Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică cu titlul "Încurajarea firmelor românești nu e discriminare, ci o reparație morală obligatorie";

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul deputat Daniel Gheorghe, vă rog, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc.

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor deputați,

"Încurajarea firmelor românești nu e discriminare, ci o reparație morală obligatorie".

Am decis ca, în cel mai scurt timp, să depun o propunere legislativă care să stimuleze înființarea și dezvoltarea companiilor cu capital autohton, companii care, în ultima perioadă, se află într-o competiție disproporționată cu marile companii transnaționale. Fără a încălca principiile liberale ale economiei de piață, măsurile pe care mă pregătesc să le susțin nu vizează decât reechilibrarea situației actuale, în care IMM-urile românești, dar și societăți mai mari cu capital autohton sunt defavorizate explicit într-un joc de piață care este prielnic externalizării capitalurilor și care întreține constant un mediu anticoncurențial în care jucătorii români răzbesc cu greu.

Liberalismul înseamnă concurență economică și competitivitate în mediul de afaceri, însă național-liberalismul nostru, care înseamnă susținerea capitalului autohton și punerea în valoare a bunurilor și resurselor românești, presupune șanse egale pentru fiecare competitor. Spun asta, într-o vreme în care vedem cum statul, cu bună știință ori nu, pune adesea în poziție de inferioritate entitățile economice private românești în raport cu concurența externă. Iar în momentul de față, sub pretexte dinte cele mai diverse, de la tratate internaționale la clauze favorizante emise de statul român, companiile autohtone sunt puse în dificultate și se află sub o permanentă incertitudine din cauza lipsei oricăror măsuri stimulative, măsuri existente în alte țări europene. Și nu vorbim aici de protecționism economic, opus principiului nonintervenției statului în piață, ci referirea se face la acele măsuri de bun-simț, care întrețin stabilitatea piețelor interne și sunt parte integrantă din acea strategie de dezvoltare a unui mediu de afaceri sănătos și predictibil, mediu care asigură macrostabilitate și este baza atragerii în câmpul muncii a resursei umane.

Este impropriu să vorbim de discriminare pozitivă a companiilor românești, în fapt este vorba de necesitatea urgentă de a restabili egalitatea de șanse în piață și transparența sub aspectul realizării unor raporturi de schimb care să aibă caracter demn de o societate capitalistă. După două decenii și jumătate, în care întreprinzătorul a fost hărțuit de o legislație gândită parcă împotriva lui, avem datoria să oferim suport legislativ celor pe care am fost trimiși să îi reprezentăm în Parlament: micile întreprinderi, afacerile de familie, companiile de nivel mediu dezvoltate natural de antreprenorii români și chiar companiile românești de mare anvergură. Toate aceste societăți, indiferent de cifra de afaceri și de numărul de angajați, fiind coloana vertebrală a economiei naționale, care, deși neglijată de guvernare după guvernare în folosul companiilor străine, este sursa principală de venit în alcătuirea bugetului de stat.

Lucrez la un set de măsuri legislative pe care îl voi prezenta în detaliu după ultimele consultări cu reprezentanții independenți ai întreprinzătorilor mici și mijlocii, prin care îmi doresc să oferim o serie de scutiri fiscale menite să încurajeze înființarea și dezvoltarea întreprinderilor românești.

În esență, mă refer la scutirea de taxe și impozite pentru un interval bine definit de timp, în funcțiune de profilul afacerii și exceptarea de la plata unor contribuții pentru angajarea șomerilor și neangajaților pe un post aferent specializării lor.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.