțumesc. Deputat PNL de Prahova, Guran Virgil.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Aurelian Mihai - declarație politică referitoare la scăderea taxelor consulare;

Dacă din partea Grupului parlamentar al UNPR, doamna Marioara Nistor? Domnul Aurelian Mihai?

Video in format Flash/IOS  

Domnul Aurelian Mihai:

Bună dimineața, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

"Profesor: De ce ai două prenume și un nume?

Eleva: Pentru că sunt româncă.

Profesor: A, păi, dacă ești româncă, du-te în nenorocita ta de țară și schimbă-ți numele, că eu nu-l înțeleg. Pentru că aici există legi care spun că, dacă vii aici, trebuie să schimbi numele și prenumele și să le pui în spaniolă, iar, dacă nu, rămâi în țara ta".

Asta este una dintre conversațiile care au loc în diaspora, uneori, din nefericire, între profesori și elevi; elevi, de multe ori, străini.

Cazul acesta din Castellon, Spania, repetat, în două ocazii recente, demonstrează că totuși există foarte multe probleme de ordin rasial în multe din țările europene, chiar.

Evident că tonul folosit de profesor a fost cu totul și cu totul altfel. Mă întreb, ce s-o fi petrecut în sufletul acelui copil român, al părinților, pentru că nu trebuie să fie foarte fericiți acum, nu? Dar mă întreb de ce reacția statului român - și aici mă refer la cei care totuși păstoresc în actualul Guvern interesele românilor din diaspora, și nu numai - de ce reacția continuă să nu existe? De ce nu există? De ce nu s-au făcut demersuri publice până în momentul de față din partea ministerelor cu atribuții depline, cu buget, cu resurse, pentru a se cunoaște acest caz și pentru ca statul român să apere practic cetățenii săi și onoarea familiei și a colegei acelor copii spanioli, colegă care este româncă, și de ce toată această investiție în timp, resurse și orice vreți dumneavoastră, ne-ar promova pe ultima sută de metri un sistem de vot pe care tot noi, Parlamentul l-am adus înaintea cetățenilor?

Cred eu că undeva lucrurile nu se mișcă așa cum trebuie, iar așteptările cetățenilor români sunt foarte mari, cetățeni, care, repet, așa cum am făcut-o de fiecare dată de la acest microfon, cetățeni care totuși alimentează România cu miliarde de euro, cetățeni care sprijină acest stat, indirect, este adevărat, de atâta amar de ani, de la Revoluție. Nu mergem bine.

Și mai spun încă ceva. În Austria, cetățenii au anunțat de peste două luni de zile că va urma un protest la Consulatul din Viena, în această săptămână, 30 septembrie, nemulțumiți de calitatea serviciilor consulare, servicii consulare care, normal, atunci când nu ai personal suficient, când nu ai spațiu suficient, când nu ai consulate, nu pot fi prestate la înălțimea cerințelor cetățenilor, așa cum ar trebui să existe în raportul dintre stat, ca reprezentant, chiar și misiunile consulare, și cetățenii săi, care, revin, susțin cu foarte multe eforturi România și prin bani, și nu numai.

De ce nici în momentul de față nu există o reacție din partea Guvernului? Se știe de acest lucru de vara trecută. Până în acest moment, Guvernul României trebuia să dea semnale foarte sănătoase de dialog, bineînțeles, cu comunitatea românească din Austria, și trebuia deja să înceapă demersurile pentru a face față cerințelor românilor din Austria. Eu însumi am depus mai multe interpelări, dar și alți colegi au semnalat, și de aici, din Parlament, că este nevoie de intervenția Guvernului, că este nevoie ca un lucru început să fie bine terminat și continuat.

Se pare că în ultima clipă - și o să termin declarația politică - preocupările membrilor Guvernului sunt mai degrabă politice. Nu spune nimeni să nu faci politică, dar, acolo unde Parlamentul ți-a dat un vot popular de susținere, unde ai toate resursele la dispoziție și bugetul țării și toate instrumentele de care poți dispune pentru a schimba ceva în bine și a face o reformă, pentru ca cetățenii să aibă servicii de calitate, pentru ca cetățenii să nu fie umiliți, pentru ca cetățenii români, chiar și din diaspora, să nu aibă sentimentul de abandon din partea statului, cred că acolo Guvernul trebuia să fie mult mai prezent.

Cu amărăciune o spun, pentru că sunt unul dintre parlamentarii care am militat întotdeauna și pentru taxe consulare reduse, sau eliminate, acolo unde a fost cazul, și le-am obținut în urmă cu doi ani de zile, cu amărăciune în suflet o spun că suntem nemulțumiți. Guvernul trebuia să existe, dincolo de declarații politice, dincolo de toate eforturile de imagine, care văd că sunt îndreptate numai pentru drumul politic al unora dintre membrii Guvernului.

Vă urez o bună dimineață!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Dragoș Gabriel Zisopol - declarație politică cu titlul 1 octombrie - Ziua proclamării independenței Republicii Cipru;

Are cuvântul domnul deputat Zisopol, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Cu prilejul aniversării a 56 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Cipru, am deosebita onoare să dau citire, în plenul Camerei Deputaților, mesajul Excelenței Sale, domnul Dimitris Hatziargyrou, ambasadorul Republicii Cipru în România.

"În data de 1 octombrie, Republica Cipru va sărbători cea de a 56-a aniversare de la proclamarea Independenței ei. Republica Cipru a fost fondată în anul 1960, după o luptă de eliberare națională de 4 ani împotriva Marii Britanii, puterea colonială a insulei din acea vreme.

Era pentru prima dată din antichitate când ciprioții se aflau în situația de a-și hotărî singuri destinul. Republica Cipru, care se află la răscrucea a trei continente - Europa, Asia și Africa - a fost de veacuri o insulă râvnită, pe care fiecare putere din regiune, care se lupta pentru influență în estul Mediteranei, încerca să o controleze.

Istoria Ciprului este una dintre cele mai vechi din lume. Primele urme ale civilizației sale, care sunt atestate de săpăturile arheologice, datează de aproximativ 11000 de ani, din mileniul al IX-lea î.Hr. După elenizarea insulei, acum 3000 de ani, se consemnează încercări repetate de a dobândi controlul asupra acesteia de către diferite puteri: romani, perși, asirieni, arabi, bizantini, cruciați, venețieni, otomani și, în fine, Imperiul Britanic. Toți aceștia și-au lăsat amprenta, care se reflectă în bogata moștenire culturală a Ciprului.

Independența Ciprului a adus însă o constituție nefuncțională, care reflecta politica divide et impera a puterii coloniale, mult utilizată în trecut, politică ce a semănat semințele discordiei între ciprioții greci, constituind 80% din populație și ciprioții turci 18% din populație.

Această Constituție a funcționat trei ani, din 1963 apărând primele semne că ceva nu funcționează corect. Această situație a culminat în anul 1974 cu răsturnarea guvernului legal de către junta militară care conducea Grecia, iar după cinci zile a urmat invazia militară turcească, ocuparea a 37% din teritoriul Ciprului și expulzarea forțată a peste 200.000 de ciprioți greci. De atunci, insula este divizată. Eforturile de a realiza unificarea sunt în curs de desfășurare, aflându-ne în mijlocul unei noi runde de discuții în cadrul mandatului Secretariatului General al Națiunilor Unite. Sperăm ca acest efort să fie încununat de succes, astfel încât să putem vedea, în sfârșit, insula și poporul său liber și unit.

În ciuda impactului defavorabil al problemei politice, Cipru a demonstrat o adaptabilitate remarcabilă, atingând nivele de creștere destul de mari pe parcursul celor 56 de ani de existență independentă și furnizând cetățenilor săi un nivel de trai ridicat într-o țară democratică, în care se respectă drepturile omului și drepturile civile. Aceasta a avut ca rezultat aderarea Ciprului la Uniunea Europeană în anul 2004, în calitate de contribuabil deplin, în ciuda diviziunii continue a acestei insule.

Criza mondială severă și profundă care a început în anul 2008 și a lovit deosebit de grav sudul Europei, nu a ocolit nici Cipru. În anul 2013, Cipru a fost nevoit să solicite asistență financiară din partea creditorilor săi - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional. Guvernul cipriot a adoptat un pachet de măsuri și sunt bucuros să spun că țara a ieșit, anul acesta, din criză, înregistrând rate de creștere de până la 2,8%. Cipru a depășit criza, implementând cu succes reformele necesare pentru a readuce economia în situație de creștere economică.

România a fost una din primele țări care au recunoscut Republica Cipru și care a stabilit relații diplomatice cu noul stat. De atunci, relațiile dintre cele două țări se dezvoltă continuu, iar odată cu integrarea acestora în Uniunea Europeană în 2004, respectiv în 2007, aceste relații s-au consolidat în diferite domenii. Cipru a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană și sprijină ferm aderarea țării la spațiul Schengen. Relațiile României cu Cipru sunt multidimensionale: istorice, culturale și economice.

Prezența mai multor români în Cipru și, de asemenea, prezența și activitatea mai multor oameni de afaceri ciprioți în România constituie o garanție pentru consolidarea, în continuare, a relațiilor dintre cele două țări, Cipru fiind al patrulea investitor ca mărime din România." Am încheiat citatul.

Doamnelor și domnilor deputați,

Permiteți-mi să îi mulțumesc domnului ambasador Dimitris Hatziargyrou pentru posibilitatea de a vă adresa mesajul Excelenței Sale, prilejuit de aniversarea a 56 de ani de la proclamarea independenței Republicii Cipru și, în numele conducerii Uniunii Elene din România, le urez un călduros la mulți ani ciprioților de pretutindeni.

La mulți ani!

Vă mulțumesc.

Dragoș Gabriel Zisopol, deputatul Uniunii Elene din România.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc mult, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ion Eparu - declarație politică cu titlul Epidemie de tupeu și incompetență la cel mai înalt nivel;

Are cuvântul domnul deputat Ion Eparu din partea deputaților neafiliați.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Eparu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Am să fac un rabat astăzi de la temele principale pe care le-am urmărit în declarațiile mele politice, acelea legate de învățământ și de cercetare.

Titlul declarației de astăzi - și veți înțelege de ce am făcut acest rabat - "Epidemie de tupeu și incompetență la cel mai înalt nivel."

Stimați colegi,

În luna septembrie am aflat, oficial, de la Ministerul Sănătății, că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă și că trei copii au murit de la începutul anului din cauza acestei boli. Totul a fost transmis de oficialii din sănătate printr-un comunicat de presă care anunță o explozie de cazuri, numărul acestora crescând de 100 de ori față de anul trecut.

Dar informarea nu a fost emisă doar pentru atât. Conducerea ministerului îi atacă public pe părinți și îi acuză direct de situația în care s-a ajuns, invocând campaniile antivaccinare duse de câțiva ani încoace.

Domnilor,

Plasați această discuție într-un context nepotrivit și dați dovadă de o incompetență de neiertat, dublată de un tupeu peste orice limită. Ministerul Sănătății nu s-a trezit cu aproape 700 de cazuri confirmate într-o seară de septembrie. Epidemia nu s-a declanșat ieri sau alaltăieri. De ce nu ați ieșit public să vă arătați cu degetul pe dumneavoastră înșivă acum câteva luni, când, din toată țara, presa locală transmitea semnale că nu există stocuri suficiente de vaccin sau că, în unele județe, acesta nu mai este de găsit de multă vreme?

Nu părinții care se informează de pe forumuri și de pe Facebook au îmbolnăvit 700 de copii. Nu ei au ucis trei sugari, cu vârste sub un an. Nu campaniile antivaccinare sunt motivul pentru care rujeola omoară în România anului 2016. Dumneavoastră sunteți cei care nu ați fost capabili să receptați semnalele de alarmă, să asigurați imunizarea obligatorie la vârsta potrivită, pentru toți copiii.

În România anului 2016 mor copii în mod misterios. Este inutil să vă reamintesc faptul că nimeni nu a plătit pentru bebelușii care au pierit la începutul acestui an și nimeni nu a anunțat, nici până în ziua de azi, cauza oficială a îmbolnăvirilor.

Acum, nouă luni mai târziu, vă treziți iarăși din visare și arătați din prima un vinovat, părinții, aceiași în spatele cărora ați încercat să aruncați răspunderea și atunci, când toată țara aștepta un răspuns, un pedepsit și o garanție că nu se va mai întâmpla. Cum să ofere cineva această garanție când, iată, prilejuri ca nenorocirile să se repete se găsesc oricând.

Ați dus țara asta unde nici nu-și închipuia că va ajunge vreodată. Ați ajuns să vă spălați pe mâini cu lacrimile părinților îndoliați, care își trăiesc durerea la căpătâiul copiilor lor.

Domnilor, atacând părinții, nu faceți rost de vaccin și nici nu vă ștergeți păcatele.

Dar, spuneți-ne, în tolba dumneavoastră cu soluții, fie ele aberante, nu găsiți cumva și un leac pentru epidemia asta de tupeu și incompetență care devine ucigașă?

Și în loc de post scriptum, după-amiază este ședință CSAT. Pe ordinea de zi este și această problemă. Sper ca cineva să-i tragă de urechi, chiar dacă fac parte din "guvernul lor".

Ion Eparu, deputat neafiliat, aparținând Partidului România Unită, Colegiul nr.10, Prahova.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Florin-Cristian Tătaru - declarație politică intitulată Ministerul Sănătății trebuie să asigure permanent necesarul de vaccinuri în toate județele! Neglijența ucide!;

La Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Cezar Cioată, Sorin-Avram Iacoban, Ioan Vulpescu?

Domnul deputat Florin Tătaru.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin-Cristian Tătaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

O declarație similară, pe aceeași temă, care se numește: "Ministerul Sănătății trebuie să asigure permanent necesarul de vaccinuri în toate județele! Neglijența ucide!"

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății anunța faptul că în România se înregistrează o epidemie de rujeolă. O nimica toată, desigur. Doar că, în primele opt luni ale acestui an, s-au raportat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe din țară, iar trei copii au murit din cauza rujeolei. Da, neglijența ucide. Totuși, această informație este anunțată de Ministerul Sănătății într-un mod relaxat, ca pe o dată statistică oarecare, deși creșterea numărului de îmbolnăviri este alarmantă față de anul 2015, când s-au înregistrat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

Există județe în care, la ora actuală, peste 2000 de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului. Peste 2000 de copii nu au primit vaccinul hexavalent sau vaccinul BCG, împotriva tuberculozei. Aceste vaccinuri nu se găsesc în stocurile Direcțiilor de Sănătate Publică, așa că părinții sunt trimiși să le cumpere de la farmacii. Dacă nu le găsesc sau dacă nu își permit să achiziționeze un produs de care copiii lor ar trebui să beneficieze gratuit, copilul rămâne nevaccinat și neimunizat în fața unor boli grave care pot duce la deces. Ce vină au acești copii pentru incompetența unor decidenți din Ministerul Sănătății? Sau oare mint părinții și medicii de familie care afirmă că nu au întotdeauna dozele necesare respectării programului național de imunizare sau că acestea nu se mai găsesc nici măcar în comerț? Moartea unui copil din neglijența autorităților este o crimă care trebuie pedepsită.

Domnule ministru,

Domnule prim-ministru,

Este oare necesară încă o tragedie în masă, pentru ca măcar, măcar în materie de sănătate, să nu se mai permită asemenea derapaje și asemenea sincope? Cer Guvernului României să nu își bată joc de viața copiilor și să nu transforme Programul național de imunizare într-o roată a norocului sau mai bine spus într-o ruletă rusească.

Aceste sincope nu sunt permise și solicit soluționarea tuturor situațiilor asemănătoare din țară pentru ca toți copiii să poată fi vaccinați la timp. Mai mult decât atât, subliniez faptul că este obligatorie asigurarea permanentă a necesarului de vaccinuri prin achiziții publice transparente.

Vă mulțumesc.

Tătaru Florin, deputat al PSD, Colegiul nr. 2, Maramureș.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Gheorghe Dragomir - declarație politică cu tema 27 septembrie, Ziua Mondială a Turismului, România, codașă încă la exploatarea potențialului turistic ;

Domnul deputat Gheorghe Dragomir, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe Dragomir:

"27 septembrie, Ziua Mondială a Turismului, iar România, codașă încă la exploatarea potențialului turistic".

Întreaga lume sărbătorește, la data de 27 septembrie, Ziua Mondială a Turismului. Prima oară, Ziua Mondială a Turismului a fost celebrată în toată lumea în anul 1980 și are ca scop principal conștientizarea importanței turismului, a valorilor sale sociale, culturale, politice și economice.

Se atrage astfel atenția asupra rolului turismului în construirea unui viitor mai durabil, prin participarea întregii comunități la procesul de dezvoltare. Această orientare este în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, iar ONU are în vedere promovarea turismului ca element esențial al dezvoltării în viitor.

Deși numărul turiștilor care vizitează țara noastră este, potrivit statisticilor, într-un trend ascendent, turismul din România are încă nevoie de investiții susținute pentru a redeveni competitiv. România are o serie de obiective turistice unice în Europa și chiar în lume, însă absența unei promovări eficiente se traduce, anual, în pierderi de miliarde de euro pentru economia locală și națională.

Cu siguranță, promovarea deficitară, lipsa de viziune și absența unei strategii eficiente ar putea fi printre cauzele care pentru țara noastră nu exploatează la maximum potențialul turistic de care dispune. Este și cazul județului Constanța, cu ale sale stațiuni de pe litoralul românesc. Binecuvântat cu numeroase destinații și atracții turistice, județul Constanța nu a știut în acești ani să și le pună în valoare. Mai mult, în ultimii 15 ani, autoritățile locale și-au bătut joc de ele, contribuind la degradarea lor. Mizând soarta economică a litoralului românesc pe cartea dezmățului și a kitsch-ului, administrația PSD-istă a distrus tot ce s-a putut numi turism în județul Constanța. Ani întregi, turiștii au fost "încântați" cu un turism de prost gust, fără programe turistice, fără alternativă, fără strălucirea de altădată și la tot acest spectacol grotesc s-a adăugat și o dezvoltare haotică a infrastructurii turistice.

Turismul în județul Constanța trebuie să reprezinte altceva. Constanța și stațiunile litoralului trebuie să se scuture de praf și să redevină obiective turistice importante, care să poată satisface și cele mai înalte standarde de calitate, atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei din țara noastră.

Gheorghe Dragomir, deputat al PNL Constanța.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Mihai Deaconu - declarație politică: Atenție, drumurile din România ucid!;

Dacă este în sală domnul deputat Mihai Deaconu?

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Deaconu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Atenție, drumurile din România ucid!"

Asistăm stupefiați, zi de zi, la programele de știri ale tuturor posturilor de televiziune, la o prezentare pe bandă rulantă a accidentelor de circulație pe drumurile țării. Chiar dacă o bună parte dintre acestea au la bază neatenția conducătorilor auto și nerespectarea regulilor de circulație, în ultimul timp foarte mulți români s-au plâns de starea proastă a drumurilor care pun în pericol viața.

Știu, este un truism să spui că avem drumuri proaste, o știm cu toții ori de câte ori ieșim din casă, fie că vorbim despre aleile dintre blocuri, fie despre drumurile comunale, județene, naționale, expres sau autostrăzi. Multe dintre drumurile noastre nu sunt corespunzător semnalizate, inclusiv pe porțiunile unde se lucrează sau chiar pe autostradă, unde culoarea albă reflectorizantă, care delimitează sensurile de mers și marginile drumului, nu se mai vede aproape deloc pe timpul nopții.

Sunt, de asemenea, multe drumuri județene și naționale care, deși au fost reabilitate prin turnarea unui nou strat de asfalt, înălțându-se semnificativ carosabilul față de acostamente, acestea n-au fost aduse la același nivel și nici delimitate cu vopsea albă de câteva luni, existând, în orice moment, pericolul ieșirii autovehiculelor în afara carosabilului și producerii de accidente. Parapeții care delimitează sensurile de mers și care ar trebui să ne salveze viața în cazul unui accident în care se intră pe contrasens nu sunt înlocuiți pe porțiuni cunoscute cu un grad mare de pericol. Și exemplele pot continua.

Îmi pun astfel întrebarea: cine și cum semnează recepția unor astfel de lucrări importante când nu sunt finalizate și executate corespunzător, punând în pericol viața oamenilor? Acesta este unul dintre motivele pentru care, în ultima perioadă, CNADNR a devenit parte în zeci de procese în care conducătorii auto solicită despăgubiri în valori semnificative pentru prejudiciile provocate autoturismelor personale ori și-au distrus sănătatea sau cu rudele celor care și-au pierdut viața în accidente dramatice, din cauza stării deplorabile a drumurilor publice.

Este nevoie de mai multă responsabilitate din partea CNADNR și a administratorilor drumurilor publice. Este nevoie ca autoritățile să se sesizeze la timp și să prevină alte accidente care pot fi mult reduse, dacă sunt actualizate constant condițiile tehnice de circulație.

Cunoscând intențiile Guvernului de a simplifica regulile de audit și inspecție de siguranță rutieră, aștept să văd modul de desfășurare a procedurilor și care sunt rezultatele benefice asupra îndreptării situației, ca urmare a inspecției realizate de Autoritatea Rutieră Română, dar și sancționarea administratorilor drumurilor publice care nu vor realiza aceste lucrări pentru a remedia deficiențele constatate.

Vă mulțumesc.

Deputat Mihai Deaconu, Colegiul nr. 3, Circumscripția nr. 3, Argeș.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Deaconu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Cătălin-Marian Rădulescu - declarație politică cu titlul Aceeași piesă;

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Domnul deputat Cătălin Rădulescu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cătălin-Marian Rădulescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi a mea este: "Aceeași piesă."

Am asistat cu mare îngrijorare la ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat în ultima săptămână, prin transformarea unei anchete îndreptățite și firești privind omorul din culpă al unui om, în mitinguri la comandă împotriva Parlamentului, a aleșilor și împotriva statului de drept. Această regie duce din ce în ce mai mult către o tentativă de lovitură de stat, semănând foarte mult cu aceeași tentativă de lovitură de stat care a avut loc după evenimentul de la Clubul Colectiv, care a avut rolul răsturnării și înlocuirii Guvernului ales democratic - Guvernul Ponta - cu un guvern tehnocrat format, așa cum se spune pe surse, din ofițeri acoperiți supuși unor interese străine și împotriva interesului național.

Prin aceste mitinguri care se folosesc de moartea unui om, nu se urmărește altceva decât negarea cuceririlor Revoluției din 1989, și anume a statului de drept, a democrației și a instituțiilor democratice ale statului, fiind folosite de către indivizi și individe plătiți de gruparea Soros, gen Nicușor Dan, Sorin Ioniță, Clotilde Armand, Monica Macovei, pentru a cere desființarea Parlamentului bicameral - puterea supremă a poporului în stat - inducerea în rândul populației a senzației de teama de a ieși la vot și de a vota conform conștiinței și dorinței lor, transformând un mesaj nihilist prin care venirea acestei grupări la putere ar produce miracole în România.

Informațiile care circulă, cum că aceste mitinguri ar continua până în decembrie, înaintea alegerilor, ne duc spre concluzia de încercare a unei lovituri de stat, care, împreună cu atacurile permanente ale acestei grupări, dublate de atacurile reprezentanților DNA, ale Guvernului Cioloș și ale președintelui României asupra Parlamentului României, cu criza din justiție și starea de tensiune create forțat în rândul magistraților și către un stat în disoluție și către încercarea clară a acestei grupări soroșiste, împreună cu partidul de dreapta susținut de președintele Iohannis, de a pune mâna nedemocratic pe toate pârghiile puterii în stat: Parlament, Guvern și Justiție.

Manifestările începute și această regie explică foarte clar cum a fost înlăturat - tot prin miting la comandă - Guvernul Ponta, cât și frauda din noiembrie 2014, de la alegerile prezidențiale, prin care a câștigat președintele Klaus Iohannis, prin genul de mitinguri organizate în fața ambasadelor și consulatelor. Această punere în scenă, bolșevică și securistică, ne amintește de anii bolșevismului.

Schimbarea conducerii Ministerului de Interne prin fabricarea de dosare compromițătoare unora din conducerea acestui minister creează un scenariu plauzibil, în care rolul noului ministru de interne este de a permite exaltarea violențelor și a mitingurilor stradale împotriva instituției fundamentale a statului, Parlamentul, și de a permite, la un anumit moment, incidente stradale care să determine reacții din partea populației greu de evaluat.

Mulțumesc.

Deputat al PSD, Cătălin-Marian Rădulescu.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică cu titlul Încurajarea firmelor românești nu e discriminare, ci o reparație morală obligatorie;

Domnul deputat Daniel Gheorghe, vă rog, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc.

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor deputați,

"Încurajarea firmelor românești nu e discriminare, ci o reparație morală obligatorie".

Am decis ca, în cel mai scurt timp, să depun o propunere legislativă care să stimuleze înființarea și dezvoltarea companiilor cu capital autohton, companii care, în ultima perioadă, se află într-o competiție disproporționată cu marile companii transnaționale. Fără a încălca principiile liberale ale economiei de piață, măsurile pe care mă pregătesc să le susțin nu vizează decât reechilibrarea situației actuale, în care IMM-urile românești, dar și societăți mai mari cu capital autohton sunt defavorizate explicit într-un joc de piață care este prielnic externalizării capitalurilor și care întreține constant un mediu anticoncurențial în care jucătorii români răzbesc cu greu.

Liberalismul înseamnă concurență economică și competitivitate în mediul de afaceri, însă național-liberalismul nostru, care înseamnă susținerea capitalului autohton și punerea în valoare a bunurilor și resurselor românești, presupune șanse egale pentru fiecare competitor. Spun asta, într-o vreme în care vedem cum statul, cu bună știință ori nu, pune adesea în poziție de inferioritate entitățile economice private românești în raport cu concurența externă. Iar în momentul de față, sub pretexte dinte cele mai diverse, de la tratate internaționale la clauze favorizante emise de statul român, companiile autohtone sunt puse în dificultate și se află sub o permanentă incertitudine din cauza lipsei oricăror măsuri stimulative, măsuri existente în alte țări europene. Și nu vorbim aici de protecționism economic, opus principiului nonintervenției statului în piață, ci referirea se face la acele măsuri de bun-simț, care întrețin stabilitatea piețelor interne și sunt parte integrantă din acea strategie de dezvoltare a unui mediu de afaceri sănătos și predictibil, mediu care asigură macrostabilitate și este baza atragerii în câmpul muncii a resursei umane.

Este impropriu să vorbim de discriminare pozitivă a companiilor românești, în fapt este vorba de necesitatea urgentă de a restabili egalitatea de șanse în piață și transparența sub aspectul realizării unor raporturi de schimb care să aibă caracter demn de o societate capitalistă. După două decenii și jumătate, în care întreprinzătorul a fost hărțuit de o legislație gândită parcă împotriva lui, avem datoria să oferim suport legislativ celor pe care am fost trimiși să îi reprezentăm în Parlament: micile întreprinderi, afacerile de familie, companiile de nivel mediu dezvoltate natural de antreprenorii români și chiar companiile românești de mare anvergură. Toate aceste societăți, indiferent de cifra de afaceri și de numărul de angajați, fiind coloana vertebrală a economiei naționale, care, deși neglijată de guvernare după guvernare în folosul companiilor străine, este sursa principală de venit în alcătuirea bugetului de stat.

Lucrez la un set de măsuri legislative pe care îl voi prezenta în detaliu după ultimele consultări cu reprezentanții independenți ai întreprinzătorilor mici și mijlocii, prin care îmi doresc să oferim o serie de scutiri fiscale menite să încurajeze înființarea și dezvoltarea întreprinderilor românești.

În esență, mă refer la scutirea de taxe și impozite pentru un interval bine definit de timp, în funcțiune de profilul afacerii și exceptarea de la plata unor contribuții pentru angajarea șomerilor și neangajaților pe un post aferent specializării lor.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Gheorghe Udriște - declarație politică intitulată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind RCA - măsură necesară, dar nu și suficientă;

Are cuvântul domnul deputat Gheorghe Udriște, din partea Grupului parlamentar al UNPR.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe Udriște:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind RCA - măsură necesară, dar nu și suficientă.

În ședința reunită a comisiilor de buget, finanțe și transporturi și infrastructuri din data de 26 septembrie 2016, ar fi urmat să fie definitivate amendamentele propuse în cadrul mai multor întâlniri preliminare ale diverselor grupuri de lucru - transportatori, asiguratori, parlamentari etc., la Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii aduse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, inițiativa aparținând unui grup de senatori ai Partidului Social Democrat. Și asta în condițiile în care Guvernul României a emis Ordonanța de urgență nr. 54 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii aduse terțelor persoane prin accidente de vehicule și tramvaie.

Trecând și peste faptul că denumirea ambelor acte normative este similară și conform zicalei "Cine a fost întâi, oul sau găina?", nu cunoaștem care dintre cele două documente a fost mai întâi, în ambele acte normative este neclară sau confuză sintagma "accidente de vehicule și tramvaie", pentru că, nu-i așa, tramvaiele sunt tot vehicule, iar vehicule sunt mai multe decât cred cei ce propun legi.

Graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic și social puternic ce va fi resimțit în mod direct de peste 6 milioane de șoferi și indirect de către întreaga populație a țării nu este o măsură potrivită în actualul context de instabilitate economică și politică în domeniu.

Reamintim faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind RCA a fost publicată în Monitorul Oficial în cursul serii de 19 septembrie anul curent, timp insuficient pentru a ne putea edifica asupra impactului în societate, asigurați, asiguratori și consumatori, în general.

De mai bine de două săptămâni, mai mulți parlamentari ai partidului majoritar din Parlamentul României sunt "siluiți" pur și simplu cu o grabă suspectă să dea raport pozitiv pentru proiectul de lege deja aprobat de Senat. Observăm, așadar, cum un partid politic extrem de grăbit, în goana după capital electoral, dorește ca Legea RCA, izvorâtă din puțul gândirii politice a membrilor săi, să fie adoptată rapid, indiferent de consecințe, creând astfel impresia că în ultimii ani parlamentarii români nu au trăit în România și, vezi, Doamne, nu au auzit de problemele din piața de asigurări până în urmă cu două săptămâni.

Ieri, însă, cu votul majoritar al membrilor Comisiei pentru transporturi și infrastructură, al cărui membru sunt, a fost luată decizia de a nu se discuta și propune raport de adoptare a proiectului de lege menționat, generat de eventuala confuzie care s-ar putea crea prin discutarea în Parlament a două acte normative similare, între care unul produce deja efecte și care ar putea crea confuzie în piața de asigurări.

Așadar, Ordonanța de urgență nr. 54/2016, deși s-a dorit a fi o măsură bună într-un moment de criză, a rezultat a fi necesară, dar nu suficientă. Greul de abia acum începe, iar parlamentarilor, în general, și celor ce reprezintă Partidul Mișcarea Populară, în special, le revine o sarcină importantă în demersul de ratificare prin lege a ordonanței mai sus menționate.

Vă mulțumesc.

Gheorghe Udriște, deputat de București.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Cezar Cioată - declarație politică intitulată Să susținem familia tradițională;

Domnul deputat Cezar Cioată, Grupul parlamentar al PSD.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cezar Cioată:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Să susținem familia tradițională".

Art. 48 alin.(1) din Constituția României definește familia astfel: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Familia reprezintă celula de bază a societății și civilizației umane și este una dintre instituțiile fundamentale ale umanității. Familia a fost și va rămâne mediul cel mai potrivit pentru nașterea, creșterea și dezvoltarea copiilor.

Studiile cros-culturale și istorice au arătat că scopul principal al familiei a fost creșterea și protecția copilului, familia fiind formată prin unirea unui bărbat cu o femeie prin căsătorie.

Pentru noi, românii, familia nu este numai un stil de viață, ci este legată de rolul de părinți. Dacă acest rol este diminuat și lipsit de importanță, familia se reduce la o simplă recunoaștere a afecțiunii dintre doi cetățeni, iar modul în care se dezvoltă generațiile viitoare devine incert.

Familia reprezintă pentru români o instituție socială foarte importantă, iar statul român este dator să întărească protecția ei. Familia trebuie să rămână definită în legislație ca instituție fundamentală pentru societate, întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, ea fiind singura relație interumană care asigură mediul ideal nașterii, creșterii și educației copiilor, iar ca instituție fundamentală a societății, asigură continuitatea poporului român.

Pentru ca familia să prospere și, împreună cu ea, societatea românească, e nevoie de implicarea tuturor, a întregii societăți civile și a instituțiilor statului, dar și a noastră, ca parlamentari și reprezentanți ai cetățenilor.

Vă mulțumesc.

Cu respect, Cezar Cioată, deputat PSD

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Florica Cherecheș - declarație politică: Școala românească, din fabrică de șomeri spre pepinieră de talente;

Doamna deputat Florica Cherecheș, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Școala românească, din fabrică de șomeri spre pepinieră de talente".

Într-un reportaj urmărit recent, școala românească a fost numită "fabrică de șomeri". Este alarmant faptul că după 26 de ani de la Revoluție, sistemul nostru de învățământ a involuat parcă, deși s-a aflat într-o permanentă reformare care a dus doar la adâncirea crizei, iar aceasta se întâmplă, în primul rând, datorită faptului că nu există o viziune pe termen lung asupra rezultatelor procesului educațional și nici continuitate în implementarea unui program pe termen lung.

Desele schimbări de legislație, de curriculă școlară, politizarea excesivă realizată de PSD, modificări legislative care răspund unor interese de partid ale PSD-ului, dar afectează grav învățământul românesc, lipsa unui buget corespunzător, chiar slaba pregătire sau lipsa de motivație a unor cadre didactice au efecte negative asupra performanței școlare.

Afirmăm că în centrul sistemului de învățământ stă elevul, dar ce facem ca să demonstrăm acest lucru? Acesta intră în școală cu dorința de a învăța, de a-și dezvolta personalitatea, dar foarte curând aceste idealuri îi sunt înăbușite de rigiditatea sistemului de învățământ, de lipsa de capacitate sau preocupare pentru binele fiecărui individ.

Școlile își doresc să aibă cât mai mulți elevi pentru a primi cât mai mulți bani, fără a se ocupa suficient de sprijinirea elevilor pentru a-și atinge potențialul maxim, pentru a excela în ceea ce-i preocupă. Școala românească are nevoie de profesori și consilieri bine pregătiți și dedicați care să-i ajute pe elevi să se cunoască mai bine, să-și dea seama care sunt talentele și abilitățile lor naturale și să-i îndrepte spre domeniul care li se potrivește. Aceștia au un rol important și în consilierea părinților, deoarece familia și școala trebuie să colaboreze pentru a-l modela pe fiecare elev, astfel încât să ajungă să-și asume responsabilități din ce în ce mai mari.

În loc să facă asta, școala pune peste toți un șablon, îi vrea pe toți buni la română și matematică și le dă atâtea teme încât nu se mai pot ocupa de ceea ce-i preocupă cu adevărat.

Nu e de mirare că în această situație unii părinți caută alternative la școala tradițională, unii fiind chiar gata să se sacrifice și să facă școală cu copiii acasă. Acesta este un semnal de alarmă pentru școala românească și ar fi bine să-l auzim și să luăm urgent măsuri de îmbunătățire a situației.

Dragi colegi,

Haideți să ne propunem să facem din școală un loc în care elevii să meargă cu plăcere, în care să învețe lucruri care-i interesează pe fiecare într-un mod inovativ și interesant, în pas cu vremea în care trăim, în care să aibă posibilitatea să exceleze fiecare în domeniul care-l interesează. O școală în care atât directorii, cât și dascălii să-și obțină un loc prin competență și profesionalism și nu prin sprijin politic, pentru că numai astfel vor avea parte de respect din partea elevilor și a comunității.

Școala trebuie să încurajeze munca cinstită și să producă oameni de caracter, absolvenți bine pregătiți care s-au deprins să muncească pentru a-și dezvolta potențialul interior și care, fie că aleg să-și continue studiile, fie că doresc să învețe o meserie și să se angajeze mai repede își găsesc pe piața muncii.

Haideți să ne propunem cu toții să transformăm școala dintr-o "fabrică de șomeri" și dintr-o uzină care consumă multe resurse, dar dă randament foarte scăzut, într-o pepinieră de talente, de copii fericiți și motivați, care știu exact ce vor să facă atunci când vor absolvi.

Florica Cherecheș, deputat PNL de Oradea.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Natalia-Elena Intotero - declarație politică: O misiune diplomatică a României în Republica Malta este o necesitate obiectivă;

Are cuvântul doamna deputat PSD, Natalia Intotero.

Vă rog, doamnă.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Declarație politică: "O misiune diplomatică a României în Republica Malta este o necesitate obiectivă".

România și Republica Malta au avut în mod tradițional relații diplomatice excelente. România și Ordinul Suveran Militar de la Malta la nivel de legație au aniversat relativ recent peste 80 de ani de relații diplomatice. În ultimele două decenii, populația din România aflată în dificultate a putut beneficia de sprijinul acordat de Ordin, atât în timpul calamităților naturale, cât și prin programele specifice de asistență socială și medicală.

Republica Malta este membră a Uniunii Europene din anul 2004 și, începând cu ianuarie 2017, va prelua președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, pentru șase luni. De asemenea, următorul summit al Uniunii Europene, în format de 27 de state membre - fără Marea Britanie - va avea loc în capitala Maltei, La Valletta, pe data de 3 februarie.

Nu în ultimul rând, Malta este una dintre destinațiile mediteraneene cele mai populare și mai intens vizitate de turiști în Uniunea Europeană, inclusiv de către turiști români. Până la finalul acestui an, peste 20.000 de turiști români vor ajunge în Malta în vacanță, cu 4.000 mai mult decât anul trecut, însă, în cazul unui eveniment neprevăzut, cum ar fi pierderea sau furtul documentelor de identitate, procedura de rezolvare a unei astfel de situații se complică mult din punct de vedere birocratic, deoarece reprezentarea diplomatică a României în Malta este asigurată de Ambasada României în Italia, aflată la Roma.

Apreciem în mod cu totul special eforturile deosebite depuse de reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma, însă ambasada este permanent foarte solicitată să rezolve o multitudine de cereri din partea comunității românești din Italia. Astfel încât, cu toate bunele intenții, uneori devine extrem de dificil să răspundă prompt și problemelor suplimentare venite dinspre Malta.

Ținând cont de toate aceste toate aspecte, apreciem necesar ca, între proiectele pe care le are deja, Ministerul Afacerilor Externe să ia în considerare ca o prioritate și un proiect care să aibă ca obiectiv principal deschiderea unei misiuni diplomatice a României în capitala Republicii Malta - La Valletta.

Vă mulțumesc.

Natalia-Elena Intotero, deputat PSD, județul Hunedoara.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc mult, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Radu Zlati - despre conștientizare, profesionalizare, pasivitate;

Domnul deputat Radu Zlati, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Radu Zlati:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Azi dimineață eram îndoit despre ce să vorbesc: despre faptul că doamna Firea aplică pentru salvarea bucureștenilor, în timpul iernii, o idee pe care nu o conținea programul său de campanie, și anume intrarea în insolvență a RADET, despre faptul că trebuie să ne asumăm - și PNL propune acest lucru - o campanie, plătită, desigur, din partea statului, pentru ca cetățenii României să conștientizeze necesitatea vaccinării copiilor proprii sau să vorbesc despre educație, domeniul meu favorit?

Unul dintre prietenii mei din mediile sociale mi-a spus: "Domnule deputat, vorbește despre educație, căci dacă ar fi avut poporul acesta mai multă educație, nu exista nici problema Firea, nici problema vaccinărilor".

De acord, dar în cele două minute câte mi-au mai rămas, greu să abordez la modul profund subiectul educației.

De aceea voi spune doar atât: doamnelor și domnilor, astăzi, în zilele noastre, la ani buni de la Revoluție, dacă ai ghinionul să te naști la țară sau într-o familie săracă, ai ghinionul, totodată, să fii condamnat la o subeducație. Șansele tale la o profesionalizare care să te ducă măcar în media profesiilor bine plătite din România este extrem de scăzută spre nulă.

Partidul din care provin este un partid aristocrat, cu panaș. O sută și cincizeci de ani în spate ne dau dreptul să afirmăm acest lucru, plus faptul că suntem un partid care salută elitele, dar vă spun că dacă nu vom realiza egalitatea statului, ceea ce înseamnă egalitatea educației pe care o oferim tuturor cetățenilor acestei Românii, noi și ca partid și ca țară ne autocondamnăm. Deja am pierdut concursul cu statele învecinate în ceea privește calificarea.

Bulgaria, Ungaria, din punctul de vedere al antreprenorilor străini, oferă forță de muncă mai bine calificată dacă ne referim la segmentele tinere. Vrem să rămânem așa, atunci să rămânem pasivi, în continuare, să nu mărim bugetul alocat educației, dar atunci vin și vă spun: dragi colegi, că voi fi sau nu voi fi parlamentar în legislatura viitoare, dragi colegi, vine iarna!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Simona Bucura-Oprescu - declarație politică privind concursurile pentru directorii unităților de învățământ;

Dacă doamna deputat UNPR Marioara Nistor este în sală? Nu.

Atunci are cuvântul doamna deputat Simona Oprescu din partea Grupului parlamentar al PSD.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

Vă spun și eu bună dimineața!

Onorată asistență,

Stimați colegi,

Așa se întâmplă în țara aceasta, cu toate că lucrurile se leagă dincolo de culoarea politică pe care o avem, totuși, nu reușim să le facem să meargă.

Acesta este și motivul pentru care astăzi vin cu o declarație politică cu privire tot la sistemul de educație din România, sistem de educație care, cu toate că este legiferat, iar Legea nr. 1 ar trebui să fie respectată, mai ales de cei care ar trebui s-o aplice în frunte cu ministrul educației naționale, din păcate, este de prea multe ori bulversat după 1990. Cu astfel de situație ne confruntăm și acum fiindcă, fără nicio consultare publică prealabilă, fără a respecta calendarul anului școlar, în momentul acesta, undeva la începutul lunii septembrie, Ministerul Educației Naționale a anunțat concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori ai unităților de învățământ.

Prin urmare astăzi voi susține o declarație politică privind concursurile pentru directorii unităților de învățământ.

Debutul noului an școlar a fost bulversat de anunțul Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, făcut de către ministrul Mircea Dumitru, că va fi organizat un concurs național pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, pe nepusă masă, deși ar fi trebuit să se ocupe de pregătirea școlilor pentru sezonul rece și de buna desfășurare a procesului de învățământ, directorii de școli și celelalte cadre didactice dornice să participe la concurs își vor canaliza energia spre cu totul și cu totul alte lucruri.

Oare concursurile nu puteau să fie organizate în timpul vacanței de vară? De ce atâta precipitare? De ce atâta lipsă de consultare? O spun răspicat: nu concursul în sine este problema, ci modul netransparent și graba cu care a fost organizat.

Toate datele ne arată că organizarea acestor concursuri lasă de dorit: calendarul propus este unul extrem de strâns, metodologia a fost publicată în Monitorul Oficial abia la data de 10 septembrie, deși proba scrisă națională a fost anunțată pentru data de 12 octombrie 2016, tot târziu, pe 10 septembrie, a fost dată publicității și bibliografia pentru probele de concurs, având și o notă de subsol, cum că se poate completa și modifica ulterior și că fiecare dintre cei interesați ar putea merge zilnic la sediile inspectoratelor școlare generale pentru a vedea care sunt eventualele modificări ale metodologiei. Așa ceva mi se pare incredibil ca la o metodologie de concurs să avem la final un asterisc prin care spunem că cei interesați, dacă vor apărea completări, le vor putea consulta la sediile inspectoratelor școlare județene.

De asemenea, sunt încălcate mai multe prevederi din Legea fundamentală a învățământului - Legea nr. 1/2011, respectiv principiul descentralizării, în baza căruia principalele instituții trebuie de fiecare dată consultate prealabil, iar deciziile trebuie luate împreună de către actorii implicați în sistemul de educație, principiul asigurării egalității de șanse, principiul fundamentării deciziilor pe dialog și consultare.

Este de neînțeles graba cu care se organizează aceste concursuri, existând astfel suspiciuni că vor fi operate schimbări ale directorilor pe alte criterii decât cele de profesionalism.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Eleonora-Carmen Hărău - la început de an universitar, un apel pentru demararea proiectelor de reclădire a României pentru stoparea risipei de resursă umană;

Urmează doamna deputat Carmen Hărău, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Începe un nou an universitar, ocazie cu care suntem obligați la anumite reflecții. În ceea ce mă privește am participat ieri la deschiderea anului universitar la una dintre cele șase facultăți ale Universității Politehnica Timișoara, respectiv, Facultatea de Inginerie Hunedoara, unde sunt conferențiar universitar de mai bine de 15 ani.

Am întreprins, stimați colegi, o cercetare sociologică în legătură cu apetența sporită, după cum se vede treaba, a elevilor pentru învățământul tehnic, fapt cu care ne confruntăm de dată recentă și am aflat următoarele date deloc îmbucurătoare, și anume: 42% dintre studenții mei de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara spun că fac facultatea respectivă pentru că-și doresc să plece din țară, iar asta le oferă o șansă suplimentară să-și găsească un loc de muncă nu neapărat în inginerie; 15%, atenție!, spun că vin la facultate pentru că au nevoie de licență să ocupe un post bugetar în administrație; 13% spun că au nevoie de această licență pentru a ocupa un post de conducere la locul de muncă; 11% abia își doresc o carieră de inginer, oriunde ar fi să se desfășoare ea; 3% fac facultatea de inginerie pentru a deveni antreprenor și 16% - nu știu, nu răspund.

Stimați colegi,

Datele despre care vă spuneam anterior că nu-s îmbucurătoare m-au condus în urma detalierii mai aprofundate, deci în urma detalierii răspunsurilor lor, la concluzia că acești copii au aflat, se vede treaba, mult înaintea unora dintre politicieni, că Europa are nevoie de ingineri, că Europa are nevoie în această etapă de cadre tehnice cu care construiesc, cu care industrializează, în sensul schimbării tehnologiilor, pentru că ei, într-adevăr, nu au o problemă cu industrializarea țărilor lor.

Așa încât, atrag atenția Guvernului și rog să se aplece cu deosebită atenție asupra demersului absolut necesar, nu doar pentru ocuparea acestor copii, ci pentru motive mult, mult, mult mai temeinice chiar, în legătură cu reindustrializarea țării. Este motivul pentru care în planul de reclădire a României, Partidul Național Liberal intenționează construirea huburilor industriale și demararea în mare forță a procesului de reindustrializare, dar nici o zi câștigată prin proiecte guvernamentale care au în vedere acest obiectiv nu este practic de pierdut.

Așa încât, dragi colegi, haideți să-i ascultăm pe copii, haideți să ascultăm, până la urmă, vocea pieței forței de muncă, astfel încât să înceteze risipa de resursă umană, risipa de vlagă și de energie românească să fie stopată.

Vă mulțumesc.

Sunt Carmen Hărău, deputat liberal de Hunedoara.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ana Birchall - declarație politică cu titlul Familia - una din valorile tradiționale ale poporului român;

Din partea Grupului PSD, doamna deputat Ana Birchall.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Ana Birchall:

Mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

În declarația politică de astăzi vreau să vă vorbesc despre un subiect care tinde să polarizeze din nou societatea românească, să ne antagonizeze între noi și să producă anumite clivaje insurmontabile la nivel social, conceptul de familie.

Cred că o abordare la nivel de principii și valori a acestei teme fundamentale pentru orice societate este imperios necesară și, de asemenea, consider că trebuie să fim în permanent contact cu cei pe care-i reprezentăm în Parlamentul României.

Or, prima și cea mai importantă condiție ca să îi reprezentăm cu cinste pe români este aceea de a-i cunoaște pe oameni, de a le respecta valorile care îi călăuzesc.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Există o presiune constantă pe care o sesizez de a renunța la anumite valori care ne definesc și ne individualizează ca neam în lume. Una dintre acestea este familia tradițională întemeiată pe dragostea dintre un bărbat și o femeie, binecuvântată de Dumnezeu și de Biserică.

Oricât de mult aș dori să înțeleg anumite cerințe din partea unor minorități din societate, nu pot abdica de la educația pe care am primit-o de la părinții și bunicii mei, în special din partea celei care mi-a fost ca o a doua mamă, bunica mea Cătălina. Pentru mine familia înseamnă tată și mama, bărbat și femeie, așa cum au trăit și mărturisit strămoșii noștri, așa cum ne învață Biserica și morala creștină.

Dimensiunea creștină a neamului românesc constituie baza unei morale ce împărtășește și valorizează trăsături definitorii precum cinstea, onestitatea, blândețea, pacea, liniștea, buna-cuviință, respectul față de muncă și față de semeni. Toate aceste virtuți sunt cultivate și perenizate prin educația pe care fiecare dintre noi o primește în familie.

Pentru români, conceptul de familie are conotații sfinte și cred că un copil, în educația și dezvoltarea sa armonioasă, mai ales în dimensiunea spirituală a dezvoltării sale ca individ, are nevoie de principiul masculin și cel feminin în viața sa. Tatăl și mama reprezintă fiecare în parte o sumă de valori pe care copilul și le impropriază de la cele mai fragede vârste.

Poziționarea mea în favoarea familiei creștine, ca familie tradițională formată dintr-un bărbat și o femeie, nu înseamnă că formele de protecție pentru minorități nu ar trebui să existe.

Trăim într-o societate democratică și fiecare drept al individului trebuie respectat, însă nu trebuie să uităm că libertatea fiecăruia se sfârșește acolo unde alterează libertatea celui de lângă noi.

Poporul român este un popor în majoritate creștin, iar familia tradițională formată dintr-un bărbat și o femeie reprezintă un pilon fundamental în credința, formarea și stabilitatea noastră ca neam.

În ultimii ani am auzit tot mai apăsat voci care deplâng împuținarea noastră continuă ca popor din cauza scăderii continue a natalității. Dincolo de politici publice, de măsuri pe care politicul poate și are datoria să le ia, dincolo de întoarcerea tinerilor în țară, consolidarea familiei ca și construcție socială de bază este o condiție sine qua non. Diluarea conceptului de familie duce la dispariția noastră ca popor.

Oricât de deschiși suntem în discuțiile privind drepturile parteneriatelor civile și sunt de acord că cei care apelează la aceste forme de coabitare socială trebuie să fie protejați, atenția noastră trebuie să se îndrepte și către protejarea, încurajarea și consolidarea familiei tradiționale.

Dincolo de valențele tradiționale, avem nevoie de politici care încurajează tinerii să își întemeieze o familie aici, la ei acasă, în România.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Această declarație politică nu este împotriva cuiva, ci în favoarea familiei tradiționale. Tema este mult prea importantă pentru a fi folosită demagogic în disputele politice și cred că trebuie să ne aplecăm cu toată responsabilitatea asupra nevoii de a păstra sistemul nostru de valori și de a da răspunsul corect la presiunile de la nivelul societății care vin asupra noastră.

Familia tradițională este atacată în însăși ființa ei, în fundamentul constituirii ei din unirea bărbatului cu o femeie, iar datoria noastră, pe care o primim de la cei care ne oferă votul în Parlament, este să o salvăm de la diluare, de la dispariție și chiar de la disipare.

Nesocotirea rădăcinilor creștine ale neamului românesc ne face mai vulnerabili, mai divizați și mai expuși eșecului, ca popor, în raport cu provocările istoriei cărora trebuie să le facem față. Tocmai de aceea avem o serie de obligații față de noi înșine și față de Dumnezeu.

Respect drepturile oricărei minorități, dar, personal, susțin familia în dimensiunea ei tradițională, formată dintr-un bărbat și o femeie, așa cum am fost eu educată de familia mea și așa cum îmi cresc copilul meu.

Vă mulțumesc.

Ana Birchall - Colegiul nr.5, Vaslui.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc mult doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ovidiu Alexandru Raețchi - declarație politică despre gestul Ambasadei Ruse legat de campania de recuperare a Cumințeniei pământului.

Ultimul vorbitor al sesiunii de astăzi, domnul deputat Ovidiu Raețchi.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ovidiu Alexandru Raețchi:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ambasada Rusiei anunță, cu o firească mulțumire, că a donat 100 de euro pentru campania de recuperare a "Cumințeniei pământului". Aș vrea să remarc acest gest. Este un act de o generozitate neobișnuită pentru Rusia. În comunicatul Ambasadei Ruse se spune că România trebuie să-și recupereze valorile. Inspirat de această idee, am căutat în istorie și am identificat două astfel de valori: Basarabia, pe care un imperiu vecin a răpit-o României printr-o înțelegere cu Hitler în urma unui ultimatum agresiv; tezaurul României, încredințat unor aliați de la acea vreme. Cu aurul din tezaur am putea achiziționa câteva sute de "Cumințenii" ale pământului.

Acum, dacă tot s-a format acest reflex bizar de a dărui mai degrabă decât a dobândi la Ambasada Rusiei, contăm pe sprijinul ei în aducerea tezaurului în România.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.

Este ora 10. Închid sesiunea dedicată declarațiilor politice. Plenul va continua sub conducerea domnului președinte Iordache.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 17 january 2022, 21:26
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro