Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.63/27-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

21. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului Național "Creșe pentru copiii României" (PL-x 294/2016). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 294/2016

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

27. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului Național "Creșe pentru copiii României".

Comisia pentru administrație?

Video in format Flash/IOS

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru administrație a luat în discuție PL-x 294 din 27 iunie 2016.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

S-au avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul negativ al Comisiei pentru buget; avizul favorabil al Comisiei pentru muncă; avizul favorabil al Comisiei juridice; avizul negativ al Consiliului Economic și Social; punctul de vedere negativ al Guvernului.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unui Program Național de creșe pentru copiii României, care vizează construirea a 554 de creșe noi în fiecare localitate urbană.

Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia și-a desfășurat lucrările în data de 16 ianuarie 2017, iar la dezbateri s-a examinat inițiativa legislativă și s-a constatat că atât în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, cât și în cadrul Programului Operațional Regional, aprobate de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, este prevăzută investiția pentru creșe și de aceea nu se justifică aprobarea unui Program Național "Creșe pentru copiii României" finanțat din bugetul de stat.

Potrivit fișei financiare întocmite de inițiatori, costul estimativ construirii a 554 de creșe se ridică la 775 de milioane de lei, fără a fi prezentată sursa bugetară.

De asemenea, reglementările propuse de inițiatori, referitoare la finanțarea cheltuielilor, la structura organizatorică, la numărul de posturi, nu sunt corelate cu prevederile Legii nr. 263/2007 privind înființarea creșelor.

Prevederile nu sunt în concordanță cu Legea educației naționale.

Prin urmare, în urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, 4 voturi împotrivă și o abținere, respingerea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului Național "Creșe pentru copiii României".

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bichineț.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am lecturat cu mare atenție acest proiect de lege.

În esență, el este bine intenționat, dar, știți cum e... și talpa iadului a fost făcută cu bune intenții.

În România este nevoie și de grădinițe și de creșe.

Am înțeles că Guvernul Cioloș, un guvern catastrofal, a respins proiectul de lege.

Guvernul acesta, pe care nu mi-am propus să-l laud acum, are în program construirea, în aproape toate localitățile țării, și de grădinițe, și de creșe, pentru stimularea creșterii numărului de copii, a demografiei... în explozie, în România, pentru ca acești copii să crească sănătoși, părinții să poată merge liniștiți la muncă, să dorească să mai facă copii.

Eu zic că este foarte bine ca peste tot unde se poate, prin inspectoratele școlare, prin consiliile județene, dar, mai ales, prin bani alocați de la Guvern să fie construite creșe în România, întrucât, la câte creșe sunt în țara noastră, numai 3% din copii sunt cuprinși, ceea ce este cât se poate de grav, cât se poate de rău.

Noi vom fi de acord. Respingem acest proiect de lege care nu este conform cu ceea ce dorește Guvernul, dar vrem să vedem cu ce vine Guvernul, concret. Din cele 554 de creșe propuse a se construi în câțiva ani, dacă 50 se vor face, eu zic că va fi foarte bine. Și atunci, și cei care recurg la ajutorul social, ca să poată trăi, care îl beau de la 8 dimineața până la 10, să se poată duce la muncă și, seara, treji, să mai poată face copii sănătoși.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Roman.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Proiectul este unul foarte bun, făcut de colegii din Partidul Social Democrat, în momentul în care erau în majoritate parlamentară și în opoziție față de Guvernul Cioloș.

Lucrurile bune trebuie remarcate, trebuie semnalate și nu înțeleg de ce astăzi colegii doresc să respingă un proiect bun, la care au muncit colegi parlamentari ai PSD, și care ar putea fi un proiect important pentru România.

La Comisia pentru administrație publică ni s-a invocat faptul că nu ar fi sursă de finanțare și faptul că există o discriminare, stabilindu-se numărul acestor creșe în funcție de numărul de locuitori. Nu cred că au greșit colegii de la PSD atunci când au scris acest proiect. L-au scris chiar bine. Repet, nu înțeleg de ce astăzi, fiind la putere, nu-l mai susțin.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu (din sală):

Este prins în Programul de guvernare...

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule Munteanu. Știu că îl aveți în Programul de guvernare. Aveți 5.500 de grădinițe, creșe și școli. Dar vreau să vă întreb și pe dumneavoastră, cu mai multă experiență, când o să le faceți. Pentru că una este să fie prin în Programul de guvernare, pe o foaie de hârtie, alta... avem un proiect de lege astăzi gata aprobat.

Prin urmare, voi solicita retrimiterea la comisie, termen două săptămâni.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot.

Video in format Flash/IOS 56 de voturi pentru și 86 de voturi împotrivă. Respins.

Domnul... nu mai văd vorbitorii.

Domnul Oprea parcă era.

Domnul Oprea era la rând.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Iau cuvântul în calitatea avantajatului de a fi analizat această propunere de lege în Senat. Și era o veselie la Acapulco atunci când oamenii pe care domnul Munteanu acum îi prezintă a fi inițiatori - și am admirat inițiativa aceea - și am admirat propunerea legislativă și toți se întrebau: "Oare povestea cu raiul, pe o perioadă foarte scurtă de timp, când va înceta?" Era în campanie electorală. Și fac trimitere și la Legea privind adopția copiilor, care, la fel, a trecut. La PSD, unul nu s-a opus, și astăzi toți s-au opus Legii adopției copilului, fiindcă trebuia, de fapt, un grup din Brașov..., care până la urmă a trădat și PSD-ul, și nu mai este inițiatorul și nici nu mai există în poveștile politice, dar atunci au contribuit din plin la convingeri ale oamenilor care au crezut prea mult în pielea PSD-ului din pădure, fiindcă de fapt s-a dovedit a fi o falsă Fata Morgana.

Și acum este un proiect extraordinar. Nu trebuie noi să facem apologia acelor proiecte care sunt propuse de grupuri politice, dar, dacă vorbești în calitate de părinte, de implicat în creșterea copiilor...

Noi am avut proiecte chiar pentru partea de educație pretimpurie și cei de la PSD au fost de acord cu ele.

Acum nu prea pricep, deloc, fiindcă acolo am văzut propunerile dumneavoastră. Sunt pe atâtea comunități... și ați văzut... știți propunerea legislativă discutată acum... ... este una foarte completă. Cum de o dată, la Senat, n-ați sesizat că nu există raportul financiar, dar s-a dat vot, și, dincoace, la Camera Deputaților, ați constatat că acesta este de fapt singurul viciu.

Păi cu unii mumă și cu alții ciumă, nu se poate! Nu puteți, dumneavoastră, de la PSD, într-o Cameră să spuneți că e OK, și în cealaltă cameră să considerați că acel OK este cauza pentru care propunerea legislativă nu merge.

Deci încercați să veniți cu alte explicații decât cele de adormit copiii, pentru că dezavantajul unora de a fi asistat la argumente pro, și acum de a fi asistat la argumente contra... trebuie respectat punctul dumneavoastră.

Vă respectăm prea mult, așa încât veniți cu alte argumente decât cele de adormit copiii!

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Márton Árpád.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Încep cu o argumentare. Într-adevăr, prima dată și eu mi-am semnalat dorința de a lua cuvântul și pe urmă am stins, pentru că am sperat că va fi retrimisă comisiei această inițiativă. Evident, am intrat iarăși în dezbateri generale.

Cei care cunosc materialul pot observa că unii dintre inițiatori sunt membri ai grupului nostru parlamentar. Noi credem că este nevoie, în România, de construcția de creșe, iar Parlamentul este cel care trebuie să decidă în problemele mari, chiar dacă ele se regăsesc într-un program de guvernare.

Se putea ca în Comisie această inițiativă legislativă să primească acea formă care să ajute, de fapt, celor cuprinse în Programul de guvernare privind creșele, inclusiv de modificare a sursei de finanțare, deci nu de la bugetul de stat, ci prin program european.

Și noi, în continuare, credem că, dacă vrem să dăm o greutate Parlamentului, ar fi bine ca noi să dăm de muncă Guvernului, și nu tot timpul invers, și să respingem inițiative legislative pe motivarea că Guvernul tocmai se gândește la așa ceva și ar fi bine să adoptăm acea variantă.

Așteptăm cu mare interes cele care se regăsesc în Programul de guvernare, așteptăm ca acele creșe să se construiască, dar, în această așteptare, deocamdată, vom vota împotriva respingerii inițiativei legislative.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bacalbașa.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Dacă există un om pe care îl respect și de la care caut să învăț în acest nou job al meu, este colegul Márton Árpád, care cred că dacă era anestezist reanimator, ar fi salvat foarte multe vieți. Îi apreciez rigurozitatea. Din această cauză, am fost șocat să constat că colegul Márton Árpád apără o inițiativă care, formal, nu poate fi acceptată, pentru că lipsa sursei de finanțare a unei propuneri o face moartă din start.

Pe de altă parte, aș fi vrut să împărtășesc experiența unui bunic, cu nepoată în Statele Unite. Concediul postnatal, două săptămâni. A da la o creșă un copil este între 1500 și 2000 de dolari, fără a avea o garanție a unor servicii de foarte mare calitate.

Vreau să spun că în țara asta, cu toate defectele ei pe care le știm, pentru mamă și copil se fac destule lucruri.

Dar ce m-a determinat să iau cuvântul este fariseismul extrem al unor colegi din așa-zisele partide de opoziție. Cu toții știm că la PSD există o mână de fier care impune executarea cu toată rigoarea a Programului de guvernare și că nu există o ruptură între parlamentarii PSD și Programul de guvernare al PSD-ului.

Ca atare, o formă de regret mieros, din partea unora, care încearcă să zdrobească tot ce întreprinde PSD-ul pentru a ușura viața omului simplu în această țară, mi se pare o formă de fariseism revoltător și grețos. Și am ținut să o spun.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Oprescu.

Video in format Flash/IOS

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur, este o dezbatere interesantă pe o temă importantă pentru fiecare dintre noi, ca români, pe o temă importantă pentru fiecare dintre noi, ca parlamentari.

Cu tot respectul, aș vrea totuși să readuc în discuție câteva dintre punctele de vedere exprimate aici.

S-a spus că în Senat s-a dat un vot și că venim cu o regândire, cu o reanalizare și cu o altă propunere de vot, noi, Grupul PSD.

Acesta este un principiu important pentru bicameralismul sistemului parlamentar pe care noi îl avem în România, principiul celei de-a doua priviri. Este important ca cele două Camere să ia în discuție atât în comisiile de specialitate, cât și în plen fiecare act normativ, astfel încât forma finală a actului normativ să fie cât mai aproape de nevoile pe care noi le avem, pe care România le are, pe care românii le au.

Prin urmare, este foarte bine - și în Comisia pentru administrație, să știți, stimați colegi, au fost puncte de vedere bine argumentate și acest act normativ a fost... cu multă atenție ne-am aplecat asupra lui - și este bine că, în urma discuțiilor din Comisie, am venit cu această propunere pentru plenul Camerei Deputaților, de respingere.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că fiecare dintre noi suntem membri ai unui partid politic. Nu este deloc un lucru rău, este însăși esența democrației, fiindcă partidele politice sunt forme organizatorice prin care cetățenii participă la guvernare. Este firesc ca noi să venim în campania electorală cu o propunere de Program de guvernare, pe care noi, ca parlamentari care facem parte dintr-o coaliție de susținere a Guvernului, să îl susținem în și prin votul nostru în Parlament.

Prin urmare, acest act normativ este firesc să fie susținut de noi, parlamentarii PSD, dar, pentru acuratețe, vreau să vă spun că Programul nostru de guvernare vine cu un pachet social, un pachet social minim, care are inclusiv o componentă de educație, care componentă de educație își propune să avem, la nivelul României, 2.500 de creșe și after-school-uri care să fie realizate până în 2020.

Vă spun lucrul acesta pentru acuratețe, fiindcă s-au dat mai multe cifre aici și aș vrea să se știe că această cifră este una pe care noi ne-o asumăm și despre care am comunicat, am vorbit în mod constant și pe care ne propunem să o și realizăm.

Prin urmare, dragi colegi, rugămintea mea este dincolo de, bineînțeles, părerile noastre, care au și o componentă politică, să înțelegem că acest act normativ care venea cu o idee generoasă, nu a venit și cu argumente de aplicare, iar noi, pe de o parte, respingem acest act normativ, însă ne asumăm ceea ce facem prin Programul de guvernare și avem în atenție această chestiune atât de importantă pentru copiii românilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ganț.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc.

Stimate domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Sigur că putem să continuăm dezbaterea și să subliniem importanța construcției acestor creșe, dar cred că e bine să ne uităm cu atenție la argumentele invocate în raportul Comisiei.

Se face trimitere acolo la Programul Operațional Regional. Deci întrebarea fundamentală care se pune este dacă are rost să finanțezi astfel de proiecte din bani de la buget sau ar fi mai inteligent să aplici pentru fonduri europene pentru construcția acestor obiective.

Această întrebare se pune în general în legătură cu infrastructura școlară din țara noastră și aici cred că trebuie să avem în vedere faptul că, din nefericire, nu putem atrage fonduri europene pentru construcția de infrastructură școlară din România, pentru că, deși exercițiul bugetar al Uniunii a început în 2014, Ministerul Educației Naționale nu a fost în stare nici până astăzi să pună la dispoziția Ministerului Dezvoltării Regionale Strategia Națională pentru Infrastructură școlară.

În absența acestei strategii, care este o condiție ex-ante pentru finanțarea europeană, Ministerul Dezvoltării nu poate să facă nimic pentru atragerea de fonduri europene pentru infrastructură școlară.

Deci apelul meu este să încercăm să facem ceea ce trebuie pentru atragerea fondurilor europene pentru astfel de obiective, nu să alocăm fonduri bugetare, pentru că e mai ușor poate, din punct de vedere birocratic, și să determinăm structurile birocratice să-și facă datoria și, în sfârșit, să depună această strategie pentru ca să poată Ministerul Dezvoltării să atragă fondurile europene.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt.

Mulțumesc.

(Domnul deputat Dumitru Oprea solicită să ia cuvântul.)

Domnule Oprea, ați apăsat, dar ați vorbit, ați avut o intervenție!

Ați vorbit la asta, domnule...

Ați vorbit cu domnul Munteanu despre asta?! Da.

Ați vorbit la legea asta, ați avut o intervenție.

Două intervenții de la PNL: domnul Roman și cu dumneavoastră.

Vă rog. Procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Eu nu cred că dumneavoastră nu aveți o atenție distributivă și să vedeți momentul în care... sistemul vă arată momentul în care am apăsat din nou. Pentru că nu pot pleca din sala asta, aburit de niște povești frumoase ale unor colegi de la PSD.

Păi dumneavoastră știați foarte bine, în momentul în care ați propus, că nu are treabă Comisia pentru muncă. Ați dezinformat plenul...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule profesor, cu tot respectul...

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Pe procedură...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da, spuneți-mi procedura...

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Sunt pe procedură. Nu dezinformați poporul, spunând povești. În momentul în care eu am zis...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Nu puteți să-mi luați cuvântul, domnule fost student al meu, că nu v-am învățat niciodată așa ceva!

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule profesor...

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Vă rog să respectați școala!

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Respectați Regulamentul, dumneavoastră, nu vă certați cu mine!

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru Oprea:

Vă rog să respectați școala! Eu vorbesc în numele școlii în momentul acesta. Nu puteți dezinforma, spunând că mergem pe Comisia pentru învățământ, când nici nu este invocată Comisia pentru învățământ.

Dumneavoastră ați avut, ca strategie electorală, să propuneți la o Cameră, care era prima, orice, știind că finalul va fi după alegeri. Aceasta este procedura pe care ați adoptat-o și pe asta am taxat-o.

Și, despre bunici și nepoți, toată stima și tot respectul. Am și eu și copii, am și nepoți în Statele Unite și nu sunt povești chiar așa. Prea mult mi-e dragă școala, încât să vorbesc aici politic. V-o spun în calitate de om.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Vîlceanu, au fost două intervenții de la PNL deja. Trei, cu procedura domnului profesor.

Aveți și dumneavoastră o procedură, la fel ca domnul profesor?

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 21 iulie 2018, 20:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro