Plen
Ședința Camerei Deputaților din 21 februarie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.27/01-03-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 21-02-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 21 februarie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

     

Ședința a început la ora 8,29.

Lucrările ședinței au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran și de domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, secretari ai Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața, stimați colegi și colege.

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 21 februarie 2017, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

 
Video in format Flash/IOS Daniel Vasile - declarație politică cu titlul: Robia a fost desființată;

Dați-mi voie să vă reamintesc că durata prezentării unei declarații politice nu poate depăși 3 minute.

Dau cuvântul doamnei deputat Natalia Intotero, din partea Grupului parlamentar al PSD, pentru susținerea unei declarații. Nu este.

Mergem la Grupul parlamentar al PNL. Doamna Cherecheș Florica? Nu este.

Domnul Iulian Bulai de la USR, Grupul parlamentar al USR? Nu este.

Grupul parlamentar ALDE, domnul Mihai Niță? Nu este.

Grupul parlamentar al PMP, domnul Marius Pașcan? Nu este.

Grupul parlamentar al minorităților naționale, domnul deputat Vasile Daniel?

Vă rog, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Daniel Vasile:

Bună dimineața!

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Mă adresez dumneavoastră cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la dezrobirea romilor.

Doamnelor, domnilor deputați,

"Robia a fost desființată".

Cu aceste cuvinte, în anul 1856, la 20 februarie, se deschideau lucrările Adunării legislative pentru legiferarea actului dezrobirii romilor.

Evenimentul nu a fost rezultatul unui accident istoric, ci reprezintă o etapă în cadrul unui îndelungat proces de emancipare a romilor. Adevăratul motiv de sărbătoare este însăși puterea de supraviețuire dezvoltată pe parcursul a 500 de ani de sclavie în fostele Principate Române.

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la adoptarea "Legiuirii pentru emanciparea tuturor romilor din Principatele Țării Românești", act ce a consacrat dezrobirea romilor din Țările române.

În perioada robiei, dezvoltarea economică și socială în fostele Principate Române s-a realizat și cu ajutorul nemijlocit al muncii neremunerate a robilor romi.

Fenomenul robiei trebuie privit nu doar ca o stare de fapt, referindu-ne doar la condiționarea dreptului la viață, a lipsei respectării demnității umane, ci trebuie să luăm în calcul caracterul profund economic, în sensul considerării exploatării muncii romilor în beneficiul unei clase privilegiate.

Deși au trecut 161 de ani de la dezrobirea romilor, nici până astăzi statul român ori Biserica Ortodoxă Română nu și-au asumat public acest episod al istoriei naționale.

Astfel, contribuția romilor la dezvoltarea societății este necunoscută sau minimalizată. Manualul de istorie a României, în prezent, nu conține informații despre romi sau alte etnii. Este imperios necesar ca această nedreptate să fie înlăturată și, în acest sens, solicităm revizuirea manualului de istorie a României prin completarea lui cu informații despre istoria romilor și a altor etnii.

Avem nevoie de astfel de gesturi, să ne împăcăm cu trecutul, cu istoria, cu momentele nefaste ale poporului din care cu toții facem parte.

În România, după anul 1990, odată cu schimbarea sistemului comunist, romii au fost recunoscuți ca minoritate națională. În cei 27 de ani de tranziție s-a dezvoltat o politică națională și europeană de suport în vederea integrării minorității romilor.

Politica națională și europeană se confruntă în prezent cu o criză profundă, care poate fi influențată și de actualele probleme economice globale, dar și de dezvoltări sociale dezechilibrate.

Îmi exprim îngrijorarea pentru faptul că excluderea socială a romilor, discriminarea atârnă încă mai greu decât orice inițiativă de integrare a romilor implementată în decursul celor 161 de ani de la dezrobire.

Constat că marginalizarea și excluderea socială a romilor, timp de 161 de ani, au creat un important decalaj socio-economic între populația majoritară și minoritatea romilor, generând o așa-numită "cultură a sărăciei".

Câteva exemple edificatoare: unul din zece cetățeni români aparținând minorității romilor nu a avut un loc de muncă stabil în ultimii doi ani; rata ocupării în rândul romilor este de 36%; speranța de viață în rândul romilor este cu 6 ani mai mică, numai 2,6% dintre romi depășesc vârsta de 65 de ani, comparativ cu 18% din rândul populației majoritare; 45% dintre copiii romi nu beneficiază de vaccinări gratuite, iar riscul mortalității infantile, în rândul copiilor romi, este de 4 ori mai mare.

În domeniul locuirii: 2/3 din locuințele romilor nu au acte de proprietate; 65% dintre gospodăriile romilor nu au acces la rețeaua publică de apă și canalizare.

În domeniul educației: 2 din 10 copii de etnie romă nu merg la școală; 75% dintre copiii de etnie romă nu termină 10 clase; 37% dintre copiii romi sunt înscriși la grădiniță și, contrar acestor date, 240.000 de elevi de etnie romă, cu identitate asumată, regăsim, astăzi, în sistemul educațional.

Este timpul ca romii, împreună cu instituțiile responsabile să regândească mecanismele de asumare și implementare a politicilor publice pentru romi. Strategia pentru îmbunătățirea situației romilor, care datează din anul 2001, este o politică publică ineficientă, lipsită de finanțare și voință politică.

Ideea că nu se poate face nimic, că avem de-a face cu o problemă adânc înrădăcinată de mentalitate, de neschimbat, este o idee falsă. Avem nevoie doar de o clasă politică responsabilă, de cetățeni responsabili, care să transpună în practică măsuri destinate coeziunii sociale.

Cu ocazia zilei de 20 februarie, fac un apel, în numele organizației Partida Romilor Pro-Europa, către Guvernul României, la întreaga clasă politică, la întreaga societate civilă, romă și neromă, în vederea concentrării eforturilor comune, în scopul îmbunătățirii vieții cetățenilor români de etnie romă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să...

Domnule deputat, vă rog să opriți și microfonul.

Și vă reamintesc, stimați colegi, că durata prezentării unei declarații politice nu poate depăși 3 minute, potrivit regulamentului.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Tudor Ciuhodaru - declarație politică referitoare la introducerea vaccinului pneumococic în schema de vaccinare a copiilor;

În continuare, Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Tudor Ciuhodaru.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, doamnă președinte.

O veste bună pentru toți copiii din România - introducem vaccinul pneumococic în schema de vaccinare gratuită pentru toți copiii. Este o noutate absolută în România și zilele acestea se va lua o decizie în acest sens.

Vreau ca toți copiii să beneficieze de cel mai bun tratament atunci când au nevoie și acesta să fie gratuit. Urmează adoptarea Legii Ciuhodaru, prin care consultațiile, investigațiile și tratamentele stomatologice ale tuturor copiilor să fie asigurate gratuit.

Sănătatea și educația reprezintă o investiție, și nu o cheltuială. Politica trebuie să fie pentru oameni. Întotdeauna ei sunt cei mai importanți. Așa consider eu.

Sunt Tudor Ciuhodaru, medicul de la urgență.

Și nu uitați că noi, împreună, facem bine România.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Curs practic de educație civică;

Doamna deputat Cherecheș Florica.

Vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Curs practic de educație civică".

În ultima vreme, în spațiul public au avut loc multe luări de atitudine față de demersul unor părinți de a-și lua copiii cu ei la proteste. Unii au fost pentru, spunând că așa se învață istoria și democrația, alții împotrivă, spunând că părinții își folosesc copiii ca să obțină anumite avantaje.

Stimați colegi,

În multe dintre intervențiile mele la această tribună am militat pentru integritatea familiei formate din mamă, tată și copii, susținând dreptul părinților de a-și educa urmașii în conformitate cu credințele și părerile proprii, exercitate cu dragoste și responsabilitate.

Eu cred că părinții sunt liberi să decidă dacă își aduc sau nu copiii la proteste și autoritățile nu ar trebui să le îngrădească acest drept sau să-i amenințe cu tot felul de repercusiuni, din cauza unor plângeri, atenție, anonime.

Atunci când am auzit că reprezentanții unor instituții au dispus chiar anchete în urma acestor sesizări anonime, am avut sentimentul unei întoarceri în timp, când libertățile cetățenești ne erau limitate de o conducere comunistă care vedea în fiecare om care avea inițiativă sau care se asocia un potențial dușman al poporului.

E deranjant faptul că liderii PSD folosesc iarăși dubla măsură, dacă e să ne amintim că atunci când au fost înconjurați de copii, în campanie sau la diverse evenimente, pentru a câștiga capital electoral, totul era perfect legal, iar acum, când părinții îndrăznesc să iasă la manifestații pașnice cu copiii lor, care poartă tricolorul în mână, sunt amenințați cu repercusiuni, chiar dacă nu mai suntem în campanie și nu există un obiectiv imediat urmărit.

Cât de periculos poate fi ca zeci de copii să umple văzduhul cu baloane de săpun și să deseneze pe asfalt?

Ce nu înțelege partidul de guvernământ este că acești părinți ies în stradă urmărind interesul superior al copilului, principiu pe care îl invocă fiecare lege de protecție a copilului, înțelegând că un copil învață cel mai mult prin imitare și experiență personală.

Sunt mulți copii la proteste care nu înțeleg acum ce se întâmplă, dar care peste câțiva ani, când vor învăța la materia "Educație civică" despre apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, despre democrație și libertatea asocierii, garantate de Constituția României, își vor aminti de aceste zile.

Ca mamă a 4 copii m-a preocupat întotdeauna protejarea copiilor și împiedicarea oricăror abuzuri la care ar putea fi supuși aceștia.

Sunt conștientă că există încă mulți copii neglijați, înfometați și abuzați de părinții lor, folosiți la munci grele, trimiși la cerșetorie sau altele la fel. Și acestea cred că sunt lucrurile care ar trebui să stea în atenția autorităților de protecție a copilului, iar acești părinți ar trebui să fie pedepsiți.

Prezența copiilor alături de părinți la proteste nu numai că nu încalcă vreun act normativ, ci este garantată de legislația internațională, atâta vreme cât nu prezintă vreun element de abuz sau pericol la adresa siguranței fizice, sănătății ori imaginii publice a copilului.

Stimați colegi,

Prin mesajele care au însoțit protestele copiilor, precum: "Mama mea m-a învățat să nu mint și să nu fur" sau "Copiii iubesc România, nu hoția!", am fost îndemnați noi, cei mari, la cinste, unitate și solidaritate, pentru a construi o Românie curată, care nu e numai a noastră, ci și a lor.

Florica Cherecheș, deputat PNL de Bihor. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Cocoș - declarație politică: Vâlcenii susțin Guvernul Grindeanu;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Robert Turcescu? Nu se află prezent în sală.

Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Vasile Cocoș?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Cocoș:

Declarație politică.

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a transmite un mesaj al românilor și în mod deosebit al vâlcenilor, respectiv "Vâlcenii susțin Guvernul Grindeanu".

Românii au votat, în 11 decembrie 2016, PSD și Programul de dezvoltare economico-socială a României, program ce poate fi pus în aplicare doar de actualul Guvern condus de Sorin Grindeanu. Cu toate disputele și evenimentele din spațiul public, până în prezent, Guvernul Grindeanu a luat mai multe măsuri în favoarea românilor decât a luat în 2016 Guvernul tehnocrat și a demonstrat și demonstrează în continuare că se ține de cuvânt. De aceea, majoritatea românilor îi susțin necondiționat pe premierul Sorin Grindeanu și echipa guvernamentală în implementarea planului de guvernare.

Românii au nevoie de lideri care să îi reprezinte și să le apere interesele, iar guvernarea României nu se poate face decât în parteneriat cu acei români care iubesc România și doresc unitatea și dezvoltarea ei.

Avem Parlament legitim ales în urma votului din 11 decembrie. Avem un Guvern legitim desemnat de majoritatea parlamentară. Pentru a se putea construi și a se putea pune în aplicare Programul de guvernare al PSD, este nevoie de stabilitate, pentru că acest program include, pe lângă alte măsuri, și măsuri de reformare a sistemului juridic, inclusiv de îmbunătățire a Codurilor penale și civile, în concordanță cu deciziile Curții Constituționale și cu deciziile Comisiei de la Veneția.

Am fost la sfârșitul săptămânii trecute în teritoriu, în Râmnicu Vâlcea, unde am stat de vorbă cu mulți vâlceni, dintre care și mulți tineri, care, în unanimitate, m-au rugat să comunic conducerii centrale a PSD, personal, domnului Liviu Dragnea, personal, domnului prim-ministru Sorin Grindeanu, că își exprimă întreaga susținere față de Guvernul Grindeanu, de Programul de guvernare social-democrat, orientat spre interesele românilor și ale României, și că își doresc ca Executivul să își continue seria reformelor în domenii cheie, precum educație, sănătate, legislație penală și salarizare.

Vâlcenii, ca majoritatea românilor, își doresc ca în această țară să fie liniște, ca Parlamentul, Guvernul și toate instituțiile statului să lucreze în liniște pentru români și fiecare să-și facă corect și legal atribuțiile pentru care au fost înființate, astfel ca românii să îndrăznească să creadă că viitorul lor este aici, acasă.

Deputat PSD, Colegiul nr. 40 Vâlcea, Cocoș Vasile.

21 februarie 2017, București. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS Glad-Aurel Varga - declarație politică despre deschiderea punctelor temporare de trecere a frontierei la nivelul Regiunii de Vest, Ungaria-România;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul Costel Alexe? Domnul Glad Varga? Este? Da.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Glad-Aurel Varga:

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Bună dimineața!

Tema mea este deschiderea punctelor temporare de trecere a frontierei la nivelul Regiunii de Vest, Ungaria-România.

Salut deschiderea noilor puncte temporare de trecere a frontierei cu Ungaria, județele Arad, Bihor și Satu Mare, evenimente importante pentru viața economică, socială și culturală a comunităților locale din zona de graniță, dar noi trebuie să facem mai mult. Au fost deschise 10 puncte de trecere a frontierei, ele sunt în acest moment deschise doar în zilele de weekend, sâmbăta sau duminica.

Este vital pentru cele două comunități ca punctul de trecere a Frontierei Grăniceri-Elek, din județul Arad, să devină permanent. Pe de-o parte, pentru înlesnirea accesului producătorilor agricoli din zonă și distribuirea produselor lor în localitățile limitrofe din Ungaria, la prețuri competitive, datorită scăderii costurilor de transport. Pe de altă parte, se deschide o oportunitate majoră pentru companiile de pe platformele industriale Chișineu-Criș, Nădab și Socodor, pentru completarea resursei umane deficitare în zona din vestul țării.

Astfel, producția acestor companii va crește, cu un impact direct asupra comunităților locale, prin taxele și impozitele pe care acestea le plătesc local. Și nu în ultimul rând, trebuie subliniată importanța culturală. În Elek, localitatea corespondentă din Ungaria, avem una dintre cele mai numeroase comunități românești. Prin permanentizarea acestui punct de trecere a frontierei avem posibilitatea sprijinirii acestei comunități în mod direct și nemijlocit.

Stimați colegi,

În această intervenție nu sunt numai vocea românilor de dincoace de graniță, ci și a celor din Ungaria, care au nevoie de sprijinul nostru. Atât autoritățile locale din Grăniceri, cât și cele din Elek ne-au cerut să facem toate demersurile politice și administrative necesare pentru a face posibilă cooperarea de care avem nevoie în Europa modernă, dincolo de orgolii și ideologie.

Stimați colegi,

Adresez pe această cale rugămintea Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Afacerilor Interne, să asculte nevoile acestor două comunități și să facă ce le stă în putință să înlesnească accesul și comunicarea românilor și să permanentizeze punctul de trecere a frontierei.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Ionuț Simionca - despre necesitatea majorării numărului de deputați și senatori în Circumscripția electorală nr. 43 - Diaspora - pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării;

Grupul parlamentar al PMP, domnul deputat Doru Coliu? Nu.

Domnul deputat Petru Movilă, din partea aceluiași grup? Nu.

Domnul deputat Simionca Ionuț.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața!

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Aveam pregătită pentru astăzi o declarație politică cu privire la cu totul alt subiect, însă ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României este de-a dreptul revoltător. Alianța PSD-ALDE a dat din nou o lovitură grea românilor din afara granițelor. Acest lucru nu este o noutate, însă de fiecare dată când românii din diasporă sunt tratați cu dispreț, toată lumea trebuie să afle asta.

Ieri, în plenul Camerei Deputaților a fost dezbătut un proiect de lege care avea drept scop majorarea numărului de mandate de senatori, de la două la 6, și a celor de deputați, de la 4 la 12, pentru Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării, o inițiativă extrem de importantă pentru reprezentarea corectă a românilor din diasporă, dar care, cum era de așteptat, nu era tocmai pe placul PSD.

Având în vedere importanța proiectului, PMP a cerut retrimiterea proiectului la comisie, spre a fi reanalizat și pentru a le explica din nou PSD-iștilor regulile de bază ale democrației și ale unei reprezentări echitabile. Supusă la vot, spre surprinderea lor, propunerea a fost votată de majoritatea deputaților, lucru pe care, evident, nu îl puteau admite. Pe cale de consecință, au inventat niște proceduri inexistente, au invocat scuze infantile și, în final, au respins, fără absolut niciun temei, inițiativa legislativă.

Mă întreb dacă românii din diasporă merită să fie desconsiderați doar pentru că au avut alte preferințe electorale decât PSD. Aceasta este pedeapsa pe care PSD înțelege să o aplice românilor care trăiesc departe de casă, numai pentru că au votat cu alte partide.

Este revoltător. Sunt câteva milioane de români peste hotare, care au dreptul să fie reprezentați de la această tribună. Bineînțeles, românii din străinătate sunt oameni liberi, care nu votează în funcție de ajutorul social sau de șomaj, oferite cu generozitate de PSD. Sunt oameni care nu pot fi manipulați, oameni informați, care sancționează orice derapaj de la regulile unei democrații funcționale, așa cum își doresc să fie în România.

Da, PSD a reușit din nou să îi umilească pe românii de peste hotare. Această umilință însă o va suporta PSD peste 4 ani, când vor cere din nou votul românilor din diasporă.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Ovidiu Victor Ganț - prezentarea câtorva aspecte legate de retrocedările de imobile către Forumul Democrat al Germanilor din România;

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul deputat Ovidiu Ganț.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc, stimată doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Forumul Democrat al Germanilor din România, F.D.G.R., a fost înființat în decembrie 1989 și este organizația prin intermediul căreia comunitățile cetățenilor români de etnie germană își păstrează cultura și tradițiile specifice și participă la viața politică din România. F.D.G.R. are un statut aprobat de o instanță din România, este reprezentat în Parlament, în Guvern și în administrația locală. F.D.G.R. a fost de la Revoluție încoace partenerul de dialog al tuturor guvernelor României și al Republicii Federale Germania, constituind o adevărată punte de legătură între cele două state, fapt recunoscut de ambele țări. F.D.G.R. a susținut în mod activ față de autoritățile germane intrarea țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO.

F.D.G.R. se consideră succesorul patrimonial al asociațiilor minorității germane, ale căror proprietăți au fost preluate în mod discreționar de Grupul Etnic German, înființat prin decret-lege de Guvernul Antonescu, la 21 noiembrie 1940, și, respectiv, al proprietăților care nu au ajuns în posesia acestei organizații, dar care au fost preluate abuziv de statul comunist, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru că în spațiul public, începând cu 2014 și până în prezent, se vehiculează în mod constant minciuni referitoare la retrocedări de imobile către F.D.G.R., doresc să precizez că retrocedările au fost decise de Comisia specială care funcționează pe lângă Guvernul României - și nu la nivelul primăriilor! - în baza legislației din țara noastră.

Conform datelor oferite de ANRP Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Germane, în 2016, F.D.G.R. a depus în total 136 de cereri de retrocedare și au fost emise 127 de decizii, dintre care: 8, subliniez, 8 restituiri în natură, 3 propuneri de acordare de despăgubiri, 55 de respingeri și 61 de redirecționări sau renunțări.

Afirmația că F.D.G.R. ar fi solicitat și obținut imobile care au aparținut comunităților evreiești din România reprezintă, de asemenea, o minciună grosolană.

F.D.G.R. respinge cu hotărâre tendințele de denigrare, amplificate, din păcate, în ultimele zile în unele medii, și își rezervă dreptul de acționare în instanță pentru calomnie și incitare la ură pe considerente etnice. Asemenea minciuni au fost vehiculate, din păcate, și de reprezentanți ai unor partide politice.

Fac apel de la această înaltă tribună la liderii PSD, ALDE și PMP să interzică acelor membri ai partidelor lor, care fac această propagandă de cea mai joasă speță, să continue în acest mod, să nu se facă prin tăcerea lor complici ai acestora și să se dezică public de aceste afirmații.

Am stat alături prim-miniștrilor Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta și Dacian Cioloș, și președintelui Traian Băsescu, promovând în Germania interesul României. Atunci eram util, iar acum reprezint o organizație de inspirație nazistă? Să le fie rușine tuturor ticăloșilor care susțin acest lucru!

O susținere externă din partea mea pentru Guvernul Grindeanu este exclusă, în absența unei delimitări publice a prim-ministrului față de aceste afirmații.

F.D.G.R. a dovedit în existența lui de 27 de ani că duce o politică constructivă, proeuropeană și proatlantică, pentru democrație și un stat de drept. Etnicii germani din România sunt cetățeni loiali ai țării și condamnă aceste manevre de dezbinare a societății românești.

Pentru mine este o deosebită onoare să-i reprezint în Parlamentul României.

Vă mulțumesc frumos pentru atenție. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Florinel Stancu - declarație politică cu privire la situația satului românesc;

Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Florinel Stancu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florinel Stancu:

Declarație politică cu privire la situația satului românesc.

Bună dimineața!

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

În declarația politică de astăzi vreau să vorbesc despre satul românesc și atenția de care acesta are nevoie.

Am decis să vorbesc despre temele și preocupările satului românesc pentru că acolo, la sate, locuiește aproape jumătate din populația acestei țări. În prezent, 86% din teritoriul României și 90% din teritoriul european sunt ocupate de colectivitățile rurale, iar în România, puțin peste 40% dintre oameni locuiesc la sat. Sunt date statistice care ne sugerează că zona rurală trebuie să ne preocupe destul de mult.

Nu mai putem ignora situația care indică mărirea decalajului dintre rural și urban. Nu ne mai permitem să tratăm cetățenii de la sate ca pe niște străini nedoriți. Satul românesc nu merită să fie abandonat doar pentru faptul că urbanizarea este mai profitabilă. Acolo e o parte din civilizația românească, acolo mai găsim păstrate valorile neamului nostru. Ca decalajul să nu se adâncească e nevoie urgentă de măsuri care să reducă abandonul școlar, să ofere condiții pentru activități agricole profitabile, să renască procesul de creare a locurilor de muncă, să oprim depopularea și căderea comunităților rurale într-o criză nedorită pentru această țară.

Satele românești nu sunt o povară, ele pot face parte din proiectul nostru de țară. Partidul Social Democrat a fost întotdeauna preocupat să ofere sprijin susținut pentru românii din mediul rural, când alții se mulțumeau doar să critice și să condamne acest sprijin. Cu alte cuvinte, conștientizarea și ridicarea problemelor satelor noastre pe agenda publică nu sunt un lucru rău, ci o necesitate stringentă.

Cunoaștem cu toții problemele pe care populația rurală e nevoită să le înfrunte, iar ele nu sunt puține. Din acest motiv ne dorim să rezolvăm lipsa cadrelor didactice din mediul rural, să înlesnim accesul la sănătate, să înlăturăm greutățile pe care le înfruntă tinerii de la țară. Dacă nu le discutăm și rezolvăm, ele vor accentua fără încetare decalajul și inegalitatea dintre cetățenii acestei țări.

De aceea, stimați colegi, vă rog să lăsăm la o parte bătăliile politice și vă îndemn să ne implicăm într-un mod asumat și aplicat în găsirea de soluții pentru dezvoltarea traiului de la sate.

În Programul de guvernare ne-am propus să oferim satelor o direcție de dezvoltare. Ca ea să devină posibilă, este nevoie de implicare și de politici specifice. Ne-am propus să sprijinim agricultura de familie sau pe micii producători de la sate. Înființarea centrelor de colectare și procesare a legumelor și fructelor din bazinele legumicole, în vederea valorificării integrale a producției, este un proiect la care ținem și prin care năzuim să producem o dezvoltare a capacității de producție și crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul îi va scuti de impozitul salarial pe cei care angajează tineri sub 40 de ani din mediul rural. Eliminarea impozitelor pe terenurile agricole lucrate și pe utilaje este o altă măsură pe care o preconizăm. Sunt programe standard și politici de masă care vor fi declanșate prin Programul "Modernizarea satului românesc", menite să ofere zece servicii de bază pentru locuitorii de la sate: apă, gaze, canalizare și altele.

Desigur că această scurtă intervenție nu o să-mi permită o descriere detaliată a ruralului nostru. Sunt multe lucruri de spus, de prezentat și de cercetat. E o chestiune prea complexă care să poată fi explicată în aceste rânduri și care să poată fi rezolvată doar de la nivel central.

De aceea, îndemn românii de la țară să fie activi, să acceseze programele de finanțare puse la dispoziție de Guvern, în special cele europene. Îi încurajez să continue procesul de înfrățire cu alte localități din Uniunea Europeană. Asemenea demersuri oferă avantaje importante pentru proiectele din agroturism. Unii agricultori mai mici se pot îndrepta către agricultura bio, o ramură tot mai tentantă, care poate reprezenta o șansă pentru anumite comunități.

Comerțul meșteșugurilor este o altă ramură pe care îi invit să o exploateze. La Comisia pentru industrii și servicii am discutat deja cu colegii propunerea unei legi a meșteșugurilor, menită să simplifice și să stimuleze activitățile oamenilor talentați și dedicați. Promit să aduc îmbunătățiri la ea și să o susțin.

Doar așa vom reuși în următorii 4 ani să mișcăm lucrurile din loc și să elaborăm un parcurs ce va duce la o dezvoltare sănătoasă a satului românesc.

Vă mulțumesc.

Florinel Stancu, deputat, Circumscripția electorală nr. 17 Dolj.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Centenarul Unirii nu va putea fi organizat doar cu vorbe, domnilor guvernanți și parlamentari ai PSD-ALDE!;

Sunt nevoită să vă reamintesc că durata prezentării unei declarații politice nu poate fi mai mare de trei minute, potrivit regulamentului.

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Eusebiu Pistru-Popa? Nu este.

Domnul deputat Florin Roman?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Sărut mâna! Bună dimineața!

Declarația politică este intitulată "Centenarul Unirii nu va putea fi organizat doar cu vorbe, domnilor guvernanți și parlamentari ai PSD-ALDE!".

După cum am mai semnalat recent, actuala Coaliție PSD-ALDE nu acordă deloc atenția cuvenită problemelor legate de organizarea concretă și planificarea din timp a evenimentelor dedicate Centenarului Unirii.

Considerând că lucrurile nu pot fi tergiversate la nesfârșit, m-am întâlnit zilele trecute, împreună cu ceilalți colegi parlamentari liberali de Alba, cu conducerea primăriei și cu cea a Consiliului Județean Alba, în vederea discutării problemelor legate de susținerea proiectelor care ar trebui cât mai repede demarate pentru Centenar. Ca urmare a acestei întâlniri, semnalez guvernanților faptul că suma necesară pentru finanțarea proiectelor de infrastructură culturală pentru Centenar nu este una astronomică. Sunt necesari în jur de 60 milioane de euro, adică o sumă care reprezintă 1% din fondul aflat la dispoziția ministrului dezvoltării pentru finanțarea proiectelor derulate prin PNDL.

Totodată, semnalez faptul că majoritatea parlamentară PSD-ALDE, deși susține, încă de pe vremea guvernării Ponta, că va demara un plan măreț dedicat Centenarului, aceasta obstrucționează de fapt chiar realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, monument care riscă să nu se mai poată concretiza până la Centenar, deoarece propunerea legislativă care se referă la finanțarea acestui proiect cu suma de 15 milioane lei, deși a trecut de votul Senatului de foarte multă vreme, de 2 ani zace în sertarele Comisiei pentru buget, finanțe a Camerei Deputaților, condusă de domnul Liviu Dragnea.

După cum putem lesne constata, anul acesta, colegii din Coaliția guvernamentală PSD-ALDE au cu totul alte priorități - ne amintim de celebra ordonanță a rușinii -, în loc să se preocupe de problemele reale ale românilor sau de proiectele naționale, printre care se află și Centenarul Unirii, adică 100 de ani de la făurirea statului român modern.

Fac un apel la toate partidele parlamentare - considerând că acest eveniment deosebit de important pentru toți românii nu poate fi celebrat așa cum ar trebui, pe măsura importanței lui istorice unice - dacă toate forțele politice din România, fie că se află la putere sau în opoziție, nu înțeleg că trebuie să facă urgent front comun pentru concretizarea acestui proiect.

Mai mult decât atât, având în vedere că Centenarul Unirii este chiar parte a Proiectului de țară, cred că acesta poate fi realizat cu succes numai dacă, în sfârșit, și noi, clasa politică, vom înțelege că așa cum a fost nevoie de consens la intrarea României în NATO și de consens la intrarea României în Uniunea Europeană, Centenarul Unirii, 100 de ani de la Marea Unire, este al tuturor românilor, nu al unui partid sau nu al unui parlamentar dintr-o parte sau alta.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS Doru-Petrișor Coliu - declarație politică despre românii din Marea Britanie;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Doru Coliu?

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Iulian Bulai?

Din partea Grupului PMP, domnul Doru Coliu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Doru-Petrișor Coliu:

Bună ziua, doamnă președinte!

Bună ziua, dragi colegi!

Declarația mea politică este despre românii din Marea Britanie.

Doamnelor și domnilor deputați,

Vineri, 17 februarie 2017, am participat la întâlnirea comisiilor parlamentare reunite, pentru românii de pretutindeni, pentru industrii și servicii, politică externă și afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților, cu ocazia vizitei domnului Michel Barnier - negociatorul șef al Comisiei Europene pentru ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În cadrul acestei întâlniri i-am adresat, în limita timpului alocat, cât mai multe dintre întrebările centralizate de la românii stabiliți pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii.

Concluziile care s-au desprins din această întrevedere sunt acelea că încă nu se cunoaște politica de emigrare pe care Regatul Unit al Marii Britanii o va adopta după Brexit, însă ceea ce se poate promite este faptul că se vor depune toate diligențele necesare pentru ca cetățenii Uniunii Europene să își păstreze toate drepturile pe care le au în prezent. Vor exista discuții prioritare pe această temă, având în vedere că și britanicii au cetățenii lor pe teritoriul Uniunii Europene și vor dori menținerea drepturilor acestora.

De asemenea, se va iniția un acord tranzitoriu prin care persoanele care au dreptul de a studia pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii să își poată duce studiile la final.

Intențiile domnului Michel Barnier, concretizate în acest moment prin vizitele întreprinse în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, sunt acelea de a fi împreună în această negociere, având în vedere că statele membre ale Uniunii Europene au probleme comune, axate în principal pe piața unică și pe libera circulație a cetățenilor și a mărfurilor.

Astfel, fac un apel către toți europarlamentarii și parlamentarii români, ca aceștia să își aducă contribuția în susținerea intereselor cetățenilor români aflați pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, în vederea soluționării tuturor problemelor pe care aceștia le întâmpină în urma declanșării ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

De asemenea, vă solicit declanșarea negocierii unui acord, înainte de Brexit, care să mențină și întărească drepturile și libertățile cetățenilor români care studiază și muncesc pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii.

Domnilor, interesele cetățenilor români sunt mai presus de interesele politice!

Vă mulțumesc.

Doru-Petrișor Coliu, deputat, Circumscripția electorală nr. 43 Diaspora.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Iulian Bulai - declarație politică intitulată Lipsa jurnalismului de investigație din cadrul televiziunii și radioului public;

Grupul USR, domnul deputat Iulian Bulai.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, doamnă președinte!

Doamnelor și domnilor colegi parlamentari,

Declarația mea politică se numește "Lipsa jurnalismului de investigație din cadrul televiziunii și radioului public".

Bugetul pentru anul 2017, recent aprobat, conține o alocare de circa 300 de milioane de euro pentru Societățile Române de Televiziune și Radiodifuziune. Date publice arată că acest buget este aproape echivalent cu suma totală a veniturilor pe care toate instituțiile media private din România le obțin din piața de publicitate. Vorbim despre toate posturile TVR și Radio România Actualități din București și din țară față de sute sau mii de mijloace de comunicare private, respectiv site-uri, publicații tipărite, radiouri sau televiziuni.

Deși beneficiază de un astfel de buget cumulat, cele două instituții mediatice, susținute financiar din bani publici, chiar dacă a fost anulată taxa radio-tv, nu investesc în cea mai importantă ramură a jurnalismului, și anume investigația. De ce?

Motivele sunt multe și complexe, iar cineva ar trebui să îi lămurească pe cetățeni în privința acestui aspect. Sunt foarte puține canale mass-media care se ocupă de astfel de materiale jurnalistice, tocmai din cauza resurselor financiare insuficiente. Acesta este motivul pentru care nu înțeleg de ce Televiziunea Română și Societatea Română de Radiodifuziune nu investesc și în acest tip de jurnalism.

Sunt convins că printre cele câteva mii de angajați se găsesc mulți profesioniști care le-ar putea prezenta românilor informații valoroase, care să reflecte realitatea cotidiană, și nu doar pe cea favorabilă politicienilor aflați la putere.

Este adevărat, cele două instituții mediatice furnizează conținut cultural, dezbateri politice și emisiuni din diferite sectoare de activitate economică. Este rolul Televiziunii Române și al radioului public de a educa, de a informa, dar, personal, mă simt deranjat că cele două organisme mediatice publice nu justifică exact rolul pe care presa liberă ar trebui să îl aibă, acela de câine de pază al democrației. Plătim 300 de milioane de euro anual pentru a întreține un aparat de propagandă sau trebuie să avem instituții media publice puternice, care să practice un jurnalism critic, fără a ține cont de culoarea politică?

Stimați colegi parlamentari,

Stimați guvernanți,

Indemnizațiile colosale primite de membrii Consiliului de Administrație al SRR, diurnele și primele acordate cu ocazia zilelor de naștere sau bonusurile salariale nu își regăsesc utilitatea în produsul final care ajunge la cetățeni. TVR și Radio România Actualități sunt două instituții mamut care toacă banii publici nerațional. Cei în drept ar trebui să numească oameni competenți la vârful structurilor din care sunt formate cele două organisme mediatice publice și să le dea mână liberă pentru a reforma jurnalismul plătit din bani publici.

Deputat Iulian Bulai, Circumscripția electorală nr. 29 Neamț.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Simona Bucura-Oprescu - declarație politică: Programul de guvernare al PSD este reflectat în bugetul de stat și va fi respectat pe deplin;

Grupul parlamentar al PSD, doamna deputat Simona Bucura-Oprescu.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

Onorată asistență,

Stimați colegi,

Legea bugetului de stat și cea a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 au fost publicate, vineri, în Monitorul Oficial și au intrat ieri în vigoare. Am adoptat un buget echilibrat și sustenabil, care conține toate măsurile cuprinse în Programul de guvernare, un program pe care ni l-am asumat cu toată încrederea și responsabilitatea.

În doar o lună și jumătate de la învestirea Guvernului Grindeanu, putem vorbi despre mai multe măsuri din Programul de guvernare realizate de Guvernul Grindeanu decât au făcut alte guverne timp de patru ani.

De la eliminarea a 102 taxe nefiscale, creșterea salariului minim la 1.450 lei, majorarea salariilor din administrația publică locală cu 20%, din educație și sănătate, creșterea cu 50% a salariilor pentru actori și Programul "Prima chirie", până la creșterea punctului de pensie, a pensiei minime, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei sau majorarea indemnizației pentru concediul de creștere a copilului și a stimulentului de inserție a mamelor care se întorc la locul de muncă, am urmărit asigurarea unui parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației.

Au fost adoptate, într-un timp foarte scurt, măsuri relevante ce privesc mediul de afaceri: impozit pe profit de 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderi și creșterea plafonului la 500.000 de euro, cifră de afaceri pentru firmele care pot beneficia de această facilitate; eliminarea impozitului pe profit, în primii 10 ani, pentru firmele ce desfășoară activități de inovare și cercetare-dezvoltare; eliminarea Formularului 088 privind firmele plătitoare de TVA; lansarea Programului de promovare a exporturilor.

Totodată, Programul "Start-up Nation-Romania", pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, a fost deja adoptat de Guvern. Prin acest program ambițios se estimează crearea a minimum 20.000 de noi locuri de muncă anual. "Start-up Nation-Romania" va motiva tinerii să rămână în țară și să desfășoare activități de antreprenoriat, contribuind la crearea de noi companii în domenii cu valoare adăugată ridicată, companii de succes, care vor consolida economia românească.

De asemenea, una dintre prioritățile Programului de guvernare este crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții. Prin memorandumul aprobat de Guvernul Grindeanu se pun bazele acestui instrument important pentru economia românească, care are drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, precum și crearea de noi locuri de muncă.

Alte măsuri puse în aplicare până în clipa de față privesc domeniul agriculturii, al sănătății, al dezvoltării locale, iar obiectivele noastre sunt bunăstarea tuturor românilor, întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Sunt prevăzute toate etapele adoptării și aplicării, în continuare, a fiecărui program prezentat.

Programul de guvernare al PSD este reflectat în bugetul de stat și va fi respectat pe deplin, ceea ce înseamnă că va deveni realitate, și prin aceasta vom transmite tuturor românilor încrederea că își pot construi viitorul aici, acasă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Ioan Bumb - declarație politică: Mirajul creșterii salariului minim pe economie;

Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Sorin Bumb?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Astăzi voi face o declarație politică legată de mirajul creșterii salariului minim pe economie.

Mărirea salariului minim pe economie la 1.450 lei, măsură aflată în Programul de guvernare al Guvernului Grindeanu, a intrat în vigoare la 1 februarie. Această mărire de salariu este un cadou otrăvit făcut românilor de Guvernul PSD. Numeroși analiști economici au avertizat că economia românească nu este încă pregătită să susțină această creștere de salarii. Astfel, efectele ei, în loc să fie unele pozitive, vor fi mai degrabă negative, punând o mare presiune pe umerii angajatorilor și determinându-i pe unii dintre aceștia să concedieze oameni sau să lucreze cu oameni angajați la negru, virând către economia subterană. Se creează astfel un cerc vicios, ce va duce la pierderea de locuri de muncă, la creșterea șomajului în rândul categoriilor celor mai vulnerabile - tinerii și cei trecuți de 50 de ani - , la încasări mai mici la buget, la scăderea puterii de cumpărare a românilor.

Stimați colegi,

Nu trebuie să uităm că România este o țară cu o pondere mare a persoanelor cu venituri reduse și este nevoie de măsuri pentru ajutorarea acestor oameni. Este nevoie însă de măsuri sustenabile, bine gândite, nu de acțiuni ce dau bine doar la televizor, precum această creștere a salariului minim, ce a fost făcută doar din rațiuni politice și electorale.

Nefiind corelată cu economia reală, cu creșterea economică, cu performanțele pieței reale a muncii sau cu crearea de noi locuri de muncă, această mărire artificială de venituri îi va determina pe patroni și pe angajați, deopotrivă, să fie complici împotriva statului pentru a supraviețui. Cazurile de muncă la negru se vor înmulți, indiferent de sancțiunile care se vor aplica, pentru că sărăcia este cea care îi determină pe mulți dintre români să accepte orice formă de angajare. Doar în 2016, potrivit datelor oficiale, 1,5 milioane de persoane munceau la negru, producând economiei naționale o pierdere de peste două miliarde de euro anual.

Iată de ce această mărire a salariului minim pe economie nu este o măsură de ajutorare a celor cu venituri mici, ci este doar un gest pur politicianist, praf în ochii românilor.

Deputat de Alba, Sorin-Ioan Bumb.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Marius-Constantin Budăi - declarație politică: Prioritățile Guvernului Grindeanu și ale parlamentarilor PSD-ALDE sunt creșterea veniturilor pentru toate categoriile sociale, investiții în dezvoltarea locală și predictibilitate pentru mediul de afaceri;

Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Marius Budăi.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos.

Obiectul declarației politice - "Prioritățile Guvernului Grindeanu și ale parlamentarilor PSD-ALDE sunt creșterea veniturilor pentru toate categoriile sociale, investiții în dezvoltarea locală și predictibilitate pentru mediul de afaceri".

Stimați colegi,

În prima lună de guvernare, noul Guvern a adoptat o serie de măsuri pentru salariați, pensionari, studenți și firme. Prin aceste decizii, partidul nostru oferă o primă garanție românilor, că tot ceea ce a fost prezentat în ultimele două luni începe să se realizeze. Fiecare dintre măsurile adoptate de Guvernul Grindeanu reprezintă promisiuni prezentate de PSD în timpul campaniei electorale.

De aceea, este foarte important ca acest Guvern să revină la calendarul de guvernare și la realizarea programului care a fost validat prin votul cetățenilor.

O măsură deosebit de importantă la care se lucrează acum la nivelul Guvernului este Legea prevenției fiscale. Este un proiect esențial pentru mediul de afaceri, un proiect care, în scurt timp, se va afla pe masa Comisiei pentru buget, finanțe din fiecare Cameră a Parlamentului.

Fac un apel la toți colegii parlamentari, indiferent de grupul politic din care fac parte, să aibă o atitudine constructivă față de acest proiect. Fac, de asemenea, apel la președintele României, domnul Klaus Iohannis, să nu blocheze și această lege, așa cum a procedat cu alte legi importante, așteptate cu mare interes de români. Blocajul și conflictele dintre oamenii politici nu pun mâncare pe mesele românilor și nu aduc niciun ban în plus în buzunarele cetățenilor acestei țări.

De aceea, fac apel la toți decidenții politici să adopte o atitudine constructivă, consensuală și de deschidere la dialog pentru promovarea Legii prevenției fiscale. Subliniez faptul că, în prezent, controlul fiscal produce cele mai multe victime la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii, care în proporție de peste 90% sunt firme cu capital integral românesc. IMM-urile nu au armate de avocați și nu au resurse pentru a suporta amenzile pentru tot felul de chichițe găsite de inspectorii fiscali. La acest nivel, controalele se soldează, deseori, fie cu închiderea firmei, fie cu pierderea unor venituri la bugetul de stat.

Scopul controlului fiscal trebuie să fie conformarea, nu sancționarea. Scopul nu este să închidem firmele, ci să ajutăm să înțeleagă regulile și să le aplice corect. Interesul statului este să încaseze taxe de la aceste firme, nu să le desființeze.

Am vorbit cu reprezentanți din Ministerul Finanțelor și cu cei care au lucrat la acest program de guvernare. Am discutat despre acest subiect și cu mulți oameni de afaceri din județul Botoșani, județ pe care îl reprezint în Parlament. Vreau să vă spun că toți privesc cu interes această lege și își doresc să fie adoptată cât mai curând.

Este o lege bună, în opinia mea, care ar trebui să ne aducă pe toți parlamentarii la masa dialogului onest și îmi doresc din tot sufletul să realizăm un consens politic pe acest subiect.

Principiul fundamental al Legii prevenției este să nu mai existe nicio măsură de sancționare, fără o acțiune de prevenție premergătoare. Prin urmare, la prima vizită a organului de control nu se vor acorda amenzi contravenționale. În această etapă, rolul inspectorului fiscal va fi doar de a identifica erorile antreprenorului în aplicarea măsurilor fiscale...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea, pentru că ați depășit timpul prezentării declarației. Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Marius-Constantin Budăi:

... În această etapă nu vor fi aplicate amenzi și se va stabili un plan de conformare.

Având în vedere argumentele pe care vi le-am prezentat, vă rog, stimați colegi parlamentari din opoziție, să susțineți această lege, pentru că e un act normativ extrem de important pentru antreprenorii români.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS Nicolae Neagu - declarație politică intitulată Bugetul de stat pe anul 2017 al Guvernului Grindeanu, susținut de PSD-ALDE - investiții publice noi, zero pentru județul Sibiu;

Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Nicolae Neagu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Nicolae Neagu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Dragi și stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este intitulată "Bugetul de stat pe anul 2017 al Guvernului Grindeanu, susținut de PSD-ALDE - investiții publice noi, zero pentru județul Sibiu".

În acest moment, din anexele pe ministere, la Capitolul "Investiții majore", posibile în județul Sibiu, există un mare nimic. Centura vest-sudică de ocolire a Sibiului, Centura ocolitoare a municipiului Mediaș, noul Spital Județean de Urgență Sibiu, modernizarea Transfăgărășanului, construcții de locuințe ANL în Mediaș și Sibiu, construirea de bazin de înot în Mediaș sau suplimentarea sumei necesare întreținerii drumurilor județene, toate cuprinse în amendamente depuse și susținute în comisii și în plen de parlamentarii PNL Sibiu, nu se regăsesc printre preocupările Guvernului Grindeanu. Am înțeles, parcurgând presa locală din ultimele zile și pagini de Facebook, că sunt parlamentari, alții decât cei ai PNL Sibiu, care au introdus și au susținut aceste amendamente la bugetul de stat și care se justifică în fel și chip. Dacă ar fi corecți și nu s-ar ascunde după explicații mincinoase sau parțial adevărate, ar face publice amendamentele lor cu propuneri de investiții publice necesare județului Sibiu. Altfel, înțeleg că se mulțumesc cu acest mare zero investițional public, ce se vede în acest moment pentru sibieni.

Eu aștept însă punctual, pe parcursul exercițiului bugetar, pe parlamentarii PSD-ALDE de Sibiu să vină să susțină proiectele de investiții publice ale județului, cele menționate de noi și altele, de ce nu?

Cu toții suntem sibieni sau medieșeni și ar trebui să avem preocupări oneste și corecte față de urbe și cetățeni, și acolo unde oamenii cer și putem ajuta, să ajutăm, nu să găsim scuze. Mediașul are nevoie de centură ocolitoare și de investiții publice pe care să le susțină senatorul de Mediaș, Viorel Arcaș, așa cum avem nevoie de un spital județean de urgență pentru toți locuitorii județului Sibiu.

Pentru corecta informare, amendamentele parlamentarilor PNL de Sibiu la bugetul de stat au fost susținute de aceștia în comisiile de specialitate din care fac parte fiecare și în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În ședința comisiilor reunite pentru buget, finanțe, le-am susținut ca membru al comisiei, și unul dintre amendamente a fost respins la limită, 14 voturi contra și 13 voturi pentru, cel prin care solicitam suma de 135 de mii mii lei pentru noul Spital de Urgență Sibiu și care a fost susținut în comisie și de președintele Comisiei pentru buget, finanțe din Senat, domnul senator al PSD, Viorel Arcaș.

Dacă se vrea, uneori se și poate!

Deputat al PNL de Sibiu, Nicolae Neagu.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS Oana-Silvia Vlăducă - declarație politică intitulată Criza, ca agent electoral;

Doamna deputat Oana Vlăducă, Grupul parlamentar al PSD.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Oana-Silvia Vlăducă:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarație politică intitulată "Criza, ca agent electoral".

Stimate colege,

Stimați colegi,

Vă mărturisesc că nu am înțeles niciodată apetitul unora pentru autodistrugere. Să-ți canalizezi energii, timp și resurse de tot felul numai pentru a împiedica un progres, o dezvoltare este, cred, cel mai derizoriu mod în care poți acționa ca persoană cu funcție în stat, cu autoritate. Și, totuși, vedem că se întâmplă.

După momentul 11 decembrie, am crezut, naivi, că meciul politic s-a închis și România își va putea relua un curs al normalității pe care îl clamam cu toții în campanie. Adică să avem rapid un prim-ministru și un guvern învestit, expresie a majorității parlamentare care să înceapă să lucreze pentru aplicarea programului de guvernare.

Ce s-a întâmplat ține de absurd și inconștiență. Incapabil să-și accepte înfrângerea politică din alegeri - da, a lui, personală -, președintele Klaus Iohannis a abandonat orice legătură cu Constituția și rolul său și s-a înrolat într-un demers conștiincios de subminare a majorității parlamentare și a guvernului legitim. Respingerea fără nicio explicație a lui Sevil Shhaideh, amânarea fără nicio explicație a desemnării lui Sorin Grindeanu, întârzierea adoptării bugetului în numele avizului CSAT sau amânarea promulgării în numele unor temeri doar de el știute - toate au fost acțiuni evidente de sabotaj. Desigur, cel mai periculos gest a fost manipularea și alimentarea protestelor de stradă, în vârful cărora s-a urcat și a profitat cu cinism.

De ce să faci asta?

Răspunsul se numește: Programul de guvernare al PSD și ALDE! Nu este pentru nimeni un secret că portofoliul de măsuri prevăzute în programul de guvernare, cu termene și un calendar de aplicare foarte riguros, este, probabil, cel mai ambițios din câte s-au asumat până acum la nivel de țară. Punerea lor în practică ar însemna redefinirea politicilor de dezvoltare, prin dinamizarea economiei, în consens cu bunăstarea cetățenilor, creșterea veniturilor și scăderea taxelor. Ca o paranteză, eu, personal, m-am săturat să tot aud propagandiști ai politicilor de austeritate și apologeți ai unui model economic falimentar, în care "dezvoltarea" nu se întoarce niciodată în buzunarele oamenilor.

Avem, deja, o evidență: Guvernul PSD-ALDE a realizat într-o lună de zile mai multe lucruri bune decât au făcut "tehnocrații" într-un an. Calendarul de măsuri e respectat, miniștrii își fac datoria, toată lumea muncește și își vede de treabă. Or, abia asta este vulnerabilitatea Președintelui țării și a celor care-i deservesc interesele. Un guvern care să pună în aplicare planul de măsuri prezentat în campanie ar însemna mult bine pentru români și pentru România, dar ar fi o catastrofă pentru candidatul Klaus Iohannis.

Și atunci, soluția cea mai la îndemână este alimentarea cu orice preț a crizei, sub toate formele sale.

Câtă vreme românii se vor lupta între ei pe teme mai degrabă marginale, dar hiperbolizate ca fiind "de viață și de moarte", lucrurile vor stagna.

Câtă vreme România va fi măcinată de conflicte și nervi, dezbaterea onestă și munca în echipă vor avea de suferit.

Câtă vreme vom crea războaie sociale, instituționale și vom antagoniza categorii întregi de cetățeni, programul de guvernare va fi afectat. Iar acest neajuns va fi folosit în interes politic.

Președintele și partidele din jurul său vor o criză continuă în România și vor fi în stare de orice pentru ca starea de tensiune, conflict să persiste. O vor hrăni periodic cu subiecte și se vor urca pe "victime".

Scenariul lor pare scris, deja. Rămâne doar ca noi să ne decidem ce facem: cădem în acest păcat sau îl ignorăm și urmăm un scenariu mult mai onest: Programul de guvernare!

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să vă finalizați expunerea!

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Oana-Silvia Vlăducă:

Opțiunea îmi pare obligatorie.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică reprezentând un punct de reflecție asupra zonei istorice a Moldovei în viitorul apropiat;

Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Mugurel Cozmanciuc. Nu este prezent.

Domnul deputat Laurențiu Leoreanu. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică reprezintă un punct de reflecție asupra zonei istorice a Moldovei în viitorul apropiat.

Dragi colegi,

Pe mulți dintre dumneavoastră v-am auzit declarând în ultimele zile că asistăm, cel mai probabil, la o sciziune a țării, că generația tânără a ajuns să fie în contradicție cu generația părinților, de aceea consider că este nevoie de soluții pentru a nu diviza societatea. Sunt de acord cu acest lucru, însă astăzi nu vreau să vă vorbesc despre mișcările sociale, ci despre o altă situație care s-a petrecut și care adâncește un decalaj deja existent.

Din păcate, mulți dintre colegii mei nu au înțeles că au fost aleși ca să reprezinte interesul cetățenilor. Drept urmare, când s-a votat bugetul, prin votul lor, i-au privat de șansa de a trăi într-o regiune care se dezvoltă, care începe să recupereze decalajul, în comparație cu celelalte regiuni ale țării. Regiunea de nord-est a Moldovei a fost vitregită la elaborarea bugetului pe anul în curs, iar amendamentele propuse de mai mulți parlamentari din zonă, depuse cu scopul de a ajuta, au fost respinse.

Datoria noastră, ca parlamentari, e să fim preocupați de toți cetățenii, să nu facem diferențe între regiunile țării, ci să gândim legi și măsuri care să ajute la o dezvoltare uniformă, să asigure un trai egal pentru toți cetățenii țării. Am rugămintea ca în acțiunile viitoare să avem în gând acest lucru, ca prin legile și măsurile pe care le propunem să ne gândim la binele celor mulți, la cum să facem să avem o țară din care copiii și nepoții noștri să nu își dorească să plece, ci să rămână pentru a putea crea ceva, pentru a lăsa ceva în urma lor.

Să nu uităm că într-adevăr avem nevoie de unitate, mai ales că în curând vom celebra centenarul Marii Unirii. Am încredere și voi munci ca regiunea istorică a Moldovei să nu devină Cenușăreasa României.

Îmi vin acum în minte cuvintele Marelui Ștefan din "Apus de Soare": "Moldova nu-i a mea, nici a voastră, ci a urmașilor voștri, în veacul vecilor". Dar el era atunci la apus. Eu aș spune astăzi: Moldova e a mea și a voastră, a tuturor românilor. Haideți să o dezvoltăm, să o putem lăsa, peste ani, urmașilor noștri, frumoasă și întreagă, într-o Românie prosperă.

Vă mulțumesc.

Laurențiu Leoreanu, deputat al PNL, Circumscripția electorală nr. 29, Neamț.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Democrația, o dispută insurmontabilă între cantitate și calitate;

Grupul parlamentar al PMP, domnul deputat Marius Pascan. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Marius Pașcan este numele meu.

Doamnă președinte de ședință,

Distinși colegi deputați,

Intervenția mea se intitulează "Democrația, o dispută insurmontabilă între cantitate și calitate" .

Sarabanda protestelor publice, sutele de mii de protestatari care au ieșit consecvent în piețele publice, revoltați pe manevrele nocturne ale Guvernării PSD - ALDE pe seama ordonanței privind dezincriminarea abuzului în serviciu și protejarea unor infractori sub acoperire politică penală, au bulversat România. Au creat prilejul unor dezbateri reverberate prin mass-media, privitoare la însăși fundamentele statului de drept, ale democrației, dacă aceste asumări ale organizării statale mai sunt veritabile și funcționale în România zilelor noastre.

Cu alte cuvinte, au revenit în retorica publică noțiuni de bază ca "demos" - popor, și "kratos" - putere, adică puterea poporului. Cât este de legitimă actuala putere politică, cât este de drept ca în numele a circa trei milioane de votanți, dintr-un total de 18 milioane, adică vreo 18 la sută, să guverneze autoritar, ignorându-i pe toți ceilalți?!

Dacă democrația este fondată, în esența sa, după cum susține Vladimir Volkoff, doar pe cantitatea de votanți, și nu pe calitatea acestora, atunci, în mod fatidic, "într-o democrație, în mod necesar, întotdeauna, prin definiție, cantitatea este mai importantă. Gândirea democratică face abstracție de calitatea alegătorului. Asta mă șochează".

Sau, după cum o descria cinic, dar plastic, Benjamin Franklin: "Democrația e atunci când doi lupi și un miel votează ce să mănânce la prânz. Libertatea e atunci când mielul, bine înarmat, contestă votul..." Preocupat de același subiect controversat, în "Criza lumii moderne", René Guénon scria: "Însuși fondul ideii democratice este acela că un individ are exact aceeași valoare ca și altul, deoarece sunt egali numeric, cu toate că ei nu pot fi niciodată egali altfel decât numeric".

De-a dreptul fatalist, Seneca mergea până la a afirma că "opinia mulțimii este indicele răului cel mai mare", iar Gandhi observa că "eroarea nu devine adevăr înmulțindu-se".

Tot regimuri de sorginte democratică au făcut ca marele filosof Socrate să fie condamnat la moarte, acuzat că deși este un om iscusit, "cugetă la cele din cer și cercetează toate câte se află sub pământ și face să învingă judecata strâmbă". Iar Napoleon al III-lea a fost ales democratic în cel de-al doilea imperiu francez, precum și Adolf Hitler în postul de Cancelar al Reichului, validând conceptul conform căruia idealurile democratice au generat cele mai draconice totalitarisme politice.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea!

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Să nu omitem recentul exemplu din Marea Britanie, care s-a rupt de Uniunea Europeană, după ce s-a demonstrat că o parte semnificativă dintre votanții englezi a recunoscut, ulterior scrutinului electoral, că nu prea au știut despre ce e vorba, adică ce au votat.

Așadar, să ne bucurăm de privilegiile statului democratic, admițând că nicio formă de organizare politică statală nu este pe acest pământ perfectă. Democrația funcționează în România, chiar dacă într-o manieră originală, adeseori discutabilă, și se cuvine să o apărăm, nu doar prin puterea cantității, ci armonizând așteptările generale cu calitatea unor oameni politici și a proiectelor asumate electoral în mod responsabil și onest.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS Costel Lupașcu - declarație politică având ca obiect Guvernul trebuie să facă achiziții multianuale pentru vaccinurile copiilor;

Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Costel Lupașcu. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Costel Lupașcu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice este "Guvernul trebuie să facă achiziții multianuale pentru vaccinurile copiilor".

Stimați colegi,

Am văzut în presă o știre care în primă fază mi s-a părut incredibilă. Fostul Guvern, condus de domnul Dacian Cioloș, a aprobat prin hotărâre de Guvern un buget multianual de 1,6 miliarde euro pentru achiziția a patru corvete multirol, în vederea dotării armatei române.

Nu pun în discuție oportunitatea sau prețul unei astfel de achiziții. Presupun că cele patru corvete sunt necesare și știu că România s-a angajat față de partenerii NATO să facă investițiile necesare pentru dotarea corespunzătoare a armatei române, astfel încât să facă față unor noi provocări. Repet, nu pun în discuție această oportunitate, ci legalitatea și atitudinea fostului Guvern în această materie. Ceea ce m-a deranjat, însă, cel mai tare, este că Guvernul Cioloș nu a avut o atitudine similară în ceea ce privește aprobarea bugetelor multianuale în domeniul achiziționării vaccinurilor obligatorii pentru imunizarea copiilor nou-născuți.

Oare bebelușii acestei țări sunt mai puțin importanți decât cele patru corvete multirol? Iar dacă în cazul corvetelor s-a găsit și soluția, și exprimarea normativă pentru alocarea unei sume uriașe, de ce nu s-a găsit o soluție pentru o sumă mult mai mică, pentru bugetarea multianuală a vaccinurilor copiilor?

Sunt convins că Guvernul Cioloș și fostul ministru al sănătății erau conștienți de situația inevitabilă de epuizare a stocurilor, pentru că toată lumea știe că orice procedură de achiziție necesită o anumită perioadă de timp și trebuie începută cu mult înainte de epuizarea stocurilor curente, dacă vrem cu adevărat să asigurăm continuitatea disponibilității unor produse absolut necesare, cum sunt serurile de imunizare a nou-născuților.

Am lucrat în domeniul sănătății și înțeleg foarte bine cât de importantă este administrarea unor vaccinuri în primele zile și săptămâni de viață ale unui copil. De această schemă va depinde starea de sănătate a acelor persoane pe tot parcursul vieții.

Cred că este necesar ca Guvernul Grindeanu să îndrepte această carență sistemică în ce privește achiziția de vaccinuri pentru schema obligatorie de imunizare a copiilor.

Cred că este absolut necesar să se stabilească o formulă de finanțare multianuală pentru cumpărarea serurilor necesare.

Cred, de asemenea, că trebuie să redăm capacitatea de producție a Institutului Cantacuzino, care să producă măcar o parte din vaccinurile necesare.

Sunt convins că Guvernul Grindeanu va găsi o soluție legală pentru alocarea multianuală a finanțării necesare pentru achiziția vaccinurilor obligatorii la copii. Este o promisiune electorală a partidului pe care îl reprezint și sunt convins că Guvernul susținut de majoritatea parlamentară va duce la bun sfârșit acest angajament.

Vă mulțumesc.

Deputat Costel Lupașcu, Circumscripția electorală nr. 7 Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Daniel Olteanu - declarație politică intitulată Județul Vaslui - asistat social, o manipulare;

Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Daniel Olteanu. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Județul Vaslui - asistat social, o manipulare".

Stimați colegi,

Am asistat, de la momentul prezentării proiectului de buget, la diverse interpretări ale acestuia. Una dintre ele privește modalitatea în care Executivul a avut în vedere repartizarea fondurilor la nivel local. În acest sens, apreciez că, de multe ori, dezbaterea a luat o turnură cu totul surprinzătoare, manipulatoare aș putea spune, și mă întreb, cu privire la aceste interpretări: cui prodest? În niciun caz locuitorilor vizați.

Astfel, am aflat, ca locuitor al județului Vaslui, că ocupăm locuri fruntașe în diverse topuri ale alocărilor, iar acest fapt ar trebui nu doar să ne consoleze, ci să ne ofere chiar satisfacție. De pildă, suntem în topul celor care primesc fonduri din sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, bani care merg spre sistemul de protecție a copilului, bani care merg spre învățământul special sau pentru asistența persoanelor cu dizabilități, inclusiv pentru plata asistenților personali. Ni s-a atras atenția inclusiv asupra banilor primiți prin Programele naționale "Cornul și laptele" sau "Mere în școli". Am văzut diverse sublinieri cu privire la sumele alocate pentru ajutoarele pentru încălzirea locuinței sau, pur și simplu, pentru plata personalului din învățământ.

Vreau să atrag atenția că toate cele menționate nu reprezintă altceva decât respectarea legii și nimic mai mult. Atunci când Vasluiul este ras de pe hartă în ceea ce privește investițiile în infrastructură, ni se atrage atenția că sunt alocați totuși niște bani, în condițiile în care aceste sume sunt obligatorii, nici măcar Guvernul PSD neputându-le bloca.

Având în vedere populația județului și valoarea totală a obiectivelor de investiții derulate de Ministerul Transporturilor, județul Vaslui ar fi trebuit să primească aproximativ 100 de milioane de euro, asta fără a lua în considerare faptul că decalajul față de regiunile bogate nu se recuperează prin alocări proporționale, ci investind mai mult în zonele sărace. Ei, bine, stimați colegi, județul Vaslui primește 0,0035%, adică nimic. Ușoara creștere la drumuri județene și comunale nici măcar nu poate fi luată în considerare, având în vedere această gaură enormă.

În aceste condiții, a avea impresia că locuitorii județului Vaslui trebuie să fie mulțumiți, este o sfidare la adresa lor. Ajutoarele pentru încălzirea locuinței sau fondurile pentru susținerea sistemului de protecție a copilului sunt obligatorii prin lege, nu reprezintă vreun favor, așa cum insinuează unii. În locul celor care promovează acest tip de discurs, mi-ar fi rușine să le transmit vasluienilor, și pe această cale, că sunt cei mai săraci și că vor rămâne așa, din cauza obtuzității guvernanților.

Stimați colegi,

Vasluiul - asistat social nu va ieși din această caracterizare decât în măsura în care vom avea și vom vedea investiții responsabile în infrastructură, nu texte populiste despre ajutoarele pentru încălzirea locuinței.

Stimați miniștri,

Modernizați și reabilitați infrastructura, legați județul Vaslui de vestul țării, și bugetul nu va mai fi apăsat de atâtea cheltuieli sociale!

Actuala abordare nu face decât să consolideze sărăcia și dependența față de bugetul central...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Daniel Olteanu:

...iar modalitatea în care au fost respinse inițiativele de dezvoltare a infrastructurii în zonă mă face să cred că totul e o politică programată de sărăcire continuă a celei mai sărace regiuni a Uniunii Europene.

Vă înșelați grav dacă aveți impresia că vasluienii sunt români de categoria a doua, iar destinul lor e să stea cu mâna întinsă, pentru că așa vrea puterea politică.

Daniel Olteanu, deputat de Vaslui.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Mihaela Huncă - declarație politică intitulată Implicarea autorităților locale pentru premierea olimpicilor;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Mihaela Huncă. Este? Da. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Mihaela Huncă:

Doamnă președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Obiectul declarației politice este "Implicarea autorităților locale pentru premierea olimpicilor".

Am depus în Parlament un proiect de lege care privește implicarea autorităților locale în asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor care participă la olimpiadele și concursurile școlare județene.

Prin această propunere legislativă doresc ca toate consiliile județene să aloce finanțare de la bugetul local și pentru acordarea premiilor copiilor care participă la competițiile școlare locale, și nu doar la organizarea și desfășurarea concursurilor care au loc în fiecare an.

Proiectul prevede ca valoarea distincțiilor să se stabilească în baza unui regulament aprobat prin hotărâre de fiecare consiliu județean în parte.

Am luat decizia de a realiza această inițiativă, întrucât din experiența pe care am avut-o la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani am constatat că de fiecare dată am fost în imposibilitatea de a acorda premii pe măsura rezultatelor excepționale pe care le-au obținut elevii din județul Botoșani. Niciodată nu am avut fonduri suficiente pentru a premia toții copiii care meritau acest lucru.

Cred că trebuie să învățăm să ne respectăm și să încurajăm valorile noastre care pot face performanță.

Prin premierea elevilor care au cele mai bune rezultate, vom stimula și motiva din ce în ce mai mulți tineri să învețe și să se pregătească foarte bine pentru ceea ce va urma după școală.

Obiectivul nostru, al Partidului Social Democrat, este ca fiecare român, indiferent de venituri sau de locul în care trăiește, să aibă acces la toate formele de învățământ, începând de la cel preșcolar, până la cel universitar.

De aceea, vă cer sprijinul dumneavoastră pentru a susține inițiativa legislativă prin care consiliile județene pot să se implice direct în finanțarea premiilor acordate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene elevilor care obțin rezultate deosebite la olimpiadele, concursurile și competițiile școlare organizate la nivel județean.

Vă mulțumesc.

Mihaela Huncă, deputat PSD, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

O să vă rog să închideți microfonul, doamna deputat.

 
Video in format Flash/IOS Dumitru Oprea - declarație politică având tema Influența Ordonanțelor nr. 13 și nr. 14 asupra mediului de afaceri;

Din partea Grupului PNL, domnul deputat Dumitru Oprea.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Dumitru Oprea:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Declarația politică are titlul: "Influența Ordonanțelor nr. 13 și nr. 14 asupra mediului de afaceri".

În Programul de guvernare al PSD-ALDE, la Capitolul "Politici macroeconomice, fiscalitate, buget" este amintită, printre altele, și predictibilitatea, astfel încât companiile să știe, pentru următorii cinci ani, măsurile economice care le vizează. În schimb, predictibilitatea este total contrazisă de acțiunile iresponsabile ale guvernării actuale.

Atât investitorii străini, prin vocea Consiliului Investitorilor Străini, cât și o parte a reprezentanților comunităților de afaceri din România, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Executivul României a încercat să modifice codurile penale. Asta, pentru că schimbările legislative făcute peste noapte, dedicate intereselor anumitor persoane, influențează negativ mediul de afaceri. Cine mai investește într-o țară în care guvernul dezincriminează infracțiunile grave? Dar dacă se hotărăște să se facă tot peste noapte o naționalizare?

Mediul de afaceri are nevoie de reguli clare, care, odată stabilite, să fie valabile pe termen lung, cel puțin 5-10 ani. În afaceri este nevoie de predictibilitate, de transparență a procesului legislativ. Doar astfel se poate câștiga încrederea investitorilor, care, odată afectată, presupune un efort substanțial și de durată pentru redobândirea ei, cu impact major asupra dezvoltării economice și accesului la surse ieftine de finanțare.

În contextul economic mondial, România are o și mai mare nevoie de obiective clare, de stabilitate și de respectarea principiilor statului de drept și ale economiei de piață. Toate acestea sunt elemente esențiale pentru mediul nostru de afaceri, încă în formare, pentru creștere economică pe termen lung, care să se reflecte în bunăstarea românilor.

Deputat PNL, profesor Oprea.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

Opriți și microfonul.

 
Video in format Flash/IOS Natalia-Elena Intotero - intervenție cu titlul Ziua internațională a limbii materne;

Doamna deputat Natalia Intotero, Grupul parlamentar al PSD.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Declarație politică: "Ziua internațională a limbii materne"

Ziua de 21 februarie are o semnificație cu totul aparte, fiind o sărbătoare respectată în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică, culturală, precum și multilingvismul.

În Conferința Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999, 21 februarie a fost proclamată Ziua internațională a limbii materne.

În 2000 Ziua internațională a limbii materne a fost celebrată pentru prima dată de către Organizația Națiunilor Unite. Prin intermediul acestei zile, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecția și revigorarea bogăției diversității culturale.

De altfel, potrivit UNESCO, în cazul în care nu avem în vedere implementarea de politici lingvistice coerente, jumătate din cele 6.000 de limbi vorbite astăzi vor dispărea până la sfârșitul acestui secol.

Limba maternă este cea care păstrează istoria, tradiția, cât și cultura unui popor. De aceea, noi respectăm limba maternă a tuturor etnicilor care trăiesc în România.

În aceeași măsură, este important ca românii noștri plecați peste hotare să nu-și uite limba maternă. Doresc să mulțumesc, și deopotrivă, să salut efortul pe care Guvernul României îl realizează susținând proiecte prin care copiii românilor plecați din țară pot învăța limba maternă.

Limba maternă rămâne - pentru mine cel puțin - limba în care spunem primul cuvânt - "mama".

Limba maternă este firul nesfârșit care ne leagă de acasă, de cei dragi, de familie, oriunde am fi plecați vremelnic prin lume.

Limba maternă este comoara cea mai de preț a unui popor.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Petru Movilă - considerații cu privire la alocările bugetare pentru județul Iași;

Din partea Grupului PMP, domnul deputat Petru Movilă. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Movilă:

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi,

Stimați colegi parlamentari de Iași,

Sunt membru al Camerei Deputaților de 12 ani și niciodată nu am asistat la un asemenea circ. Ce s-a întâmplat la votarea bugetului, când s-a votat un buget total nerealist, populist și asumat într-un moment foarte greu pentru țară, de către acest nou Guvern, nu am mai văzut niciodată.

Un buget în care România nu este compusă decât din partea de vest și de sud a țării și de aceea întreb unde este Moldova, stimați colegi? Unde sunt investițiile majore promise pentru Iași? Ați venit din patru în patru ani și ați promis marea cu sarea. Însă imediat după ce au trecut alegerile, v-ați lepădat de unul dintre cele mai importante bazine de vot ale PSD-ului. Măcar dintr-o doză de bun-simț și respect față de alegătorii care v-au adus aici, în această sală, ați putea să mai alocați un procent în plus pentru modernizarea drumurilor județene. Ca să ajungă să vă voteze ieșenii, nu de altceva.

Stimați colegi din PSD,

Stimate domnule Președinte,

Vă provoc să discutați cu cei din Guvernul de anul viitor să aloce fix atâția bani pentru județele pe care le reprezentanți, câți s-au alocat anul acesta pentru Iași. Nu cred că o să vă placă ce vedeți. Unul dintre cele mai mari județe din țară a primit cei mai puțini bani, mai puțini decât șase județe din Moldova și de șapte ori mai puțini decât Teleormanul.

Unde este autostrada Iași - Târgu Mureș? Unde este alocarea de fonduri pentru studiul de fezabilitate atât de necesar pentru demararea acestui proiect? Acum câțiva ani, colegii dumneavoastră, Victor Ponta și Dan Șova deja îi tăiau panglica. Anul acesta nici măcar promisiuni nu am avut, ci doar explicații de genul că există o filă nepublicată a bugetului. Țineți filele din buget acasă, pe oala de smântână, și le scoateți când vine cineva de la Iași să vă întrebe de proiectele atât de necesare nouă?

Domnilor colegi,

Ce să mai vorbim despre bugetul pe care tocmai l-am votat, buget unde amendamentele s-au votat precum ouăle domnului Năstase?! Ați învățat să numărați pe viitorul ieșenilor, pe seama unor investiții de care depinde sănătatea, educația și accesul la un trai decent pentru mai bine de 770.000 de cetățeni ai acestei țări.

Ați dat gir unui buget cu un deficit bugetar la limita de 3% din produsul intern brut, într-o perioadă când economia oricum crește. Asta înseamnă că ați lăsat România fără nicio marjă fiscală și bugetară la următoarea criză economică. Sunteți pregătiți să vă asumați o serie de măsuri dure, așa cum au fost cele din anul 2010?

Consiliul Fiscal ne confirmă că o astfel de situație corespunde unei politici fiscale prociclice, ce apasă pe accelerație în fază de expansiune, când economia ar crește oricum. Ați creat premisele necesității adoptării de măsuri de ajustare structurală, în condiții de recesiune, o experiență prin care România a trecut deja.

Stimați colegi,

Vă invit la o lecție de geografie, să aflați, din nou, unde este Moldova și în special Iașiul. Poate în acest fel vă redescoperiți țara și aflați că mai există și alte județe în afară de Teleorman, Dolj și București.

Să aveți o zi la fel de bună ca a unui ieșean care circulă în fiecare zi pe drumul județean Iași - Țibănești!

Deputat Petru Movilă, Circumscripția nr. 24 Iași.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică intitulată Guvernul Grindeanu și majoritatea parlamentară PSD-ALDE au măsuri clare, prin care oferă tinerilor o perspectivă pentru dezvoltarea lor în România.

Mai avem timp pentru o singură declarație politică și o să încheiem cu doamna deputat Tamara Ciofu, Grupul parlamentar al PSD.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Obiectul declarației politice de astăzi: "Guvernul Grindeanu și majoritatea parlamentară PSD-ALDE au măsuri clare, prin care oferă tinerilor o perspectivă pentru dezvoltarea lor în România".

Tinerii nu-și pot dezvolta cariera dacă nu sunt susținuți prin programe speciale pentru ei.

De aceea, noi avem prevăzut în Programul de guvernare și au fost alocate fonduri în bugetul acestui an pentru aplicarea primelor măsuri prin care să le oferim tinerilor o perspectivă de dezvoltare în România, și nu în alte țări.

Programul de guvernare PSD-ALDE prevede ca în trimestrul II al acestui an să fie aplicate proiectele pentru tineri, prin care aceștia să-și însușească o profesie.

În acest an vor fi promovate măsuri prin care persoanele cu vârste între 16 și 24 de ani vor beneficia de programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, iar absolvenții de studii superioare care au între 20 și 24 de ani vor putea efectua stagii de pregătire pentru experiența profesională.

În același timp, în proiectul de guvernare se prevăd măsuri specifice pentru integrarea tinerilor pe piața muncii, prin internshipuri și programe tip "Pasarelă".

În prezent este în vigoare Legea nr. 335/2013, care reglementează modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolvenții de facultate, în scopul asigurării tranziției acestora de la sistemul de educație la piața muncii, dar și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Cu toate acestea, conform studiilor recente realizate cu privire la piața muncii din România, unul din cinci tineri români, între 15 și 29 de ani, nici nu învață și nici nu lucrează. Unul din cinci tineri sub 25 de ani este șomer, 1,5 milioane de tineri români sunt în risc de sărăcie și 70% dintre ei nu își permit să facă credit pentru o locuință.

Având în vedere nevoia de a păstra în țară tinerii profesioniști și de a crea locuri de muncă calificare și bine plătite, vă solicit ca împreună cu reprezentanții Guvernului, să realizăm un grup de lucru la nivelul comisiilor parlamentare, pentru a fundamenta și a pune cât mai rapid în aplicare toate programele din programul de guvernare votat de români, prin care le garantăm o perspectivă, atât absolvenților de liceu și școli de meserii, cât și celor cu studii superioare.

Țara noastră a fost prea mult timp dezbinată, au fost certuri permanente între diferite segmente ale societății, între cei care lucrează la stat și cei din zona privată.

Consider că a sosit timpul să avem coeziune între români și solidaritate între generații, iar în Parlament să colaborăm pentru a susține politic toate măsurile prin care să le garantăm tinerilor români un loc de muncă sigur și un salariu decent, soluții pentru a-și achiziționa locuința, care să le permită să-și întemeieze o familie și acces la servicii publice de calitate.

Respingem categoric orice tentativă de dezbinare între cei care trăiesc la sat și cei care trăiesc la oraș, între cei bogați și cei săraci sau între simpatizanții unui partid și cei ai altui partid.

Pe noi, cei de la PSD, ne interesează să asigurăm o viață demnă pentru fiecare român, fie că e angajat sau antreprenor, tânăr absolvent sau pensionar, profesor sau medic, inginer sau economist.

România suntem toți și e important să fim uniți, ca români.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Declar închisă prima parte a ședinței noastre de astăzi.

Vă mulțumesc.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 22 august 2018, 7:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro