Plen
Ședința Camerei Deputaților din 24 aprilie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.64/03-05-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
17-09-2018
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 24-04-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 24 aprilie 2017

9. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii (PL-x 164/2017). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 164/2017

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

10. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii; procedură de urgență.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ilan Laufer (secretar de stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat):

Domnule președinte,

Stimați parlamentari,

Bună ziua!

Numele meu este Ilan Laufer. Sunt secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Aș dori să vă acord câteva detalii referitoare la Programul Start-up Nation, program care este menit să stimuleze înființarea de noi societăți comerciale în România.

Condițiile, pentru cei care doresc să aplice în cadrul acestui Program Start-up Nation, sunt foarte, foarte simple: trebuie să înființeze o societate comercială după data de 30 ianuarie 2017, să creeze un loc de muncă și să-l mențină pentru o perioadă de doi ani.

Ceea ce urmărim prin intermediul acestui program este înființarea de noi societăți comerciale și finanțarea a aproximativ 10.000 de noi societăți comerciale, anual, pentru o perioadă de 4 ani.

Bugetul pentru acest program este de un miliard șapte sute de milioane de lei și, în limita acestui buget, vom finanța cât mai multe societăți.

Vreau să vă mai spun ceva. Sunt modificări în acest program față de felul în care a fost el conceput inițial, în sensul în care condițiile de eligibilitate pentru cei care doresc să se apropie de zona de antreprenoriat au fost mult îmbunătățite față de condițiile inițiale ale programului, iar în acest moment avem o serie foarte mare de cheltuieli eligibile, pentru a permite celor care doresc să se apropie de zona de antreprenoriat, condiții cât mai bune pentru a-și putea începe activitatea unei firme. Avem toate avizele până în acest moment.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Comisia pentru industrii? Domnul Iancu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Avem un proiect de lege care a fost adoptat de Senat.

De asemenea, are avizul favorabil al Consiliului Legislativ, al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, precum și al Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Așa cum s-a menționat puțin mai înainte, proiectul de lege își propune stimularea înființării de noi întreprinderi, mici și mijlocii, denumit în continuare Programul Start-up Nation-România, în vederea creșterii numărului de întreprinzători, din rândul tinerilor, al șomerilor, prin acordarea de facilități speciale acestor întreprinderi, precum și anumite obligații specifice care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de acest program.

În urma analizei efectuate în cadrul Comisiei, membrii Comisiei propun plenului, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Doamna Mînzatu.

Video in format Flash/IOS

Doamna Roxana Mînzatu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Start-up Nation-România face parte din Programul de guvernare cu care PSD a câștigat votul din 11 decembrie.

Este un program prin care, într-adevăr, statul român înțelege să intervină în economie, să se apropie de cetățenii cu spirit antreprenorial, de cei tineri în mod special, cu o finanțare fără precedent pentru România. Vorbim de crearea a 10.000 de întreprinderi, minimum 20.000 de locuri de muncă, și vorbim de un program care, prin criteriile de punctare, se apropie în mod special de tineri, pentru că tinerii pot să înființeze firme, prin finanțarea acordată de acest program, și pot fi în același timp și angajați în companiile pe care le înființează.

Este un program care răspunde foarte bine nevoilor actuale ale societății românești. Desigur, în România, finanțări pentru start-up-uri au mai existat, și din finanțări europene, și din programe de la bugetul de stat, dar condițiile pe care Guvernul le-a gândit sunt adecvate pieței și, până la urmă, finanțăm IMM-uri care se vor înființa în producție, în industrii creative, în IT, sectoare în care tinerii români și românii în general sunt foarte, foarte competitivi.

Cred că suntem în fața unui moment, să-i spunem, istoric, o promisiune din Programul de guvernare care devine realitate, dar și un program de finanțare fără precedent, 44.000 de euro, pe care orice tânăr cu inițiativă și cu capacitatea de a intra pe piață, îi poate folosi pentru a se lansa în activitatea antreprenorială.

Așa încât, Guvernul Grindeanu cred că a promovat o ordonanță pe care noi, în Camera Deputaților, am adus-o la o formă extrem de bine adaptată nevoilor de pe piață.

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susține acest proiect de lege și sunt convinsă că votul va fi favorabil din partea tuturor celor care susțin tinerii și antreprenoriatul în România.

Mulțumesc mult și succes!

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Popescu Virgil-Daniel.

Video in format Flash/IOS

Domnul Virgil-Daniel Popescu:

Doamnelor și domnilor,

Partidul Național Liberal va susține acest Proiect de Lege "Start-up Nation", dar vrea să tragă două semnale de alarmă: un semnal de alarmă este că acest program este finanțat - o treime din fonduri europene, două treimi din credite de angajament - și, după cum știți, creditele de angajament sunt credite de angajament, iar din 10.000 de firme, două treimi s-ar putea să nu mai primească banii și s-ar putea să le băgăm în faliment, dacă nu va fi asigurată finanțarea.

Și al doilea lucru care mi se pare mult mai important - și PSD-ul, pe acest aspect, a dat dovadă până acum de demagogie -, e vorba că nu e corelat deloc cu Ministerul Finanțelor Publice, respectiv cu ANAF.

Deci prin acest program se înființează firme noi de către tineri antreprenori, iar dacă luăm criteriile de acordare a codului de TVA, acel celebru 088, despre care dumneavoastră, domnilor de la PSD, ați spus că ați renunțat la el, dar ați renunțat doar la denumirea de 088, iar criteriile sunt aceleași, nu va permite acelor tineri să treacă, de aceste criterii, iar deductibilitatea de TVA nu va fi acordată. Asta presupune că firmele acelea, din start, nu vor fi viabile în competiția pe piață.

De aceea, cred că ANAF și Ministerul Finanțelor Publice, și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat ar trebui rapid să ia o decizie cu privire la acest aspect.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții dacă mai sunt la dezbateri generale? Nu.

La anexe? Nu.

Cu amendamentele admise și...

Vrei? Vreți... mă scuzați!

Poftiți!

Video in format Flash/IOS

Doamna Cosette-Paula Chichirău:

Dragi colegi,

Considerăm că statul român ar trebui să investească în educația antreprenorilor și nu să pună bani în programe fără criterii obiective de performanță, de reușită, pe piață. Acești antreprenori vor eșua în mare măsură și statul român va pierde banii.

Noi trebuie să ne educăm antreprenorii cum să reușească pe piață, pe piața internă, cât și pe cea externă, și nu să le dăm bani să eșueze din banul public.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Vă rog.

Am trecut demult de faza dezbaterilor generale, dar...

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dacă tot s-a revenit la faza dezbaterilor și având în vedere alocuțiunea anterioară și alte discuții pe care le-am mai avut, este de remarcat și de admirat această atitudine de "Gică-contra", mai ales care vine din partea unor tineri politicieni și cu o viziune, să spunem așa, modernă, asupra a ceea ce ar trebui să fie politica; este un lucru rău. Înțelegem că statul român alege, Guvernul României, să se îndrepte către antreprenoriat, către oamenii care vor să dezvolte afaceri în România și care aleg să rămână în România și nu vor să ia drumul bejeniei, să plece prin Vest, de unde, nu-i așa, să îngroașe rândurile diasporei.

Eu zic că acest proiect este un lucru de admirat, faptul că în România există, în sfârșit, chiar și un Guvern care se îndreaptă către acei oameni care vor să aducă un plus economiei acestei țări și noi, cu toții, va trebui să - bineînțeles și fideli Programului nostru de guvernare - să sprijinim cu toată puterea acest gen de inițiative.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bichineț.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Și noi vom susține acest proiect de lege, însă nu văd de ce vă supărați când colegii de la USR sau de la liberali, ori cei de la PMP, de la UDMR, aduc anumite observații. Cred că nu doriți ca, după ce votăm aceste proiecte de lege, să vă și felicităm în mod automat, că nu e cazul!

De asemenea, în legătură cu ce spunea domnișoara... doamna Chichirău, eu sunt de acord, e bună educația, dar la vârstele mai fragede. Antreprenorii noștri, după ce că duc pe spinare toate poverile și îi țin în plată și pe cei care nu fac nimic, un sfert din populația țării primind ajutor social, eu cred că să-i lăsăm un pic să-și vadă de muncă și să se educe singuri. Iar celor tineri e bine să le spunem...

Din sală:

DNA-ul nu-i lasă!

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

Vă rog?

Tocmai vorbeam...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat...

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

... și mă scuzați că eu continui să vorbesc...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Bichineț...

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

... când dumneavoastră mă întrerupeți...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, nu dialogați cu sala! Susțineți-vă punctul de vedere!

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

Da, era un turbulent aici!

În concluzie, PMP-ul susține acest proiect de lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Pambuccian.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Da, o să susținem și noi programul acesta.

Programul poartă numele unei cărți celebre, care, la rândul ei, a fost scrisă după o poveste de succes, foarte greu de repetat a Israelului, în domeniul acesta, o țară care în zece ani a reușit să treacă de la stadiul acela pe bune de eminamente agricol, nu cum spunem noi, la un stadiu de țară de tehnologii avansate.

Dar vreau să punctez un singur lucru și sper că el va conta.

În strategia pe care a aplicat-o Israelul niciodată nu s-a penalizat eșecul. Dimpotrivă, celor care au eșuat li s-a mai dat o șansă, tocmai pentru că au avut experiența eșecului.

Este un singur exemplu, care arată că nu doar un program similar în sine poate asigura succesul la nivelul unei națiuni, ci și un fel de a gândi foarte diferit de felul în care gândim noi.

Or de aceasta cred că pentru succesul unui asemenea program trebuie schimbat ceva și în ADN-ul cultural, înainte ca el să fie aplicat.

Sigur, trebuie explicat, sigur trebuie avut grijă ca în el să intre oameni care au cu adevărat ceva de spus și sigur trebuie construite structuri de tipul incubatoarelor care au apărut repede în Israel, care să atragă companiile mari, pentru că, până la urmă, de produs toți știm să producem, mai greu este să găsim piețe, și mult mai greu este să ne descurcăm pe ele.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Încheiem aici dezbaterile.

Legea merge la votul final.

Domnule Viziteu, am o rugăminte la dumneavoastră, dacă tot faceți așa din mâini.

Fiind în procedură de urgență, fiecare grup are un singur vorbitor. După patru luni, cred că ați putea măcar atâta lucru să țineți minte, să nu mai îmi faceți semnele astea din sală!

Video in format Flash/IOS

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (din sală):

Nu știam!

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 18 septembrie 2018, 17:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro