Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.8 Dragoș Gabriel Zisopol - declarație politică cu titlul "1 octombrie - Ziua proclamării independenței Republicii Cipru";

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Are cuvântul domnul deputat Zisopol, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Cu prilejul aniversării a 56 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Cipru, am deosebita onoare să dau citire, în plenul Camerei Deputaților, mesajul Excelenței Sale, domnul Dimitris Hatziargyrou, ambasadorul Republicii Cipru în România.

"În data de 1 octombrie, Republica Cipru va sărbători cea de a 56-a aniversare de la proclamarea Independenței ei. Republica Cipru a fost fondată în anul 1960, după o luptă de eliberare națională de 4 ani împotriva Marii Britanii, puterea colonială a insulei din acea vreme.

Era pentru prima dată din antichitate când ciprioții se aflau în situația de a-și hotărî singuri destinul. Republica Cipru, care se află la răscrucea a trei continente - Europa, Asia și Africa - a fost de veacuri o insulă râvnită, pe care fiecare putere din regiune, care se lupta pentru influență în estul Mediteranei, încerca să o controleze.

Istoria Ciprului este una dintre cele mai vechi din lume. Primele urme ale civilizației sale, care sunt atestate de săpăturile arheologice, datează de aproximativ 11000 de ani, din mileniul al IX-lea î.Hr. După elenizarea insulei, acum 3000 de ani, se consemnează încercări repetate de a dobândi controlul asupra acesteia de către diferite puteri: romani, perși, asirieni, arabi, bizantini, cruciați, venețieni, otomani și, în fine, Imperiul Britanic. Toți aceștia și-au lăsat amprenta, care se reflectă în bogata moștenire culturală a Ciprului.

Independența Ciprului a adus însă o constituție nefuncțională, care reflecta politica divide et impera a puterii coloniale, mult utilizată în trecut, politică ce a semănat semințele discordiei între ciprioții greci, constituind 80% din populație și ciprioții turci 18% din populație.

Această Constituție a funcționat trei ani, din 1963 apărând primele semne că ceva nu funcționează corect. Această situație a culminat în anul 1974 cu răsturnarea guvernului legal de către junta militară care conducea Grecia, iar după cinci zile a urmat invazia militară turcească, ocuparea a 37% din teritoriul Ciprului și expulzarea forțată a peste 200.000 de ciprioți greci. De atunci, insula este divizată. Eforturile de a realiza unificarea sunt în curs de desfășurare, aflându-ne în mijlocul unei noi runde de discuții în cadrul mandatului Secretariatului General al Națiunilor Unite. Sperăm ca acest efort să fie încununat de succes, astfel încât să putem vedea, în sfârșit, insula și poporul său liber și unit.

În ciuda impactului defavorabil al problemei politice, Cipru a demonstrat o adaptabilitate remarcabilă, atingând nivele de creștere destul de mari pe parcursul celor 56 de ani de existență independentă și furnizând cetățenilor săi un nivel de trai ridicat într-o țară democratică, în care se respectă drepturile omului și drepturile civile. Aceasta a avut ca rezultat aderarea Ciprului la Uniunea Europeană în anul 2004, în calitate de contribuabil deplin, în ciuda diviziunii continue a acestei insule.

Criza mondială severă și profundă care a început în anul 2008 și a lovit deosebit de grav sudul Europei, nu a ocolit nici Cipru. În anul 2013, Cipru a fost nevoit să solicite asistență financiară din partea creditorilor săi - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional. Guvernul cipriot a adoptat un pachet de măsuri și sunt bucuros să spun că țara a ieșit, anul acesta, din criză, înregistrând rate de creștere de până la 2,8%. Cipru a depășit criza, implementând cu succes reformele necesare pentru a readuce economia în situație de creștere economică.

România a fost una din primele țări care au recunoscut Republica Cipru și care a stabilit relații diplomatice cu noul stat. De atunci, relațiile dintre cele două țări se dezvoltă continuu, iar odată cu integrarea acestora în Uniunea Europeană în 2004, respectiv în 2007, aceste relații s-au consolidat în diferite domenii. Cipru a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană și sprijină ferm aderarea țării la spațiul Schengen. Relațiile României cu Cipru sunt multidimensionale: istorice, culturale și economice.

Prezența mai multor români în Cipru și, de asemenea, prezența și activitatea mai multor oameni de afaceri ciprioți în România constituie o garanție pentru consolidarea, în continuare, a relațiilor dintre cele două țări, Cipru fiind al patrulea investitor ca mărime din România." Am încheiat citatul.

Doamnelor și domnilor deputați,

Permiteți-mi să îi mulțumesc domnului ambasador Dimitris Hatziargyrou pentru posibilitatea de a vă adresa mesajul Excelenței Sale, prilejuit de aniversarea a 56 de ani de la proclamarea independenței Republicii Cipru și, în numele conducerii Uniunii Elene din România, le urez un călduros la mulți ani ciprioților de pretutindeni.

La mulți ani!

Vă mulțumesc.

Dragoș Gabriel Zisopol, deputatul Uniunii Elene din România.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc mult, domnule deputat.