Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.10 Florin-Cristian Tătaru - declarație politică intitulată "Ministerul Sănătății trebuie să asigure permanent necesarul de vaccinuri în toate județele! Neglijența ucide!";

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

La Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Cezar Cioată, Sorin-Avram Iacoban, Ioan Vulpescu?

Domnul deputat Florin Tătaru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Cristian Tătaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

O declarație similară, pe aceeași temă, care se numește: "Ministerul Sănătății trebuie să asigure permanent necesarul de vaccinuri în toate județele! Neglijența ucide!"

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății anunța faptul că în România se înregistrează o epidemie de rujeolă. O nimica toată, desigur. Doar că, în primele opt luni ale acestui an, s-au raportat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe din țară, iar trei copii au murit din cauza rujeolei. Da, neglijența ucide. Totuși, această informație este anunțată de Ministerul Sănătății într-un mod relaxat, ca pe o dată statistică oarecare, deși creșterea numărului de îmbolnăviri este alarmantă față de anul 2015, când s-au înregistrat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

Există județe în care, la ora actuală, peste 2000 de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului. Peste 2000 de copii nu au primit vaccinul hexavalent sau vaccinul BCG, împotriva tuberculozei. Aceste vaccinuri nu se găsesc în stocurile Direcțiilor de Sănătate Publică, așa că părinții sunt trimiși să le cumpere de la farmacii. Dacă nu le găsesc sau dacă nu își permit să achiziționeze un produs de care copiii lor ar trebui să beneficieze gratuit, copilul rămâne nevaccinat și neimunizat în fața unor boli grave care pot duce la deces. Ce vină au acești copii pentru incompetența unor decidenți din Ministerul Sănătății? Sau oare mint părinții și medicii de familie care afirmă că nu au întotdeauna dozele necesare respectării programului național de imunizare sau că acestea nu se mai găsesc nici măcar în comerț? Moartea unui copil din neglijența autorităților este o crimă care trebuie pedepsită.

Domnule ministru,

Domnule prim-ministru,

Este oare necesară încă o tragedie în masă, pentru ca măcar, măcar în materie de sănătate, să nu se mai permită asemenea derapaje și asemenea sincope? Cer Guvernului României să nu își bată joc de viața copiilor și să nu transforme Programul național de imunizare într-o roată a norocului sau mai bine spus într-o ruletă rusească.

Aceste sincope nu sunt permise și solicit soluționarea tuturor situațiilor asemănătoare din țară pentru ca toți copiii să poată fi vaccinați la timp. Mai mult decât atât, subliniez faptul că este obligatorie asigurarea permanentă a necesarului de vaccinuri prin achiziții publice transparente.

Vă mulțumesc.

Tătaru Florin, deputat al PSD, Colegiul nr. 2, Maramureș.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.