Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Mihai Deaconu - declarație politică: "Atenție, drumurile din România ucid!";

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Dacă este în sală domnul deputat Mihai Deaconu?

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Deaconu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Atenție, drumurile din România ucid!"

Asistăm stupefiați, zi de zi, la programele de știri ale tuturor posturilor de televiziune, la o prezentare pe bandă rulantă a accidentelor de circulație pe drumurile țării. Chiar dacă o bună parte dintre acestea au la bază neatenția conducătorilor auto și nerespectarea regulilor de circulație, în ultimul timp foarte mulți români s-au plâns de starea proastă a drumurilor care pun în pericol viața.

Știu, este un truism să spui că avem drumuri proaste, o știm cu toții ori de câte ori ieșim din casă, fie că vorbim despre aleile dintre blocuri, fie despre drumurile comunale, județene, naționale, expres sau autostrăzi. Multe dintre drumurile noastre nu sunt corespunzător semnalizate, inclusiv pe porțiunile unde se lucrează sau chiar pe autostradă, unde culoarea albă reflectorizantă, care delimitează sensurile de mers și marginile drumului, nu se mai vede aproape deloc pe timpul nopții.

Sunt, de asemenea, multe drumuri județene și naționale care, deși au fost reabilitate prin turnarea unui nou strat de asfalt, înălțându-se semnificativ carosabilul față de acostamente, acestea n-au fost aduse la același nivel și nici delimitate cu vopsea albă de câteva luni, existând, în orice moment, pericolul ieșirii autovehiculelor în afara carosabilului și producerii de accidente. Parapeții care delimitează sensurile de mers și care ar trebui să ne salveze viața în cazul unui accident în care se intră pe contrasens nu sunt înlocuiți pe porțiuni cunoscute cu un grad mare de pericol. Și exemplele pot continua.

Îmi pun astfel întrebarea: cine și cum semnează recepția unor astfel de lucrări importante când nu sunt finalizate și executate corespunzător, punând în pericol viața oamenilor? Acesta este unul dintre motivele pentru care, în ultima perioadă, CNADNR a devenit parte în zeci de procese în care conducătorii auto solicită despăgubiri în valori semnificative pentru prejudiciile provocate autoturismelor personale ori și-au distrus sănătatea sau cu rudele celor care și-au pierdut viața în accidente dramatice, din cauza stării deplorabile a drumurilor publice.

Este nevoie de mai multă responsabilitate din partea CNADNR și a administratorilor drumurilor publice. Este nevoie ca autoritățile să se sesizeze la timp și să prevină alte accidente care pot fi mult reduse, dacă sunt actualizate constant condițiile tehnice de circulație.

Cunoscând intențiile Guvernului de a simplifica regulile de audit și inspecție de siguranță rutieră, aștept să văd modul de desfășurare a procedurilor și care sunt rezultatele benefice asupra îndreptării situației, ca urmare a inspecției realizate de Autoritatea Rutieră Română, dar și sancționarea administratorilor drumurilor publice care nu vor realiza aceste lucrări pentru a remedia deficiențele constatate.

Vă mulțumesc.

Deputat Mihai Deaconu, Colegiul nr. 3, Circumscripția nr. 3, Argeș.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Deaconu:

Mulțumesc și eu.