Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.3 Márton Árpád-Francisc - declarație politică privind necesitatea adoptării unor legi "care să elimine posibilitatea aplicării unor pedepse fără un proces echitabil";

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc, Grupul parlamentar al UDMR. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În dimineața zilei de 27 septembrie 1944, un grup de oameni înarmați au intrat în satul Aita Seacă din județul Covasna. Sub pretextul că sătenii ar fi ucis soldați români, au bătut cu bestialitate câteva persoane și au ucis 13; 12 bărbați și o femeie. Doi dintre ei au fost decapitați cu toporul; ceilalți, împușcați.

Ei nu au avut parte de o judecată dreaptă. Așa-zișii soldați uciși nici măcar nu au fost găsiți, dar aceasta nu i-a interesat pe ucigașii civililor.

În drumul lor, în spatele frontului, grupurile paramilitare, în perioada septembrie-noiembrie 1944, în mai multe localități din județele Harghita, Mureș, Cluj, Sălaj, Bihor, au ucis încă circa 30 de oameni, tot așa, pentru niște vini inexistente, fără o judecată dreaptă.

Ulterior, în primăvara anului 1945, câteva dintre persoanele participante la aceste acțiuni au fost condamnate la câțiva ani de închisoare.

De ce trebuie să ne amintim de astfel de evenimente tragice? Pentru ca ele să nu se mai repete. Iar pentru asta, noi, parlamentarii, trebuie să adoptăm legi care să elimine posibilitatea aplicării unor pedepse fără un proces echitabil, mai ales astăzi, când funcționează așa-zisa telejustiție, prin aportul nedisimulat al organelor de urmărire penală, care ele însele cataloghează oamenii în declarațiile lor de presă drept "infractori", "teroriști", în cel mai blând caz, "penali". Iar măsurile de siguranță par a fi folosite ca instrumente de presiune, chiar tortură, pentru obținerea unor declarații nu întotdeauna adevărate.

Vă mulțumesc.