Plen
Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.83/25-05-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
26-10-2021
25-10-2021
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 16-05-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

 

Ședința a început la ora 8,23.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Partea a doua a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran, și de domnul deputat Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.

 
Camelia Gavrilă - declarație politică având ca subiect cercetarea, ca pilon fundamental al dezvoltării economice și sociale în societatea cunoașterii;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Poftiți, doamnă Gavrilă, bună dimineața!

Aveți onoarea să începeți ședința.

Da, ca să câștigăm timp, să încăpem toți până la 10,00.

 

Doamna Camelia Gavrilă:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Subiectul declarației de astăzi se referă la cercetare, ca pilon fundamental al dezvoltării economice și sociale în societatea cunoașterii.

Sigur că cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică reprezintă o pârghie esențială pentru progres, pentru ridicarea nivelului economic al fiecărei națiuni, influențând adaptarea instituțiilor la toate modificările care au loc în plan mondial. De asemenea, limitele cunoașterii sunt lărgite, noi legi, principii, valori, cercetări științifice se deschid și este foarte important ca un Guvern responsabil, un stat responsabil să se orienteze spre acest domeniu, pentru că implicit aceasta înseamnă educație, înseamnă deschiderea cunoașterii și înseamnă susținerea tinerilor și oferirea de oportunități pentru aceștia. Nu mă refer doar la cercetarea care presupune deja cercetători consacrați, domenii explorate, mă refer și la interferența între ideea de educație și de valorificare a tinerilor, a inteligenței și vocației ființei umane și accesul lor în acest domeniu important al cunoașterii.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să accelereze procesul de modernizare a învățământului superior și a cercetării științifice. Sigur că accesul la învățământ superior este suficient de larg și reprezintă o poveste de succes.

Cu toate acestea, la nivelul cercetării științifice, sunt încă multe lucruri de făcut, pentru a atrage tinerii, absolvenții, doctoranzii, masteranzii și spre acest domeniu.

Parlamentul României analizează la acest moment posibilitatea asigurării unui cadru legal pentru impulsionarea activităților din cercetarea științifică, dezvoltare, inovare, creativitate și transfer tehnologic, prin atragerea de resurse financiare din mediul economic privat și prin dezvoltarea parteneriatului public-privat.

În contextul acestor proiecte și contracte care presupun fonduri din alte zone decât bugetul de stat, este important să susținem cercetătorii, să existe o motivare salarială, să existe posibilitatea de a susține publicațiile, revistele, consolidarea acestor teme de cercetare, mobilitățile. Și, pentru aceasta, inițiativa legislativă aflată în atenția Comisiei noastre pentru educație subliniază aceste domenii.

Aș lega ideea de cercetare și de inițiativa "Locuri de muncă pentru tineri" și "Noua agendă pentru competențe în Europa". Nu doar angajarea tinerilor absolvenți de școli profesionale, de școli postliceale sau liceale trebuie să se afle în atenția guvernanților, ci și angajarea absolvenților de învățământ superior și atragerea celor cu vocație spre zona de cercetare.

Motivarea cercetătorilor înseamnă conștientizare la toate nivelurile decizionale, pentru că, de fapt, normal, nicio strategie, guvernamentală sau neguvernamentală, nu se fundamentează în Uniunea Europeană decât pe rezultatele cercetării.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați.

 
 

Doamna Camelia Gavrilă:

Constatăm la acest moment un anumit clivaj între potențialul major intelectual al universităților, un potențial legat de cercetare, insuficient valorificat de economia...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați, doamnă...

 
 

Doamna Camelia Gavrilă:

... românească.

În concluzie, și Guvernul, și Parlamentul, și demersurile legislative trebuie să insiste asupra susținerii cercetării și dezvoltării temelor de cercetare.

De asemenea, ar fi interesant ca și administrațiile publice locale să valorifice mai mult studiile, rapoartele, temele de cercetare, în așa fel încât acest domeniu să-și găsească utilitatea, implicarea, dezvoltarea, iar seriozitatea și credibilitatea acestui domeniu sigur că pot fi susținute și prin modul în care tinerii sunt pregătiți în timpul studiilor universitare, prin teme de cercetare, prin cursuri de metodologia cercetării și de etica profesională a cercetării, pregătindu-i eventual pentru accesul într-un domeniu elitist, într-adevăr, dar în care vocațiile autentice se pot realiza.

Deputat al PSD de Iași, Camelia Gavrilă.

Vă mulțumesc.

 
Corneliu Bichineț - declarație politică intitulată Dragnea - în expansiune, Vaslui - în recesiune;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Bichineț, vă rog.

 

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Regret că domnul Liviu Dragnea nu participă la ședințele de marți dimineața, pentru că ar asculta declarațiile mele politice, părintești, care îl îndeamnă la umanizare și muncă. Sper să i le transmită cineva.

Declarația politică de astăzi are următorul titlu: "Dragnea - în expansiune, Vaslui - în recesiune".

Domnule Dragnea,

După o iarnă vrăjmașă, zbuciumată, care v-a spulberat visul - legitim, de altfel - de a deveni prim-ministru al Guvernului României, iată, o primăvară capricioasă, cu ploi, grindină, zăpadă, v-a tulburat echilibrul constant de care dați dovadă, și jumătatea lunii mai vă găsește însă senin, în expansiune totală.

Visele înalte, aveți grijă, domnule Dragnea, întotdeauna se spulberă și, atunci când te trezești, îți dai seama că te-ai iluzionat.

Doriți să fiți președintele României. Nu o să ajungeți, din următoarele motive.

Nu că vrea și Vrânceanu-Firea, nu că vrea și Șerban Nicolae, nu că vrea și Olguța Vasilescu, nu că și-ar mai dori un mandat și domnul Klaus Iohannis, ci pentru că data viitoare, la momentul potrivit, președintele țării va fi un om de la Partidul Mișcarea Populară.

V-am văzut, domnule Dragnea, într-o ipostază cât se poate de umană, frumoasă, la Bistrița. Și m-am bucurat pentru dumneavoastră. Am văzut-o pe distinsa colegă Pană, ca o vișină posomorâtă, prinzându-se, în stânga dumneavoastră, la o horă. E drept, cu un ritm cam molcom și care, pe măsură ce evolua, s-a deschis, ca un bobocel, doamna ministru Pană. Ca un bobocel de trandafir.

V-am văzut când ați mers la cei cu solarii cu tomate. Însă și acolo, pocinog, v-a luat-o Arghezi înainte. A scris "Lauda tomatei". Nu vă rămâne decât să faceți un pamflet - pamfletul care să se ducă spre Guvern, nu-i mai dau nume acum, hai, să-i zicem "Bulion" sau "Pătlăgică".

Domnule Dragnea,

Cât erați dumneavoastră în băile de mulțime, natura - cred că e mâna lui Băsescu aici - s-a dezlănțuit. Delta s-a mutat de la locul ei, spre Bacău și spre Vaslui, și râuri care vara pot fi trecute printr-o săritură, acum parcă au înnebunit. E vorba de Lipova, Tutova, Bârlad, Racova. Și s-a inundat Plopana, în Bacău, Străminoasa, Podul de Piatră, s-au inundat satele: Doagele, Stejaru-Pungești, Gârceni, Rebricea; a fost prăpăd și la Negrești, și la Albești. Dar mai rău ca peste tot a fost în comuna Voinești...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați.

 
 

Domnul Corneliu Bichineț:

Pentru că dealul a luat-o la vale și casele aproape toate sunt înghițite de pământ. Se înțelege că și prefectul și președintele Consiliului Județean au făcut rapoarte către Guvern.

Cum n-am nicio nădejde că Guvernul va lua vreo măsură, mă adresez dumneavoastră, domnule Liviu Dragnea, președintele PSD-ului, președintele Camerei Deputaților, galacticul. Rezolvați dumneavoastră cererile celor de la Vaslui și decât să cheltuiți banii pe drumuri care nu se mai termină niciodată, regularizați cursurile râurilor pe care le-am menționat.

Cei din Vest vor susține să fie refăcute albiile râurilor din Vest. Cei din Sud, în Sud.

În rest, numai de bine. Să aveți o vară frumoasă și să fie bine în țară.

Vă mulțumesc.

Corneliu Bichineț, Vaslui.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Nicolae Georgescu - declarație politică intitulată Yildiz Entegre. O investiție turcă pentru România;

Vă rog, vă rog, mai încet.

Domnul Georgescu e în sală? Georgescu, am zis. Sau e greșeală aici... Nicolae Georgescu. Dumneavoastră sunteți.

 

Domnul Nicolae Georgescu:

Stimate domnule președinte,

Stimate doamne și stimați domni,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi voi prezenta o declarație politică intitulată "Yildiz Entegre. O investiție turcă pentru România".

Stimați colegi,

Astăzi vreau să vă vorbesc despre proiecte. Proiecte care se nasc în România și care nu rămân doar la stadiul de hârtie, ci se materializează.

Știu că, în general, percepția în ceea ce privește activitatea economică și investițiile nu este una prea colorată. În România, sunt mulți cei care se tem să-și deschidă o afacere, asta din cauza piedicilor cu care se întâlnesc. Și aici mă refer la legislație, la timpul pe care sunt nevoiți să-l aștepte, la multitudinea de avize ce trebuie obținute, în cazul în care vrei ca totul să fie în regulă. Pentru că, trebuie să recunoaștem, sistemul nostru actual nu este tocmai unul care să atragă.

Și totuși există oameni care investesc. Iar unul din exemple vi-l voi prezenta chiar astăzi. Este vorba de un proiect ce a prins deja contur și care urmează să schimbe viețile a câtorva sute de oameni, și anume, prin faptul că acești oameni vor obține un loc de muncă.

Conform ultimelor date înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în țara noastră exista, în luna martie, o rată a șomajului de 4,55%.

Dar acum vreau să mă raportez la un județ anume: județul Argeș. În județul Argeș, în jur de 11.000 de persoane nu au unde munci în prezent. Dar, în următoarele luni, numărul lor va scădea sigur, și asta pentru că o renumită companie s-a gândit să deschidă o întreprindere ce, cu siguranță, va fi un model de succes. Este vorba de Yildiz Entegre, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața producătorilor plăcilor de lemn, ce vine tocmai din Turcia. La finalul acestui an, va pune deja în funcțiune o fabrică de prelucrare a lemnului. Situată în comuna Oarja, județul Argeș, compania va avea peste 450 de angajați, investiția totală ridicându-se la 150 de milioane de euro. Fabrica se va axa pe producția unui lemn de o calitate superioară, iar produsele vor fi livrate atât pe piața internă, cât și la export.

Aș putea spune că reprezintă una dintre cele mai mari investiții locale pornite de la zero. Iar investitorul turc regretă că nu a venit mai devreme să facă business în România și spune că a ales această regiune pentru că are o geografie frumoasă și oameni pe măsură. Vă spun asta pentru că sunt lucruri pe care le auzim tot mai rar de la cei care pornesc afaceri aici, în România.

Nu doar de la el am auzit lucruri bune. Vreau să vă reamintesc faptul că ambasadorul Turciei în România a afirmat că statul nostru este un partener comercial...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați.

 
 

Domnul Nicolae Georgescu:

... credibil, un stat cu care dorește să intensifice legăturile comerciale. Ceea ce înseamnă că suntem pe drumul cel bun.

Cu respect, Nicolae Georgescu, deputat al PSD, Argeș.

 
Antal István-János - semnal de alarmă în legătură cu starea deplorabilă a stațiunii Costinești;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Antal István este?

Vă rog, vă rog.

 

Domnul Antal István-János:

Domnule președinte,

Doamnelor,

Domnilor,

În urma unor sesizări primite la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, azi vreau să vă vorbesc despre Costinești, despre stațiunea legendară a studenților, unde generația noastră, în tinerețe, a petrecut vacanțe de neuitat.

Scurt istoric: BTT a fost înființat în 1968. Era o agenție de turism a UTC.

Costinești devine Stațiune a Tineretului în anii 1970. În timp record, sunt construite peste 100 de clădiri, hoteluri, vile, bungalouri, căsuțe de vacanță, restaurante, discoteci și terase. Toate pentru tineret.

În 20 de ani, BTT ajunge să dețină, pe lângă stațiunea Costinești, încă 4 complexuri în zone turistice: Pârâul Rece, Câmpulung Moldovenesc, Izvorul Mureșului, Complexul Roșu, din Deltă. Toate aveau vile, discoteci și restaurante.

În București, 4 baze sportive și de agrement. Câte un hotel în: Bucegi, Sibiu, Târgu Jiu, Brăila, Geoagiu Băi, Miercurea Ciuc, și sedii de agenție, în fiecare județ.

Mulți ne aducem aminte cu nostalgie de acele vremuri.

În 1990, Guvernul transformă BTT în Compania Autonomă de Turism pentru Tineret. Peste un an devine societate comercială.

În 1992, își schimbă numele, în SC Biroul de Tranzacții și Turism SA. În societate intră și alți acționari minoritari, nume sonore pe atunci.

Un an mai târziu, compania începe să vândă active.

Se presupune că averea uriașă a statului a fost prost manageriată; eu aș spune fraudulos. Se încasează sume derizorii din închirierea a sute de vile și terenuri.

Ca exemplu, pentru anul 2014, avem date finale certe. Atunci BTT a raportat pierderi record, dar a și a acumulat datorii imense. Date exacte se găsesc în diferite procese-verbale, rapoarte de verificări - se pot găsi ușor, toate.

În tot acest timp, averea a fost înstrăinată, bucată cu bucată. Azi au loc procese de executări silite. Pagubele sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. Între timp, s-au schimbat directori, consilii de administrație, au avut loc arestări și condamnări, au fost și multe contracte reziliate, dar nu s-a schimbat nimic. Situația s-a înrăutățit mai departe.

Pe harta Costineștiului, BTT deține o mare parte din localitate. Diferența între zona BTT și comună este de la cer la pământ. Primăria, oricât ar vrea, nu are cuvânt de spus în zona BTT.

În 2017, BTT este o societate comercială cu acționariat majoritar de stat, unde Ministerul Tineretului și Sportului deține 87,9% din...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să încheiați.

 
 

Domnul Antal István-János:

... capitalul social.

Astăzi, zona amintită este într-o stare jalnică, seamănă mai mult cu un ghetou. Statul mai are, în Costinești, un singur hotel funcțional și 73 de clădiri. Majoritatea, cu lacătul pe ele, unele, ruină. BTT dorește să le închirieze.

Gard în gard cu cel mai luxos complex din Costinești, este o căsuță studențească locuită de oamenii străzii. Căsuțele și bungalourile au ajuns la mâna hoților și a boschetarilor. Nu mai sunt drumuri, nu există garduri, ici-colo urlă manele și este mizerie.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
 

Domnul Antal István-János:

Consider că se impune o anchetă complexă care să stabilească valoarea reală a prejudiciului și responsabilitatea tuturor.

Costineștiul trebuie să devină din nou o stațiune a tineretului, a copiilor și a nepoților noștri. Poate ați auzit de fonduri europene...

Antal István, deputat de Constanța, UDMR.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată De ziua lor, a medicilor de familie, sărbătoriți-i cum se cuvine!;

Doamna Ioniță?

 

Doamna Antoneta Ioniță:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "De ziua lor, a medicilor de familie, sărbătoriți-i cum se cuvine!".

În data de 19 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului de Familie. Această decizie a fost luată în 2010, cu ocazia Conferinței Internaționale de la Cancun, și s-a dorit prin aceasta promovarea medicinei de familie, ca specialitate, și totodată crearea unei relații de solidaritate între toți medicii de familie din lume.

Sunt țări în care guvernele sunt conștiente de valoarea acestei specialități medicale, țări care alocă suficiente fonduri medicilor de familie. Spre deosebire însă de colegii noștri din alte țări, medicul de familie român continuă să fie batjocorit de statul român și este omis de la măsurile de îmbunătățire a finanțării. Personalul din asistența medicală primară nu a beneficiat de majorările salariale ale personalului medical bugetar, alocate în ultimii 2 ani. Deși în acest an finanțarea asistenței medicale primare a crescut cu 8% față de anul trecut, această creștere acoperă strict cheltuielile de funcționare, ținând cont de costurile crescute ale utilităților.

Astfel, această specialitate a ajuns să nu mai fie atât de atractivă în rândul studenților la medicină, iar percepția este că medicina de familie este o profesie nesustenabilă și neatractivă. Dovada o constituie media de vârstă a medicilor de familie, cuprinsă între 50 și 55 de ani. Se va ajunge astfel, ca peste 10-15 ani, această specialitate să dispară. Oricum, în acest moment există discrepanțe majore între mediul urban și cel rural, pentru că medicina de familie nu a fost susținută pentru a se dezvolta corespunzător.

Mă număr printre cei 11.000 de medici de familie români și vă pot spune că dacă ar trebui să o iau de la capăt, tot această specialitate, medicina de familie, aș alege-o. Este o meserie frumoasă, în care respectul se câștigă cu multă muncă și profesionalism, practicată cu dăruire de oameni frumoși la suflet, din pasiune pentru om.

De ziua medicilor de familie, le doresc, cu această ocazie, colegilor mei, un călduros "La mulți ani!", să nu-și piardă speranța în mai bine, să fie uniți și călăuziți de idei constructive.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Florinel Stancu - declarație politică intitulată Educația și investițiile rurale vor schimba în bine România;

Domnul Stancu.

 

Domnul Florinel Stancu:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

"Educația și investițiile rurale vor schimba în bine România"

Zilele trecute, Bursa de Valori București a organizat un eveniment interesant, numit Ziua Națională a Investițiilor. Este o inițiativă excelentă, cu implicații pozitive majore în societate. Cu asemenea demersuri credem mai mult în dezvoltarea pieței de capital din România.

Personal, sunt impresionat că inițiatorii au decis să susțină educația financiară, deoarece este un capitol foarte important pentru orice societate, iar noi, românii, nu excelăm deloc în acest domeniu. Înseamnă, întotdeauna, susținerea inițiativelor educaționale care aduc mai multă înțelegere a aspectelor financiare în rândul copiilor, adolescenților sau adulților, din orașe sau din sate. Înseamnă decizii investiționale mai bune în viitor.

Și dacă tot am deschis discuția despre investiții, vă propun să ne îndreptăm privirea către investițiile mici, investițiile din mediul rural.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a deschis măsurile prin care persoanele fizice autorizate, societățile cu răspundere limitată și alte mici firme vor putea obține până la 70.000 de euro, respectiv 200.000 de euro, fonduri europene nerambursabile pentru afaceri neagricole în mediul rural.

Aceste fonduri pentru activități non-agricole de la sate sunt puse la dispoziție în fiecare an pentru a diversifica activitatea de business în mediul rural.

Îi îndemn pe tinerii de la sate să aplice și să utilizeze în mod inteligent aceste sume de bani. Cei care au firme își pot lua avânt. Cei care nu au pot crea una. Nu trebuie să rămână niciun ban neutilizat. Satul românesc are mare nevoie de investiții.

Educația și investițiile rurale vor schimba în bine România.

Vă mulțumesc.

Florinel Stancu, deputat, Dolj.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică având titlul Obsesia hoției și prinosul deșertăciunii prin îndatorare;

Domnul Pașcan.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Obsesia hoției și prinosul deșertăciunii prin îndatorare".

Capul de afiș din agenda actualităților românești îl deține în mod constant hoția. Se cam fură, măi dragă, prin țara noastră, iar lupta cu surle și trâmbițe împotriva hoției ne secătuiește consecvent de energie, de putere și, pe alocuri, generează efecte adverse, neavenite, precum orbirea generalizată în fața realităților țării. A "luptat" o vreme Guvernul să-i scape pe infractori, de-a valma cu corupții patriei, de prin detenție. Să mai aerisească prin înghesuiala "beciului domnesc", pentru care justiția înregistrează producții record... la cazare. Acum, a venit rândul Parlamentului să preia ștafeta grațierii, fiindcă aceasta este de fapt problema fundamentală a zilelor noastre. Adică, să facem cumva să-i recuperăm pe infractori, câtă vreme ne pleacă meseriașii patriei la muncă prin "străinezia" și nu mai are cine să bată un cui în țară, au rămas prea mulți filosofi pe cap de locuitor și sunt cam nepricepuți în activitatea concretă manufacturieră.

Iată, așadar, încordarea prelungă a Legislativului din această perioadă. Grea încercare, la pachet cu o comisie parlamentară de anchetă care să stabilească dacă "sistemul" a furat alegerile prezidențiale din 2009. Și dă-i, și luptă! Păi, cine este cel care coordonează din umbră marea anchetă parlamentară a prezumtivei hoții electorale? Evident, nimeni altcineva decât tocmai hoțul-șef, adică președintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul". Cu alte cuvinte, cel care a coordonat, după cum se constată în dosarul de cercetare penală, un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor alegerilor, privind participarea la vot. Clasic, caz tipic românesc, când hoțul strigă: hoții!

Și, uite-așa, comisia de anchetă parlamentară își va intra pe rol și vom afla, într-o anestezică stare de prostație, pe la ce șprițuri și aniversări conspirative se trăgeau sforile electorale ale țării, în timp ce Mircea Geoană țopăia precipitat, naiv și prematur învingător, spre desfătarea consoartei, "Mihaela, dragostea mea!". Într-o atare risipitoare anchetă, cine să mai aibă vreme să vadă că, din lanul de sporiri spectaculoase ale salariilor și ale pensiilor, nu se mai văd investițiile în autostrăzi și infrastructură, că țara se împrumută masiv, îndatorându-ne sumbru și prelung pe fiecare dintre noi. Ministerul Finanțelor ia împrumuturi pentru a acoperi lipsa de venituri, iar acestea sunt până acum de circa 4,7 miliarde de euro. Guvernul Grindeanu are în plan să împrumute, în continuare, echivalentul a 15 miliarde de euro. Comparativ, când s-a aflat în plină criză, statul român a negociat la sânge cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială un acord de împrumut de 20 de miliarde de euro.

Așadar, înainte de a asista captivi la spectacolul manipulatoriu al anchetei parlamentare, să fim atenți prioritar nu la cele trecute, electorale, ci la prezenta noastră periculoasă îndatorare.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Márton Árpád-Francisc - comentarii cu privire la primirea unor răspunsuri la întrebări adresate Ministerului Mediului;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Márton Árpád.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Anul trecut l-am felicitat pe ministrul de atunci al mediului pentru că a aprobat lista cu numărul de exemplare care pot fi recoltate din speciile de faună de interes cinegetic, întrebând totodată când vor fi despăgubiți gospodarii pentru distrugerile pricinuite de aceste animale.

La scurt timp, ministrul și-a retras ordinul, în urma unor proteste care considerau numărul de animale care ar putea fi recoltat prea mare. Am așteptat o nouă listă, cu niște cifre eventual mai mici. Timpul a trecut, pagubele pricinuite au crescut, ordinul nu a apărut. Am pus din nou o întrebare, mi s-a răspuns că lista e în lucru. S-a schimbat Guvernul. Și ministrul. Insistent, am întrebat din nou: "Când va apăra o nouă listă și când vor fi despăgubiți gospodarii al căror număr crește de la o lună la alta?". Răspuns nu am primit. Dar a fost schimbat ministrul. Repede mă apuc de o altă întrebare, cu aceeași temă.

Ieri, în sfârșit, am primit răspunsurile, și pentru întrebarea adresată domnului ministru Daniel Constantin - cu numărul de înregistrare 159 -, și pentru cea adresată doamnei ministru Grațiela Gavrilescu - numărul de înregistrare 561. Sunt două răspunsuri identice până la virgulă, adică nimic nu s-a schimbat, doar că între timp au mai fost sfârtecate câteva zeci de animale, au mai fost distruse câteva zeci de stupuri de albine.

Și istoria se repetă, indiferent dacă este o întrebare despre cardurile de sănătate care nu funcționează, proiecte de lege privind justiția sau circulația pe drumurile publice.

Stimați guvernanți, dacă nu reușiți să schimbați măcar comportamentul subalternilor, nu veți realiza nimic important din Programul de guvernare.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Vasile Cîtea - declarație politică intitulată România, victimă a «terorismului» cibernetic!;

Domnul Cîtea.

 

Domnul Vasile Cîtea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor colegi,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi voi prezenta declarația politică intitulată "România, victimă a «terorismului» cibernetic!".

Dragi colegi,

Deși sunt multe subiecte care merită a fi dezbătute în legătură cu politica internă și cu drepturile colectivităților care ne-au ales, nu putem să trecem cu vederea evenimentele care s-au întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că mișcările teroriste și-au modificat modul de acțiune pe ideea că cel mai periculos inamic este un inamic tăcut, nu unul care face revendicări.

În deceniile secolului 20, mișcările teroriste și grupurile fundamentaliste aveau un cu totul alt mod de operare, bazat pe comerțul cu arme letale sau pe fabricarea unor dispozitive artizanale. Ideea principală a atacului terorist era revendicarea lui, pentru a răspândi teroarea și a se face cunoscute motivele care au dus la acesta.

Secolul 21 a marcat, odată cu progresul în materie electronică, și schimbarea opticii mișcării teroriste, care a început să uzeze din ce în ce mai mult de terorismul cibernetic. E o realitate dureroasă care poate produce mai multe pagube decât orice atac armat tradițional.

Iată că profitând de multiplele vulnerabilități de software stocate de guvernele lumii, inamicul numărul unu, devenit între timp tăcut, a lovit din nou, abordând cel puțin 200.000 de victime din peste 150 de țări, cu peste 10.000 de instituții la cel mai înalt nivel, care au avut activitatea puternic perturbată.

Pentru experții în terorism, acest atac nu poate fi considerat singular, ci este catalogat a fi unul demonstrativ, făcut pentru a testa capacitatea de reacție a guvernelor și instituțiilor acestei lumi, dar și pentru a verifica modul de respectare al protocoalelor în acest caz. Iar acest atac demonstrativ nu poate fi privit ca un atac singular, izolat al unui teribilist în materie de software, o astfel de abordare fiind una cu totul greșită.

România a picat din nou testul de securitate, fiind plasată pe locul 9 în topul țărilor afectate de acest atac cibernetic, deși, permanent, din partea Serviciului Român de Informații, am fost anunțați că suntem pe "albastru precaut", ca și cod de atenționare.

Într-adevăr, CERT a reacționat rapid și a pus la dispoziția tuturor utilizatorilor un set de reguli pentru a scăpa de acest tip de atacuri, însă din păcate constatăm că iar ne orientăm mai mult pe măsuri reactive decât pe măsuri proactive. Preferăm să înlăturăm consecințele unui atac, decât să îl preîntâmpinăm și nu înțelegem de unde această politică.

Având în vedere faptul că recompensa cerută de atacatori a fost una modică, nu rezultă altceva decât că acest atac cibernetic a fost unul experimental și că nu banii sunt motivul și scopul, ci testarea capacităților de apărare a statelor în domeniul cybersecurity.

Ținând cont de toate cele precizate...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați.

 
 

Domnul Vasile Cîtea:

... va fi România pregătită, în eventualitatea unui nou atac cibernetic?

Deputat de Iași, Vasile Cîtea.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Iulian Bulai - declarație politică intitulată Solidaritatea trebuie să vină de la guvernanți, dar și de la noi, toți;

Domnul Bulai.

 

Domnul Iulian Bulai:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Declarația mea politică se numește "Solidaritatea trebuie să vină de la guvernanți, dar și de la noi, toți".

Săptămâna trecută s-a încheiat cu o rupere de nori care a pus din nou la încercare localnicii și autoritățile nemțene. Inundațiile care au lovit județul Neamț pot fi rezumate în cifre. Astfel, au fost afectate 35 de case, 16 anexe gospodărești, un pod, 8 podețe, 1,5 km de drum județean, 3,6 km. de drum comunal, 45,3 km. de drum sătesc, 277 ha. teren arabil, 100 ha. pășuni și fânețe au fost afectate, iar 71 de fântâni au fost colmatate.

Numai că de fapt inundațiile au scos la iveală și probleme ale României reale. Lupta cu natura se face în funcție de birocrație și oamenii sunt ajutați uneori prea târziu.

După ce duminică s-au retras apele, autoritățile au putut vedea mai bine efectele forței naturii. Cu toate acestea, primarul comunei Văleni, cea mai afectată comună, nu a putut să intervină pentru a repara provizoriu o porțiune de drum județean, fiindcă nu venise o comisie de la prefectură, pentru a evalua pagubele. O comisie de evaluare a pagubelor este absolut necesară pentru ca autoritățile locale și cetățenii să primească ajutor de la Guvern.

Dar cred că trebuie găsită o soluție pentru ca autoritățile să poată interveni pe plan local cât mai repede, nu la 24 sau 48 de ore distanță. Aceasta ar fi solidaritatea pe care guvernanții trebuie să o arate - să sprijine oamenii năpăstuiți de soartă cu toate mijloacele, inclusiv prin a permite primarilor să intervină fără teama ca mai apoi să nu li se recunoască folosirea resurselor locale în acest scop.

Un alt tip de solidaritate trebuie să vină din partea noastră, a tuturor.

Ieri am fost personal la Văleni, alături de consilierul meu, și am ajutat câțiva bătrâni să scape de nămolul ce a rămas în urmă. Însă noi am fost prea puțini față de numărul de bătrâni care aveau nevoie de ajutor. Sătenii din comună au nevoie de ajutor. Nimeni nu este dispus să-l ofere. Va trebui să acordăm mai multă atenție voluntariatului, să punem mai bine în valoare însemnătatea acestuia pentru comunitate.

Pe de altă parte, deși sunt dispuși să plătească, oamenii nu conștientizează importanța asigurării locuinței împotriva calamităților naturale, care de altfel este obligatorie.

Conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, doar circa 30.000 de nemțeni au locuințele asigurate, echivalentul a puțin peste 13% din populația județului, valoare estimată sub procentul înregistrat la nivel național, care este de circa 19%.

Consider, stimați colegi și guvernanți, că e nevoie de mai multă deschidere în astfel de momente, când vine vorba de aspecte...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați.

 
 

Domnul Iulian Bulai:

... birocratice și de monitorizarea mai atentă a modului în care se aplică Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor.

Vă mulțumesc.

 
Constantin Codreanu - declarație politică cu titlul Cazul Ivo Gheorghiev;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul... nu vă știu numele. Colegul... Sunteți deputat? ...de lângă doamna Ioniță. Veniți puțin până la mine, că nu vă știu și să nu vă pierd aici... Îmi cer scuze.

Domnul Codreanu. Se pregătește domnul Niță.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi are un titlu extrem de simplu - "Cazul Ivo Gheorghiev", dar prezintă o situație extrem de complexă și profund regretabilă.

Președintele Uniunii Românilor din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev, cere azil politic în România. Cazul este fără precedent. El relevă tratamentul pe care autoritățile de la Sofia îl aplică minorității noastre înrudite din Bulgaria.

Domnul Ivo Gheorghiev, cetățean bulgar de naționalitate română, domiciliat în orașul Vidin, unde practică medicina la Spitalul de Urgență, este președinte al AVE - Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și al Casei de Cultură "Sfânta Teofana Basarab", fiind decorat de Președintele României, în 2010, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer, categoria G - "Cultele". Bulgaria, cum se știe, nu recunoaște oficial minoritatea națională română, considerând-o doar un grup etnic, de interes folcloric.

Liderul minorității naționale române din Bulgaria este supus tracasărilor și represiunilor judiciare, iar familia sa, intimidată și amenințată în mod repetat. De-a lungul anilor, domnul Ivo Gheorghiev a fost arestat, torturat fizic și psihic de poliție, cercetat penal, i s-a reținut pașaportul la frontieră, i s-a aplicat interdicția de părăsire a țării, a fost cercetat penal pentru că a închiriat spații în Casa de cultură din Kozlodui, pentru ținerea de cursuri în limba română, a fost supus multiplelor controale și verificări, dincolo de rezonabil, anchetat penal pe bază de plângeri false, depuse la cererea șefului Securității statului din Vidin, Dragomir Draganov.

L-am primit pe domnul Ivo Gheorghiev la Parlament, în data de 26 aprilie, anul curent, și am trecut în revistă gama întreagă de probleme pe care le întâmpină minoritatea națională română din Bulgaria, confruntată cu riscul asimilării complete. La câteva zile după această întâlnire, autoritățile bulgare au decis repunerea pe rol a unor dosare penale îndreptate împotriva domnului Gheorghiev, fiind intensificată urmărirea membrilor familiei sale. Domnul Gheorghiev, pe care l-am contactat telefonic, ne-a comunicat faptul că organele Securității statului din Bulgaria nu sunt străine de aceste acțiuni.

În această situație, fac apel către președintele României, către prim-ministrul și șeful diplomației române să uzeze de toate prerogativele și mijloacele legale de care dispun și să intervină în soluționarea corectă, conformă interesului național, a cazului Ivo Gheorghiev, dar și pentru recunoașterea minorității naționale române din Bulgaria, pentru apărarea și promovarea drepturilor ei, cel puțin la nivelul la care sunt asigurate drepturile minorității naționale bulgare din România.

Deputat Constantin Codreanu, Partidul Mișcarea Populară, diaspora.

Mulțumesc.

 
Nicu Niță - declarație politică cu tema: Apă gratis pentru brăileni;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Niță, după care domnul Olteanu.

 

Domnul Nicu Niță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică este "Apă gratis pentru brăileni".

Parlamentul României, cu sprijinul majorității PSD-ALDE, a aprobat Legea privind unele măsuri de organizare a achiziției de îmbunătățiri funciare.

Această lege vine în întâmpinarea dorințelor exprimate de cei care lucrează în agricultură, pentru ca apa să ajungă pe fiecare suprafață de teren cultivat la cele mai mici prețuri.

Prin prevederea cuprinsă în lege, ca toate cheltuielile legate de asigurarea apei până la stațiile de punere sub presiune să fie suportate de către ANIF, ce vine în sprijinul agricultorilor, se diminuează eforturile legate de despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă și se asigură cantități de produse suplimentare pe piață și, evident, o creștere a veniturilor.

Pentru județul Brăila, care are amenajată pentru irigat o suprafață de peste 250.000 ha. și unde fenomenul de secetă este prezent an de an, această lege va avea un impact deosebit în asigurarea unor producții sigure și stabile.

Iată de ce agricultorii din Bărăganul Brăilei își exprimă satisfacția pentru adoptarea acestei legi.

Ducem astfel la îndeplinire încă unul din angajamentele asumate de PSD în Programul de guvernare privind agricultura, acela de a asigura apa potabilă până la stația de punere sub presiune. Încă o dovadă și pentru agricultori că PSD se ține de cuvânt, că îndeplinește punct cu punct proiectele pe care le-a propus pentru România și pentru români.

Vă mulțumesc.

Deputat de Brăila, Nicu Niță.

 
Daniel Olteanu - declarație politică despre urgentarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DN2F, legătura județului Vaslui cu restul țării;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Olteanu, după care domnul Leoreanu.

Doamna Benkö e în sală? Erika Benkö e în sală? După domnul Leoreanu.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Precipitațiile care au căzut în ultimele zile au scos la iveală o realitate pe care responsabilii din cadrul Ministerului Transporturilor și Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași nu o mai pot trece cu vederea: faptul că legătura unui județ întreg, Vasluiul, cu vestul țării stă într-o improvizație. Dacă acești responsabili au administrat un drum național, DN 2F, timp de ani întregi, sub deviza merge și așa, natura le-a arătat și ne-a arătat încă o dată că așa nu mai merge.

Am încercat cu mijloace parlamentare să îndrept această situație, dar amendamentele aduse Legii bugetului de stat, prin care am solicitat sume corecte, de bun-simț și pentru acest obiectiv, au fost respinse. I-am adresat apoi interpelări domnului ministru al transporturilor, în condițiile unor declarații publice ale subordonaților, cu privire la precaritatea unor poduri. Nu am primit încă niciun răspuns. Natura nu a mai avut însă răbdare cu majoritatea politică și cu ministrul transporturilor.

Acesta este contextul în care improvizația - puntea, podețul, spuneți-i cum vreți dumneavoastră - dintre localitățile Vladia și Străminoasa, la granița județelor Vaslui și Bacău, a fost luată de ape. Natura a certificat ceea ce contribuabilii din zonă știau: că legătura județului Vaslui cu vestul țării este o improvizație de prea mulți ani și că este doar o chestiune de timp până când noi, vasluienii, vom fi rupți cu totul de restul țării.

Am vorbit cu mai mulți localnici, care și-au exprimat speranța ca precipitațiile să ia cu totul DN 2F, pentru că de circulat e imposibil.

Nu am nicio considerație pentru oficialii guvernamentali care evită DN 2F, un drum pe care contribuabilii își distrug mașinile personale, nu cele achitate din bani publici.

Stimați colegi,

Mărturisesc că nu cunosc o situație similară, la nivel național, în care un județ riscă să fie izolat de restul țării, din cauza unor improvizații. Ce pretenții să mai avem noi, în Moldova, la autostrăzi peste munți, în condițiile în care incompetența responsabililor și dezinteresul majorității politice fac ca vasluienii să fie abandonați cu anii?

Stimați colegi,

Domnilor guvernanți,

Vă reamintesc că județul Vaslui se află încă în România. Modul în care este privită de la București o zonă de graniță a Uniunii Europene este, din punctul meu de vedere, o rușine europeană.

Vă rog, domnilor guvernanți, revizuiți-vă atitudinea, renunțați la cârpeli și, dacă tot este prioritate la categoria sa, în MasterPlanul General de Transport, demarați de urgență lucrările de reabilitare și modernizare a DN 2F, legătura județului Vaslui cu restul țării.

Daniel Olteanu, deputat al PNL de Vaslui.

Vă mulțumesc.

 
Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică intitulată Puterea aruncă perdele de fum pentru a ascunde disperarea care i-a cuprins pe membrii săi;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Leoreanu, după care doamna Erika Benkö.

 

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața, tuturor.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Puterea aruncă perdele de fum pentru a ascunde disperarea care i-a cuprins pe membrii săi".

Ca reprezentant al cetățenilor care m-au trimis în Parlament, dar și a celor care nu mi-au acordat votul, voi da glas nemulțumirilor și frustrărilor care s-au născut în ultimele săptămâni, în urma declarațiilor de intenție, dar și a măsurilor duplicitare pe care le-au luat cei de la putere.

Deși în campania electorală le-au promis românilor marea cu sarea, salarii mai mari, bunăstare, se dovedește că socoteala de acum câteva luni diferă, ca de la cer la pământ, de realitatea cu care trebuie să se descurce românii în fiecare zi.

Pentru a putea acoperi pierderile ce le-au produs în bugetul de stat, prin măsuri populiste, fără a avea la bază un studiu real de impact, cei de la putere au ajuns, la propriu, să bage mâna în cel de-al doilea buzunar al românilor. Dacă pe primul s-au prefăcut că îl burdușesc, subtilizează cu discreție din cel de-al doilea.

Așa că în timp ce îi țin ocupați pe majoritatea românilor cu circ, perdele de fum și declarații ticluite care să dea bine la televizor, de fapt le fură pâinea prin tot felul de impozite inventate, de stau și mă întreb cum de le mai vin asemenea idei.

Câteva scurte exemple.

Se pregătesc să plafoneze indemnizațiile pentru creșterea copiilor, de parcă mamele și copilașii lor trebuie pedepsiți că prea se ocupă de lucruri frumoase.

Au ceva și cu societatea civilă și au de gând să atenteze la cei 2%, iar angajatorii care au salariați cu program parțial de lucru - de regulă două sau patru ore pe zi - vor plăti pentru ei contribuții salariale, de la 1 iulie, cât ar plăti pentru un angajat cu normă întreagă.

Ce ne spune aceasta? Că este o campanie concertată, condusă de cei de la putere în încercarea de a ieși basma curată. Însă este revoltător și nedrept pentru români, pentru cei care le-au acordat votul de încredere.

Aș vrea să fac un apel de la tribuna Parlamentului, prin care să îi rog să nu se comporte ca niște mercenari, pentru că rolul lor, ca aleși ai poporului, este cu totul altul: să le reprezinte interesele, să se gândească la binele cetățenilor. Pentru creștere și bunăstare fiind nevoie de investiții și de măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor investitorilor privați, dar și de atragere a potențialilor investitori.

Hai să nu ne mai gândim doar la măsuri pe termen scurt, ci la investiții pe termen lung, care să asigure bunăstarea românilor, familiilor tuturor, să fim cu toții mândri cu adevărat că trăim într-o țară care are resurse care se folosesc corespunzător.

Vă mulțumesc.

V-a vorbit Laureanțiu Leoreanu, deputat al PNL de Neamț.

 
Benkő Erika - despre statul român și recunoașterea drepturilor pe care le au minoritățile din România;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Erika Benkö. Se pregătește domnul Nechifor.

 

Doamna Benkő Erika:

Stimați colegi,

Stimate domnule președinte,

În ultima perioadă s-a discutat mult aici, în Parlamentul României, despre Centenarul Marii Uniri. Este o etapă foarte importantă în istoria României, deoarece, în esență, vorbim despre formarea statului român modern.

Este convingerea mea fermă că nu se poate vorbi despre Centenar fără asumarea problematicii minorităților din România. Este foarte important, cu ocazia Centenarului, să fie luate în considerare și aspectele care privesc minoritățile, dar este important și ca statul român să facă gesturi către comunitățile minoritare în acest context.

La Marea Adunare de la Alba Iulia au fost formulate promisiuni concrete cu privire la drepturile minorităților. Din păcate, dacă analizăm ultimii 99 de ani, este evident că aceste promisiuni nu au fost respectate. După 99 de ani de la semnarea Declarației de la Alba Iulia, în care a fost consemnat dreptul minorităților din România de a-și folosi limba lor maternă, constatăm cu regret că aceia care doresc să practice acest drept în sănătate și în justiție - ca să dau numai două exemple concrete - se confruntă cu obstacole serioase chiar și în ziua de azi.

De asemenea, constatăm cu regret că în ultimii 99 de ani situația minorităților nu s-a îmbunătățit într-un mod perceptibil. Unele dintre comunitățile naționale au dispărut aproape în totalitate - trebuie doar să ne amintim de sași -, iar alte comunități, ca și minoritatea maghiară, trebuie să se confrunte cu standarde duble, de exemplu în privința folosirii simbolurilor regionale. În timp ce steagul Moldovei este un simbol care poate fi folosit în România fără probleme, steagul Ținutului Secuiesc este înlăturat din spații publice, în ciuda faptului că ambele regiuni fac parte din aceeași țară.

Ar fi foarte important ca și comunitatea maghiară să simtă că după 99 de ani statul român îi recunoaște dreptul la exprimarea identității și îi permite exercitarea reală a acestor drepturi legate de identitatea națională și regională.

Apreciem faptul că România și-a asumat angajamente substanțiale în ceea ce privește exercitarea drepturilor minorităților, odată cu semnarea unor tratate internaționale în acest sens, dar suntem de părere că este o greșeală din partea statului că în practică aceste angajamente sunt departe de a fi implementate.

Pentru minoritățile naționale, pentru comunitatea maghiară din România, Centenarul este un fel de retrospectivă, un rezumat în privința atitudinii statului român față de comunitatea noastră în ultimii 99 de ani. Dar, în același timp, considerăm că este și o oportunitate magnifică să fie prilejul generozității din partea României ca să simțim și noi, membrii comunității maghiare, că într-adevăr suntem cetățeni cu drepturi depline în această țară, cu libertatea exprimării identității noastre garantată de stat. Însă pentru aceasta este nevoie ca promisiunile de la Alba Iulia să nu rămână numai promisiuni, dar să devină o realitate concretă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
Cătălin-Ioan Nechifor - despre gestionarea momentului istoric 2019, când România va avea președinția rotativă a Comisiei Europene;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Nechifor, după care domnul Oprea.

 

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi are...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat,

Închideți microfonul și deschideți-l din nou, că sunteți pe cronometrul vechi.

 
 

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi are ca temă un cuvânt pe care îl rostim foarte des, și e vorba de Centenar. Dar nu actualul Centenar, ci următorul Centenar, Bicentenarul, așadar.

În urmă cu câteva săptămâni am discutat foarte aprins în Parlament, și în comisii, și în plen despre un proiect de lege - care s-a și votat între timp - referitor la Centenar. Erau atât de aprinse discuțiile, încât aveai impresia că discutăm aici despre termenii Unirii din 1918.

Dar anul acesta, în această perioadă, n-am făcut altceva decât să recunoaștem un moment istoric. N-am făcut altceva decât să trecem pe curat câteva idei de bun-simț, cu medalii și distincții spre a fi acordate celor care au un cuvânt important sau trăiesc în zone importante, în care s-a petrecut și Marea Unire de la 1918, dar și Primul Război Mondial.

Evident că după acest moment s-au aprins unii și criticau România. Poate pe bună dreptate, pentru faptul că nu s-a manifestat suficient de mult, în comparație cu Ungaria, care, iată, pregătește și ea un Centenar - Trianonul - și pentru care acordă mult mai mult efort și mult mai multe fonduri.

Dar, stimați colegi, suntem acum într-o perioadă în care, după 10 ani de la integrare, după 10 ani de la momentul în care am intrat ca parte importantă a Uniunii Europene, ar trebui să gândim mai profund către viitor. Și sigur că e greu de crezut că acum vor fi recunoscute merite. A trecut mult timp de când România a început acești pași, prin 2000, a trecut mult timp de când România a închis negocierile, în 2004, și iată că recunoașterea a venit puțin, parțial, chiar aici, în plen, de la președintele Comisiei Europene, din partea lui Jean-Claude Juncker.

Dar trec anii foarte repede și cred că un moment istoric pe care va trebui să-l gestionăm, să-l jucăm bine se va întâmpla în 2019, când România va avea președinția rotativă a Comisiei Europene. Și întrebarea mea sinceră, și preocuparea mea sinceră este dacă știm să jucăm acest moment? Dacă suntem pregătiți? Și dacă acceptăm că vom fi judecați peste 100 de ani pentru modul în care ne-am dus la bun sfârșit această șansă istorică. Suntem parte a Uniunii Europene, suntem 27 de state. Următoarea șansă va fi de-abia în 2033, pentru că președinția are 6 luni și se acordă ciclic.

Cine știe atunci dacă va mai fi Uniunea Europeană? Cine știe dacă atunci vor mai fi suficiente motive să sărbătorim? Așa că, stimați colegi, dragii mei, haideți să încercăm 2019 să-l transformăm într-un an important pentru România, să aducem Uniunea Europeană la București, în țară, să arătăm că suntem europeni și să ne consolidăm statutul de țară membră.

Doamne ajută și, până atunci, un Centenar cât mai fericit!

 
Dumitru Oprea - declarație politică: Cu fapte, investitorii se atrag greu, dar cu vorbe se alungă ușor;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Oprea.

 

Domnul Dumitru Oprea:

Nu pot să nu mă refer la Centenar. Moldovenii nu au dreptul să capituleze. 1916-1918, capitala a fost în Moldova, nu în Țara Românească. Și atunci de ce fugim de Centenarul acesta? Da.

Declarația mea de astăzi poartă titlul "Cu fapte, investitorii se atrag greu, dar cu vorbe se alungă ușor".

Abordez o temă care îngrijorează tot mai mult mediul economic din România. Mă refer la discursul liderului PSD împotriva multinaționalelor.

Orice stat european este preocupat să susțină și să stimuleze antreprenorii locali, de la mari companii, până la afaceri de familie. Dar aceeași atitudine trebuie să existe și față de investițiile străine, care reprezintă, alături de fondurile europene, sursa pentru creșterea economică bazată pe crearea de plusvaloare, nu pe consum. Apelarea la retorica găunoasă față de multinaționale nu are ca efect direct sporirea investițiilor cu capital românesc. Acesta poate fi ajutat să se dezvolte doar printr-un sistem fiscal previzibil și o atitudine corectă a instituțiilor statului față de toți antreprenorii, nu prin critica multinaționalelor.

Se clamează faptul că multinaționalele produc profit pe care îl scot în afara țării și că salariații români sunt tratați incorect, însă comportamentul onest față de salariați și față de stat nu este o obligație doar a firmelor cu capital străin, ci și a celor cu capital național. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să fie transpuse urgent în legislația națională Directivele Comisiei Europene referitoare la lupta împotriva evaziunii fiscale. Atât și nimic mai mult.

Din păcate, atacurile liderilor coaliției de guvernare față de justiție și mediul de afaceri, ascunse în spatele imunității politice, produc efecte inimaginabile. Declarațiile sulfuroase, menite să aducă un capital electoral temporar, generează îngrijorări majore, iar semnalul că România este o țară instabilă, care își dorește părăsirea democrației, va ține departe investitorii atât de necesari economiei noastre.

Mulțumesc.

Deputat al PNL, Dumitru Oprea.

 
Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică: Trebuie să generăm egalitate de șanse pentru promovarea valorilor și a produselor tradiționale românești;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Cătălina Bozianu este în sală?

Haideți!

 

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

Bună dimineața!

Declarația mea politică se intitulează "Trebuie să generăm egalitate de șanse pentru promovarea valorilor și a produselor tradiționale românești".

Stimați colegi,

În ultimii ani ne-a intrat în obicei să acordăm mai multă atenție promovării produselor și valorilor culturale românești tradiționale. Politicienii se îmbracă în ii și în ițari de Ziua portului popular, iar televiziunile acordă spații ample de emisie subiectului. Uneori se mai întâmplă ca Guvernul și Parlamentul să și legifereze în acest sens.

Este un început încurajator, dar consider că se poate face mai mult și mai substanțial.

Cred că prioritatea noastră, a celor care am câștigat și încrederea oamenilor în mediul rural, indiferent de culoarea noastră politică, ar trebui să fie acum încurajarea promovării produselor și a valorilor românești, prin stimularea directă a celor care le produc și le păstrează - românii care trăiesc și muncesc în comunele și în satele țării.

Cred că aceasta este o condiție a dezvoltării mediului rural, de importanță egală cu investițiile în infrastructură.

Promovarea tradițiilor și a roadelor muncii nu poate fi înțeleasă fără scoaterea în evidență a specificului fiecărei așezări în parte.

Cel mai bun prilej pentru a face aceasta sunt, așa cum știm, târgurile de sărbători și zilele comunelor. Acolo vin oamenii să-și prezinte și să-și vândă produsele, acolo se afirmă cultura locală.

La aceste evenimente satele au șansa de a se prezenta cu tot ceea ce au mai bun și mai frumos în fața județului, ba, uneori, în funcție de interesul și de disponibilitatea mass-media, chiar în fața întregii țări.

Din păcate, satele și comunele care-și permit să organizeze asemenea evenimente sunt încă prea puține. Sărăcia bugetelor locale, ori lipsa de implicare a consiliilor județene îi lasă pe oameni în afara unui circuit care le-ar putea aduce câștiguri importante și mai ales care ar construi o oportunitate fantastică de dezvoltare a comunității în care trăiesc.

De aceea, cred că este de datoria noastră, a Parlamentului și mai ales a Guvernului, să le întindem o mână de ajutor acestor comunități.

O soluție ar fi înființarea, la Ministerul Dezvoltării, a unui fond național de promovare a specificului local, prin care să poată fi finanțate în mod direct proiectele de acest tip ale administrațiilor locale din mediul rural, care nu pot susține din bugetul propriu evenimentele anuale dedicate tradițiilor și produselor tradiționale.

Ar fi, dragi colegi, un mic efort concret pe care l-am putea face pentru ca de promovarea a ceea ce avem mai bun și mai frumos să poată beneficia, fără intermediari, chiar acei oameni care produc ceea ce avem mai bun și mai frumos. Și dacă vom acționa în acest sens, abia atunci vom fi cu adevărat credibili, atunci când ne îmbrăcăm în ii și în ițari.

Mulțumesc.

Cătălina Bozianu, deputat, Prahova.

 
Marius-Constantin Budăi - declarație politică: Dezvoltarea economiei nu se regăsește doar în cifre macroeconomice, ci și în buzunarele românilor;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Budăi.

 

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Obiectul declarației politice de azi - "Dezvoltarea economiei nu se regăsește doar în cifre macroeconomice, ci și în buzunarele românilor".

Stimați colegi,

În calitate de membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, vă anunț că în luna martie câștigul mediu net a crescut cu 4,7%, la suma de 2.342 de lei, echivalent cu 515 euro.

Măsurile luate de Guvernul PSD, de creștere a salariului minim, au dus automat și la creșterea salariului mediu.

Scopul unui Guvern este să aducă bunăstare pentru cetățenii săi, iar PSD a promis acest lucru românilor și acum se ține de cuvânt.

Dezvoltarea economiei nu trebuie să se regăsească doar în cifre macroeconomice, ci și în buzunarele românilor, ceea ce începe să se și întâmple de când PSD a preluat guvernarea.

România devine atractivă pentru investitori, iar acest lucru se vede și în creșterea economică.

De asemenea, vreau să vă spun că tot mai multe companii mari construiesc la noi fabrici, dar nu ca în anii 2000, când făceau acest lucru pentru mâna de lucru ieftină.

Acum România este atractivă, pentru că este parte a Uniunii Europene și a NATO și pentru că are o politică economică care încurajează dezvoltarea.

Programul prezentat de PSD și votat de români conține numeroase facilități pentru mediul de afaceri, iar acest lucru se vede acum.

De la începutul anului 2017, mai multe companii au deschis aici fabrici cu o valoare adăugată consistentă. În același timp, instituțiile financiare revizuiesc în creștere estimările privind economia României.

Salut decizia Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a revizuit în sens pozitiv estimarea privind creșterea economică a României pentru anul 2017, de la 3,7% în noiembrie, la 4% în prezent, ca urmare, evident, a măsurilor luate de actualul Guvern, condus de premierul Sorin Grindeanu.

La ora actuală - în viziunea BERD - în 2017 România va avea cea mai mare și mai solidă creștere economică din Uniunea Europeană, ca urmare a măsurilor din Programul de guvernare al PSD, precum și relaxarea fiscală sau majorarea salariilor. Aceste măsuri au fost apreciate recent și de Comisia Europeană.

Recent și Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere, de la 3,8%, la 4,2%, estimările privind economia României în anul 2017.

Noua evaluare a Comisiei Europene subliniază că avem o creștere economică solidă, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală și de majorare a salariilor.

Aceste instituții, precum BERD, FMI, Comisia Europeană vor continua să-și îmbunătățească previziunile despre România, după ce vor deveni operabile și alte măsuri, precum "Start-up Nation", Legea prevenției sau Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, care vor avea o influență pozitivă asupra economiei românești.

Vă mulțumesc.

Deputat Marius-Constantin Budăi, de Botoșani.

 
Petru Movilă - declarație politică: Susțineți Autostrada Iași-Târgu Mureș!;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Movilă.

Doamna deputat, sunteți înscrisă?

După domnul Movilă, imediat.

 

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația politică se numește "Susțineți Autostrada Iași-Târgu Mureș!".

Am venit astăzi în fața dumneavoastră să vă cer susținerea pentru Autostrada Iași-Târgu Mureș, prin cea mai simplă metodă pe care o aveți la îndemână: prin votul dat unui proiect de lege.

În cursul săptămânii trecute, 70 de colegi parlamentari au semnat un proiect de lege pentru începerea lucrărilor la autostradă până în anul 2020.

Am ales acest moment pentru că anul acesta s-au împlinit zece ani de când ieșenilor și locuitorilor din regiunea de nord-est li se tot promite construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Tot în această perioadă se aniversează și Centenarul "Iași - Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri".

Având toate argumentele necesare din punct de vedere istoric, susținute de faptul că Moldova a rămas o regiune subdezvoltată a României, cu un PIB pe cap de locuitor cu aproximativ 40% mai mic decât media națională, Autostrada Iași-Târgu Mureș își justifică fără niciun dubiu oportunitatea. Necesitatea este argumentată și în Strategia de dezvoltare teritorială a României, document adoptat în octombrie 2016 de către Guvernul României, în care se precizează faptul că regiunile extracarpatice sunt cele mai puțin dezvoltate, printre cele mai sărace județe fiind enumerat și Iașiul, iar mai bine de jumătate sunt din regiunea de nord-est a țării.

Lipsa acestui drum, care să conecteze regiunea de nord-est de vestul țării, a condus la un decalaj pronunțat în ceea ce privește dezvoltarea regiunilor. În timp, discrepanța va deveni din ce în ce mai mare, iar acest lucru se va traduce prin depopulare, demoralizare și o slabă industrializare.

Stimați colegi,

Autostrada care poate scoate Moldova din sărăcie are un istoric impresionant: peste zece ani de studii de prefezabilitate și fezabilitate care au costat zeci de milioane de euro, dar care astăzi nu valorează nimic.

Din păcate, oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova și Transilvania, acțiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie și direcție. Acest lucru este demonstrat clar de faptul că în urmă cu aproape doi ani contractul semnat pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a fost suspendat, pentru că între momentul la care studiul ar fi fost definitivat și cel la care lucrările ar fi trebuit să înceapă, vor trece nu mai puțin de cinci ani.

Stimați colegi,

Susțineți proiectul de lege depus pentru construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș, susțineți Moldova și ieșenii! Țineți-vă de cuvânt și respectați-vă promisiunile din campanie! Acționați în interesul alegătorilor, și nu a liderilor dumneavoastră de partid! Iașiul și România au nevoie să se dezvolte, iar dumneavoastră aveți pârghiile necesare pentru a concretiza acest lucru printr-un simplu vot.

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP de Iași, Petru Movilă.

 
Valeria-Diana Schelean-Șomfelean - declarație politică: Familia din România are nevoie de susținere reală, nu de definiții înguste;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna deputat, vă rog.

 

Doamna Valeria-Diana Schelean-Șomfelean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Obiectul declarației politice se referă la familia din România care are nevoie de susținere reală, nu de definiții înguste.

În anul 1993, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a stabilit ca ziua de 15 mai să marcheze Ziua internațională a familiei.

La nivel internațional, în tema "Familii, educație și bunăstare" se pune accentul asupra rolului familiilor și politicilor orientate spre familie, în promovarea educației și a bunăstării generale ale membrilor lor. Se subliniază rolul familiilor în promovarea educației timpurii și a posibilităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru copii și tineri.

În același timp, prin această temă se dorește să se sublinieze importanța tuturor membrilor din familie, indiferent că sunt părinți, bunici sau frați, precum și importanța educației părintești pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor.

În România nu există la acest moment un cadru instituțional satisfăcător dedicat conceperii și implementării unor politici publice pentru susținerea familiilor. Din cauza acestor deficiențe, cea mai grea situație este cea a familiilor tinere și active din punct de vedere profesional, adesea copleșite de nevoi, precum gestionarea carierelor profesionale, achiziția unei locuințe și alegerea momentului oportun pentru a aduce pe lume unul sau mai mulți copii.

Situația nu este ușoară nici în ceea ce privește bătrânii din familii. Familia nu este privită în ansamblu, nu este susținută în diferitele ei momente și nu există politici care să valorifice generațiile familiei, experiențele și culturile.

Per ansamblu, evaluând politicile sociale ale statului român dedicate familiei, în toate ipostazele sale, se poate constata că există numeroase inconsecvențe, o lipsă a unor forme de sprijin și tendința condamnabilă de a transfera numai către familii anumite responsabilități, de la îngrijirea copiilor sau căutarea unei locuințe, până la susținerea persoanelor vârstnice.

Cred că statul român este deficitar și în legătură cu asigurarea unor șanse egale în viață pentru fiecare copil, valorificarea fiecărui talent, asumarea unor politici sociale destinate facilitării accesului la educație și la serviciile sociale pentru toate familiile.

În acest moment, există o dezbatere publică în România care se concentrează, din păcate, doar pe reglementare și definiții, dar care pierde din vedere esența, ideea de susținere reală a familiei din partea statului, de resetare a drepturilor tuturor membrilor unei familii.

Am respectat și respect dreptul constituțional al tuturor românilor de inițiativă legislativă în ceea ce privește modificarea Legii fundamentale. Respect și dorința acestora de a introduce în Constituție reglementări referitoare la faptul că prin căsătorie se pot uni doar un bărbat și o femeie.

Însă nu am susținut această inițiativă cetățenească de modificare a Legii fundamentale pentru că, sincer, nu cred că putem pune semnul egalității între noțiunea de familie și cea de căsătorie. Cred că între acestea trebuie să fie o relație ca de la întreg la parte.

Cred că un părinte - indiferent că este bărbat sau femeie - și copilul pe care îl are în îngrijire, reprezintă,...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați, doamnă!

 
 

Doamna Valeria-Diana Schelean-Șomfelean:

...în egală măsură, o familie. Nu poate fi exclus din această categorie, doar pentru că nu există o uniune, în sensul legii, cu celălalt părinte.

Și acei părinți - bărbat și femeie - care conviețuiesc și au chiar proprii lor copii, dar care nu au ales să meargă în fața ofițerului de stare civilă pentru a-și oficializa uniunea, din punctul meu de vedere, tot o familie reprezintă.

Cred că și pentru acești români, care în actuala realitate socială sunt mulți, trebuie să existe o protecție atât la nivel constituțional, cât și prin legi subsecvente.

Vă mulțumesc.

Valeria Schelean-Șomfelean, deputat al PNL de Caraș-Severin.

 
Costel Alexe - declarație politică intitulată Opriți poluarea României!;

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Alexe.

 

Domnul Costel Alexe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Opriți poluarea României!".

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vin astăzi în fața dumneavoastră, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților și deputat al județului Iași, să vă supun atenției un subiect extrem de important pentru sănătatea populației, dar tratat cu indolență de autoritățile locale și centrale: poluarea cu particule PM10.

Pe 23 noiembrie 2009, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României din cauza valorilor ridicate de particule fine de praf (PM10) din trei aglomerări urbane: București, Iași și Brașov.

În anul 2012 s-a emis un nou aviz suplimentar pentru nerespectarea valorilor limită, iar în 2014 s-a declanșat etapa următoare a procedurii. Principalele surse ale poluării fiind emisiile industriale și traficul, iar problemele medicale dezvoltate de populație sunt extrem de grave: cancer pulmonar, astm la copii sau boli cardiovasculare.

Este inadmisibil ca, timp de opt ani autoritățile locale să tergiverseze soluționarea acestei probleme, în condițiile în care conform legislației în vigoare primăriile celor trei orașe aveau responsabilitatea întocmiri planurilor de calitate a aerului, precum și elaborarea măsurilor pentru reducerea poluării.

Este inadmisibil ca atât doamna Gabriela Firea, primar al municipiului București, cât și domnul Mihai Chirica, primar al municipiului Iași, să fie mai preocupați de imaginea lor publică decât de destinele cetățenilor pe care ar trebui să îi reprezinte.

Pentru ca tabloul să fie complet, pentru ca incompetența să fie crasă, Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu a derulat o serie de controale care au constatat nerespectarea legislației în vigoare atât de către Primăria Iași, cât și de către două instituții aflate în subordinea Consiliului Local Iași, iar cuantumul amenzilor au fost de peste 500.000 RON, în perioada 2015-2016, amenzi suportate din bugetul ieșenilor.

Planurile de calitate a aerului au primit aviz negativ de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și au fost respinse, deoarece de peste opt ani se tratează la diverse această problema și ne-am trezit astăzi cu un bulgăre de zăpadă care se rostogolește și nu îl mai putem opri.

Dragi colegi,

Cred că este clar și evident că autoritățile nu reușesc să gestioneze această problemă.

Etapa următoare a stări de infringement este sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene și riscul de a plăti o amendă de 1,7 milioane euro, la care se adaugă penalități de întârziere.

De aceea fac un apel către...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați!

 
 

Domnul Costel Alexe:

...Guvernul PSD, către primarul PSD al municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, precum și către primarul PSD al municipiului București, doamna Gabriela Firea, să se mobilizeze și să evităm situația rușinoasă și păguboasă ce se întrevede.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată.

Deputat Costel Alexe.

 
Dumitru Lupescu - discuții pe marginea Proiectului Legii salarizării unitare.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Lupescu, vă rog.

 

Domnul Dumitru Lupescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi parlamentari,

În numele militarilor în rezervă și în retragere din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională vă solicit respectuos, ca la primirea Proiectului Legii salarizării unitare, să susțineți în comisii și la votul final modificarea art. 40 din aceasta, în sensul ca din conținutul articolului să fie eliminată prevederea referitoare la actualizarea pensiilor militare de stat și să fie respectată prevederea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015.

Ca argumente invoc următoarele:

1. Este total inadecvată, inoportună și nelegală referirea la pensiile militare de stat, atât timp cât proiectul legii are ca scop o salarizare unitară a sistemului bugetar, și nu o reglementare în domeniul pensiilor militare de stat. Solicit aceasta întrucât, în prezent, sunt în vigoare acte normative care reglementează acest lucru: Legea nr. 223/2015, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 și Ordinul comun al structurilor de apărare națională pentru aprobarea procedurilor de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat din 2016.

2. Nu sunt motive obiective sau o stare/situație excepțională care ar justifica cumva necesitatea amânării actualizării pensiilor militare încă aproape cinci ani, până în anul 2022, inclusiv.

Dimpotrivă, în "Expunerea de motive", inițiatorii proiectului legii afirmă că doresc să corecteze salarizarea nemulțumitoare și a personalului militar. Dacă astfel se recunoaște acest fapt, de ce se dorește amplificarea stării de nemulțumire a pensionarilor militari, prin suspendarea temporară a actualizării pensiilor?

Chiar și în Programul de guvernare pentru perioada 2017-2020, la Capitolul "Echitate" se arată: "Echitatea trebuie să fie și pentru pensionari alături de salariați și celelalte categorii sociale...".

3. Legea nr. 223/2015 a fost amendată, în mod abuziv și nemeritat, de prevederile art. 40 din Ordonanța Guvernului nr. 57/2015, iar acum se încearcă o nouă amendare prin art. 40 al Proiectului Legii salarizării unitare.

Aceste două modificări/amendări nu fac decât să amplifice inechitățile dintre militarii pensionați în perioade diferite, pe de-o parte, și dintre militarii în activitate și cei pensionați, pe de altă parte.

De asemenea, se va produce o discrepanță imensă, va fi o nedreaptă modalitate de calcul care va crea diferențe mari și pentru cei aflați în plată în prezent, față de cei care se vor pensiona.

4. Suspendarea actualizării pensiilor militare poate fi un atentat la siguranța și apărarea națională, deoarece pensionarii militari au obligații în caz de chemare la mobilizare, război sau campanii.

5. Se încalcă toate normele de drept civil și constituțional...

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați!

 
 

Domnul Dumitru Lupescu:

...prin faptul că un singur articol dintr-o lege prorogă, concomitent, aplicarea unor articole din șase legi organice cu scop și beneficiari diferiți.

Cu respect, considerație și speranță, Dumitru Lupescu, deputat al USR în Circumscripția electorală nr. 16 Dâmbovița.

 
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Doamna Oprescu, aveți declarație? Nu.

Cam ăștia am fost!

 
 

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică cu tema Care sunt adevăratele priorități ale politicilor educaționale în sistemul de educație românesc, în contextul actual european?;

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

"Care sunt adevăratele priorități ale politicilor educaționale în sistemul de educație românesc, în contextul actual european?"

În plenul Camerei Deputaților au fost aduse în atenția parlamentarilor două proiecte care vizează o racordare a învățământului românesc la valorile și direcțiile politice europene comune în educație. Este vorba de Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Investiția în Tinerii Europei, COM (2016) 940 - PH CD 40/2017 și Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Îmbunătățirea și modernizarea educației, COM (2016) 941 - PH CD 41/2017.

În societatea contemporană, dinamică și mereu în transformare, cu schimbări rapide și efecte imediate, educația și învățământul trebuie reînnoite, completate, adaptate, iar concepția de educație regândită și modernizată. Este și rolul acestor proiecte care circumscriu în sfera preocupărilor educației la nivel european tocmai nevoile reale ale tinerilor de azi, legătura mai strânsă a pieței muncii cu parcursul educațional al tinerilor absolvenți reprezentând fie ciclul gimnazial pentru cei care vor să îmbrățișeze forma învățământului profesional dual sau ucenicia în meserii cerute, fie cel superior, unde încă persistă prea multă teoretizare în detrimentul aplicabilității cunoștințelor, dezvoltării competențelor și inteligențelor multiple în cadrul unor proiecte tematice care pot dezvolta spiritul de echipă și negocierea. Învățământul românesc capătă noi valențe în condițiile impuse de reforma cu deschidere europeană, dar dorința de reformă și europenizare a direcțiilor politicilor educaționale nu poate fi implementată durabil și sustenabil fără a lua în considerare datele îngrijorătoare care vin din mediul rural sărac în special, unde copii și tineri se află în situații de risc și abandon școlar.

Potrivit UNICEF, aproximativ 300.000 de copii și tineri se află în afara sistemului de educație, 5.103 elevi români cu vârste cuprinse între 15 ani și 3 luni respectiv 16 ani și 2 luni la data testării, din 185 de scoli, au susținut în luna aprilie 2015 testarea PISA propriu-zisă. Testarea internațională se desfășoară o dată la 3 ani și arată nivelul elevilor de 15-16 ani la matematică, știință și citire. În toate țările care participă la PISA 2015 eșantionarea școlilor și a elevilor se realizează extern, de Consorțiul PISA, cu ajutorul unui software dedicat. Elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele structurate pe trei domenii: Științe ale naturii, Matematică și Citire/Lectură. Elevii români au în continuare dificultăți să citească și să înțeleagă un text, iar la matematică nu pot rezolva decât exerciții de bază. Așa arată rezultatele la ultimele teste PISA, care s-au susținut anul trecut. Mai exact, România s-a clasat pe locul 48 din 72, sub Bulgaria și Ungaria, aceasta în condițiile în care, în anul 2012, ne-am aflat pe locul 45 din 65 de țări. Cât îi privește pe cei mai buni adolescenți, aceștia sunt în Singapore, Japonia și Estonia.

Studiul PISA 2015 a evaluat aproximativ 540.000 de elevi din 72 de țări și economii la Matematică, Lectură și Științe. Accentul a fost pus pe Știință, potrivit OECD. Scorul României la Științe, domeniul pe care s-a pus accent la ultimele testări, este de 435 față de scorul mediu al țărilor OECD, 493, și față de cel mai bun scor, cel al singaporezilor, care a fost de 558. La partea de Citire, România a acumulat 434 de puncte, iar la partea de Matematică 444 de puncte.

Scopul acestor teste este de a verifica modul în care copiii pot aplica informațiile pe care le primesc la școală, la lumea reală. Astfel, de exemplu, PISA nu măsoară dacă un copil știe tabla înmulțirii, ci ce știe el să facă cu ea. Concret, programul OECD-PISA nu testează "discipline", pentru că nu urmărește eficiența în performarea unui anumit curriculum, ci evaluează în ce măsură elevii aflați către finalul educației obligatorii dețin unele dintre competențele-cheie, cunoștințele și deprinderile de bază, esențiale atât pentru continuarea studiilor, cât și pentru participarea deplină la viața socială sau pentru integrarea pe piața muncii.

Aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional - arată un studiu al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Deși știu să citească, elevii nu reușesc să înțeleagă textele, susțin experții, care atrag atenția că aceasta este o consecință a faptului că programele școlare sunt în continuare prea stufoase, elevii fiind obligați să memoreze informațiile, nu să analizeze textele.

Problema majoră actuală a învățământului românesc este această ruptură între elite și segmentul median al tinerilor din sistem, care nu fac față provocărilor lumii de azi. Cei care abandonează și sunt în afara sistemului educațional ar trebui să fie prioritatea numărul 1 pentru toți factorii decidenți, dar și ONG-uri, profesori, părinți. Un proverb din cultura chineză ne oferă un eșantion de înțelepciune universală care trebuie aplicat în viața reală a sistemului de educație românesc, nu doar în hotărâri și directive care rămân la nivel declarativ, în dosarele Ministerului Educației sau în Parlament:

"Dacă te gândești la ziua ce va urma, ia-ți de mâncare. Dacă te gândești la anul care va urma, plantează un copac. Dacă te gândești la secolul ce va urma, educă copiii!"

Găvrilă Ghilea - declarație politică cu titlul De ce la autovehicule se poate, dar la locuințe nu?!;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"De ce la autovehicule se poate, dar la locuințe nu?!"

După mai bine de 8 ani de la adoptarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, Pool-ul de Apărare Împotriva Dezastrelor, PAID, semnala, în toamna anului trecut, dezinteresul major al proprietarilor români față de încheierea acestui tip de asigurări, precizând că mai puțin de 20% dintre cele aproape 9 milioane de locuințe existente sunt asigurate prin polițe obligatorii.

Situația pare cu atât mai alarmantă, cu cât printre recalcitranți se numără chiar proprietari de imobile amplasate în zonele cu risc seismic ridicat, ceea ce ar trebui să determine, în primul rând, sesizarea și responsabilizarea autorităților competente în diseminarea obligațiilor care derivă din acte normative cu un asemenea impact.

Astfel, conform datelor furnizate de PAID, în regiunea geografică Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentrul în Vrancea, nici 16% dintre locuințe nu sunt asigurate, în timp ce în Banat sau Dobrogea gradul se apropie de 27% și respectiv 22%.

Pe de altă parte, faptul că în București gradul de cuprindere depășește 38% este justificat și prin numărul mare de locuințe contractate în ultimii ani prin credite ipotecare, una dintre condițiile acestui instrument de finanțare fiind chiar existența unei polițe de asigurare obligatorie a imobilului împotriva dezastrelor.

Presa economică anunța recent constituirea la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară a unui grup de lucru pentru modificarea legislației în domeniul asigurărilor obligatorii de locuințe, inclusiv prin revizuirea cuantumului amenzilor, în limita unui plafon fix, care ar urma să fie majorat de cinci ori față de nivelul minim reglementat în prezent.

Este însă evident că simpla plafonare la limita superioară de 500 de lei a cuantumului minim al amenzii contravenționale pentru neîncheierea poliției de asigurare nu poate contribui semnificativ la ameliorarea acestui indicator.

De altfel, amenzi se puteau aplica și până acum, într-un cuantum cuprins între 100 și 500 de lei, dar tocmai transferul competenței punerii în practică a acestor măsuri coercitive, către autoritățile locale a blocat, uneori chiar din considerente electorale, procesul de urmărire a respectării prevederilor actelor normative care le reglementează.

Dacă în cazul unui autovehicul depistat circulând în trafic fără a deține o poliță RCA valabilă proprietarul este sancționat atât pecuniar, cât și prin măsuri complementare - care nu se ridică decât după îndeplinirea de către acesta a obligațiilor legale, sub rezerva radierii din circulație a autovehiculului - și în cazul locuințelor responsabilizarea proprietarilor poate căpăta valențe noi.

Iată de ce, grupul de lucru constituit la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară trebuie să armonizeze litera cu spiritul legii și să adapteze bunele practici din țările europene dezvoltate la realitățile românești. Până nu e prea târziu...

Ioan Balan - declarație politică intitulată Atenție la buzunare! PSD guvernează din nou România;

Domnul Ioan Balan:

"Atenție la buzunare! PSD guvernează din nou România"

Pentru orice român care a sperat vreodată că o guvernare a PSD ar putea aduce prosperitate în România a devenit deja clar că PSD este cel mai mare inamic al prosperității și principalul obstacol în calea modernizării țării noastre. Faptul că guvernarea PSD a eșuat deja, la numai patru luni de guvernare, nu trebuie să ne surprindă! Nu este o noutate! Așa s-a întâmplat ori de câte ori PSD a ajuns la guvernare.

În anii ’90, la puțin timp după ce predecesorul acestuia, FSN, a venit la guvernare pe un val uriaș de încredere, imediat după aceea au venit și minerii din Valea Jiului, să învețe studenții bucureșteni conjugarea verbului a democratiza!

La începutul anilor 2000, PSD a câștigat alegerile cu o deviză demagogică, șlefuită de maestrul în manipulări de mase. Astfel, de la "sărac și cinstit" s-a ajuns, în numai câteva luni, la "bogat și corupt". Acei ani de guvernare care au adus cu ei și baronizarea și feudalizarea României, stârnesc încă puternice nostalgii printre membri de bază ai PSD.

În 2009, prezența PSD la guvernare a fost iarăși toxică și a însemnat întârzierea măsurilor anticriză, măsuri pe care toate statele UE le luaseră, întârziere care a condus apoi la intrarea economiei naționale într-o recesiune dureroasă pentru toți.

Și în anul 2012, PSD a promis râuri de lapte și miere, iar în numai câteva luni a introdus sau a majorat mai bine de 40 de impozite și taxe. De ce ne-am mira, oare, că PSD s-ar fi schimbat în acești 27 de ani? Până și Mihai Eminescu ar fi spus "Alte măști, aceeași piesă/Alte guri, aceeași gamă,/Amăgit atât de-adese/Nu spera și nu ai teamă."

În ultimii douăzeci și șapte de ani, PSD s-a aflat la guvernare cea mai mare perioadă de timp, mai precis peste douăzeci de ani! Dacă PSD ar fi vrut și ar fi putut să aducă bunăstarea pentru români, am toată convingerea că ar fi avut suficient timp să o facă. Din nefericire, după peste două decenii de guvernare socialistă nu putem contabiliza decât că România are cele mai proaste spitale, cea mai mare rată a analfabetismului, cele mai scorojite școli, drumuri naționale de pământ, autostrăzi fărâmate, salariații cei mai munciți, dar cel mai prost plătiți, pensionari săraci și jumătate dintre tineri plecați să muncească în străinătate, pentru că acasă la ei nu au unde.

La ultimele alegeri, PSD nu doar a promis, ci și a compromis ideea de bunăstare pentru români. A vândut iluzii cu dublări sau triplări de salarii, cu dublări sau triplări de pensii, cu mii de kilometri de autostrăzi, cu taxe mai puține și impozite mai mici, cu investiții străine fără număr și locuri de muncă noi în economie. Ce s-a ales din acest noian de promisiuni, începem deja să vedem cu ochiul liber.

Să știți că nu am fost nicidecum ironic atunci când am avertizat populația să fie atentă la buzunare! Nu, am fost cât se poate de serios, pentru că, ori de câte ori a guvernat PSD, mâna Guvernului s-a înfipt și mai tare în buzunarele contribuabililor, până la cot, prin impozite noi sau tot felul de taxe născocite peste noapte, iar puterea de cumpărare a populației a scăzut, ca urmare a creșterii prețurilor.

De peste patru luni de când duetul Dragnea-Grindeanu guvernează România, opinia publică este intoxicată cu măsurile fiscale aberante pe care le pregătește trista coaliție PSD-ALDE, din a doua jumătate a anului. Impozitul pe gospodărie, impozitul pe tranzacții de active, impozite suplimentare pentru contractele de muncă cu timp parțial, accize majorate, contribuții sociale modificate, confiscarea profiturilor companiilor de stat și alte asemenea măsuri păguboase, dăunătoare, nocive au luat locul promisiunilor din campanie. Mai mult, iluzia creșterilor spectaculoase de pensii și salarii a erodat deja puterea de cumpărare a populației, pentru că prețurile pentru produsele de bază au avut creșteri și de peste 20% în primele luni ale anului.

Să știți că nu mă număr printre cei care, într-un mod, zi eu, destul de iresponsabil, s-ar bucura ca PSD să izbească economia de gard, doar ca să demonstreze că PSD este și incompetent să guverneze și nociv pentru economie și societate. Știm deja cu toții că PSD aduce cu el numai sărăcie și subdezvoltare. Nu mai trebuie să demonstrăm acest lucru. Se vede cu ochiul liber și la nivel guvernamental, dar și în administrația locală.

Eu, personal, cred cu toată puterea că noi, cei din PNL, avem obligația majoră și încrederea uriașă a unei părți din electorat că nu vom lăsa PSD să prăbușească economia și să ducă România înapoi, în anii ’90, sau chiar mai târziu în istorie. Este ușor de anticipat că dezastrul economic este destul de greu de evitat în anul 2017, dar nu imposibil. Pentru aceasta, toată eforturile noastre trebuie să se concentreze să trimitem acest Guvern acasă, cât mai curând, pentru a limita pagubele produse de politicile dezastruoase!

Mara Mareș - declarație politică cu titlul România trebuie să accelereze absorbția fondurilor europene pentru tineri!;

Doamna Mara Mareș:

"România trebuie să accelereze absorbția fondurilor europene pentru tineri!"

În România, rata de ocupare a tinerilor este de doar 22,3%, comparativ cu 61,6% la nivelul întregii populații apte de muncă. În 2016, România a înregistrat o rată a șomajului, la nivel general, de 5,9%, în timp ce în rândul tinerilor aceasta a fost de 20,4%.

Astăzi avem pe ordinea de zi a Comisiei pentru învățământ un proiect de lege inițiat de Guvern și care urmărește stimularea angajatorilor de a încheia contracte de ucenicie și contracte de stagiu pentru absolvenții de învățământ superior. Deși este o inițiativă pe care o voi susține fără rezerve, nu pot trece cu vederea faptul că aceste măsuri sunt parte din Planul de aplicare a Garanției de Tineret, care trebuia pus în aplicare încă din anul 2014!

Garanția pentru Tineret a fost expresia voinței politice a Uniunii Europene de a se apleca cu cea mai mare preocupare asupra diminuării șomajului în rândul tinerilor din statele membre. Ca urmare a acestei decizii, UE a pus la dispoziție 6 miliarde de euro prin Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor și Fondul Social European. Jumătate dintre acești bani pot fi cheltuiți fără ca statele să asigure cofinanțare.

În 2015, o altă decizie a venit în sprijinul statelor membre pentru a implementa acest plan. Prefinanțarea acordată programului a crescut de la 1%, adică de la 67 milioane de euro, la 30%, adică la nu mai puțin de un miliard de euro.

Rezultatele acestor măsuri nu au întârziat să apară la nivel european. În 2016, la trei ani de la lansarea Garanției pentru Tineret, UE avea cu 1,4 milioane tineri șomeri mai puțin. De asemenea, până în 2015, rata anuală a șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 20,3%, înregistrându-se o scădere cu 3,4 puncte procentuale. Tinerii NEET, neîncadrați profesional și care nu urmează niciun program educațional sau de formare, au ajuns la o medie a șomajului de 12% la nivelul UE, realizându-se o scădere cu un punct procentual.

Din păcate, situația încurajatoare de la nivel european nu se regăsește și în România. Întârzierile în utilizarea fondurilor europene alocate prin bugetarea 2014-2020 au dus la întârzierea aplicării acestui program. De altfel, și faptul că Guvernul a preferat un proiect de lege și nu o ordonanță arată doar că încă nu putem aplica aceste măsuri, pentru că nu vom primi rambursări de la Comisia Europeană, până nu avem acreditată Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, AM POCU, care va gestiona aceste măsuri.

România trebuie să accelereze absorbția fondurilor europene pentru tineri. Împreună trebuie să punem presiune asupra Guvernului să rezolve de urgență acreditarea AM POCU și să prezinte un calendar concret de aplicare a Garanției pentru Tineret în România.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Autoritățile române să o ajute pe doamna Camelia Smicală;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Autoritățile române să o ajute pe doamna Camelia Smicală!"

Aș vrea să vă supun atenției un caz dureros despre care s-a scris și vorbit mult în mass-media, care însă momentan nu a fost rezolvat. Este vorba despre cazul doamnei Camelia Smicală, cetățean român și al UE și cetățean al municipiului Piatra-Neamț, motiv pentru care mă simt îndrituit să aduc în discuție situația nefastă în care se regăsește și să trag totodată un semnal de alarmă pentru autoritățile în competența cărora revine acest caz.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu cunoașteți cazul, doamna Camelia Smicală a fost doctoriță în Piatra-Neamț, iar în urmă cu câțiva ani a decis să își ia copilul și să emigreze în Finlanda. Acolo s-a recăsătorit și a devenit mamă a încă doi copii. După acest episod a început calvarul, devenind o victimă a violenței domestice. A decis să divorțeze și a primit o locuință cu adresă protejată prin confidențialitate, pentru a se proteja de fostul soț.

În momentul în care autoritățile finlandeze au suspectat că doamna Smicală vrea să se întoarcă în țară, a început adevăratul coșmar. Cei doi copii i-au fost luați de serviciile sociale și de poliție și trimiși să stea cu tatăl violent. După îndelungi eforturi, doamna Smicală a reușit să își recapete copiii, însă la scurt timp i-au fost luați din nou și duși la orfelinate separate. Pe lângă drama de a rămâne fără copii, care au fost transferați la orfelinat, autoritățile finlandeze au condamnat-o la 6 luni de închisoare cu suspendare, acuzând-o de purtare violentă în timpul episodului când autoritățile i-au luat micuții și i-au trimis tatălui abuziv.

În acest moment doamna Smicală a rămas și fără posibilitatea de a profesa. Este o situație dureroasă și, totodată, care ridică multe semne de întrebare cu privire la modul în care a fost tratată de autoritățile finlandeze.

De aceea, fac apel și de aici, de la tribuna Parlamentului, către autoritățile competente de la noi din țară să facă demersurile necesare pentru a vedea dacă doamnei Camelia Smicală nu i-au fost încălcate drepturile. Să insiste, să găsească cele mai potrivite soluții de a construi un dialog constructiv cu autoritățile finlandeze, pentru că au trecut doi ani și cazul nu a fost rezolvat, ci, din contră, s-a agravat. Așa ceva nu trebuie tolerat.

Să ne protejăm cetățenii, să ne facem datoria și, dacă doamnei Smicală și copiilor ei le-au fost încălcate drepturile, cei care se fac vinovați de asta să fie sancționați.

Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică Soluție bugetară pentru PSD - impozitați umorul negru!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Soluție bugetară pentru PSD - impozitați umorul negru!"

Guvernul condus de la umbră de Liviu Dragnea este disperat și în degringoladă, pentru că bugetul pe anul 2017 este pe marginea prăpastiei și puțin îi lipsește să cadă în gol. Este evident că nici interpusul Grindeanu, nici strategul Darius Vâlcov și nici șeful lor Liviu Dragnea nu știu și nici nu pot să scoată România de pe marginea prăpastiei pe care au împins-o. Nu au soluții sustenabile pentru redresarea finanțelor publice și nici nu înțeleg că fără stimularea adevăratelor motoare de creștere economică - investițiile publice, investițiile private, exporturile, cercetarea și inovarea - nu vor reuși să o scoată la capăt, nici măcar până la sfârșitul anului!

Dacă n-am mai fi văzut în istoria recentă măsuri antieconomice, orientate cu toată forța împotriva mediului de afaceri din România, am fi zis că acest trio a inovat în domeniul incompetenței. Numai că tot pe aceeași actori i-am văzut la guvernare și în urmă cu câțiva ani, pe vremea când firmele românești aflate în insolvență sau faliment erau mai multe decât cele care încă mai supraviețuiau de pe o zi pe alta.

Cu toate aceste evidențe, domnul Dragnea îl siluiește pe bietul Grindeanu să recite, mai întâi singur, în oglindă, apoi pe la televiziuni, că vom avea creștere economică uriașă, că deficitul stă bine și că românii vor fi loviți din toate părțile de prosperitate.

Acum câteva zile, Comisia Europeană spune aceleași lucruri, însă, cam pe invers. De crescut, economia crește, dar doar pe consum și nici pe departe la nivelul minciunii PSD-iste! Despre deficit, oricine poate calcula că el va sări deja de 3% din PIB numai după prima jumătate a anului, iar în privința salariilor uriașe pe care le promite doamna Vasilescu, experții europeni ne avertizează că acea lege seamănă tare cu pielea vândută a ursului din pădure!

Dar ce contează toate acestea! Cine-i Bruxelles-ul ăsta, spunea acum ceva ani un membru marcant al PSD! Așadar, în ciuda tuturor recomandărilor, ei apasă pe accelerație, deși în față e prăpastia, iar în mașină sunt toți românii! Știți cum se spune despre consecvență și prostie!

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns, modul în care PSD și ALDE se străduiesc să născocească tot felul de impozite noi, mai la vedere sau mai mascate, modul în care se chinuiesc să crească fiscalitatea existentă și să taie din cheltuieli sociale. Ori cum o dau, ori cum o sucesc, tot nu le ies calculele, tot cu minus le dă! Atât de mare a fost minciuna electorală din iarna anului trecut, căci nu reușesc să o îngroape, orice ar face. De îngropat, însă, vor îngropa, cu certitudine, economia!

Văzând câte eforturi fac miniștrii PSD și ai ALDE să peticească bugetul de stat, de milă, am zis să le dau o mână de ajutor! Dacă tot vor să sufoce, din ianuarie 2018, economia, mediul de afaceri și societatea cu noi impozite și taxe, le-am oferit și o soluție fiscală deosebită - să impoziteze umorul negru al românilor.

Este singura soluție să o scoată la capăt! Păi, atâta vreme cât salariile sunt mult mai mici decât media europeană, de acolo bani suplimentari nu mai au de unde lua! Atât timp cât doar o pondere mică dintre firmele românești înregistrează profit, nici de acolo nu mai pot lua cine știe ce resurse bugetare! TVA-ul tot e destul de mare și mă întreb oare cine mai are curajul să intre în magazin să cumpere ceva, căci acela trebuie să stea bine cu inima.

Așadar profit nu, salarii nu, consum nu, dividende aproape deloc! La ce stau românii cel mai bine? La haz de necaz!

Păi, vedeți dragi guvernanți ai PSD ce ocazie ați ratat!? Impozitați umorul negru! Introduceți de urgență impozitul pe hazul de necaz și bugetul va trosni de prosperitate!

Ori de câte ori românul va face o glumă pe seama sa și a frigiderului veșnic gol, scos din priză, trosniți-i o taxă, omorâți-l cu un impozit, să nu mai aibă chef de râs!

Ori de câte ori românul se va plânge și va face haz de necazul că nu-și poate plăti facturile, rupeți-l cu încă un impozit, băgați-i încă o taxă, să nu mai îndrăznească vreodată! Dacă va mai glumi că nu-și poate plăti rata la bancă, mai băgați-i un impozit. Și uite așa, din impozitul pe hazul de necaz, poate veți acoperi deficitul de încasări la buget.

Știu, e trist, dar nu m-ar mira ca cei din PSD să vadă această ironie chiar ca pe o soluție și să ne trezim peste noapte chiar și cu impozitarea hazului de necaz!

Raluca Turcan - declarație politică având ca subiect Ordonanța privind ANCOM a fost adoptată prin încălcarea legii;

Doamna Raluca Turcan:

"Ordonanța privind ANCOM a fost adoptată prin încălcarea legii"

PNL solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR Ordonanța de Urgență a Guvernului privind conducerea ANCOM.

Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanța privind schimbarea procedurii de numire în ANCOM prin OUG nr. 33/2017, în ședință, fără ca actul normativ să fi primit avizul Consiliului Legislativ.

Avizul respectiv a fost emis de Consiliul Legislativ abia a doua zi, pe 28 aprilie!

Acesta sublinia neconstituționalitatea reglementării, prin raportare la trei decizii ale CCR, întrucât "nu cuprinde prezentarea elementelor de fapt și de drept din care să reiasă existența situației extraordinare și nici explicarea urgenței reglementării".

Obligația de avea avizul Consiliului Legislativ înainte de adoptarea O.U.G. reiese din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă și din Legea nr. 73/1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ:

Așadar, o piață de 4 miliarde de euro va fi gestionată de o persoană numită ilegal, netransparent și abuziv.

Aurel-Robert Boroianu - declarație politică cu tema Plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului - o măsură cinică a guvernării PSD-ALDE;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului - o măsură cinică a guvernării PSD-ALDE"

În spațiul public există o dezbatere intensă pe tema plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului, propunere făcută de la cel mai înalt nivel chiar de vicepremierul Sevil Shhaideh și de ministrul muncii Lia Olguța Vasilescu.

Pe această cale, vreau să atrag atenția că implementarea unei astfel de măsuri nu ar face decât să lovească în mod direct în familiile tinere, din clasa de mijloc, și ar avea efecte negative asupra natalității în România.

O astfel de măsură nu denotă decât lipsa de viziune economică a actualului Guvern, care, pus în fața propriilor promisiuni electorale, încearcă acum cu disperare să găsească bani pentru a le onora. Acest tip de abordare este profund greșit și nu face decât să încurajeze în societate formele de nemuncă și nu pe cei care aduc plus valoare economiei în ansamblu.

În acest moment, acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului se face cu respectarea principiului contributivității la bugetul de stat, aceasta nefiind o măsură de ajutor social. Din păcate, Guvernul PSD-ALDE demonstrează că nu este preocupat cu adevărat de încurajarea părinților care își doresc copii, părinți care au trudit, și-au făcut o carieră și nu au stat cu mâna întinsă pentru a beneficia de ajutoarele sociale de la stat.

Fac un apel la reprezentanții majorității parlamentare să-și respecte votul pe care l-am dat anul trecut aici, în Parlament, în sensul eliminării plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului și să se opună unor astfel de măsuri care nu dau dovadă decât de cinism din partea Executivului, cu scopul de a identifica doar ceva mărunțiș pentru a-și acoperi golurile din vistieria țării.

Stimați guvernanți, unul dintre argumentele PNL în favoarea adoptării în 2016 a eliminării plafonării acestor indemnizații a fost acela de a face un prim pas în vederea stopării declinului demografic, una dintre gravele probleme cu care se confruntă România în această perioadă.

Nu putem să susținem munca și familia prin ajutoare sociale, ci doar prin măsuri care și-au dovedit eficiența și necesitatea. Efortul bugetar nu este unul foarte mare, având în vedere importanța unei astfel de reglementări pentru viitorul României.

Solicit guvernanților să facă lumină si să-și clarifice intențiile în ceea ce privește acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, pentru că tinerele familii au nevoie de predictibilitate pentru a-și putea face planuri de viitor. Ministrul muncii și Guvernul PSD-ALDE, în ansamblul său, trebuie să conștientizeze că au o responsabilitate mare față de acești părinți și trebuie să găsească resursele financiare necesare acordării indemnizației pentru creșterea copiilor.

Tudor Ciuhodaru - declarație politică cu titlul Registrul unic al donatorilor de sânge. Cum poate fi rezolvată criza sângelui;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Registrul unic al donatorilor de sânge. Cum poate fi rezolvată criza sângelui"

Vă rog pe toți să sprijiniți acest demers! Primul registru al donatorilor de sânge din România a fost lansat. E o soluție pe care o susțin pentru a rezolva criza cronică de sânge.

Chiar acum un ieșean are nevoie de o transfuzie. Poate muri oricând din cauza unei hemoragii. Suferă de o boală rară: purpură trombocitopenică. Când a ajuns la urgențe, analizele au arătat că numărul trombocitelor din sânge este zero.

Vreau ca donarea de sânge să nu mai fie o problemă națională. Registrul unic al donatorilor de sânge, care facilitează donarea și fidelizează donatorii, trebuie să fie funcțional cât mai repede la nivel național și să funcționeze și online. Am interpelat azi și Ministerul Sănătății pentru ca această platformă să fie rapid implementată.

Prin această platformă care intermediază comunicarea dintre donatori și centrele de transfuzie, avem evidența:

 1. Numărului de donatori disponibili și localizarea acestora;
 2. Distribuției acestora pe grupe sanguine, Rh;
 3. Donatorii se pot înscrie și pe programa online - debirocratizare și reducerea timpilor de așteptare -;
 4. Pot fi notificați pe mail și SMS, în funcție de nevoia de sânge - cantitate, tip - din centrele de transfuzie;
 5. În cazul unor urgențe colective, pot fi alertați un număr crescut de donatori;
 6. Prin această măsură, donarea va ajunge să se facă în mod constant, asigurând fluxul de sânge necesar activităților medicale de rutină, nu doar în perioadele de criză;
 7. Vizăm dublarea numărului de donatori.

Până atunci vă rog din nou, donați sânge!

Vasile Axinte - declarație politică cu titlul Barajul de la Lunca Pașcani. Lucrările se degradează, abundență de promisiuni, soluții inexistente;

Domnul Vasile Axinte:

"Barajul de la Lunca Pașcani. Lucrările se degradează, abundență de promisiuni, soluții inexistente!"

Această declarație politică se dorește a fi o scrisoare deschisă adresată domnului prim-ministru Sorin Mihai Grindeanu.

Domnule prim-ministru,

Deși ideea unui baraj în amonte de localitatea Pașcani a apărut pe agenda oficialităților locale încă din anul 1986, fiind aprobată printr-un Decret în anul 1989, nici până în anul de grație 2017 această lucrare nu a fost definitivată, deși a fost, în trecut, finanțată până la procentul de 90% din totalul fondurilor necesare. Din păcate, din 2012, nu s-a mai alocat nicio finanțare pentru acest obiectiv strategic, șantierul fiind trecut teoretic în conservare, practic în degradare.

Banii investiți până acum, în jur de 100 de milioane de euro, își pierd valoarea cu trecerea fiecărui an, astfel încât, cercetând un răspuns primit la o interpelare de fostul senator Florin Constantinescu, rezultă, în speță, o diferență mare de costuri între estimările specialiștilor în domeniu și estimările fostului Guvern tehnocrat.

Așadar, potrivit specialiștilor în domeniu, ar mai fi necesare fonduri în valoare de 50 de milioane de euro, 10 pentru componenta energetică și 40 pentru componenta de apă. Fiind obișnuiți deja cu umflarea facturilor în mod tehnocrat, ministerul de resort din timpul guvernării Julien Cioloș oferă un răspuns cel puțin halucinant problemei în cauză, dublând efectiv costurile de definitivare a lucrării la 21 de milioane de euro pentru componenta energetică și 81 de milioane de euro pentru componenta de apă, deși Domniile Lor recunoșteau că lucrările la tot complexul energetic se apropiaseră de 85%.

Domnule prim-ministru,

Recent, un coleg senator de Iași a interpelat din nou Guvernul României cu problema acestei investiții strategice și, deși a fost asigurat că ministerul interpelat este deschis tuturor propunerilor venite din teritoriu, răspunsul efectiv la problema supusă discuției a fost o veritabilă "excepție de necompetență", fiind înștiințați totuși că interpelarea va urma cadrul legal?!

În fond, este vorba despre o lucrare de infrastructură strategică, efectuată în amonte de municipiul Pașcani, care ar avea ca scop regularizarea debitului de apă de pe râul Siret, precum și producerea de energie electrică, aportul energetic urmând să măsoare în jur de 5,2 MWh, conform estimărilor specialiștilor. Nu în ultimul rând, prin efectuarea acestei lucrări de importanță regională nu numai județeană s-ar înlătura riscurile de inundații, cunoscut fiind că râul Siret iese destul de des din matcă și ar constitui și un sprijin eficient pentru agricultorii care doresc să beneficieze de irigarea culturilor.

Avem credința, domnule prim-ministru, că nu o să fiți de acord cu lăsarea în paragină a unui complex energetic executat în proporție de minim 85% și îngropat de Guvernul tehnocrat în tot felul de "hârțogării".

Natalia-Elena Intotero - declarație politică 2019 - anul în care parcursul nostru european va continua în alți termeni;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"2019 - anul în care parcursul nostru european va continua în alți termeni"

România are în sfârșit un orizont sigur în privința ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar și a intrării în spațiul Schengen.

2019, anul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, este și anul în care parcursul nostru european va continua în alți termeni.

Săptămâna trecută, dialogul pe tema ridicării MCV, purtat de premierul Sorin Grindeanu cu experți ai Comisiei Europene, a adus clarificările necesare pentru ca România să-și poată îndeplini angajamentele asumate.

Așadar, vești bune pentru 2017, când țara noastră aniversează 10 ani de apartenență la familia europeană, 10 ani în care fiecare Guvern s-a străduit, cum s-a priceput, să asigure un parcurs predictibil pro-european, un angajament pe termen lung, care va fi în curând pe deplin încheiat.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat progresele făcute de România, exprimându-și încă o dată speranța că va fi primită în Schengen și că îi va fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare, înainte de preluarea mandatului la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Pe termen scurt însă, prioritatea Guvernului rămâne preocuparea ca procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniune să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc și lucrează în Marea Britanie. În cadrul negocierilor, România va insista pentru oferirea de garanții suplimentare, în favoarea protejării drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanic

Pentru fiecare dintre statele membre ale UE, Brexit-ul este o provocare fără precedent. Cert este că Uniunea Europeană merge înainte, într-un efort complex, dar meritat, de a asigura tuturor cetățenilor o viață cât mai bună.

2019, anul care pentru România vine atât cu o provocare, cât și cu vești bune, trebuie să ne găsească pregătiți și determinați să concretizăm progresele pe care le facem în această direcție, zi de zi.

Laurențiu Nistor - declarație politică cu titlul România a înregistrat cel mai mare export lunar din istorie;

Domnul Laurențiu Nistor:

"România a înregistrat cel mai mare export lunar din istorie"

Măsurile luate de Executivul României, în acord cu Programul de guvernare pe care PSD îl are, au produs deja primele rezultate palpabile. Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, săptămâna trecută, că exporturile românești au o rată, în aceste luni, de trei ori mai mare față de 2016 și cele mai ridicate, ca sumă, din 2012 și până acum.

În luna martie exporturile de bunuri au fost în valoare de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cel mai mare export lunar din istorie. Așadar, un semnal extrem de bun, dar mai ales încurajator.

De altfel, exporturile de mărfuri românești au început în 2017 cu un avans solid, de peste 13 %, comparativ cu prima lună din 2016. România a exportat, în ianuarie 2017, mărfuri în valoare de 3,57 miliarde euro în Uniunea Europeană.

Mai mult, tot săptămâna trecută, Corina Crețu, comisarul pentru politică regională, a anunțat că aproximativ 2.000 de IMM-uri românești vor beneficia de avantajele obținute prin intermediul unor noi împrumuturi deblocate prin acordul semnat de Fondul european de investiții cu Raiffeisen Bank. Este vorba de nu mai puțin de 177 de milioane de euro, împrumuturi pentru întreprinderile mici și mijlocii din România.

Acest acord, care este pilonul central al Planului Juncker, a fost semnat în 11 mai. Planul Juncker este destinat sprijinirii creării de locuri de muncă și stimulării creșterii economice în Europa. Prin intermediul acestui acord, și mai multe companii românești vor putea investi în extindere, în crearea de locuri de muncă sau în inovare.

Astfel, alături de măsurile adoptate de Guvern în sprijinul firmelor românești, dar și prin programele europene sau acordurile de finanțare existente, se fac pași importanți pentru asigurarea unui mediu cât mai propice unei economii sănătoase.

Radu Babuș - declarație politică intitulată Susțin Masterplanul pentru investiții în turism, lansat de ministrul turismului, colegul meu Mircea-Titus Dobre;

Domnul Radu Babuș:

"Susțin Masterplanul pentru investiții în turism, lansat de ministrul turismului, colegul meu Mircea-Titus Dobre"

Conform declarațiilor ministrului turismului, în prezent, în cadrul ministerului se lucrează la o strategie de promovare a României, împreună cu operatori privați. Având în vedere că la ora actuală investițiile în turism și alimentație publică sunt în proporție de 99% din surse private, nu pot decât să salut această inițiativă, care, sper, să aducă rezultatul așteptat atât de furnizorii de servicii turistice, cât și de beneficiarii acestora, cetățeni români și străini. Promovarea turistică este o componentă esențială a Masterplanului. Cu toate acestea, fără o susținere efectivă a proiectelor de reabilitare și dezvoltare a infrastructurii de transport din țara noastră, sunt puține șanse ca restul acțiunilor să aducă beneficiile scontate, respectiv ;o creștere importantă a numărului de turiști și o majorare a ponderii turismului în produsul intern brut al României.

Spre exemplu, și eu și ministrul turismului suntem constănțeni și ne dorim să sprijinim turismul la litoralul românesc al Mării Negre. În același timp, cunoaștem foarte bine problemele cu care hotelierii și patronii de restaurante se confruntă. Având în vedere apropierea sezonului estival și începutul vacanței de vară, este inadmisibil ca în fiecare an să ne confruntăm cu aceeași problemă și anume, demararea lucrărilor de amenajare a drumurilor, a podurilor - vezi Podul de la Agigea - și a plajelor, cu o lună, sau mai puțin, înainte de începerea sezonului.

Dacă vrem să facem accesibil "Litoralul pentru toți" și să facem atât posibilă, cât și plăcută aducerea/șederea turiștilor în România, concentrarea tuturor eforturilor ar trebui să fie, în primul rând, pe crearea unei infrastructuri moderne la standarde europene, care să contribuie la atractivitatea oricărui proiect turistic, însă, după cum se preconizează, din păcate, nici de această dată nu vom avea parte de un trafic lin și lipsit de ambuteiaje spre mare.

Bianca-Miruna Gavriliță - declarație politică cu tema Vaccinarea obligatorie - un prim pas spre o Românie sănătoasă;

Doamna Bianca-Miruna Gavriliță:

"Vaccinarea obligatorie - un prim pas spre o Românie sănătoasă"

Finalul anului 2016 și cele câteva luni din acest an au arătat că România are nevoie urgent de o lege a vaccinării. Numărul mare de decese înregistrate până acum, 24, din cauza epidemiei de rujeolă, ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă. Majoritatea celor care și-au pierdut viața din cauza acestei epidemii sunt copii.

Timișul, considerat până nu demult unul dintre județele cu o cultură medicală de top, din păcate, se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese. Sunt 8 victime înregistrate până acum, din cauza unei boli ale cărei efecte pot fi reduse.

Rujeola poate fi prevenită printr-o vaccinare care oferă imunitate pe tot parcursul vieții, iar vaccinul care ar putea salva viețile copiilor este ROR-ul. O doză din acest vaccin oferă protecție de peste 93 de procente împotriva rujeolei, iar o a doua doză are o eficacitate de 97%. Ministerul Sănătății este într-un plin proces de achiziție de vaccin ROR. Vor fi date Direcțiilor de Sănătate Publică peste 110.000 de doze. Deci, din acest punct de vedere, statul român și Guvernul Grindeanu și-au făcut datoria.

Dar, din păcate, nu este suficient. În lipsa unei educații medicale, a unei educații sanitare corespunzătoare și chiar a unor măsuri de constrângere, în cazul refuzului vaccinării, degeaba se fac eforturi pentru a obține vaccinul atât de necesar.

În ceea ce privește educația pentru sănătate, rolul determinant ar trebui să-l aibă medicii școlari, acolo unde există cadre medicale specializate, iar educația sanitară la nivelul unităților de învățământ, începând de la primele clase, ar trebui să reprezinte una dintre principalele mijloace de promovare a cunoștințelor corecte privitoare la necesitatea vaccinării. Iar aceste ore de educație pentru sănătate ar trebui să fie săptămânale și incluse în programa obligatorie a școlilor, așa cum sunt în majoritatea țărilor europene.

Informațiile obținute în școală, coroborate cu informațiile date de medicii de familie, care reprezintă o altă componentă esențială a procesului de diseminare a acestor informații, dar și o campanie coerentă, prin difuzarea de clipuri publicitare de interes social, ar putea duce la o implicare activă a populației în domeniul sănătății și la înțelegerea clară a efectelor benefice ale vaccinării.

Din păcate, există și medici, puțini la număr, care nu cred în necesitatea vaccinării, dar pădure fără uscături nu există, și cred că aceștia nu reprezintă decât voci izolate la nivelul sistemului de sănătate din România. Nu este corect ca un medic să facă propagandă împotriva vaccinării, care a contribuit, până la urmă, și la progresul societății în ansamblul ei.

Toate aceste componente ale unei educații sanitare, coroborate cu o lege a vaccinului, inspirată din legislația țărilor unde gradul de vaccinare depășește 90%, ar trebui să ducă la o reducere drastică a numărului de copii care nu sunt vaccinați, iar cele 6-7 procente ar putea scădea simțitor.

De aceea, noua lege a vaccinării ar trebui să aibă și un capitol al mijloacelor de constrângere. Este momentul să acționăm mai dur, dacă nu vrem ca în câțiva ani numărul bolnavilor de rujeolă sau de alte boli ale copilăriei să crească și, implicit, să vorbim de mai mulți copii morți din cauza acestor maladii. Nu ne putem permite o țară de bolnavi, nu ne putem permite să pierdem vieți din cauza încăpățânării unui părinte care a citit pe diverse site-uri obscure informații prezentate de oameni neavizați. Avem nevoie de aceste mijloace de convingere, altfel riscăm extinderea epidemiilor în colectivități și, implicit, creșterea numărul de bolnavi.

Fără o politică mai aspră în acest domeniu, fără obligativitatea vaccinării copiilor, nu vom reuși să reducem numărul de decese. Copiii noștri trebuie să fie sănătoși, pentru că dreptul la sănătate este și trebuie să rămână unul dintre drepturile fundamentale ale omului.

Ion Spânu - declarație politică privind Biodiversitatea - moștenire pentru viitor;

Domnul Ion Spânu:

"Biodiversitatea - moștenire pentru viitor"

În fiecare an, în data de 22 mai, se celebrează, la nivel mondial, Ziua Diversității Biologice, în concordanță cu Hotărârea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ONU, care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptării Convenției pentru Diversitate Biologică - 22 mai.

Transformarea profundă a mediului înconjurător și acumularea în timp a unor stări de degradare a acestuia au condus la eroziunea și sărăcirea biodiversității, cu efect pe termen lung pentru natură: distrugerea multor păduri, reducerea efectivelor populațiilor sălbatice și a genofondului lor, creșterea ratei vitezei de extincție a speciilor, care a depășit cu mult rata procesului natural de formare a noi specii. În același timp, s-a exercitat o presiune selectivă asupra speciilor, fiind favorizate cele utile direct populației umane, ceea ce a determinat modificarea structurii ecosistemelor și le-a influențat evoluția.

Eroziunea biodiversității este un fenomen global, care nu poate fi mascat. Ea este influențată de creșterea exponențială demografică și de formele și ritmul dezvoltării sistemelor socio-economice. Abordarea ei la nivel global este însă subminată de decalajele și inechitățile economice și sociale existente în lume, care împiedică implementarea Convenției asupra Biodiversității. Convenția pentru Conservarea Biodiversității de la Rio de Janeiro din 1992 a promovat o serie de principii bazate pe valența economică, socială, ecologică, genetică, științifică, culturală, estetică și recreativă a biodiversității și a recunoscut dreptul suveran al fiecărei națiuni de a ocroti și conserva speciile existente în propria țară și de a-și stabili rețeaua de arii protejate.

Doresc să vă informez pe această cale că numeroase studii efectuate de mai multe organizații neguvernamentale arată că, din cele peste 500 de microhidrocentrale, MHC, aflate în diferite stadii de construire, avizare sau funcționare, un sfert se află în arii protejate sau la limita lor, existând riscul de a pierde calitatea apei și biodiversitatea acestora.

Din cele 83 de MHC-uri aflate în județele Caraș-Severin, Gorj și Hunedoara, 40 se află în arii protejate. Pe această cale, vă propun găsirea unor soluții prin desemnarea unor zone de excludere pentru construcția MHC și implementarea unor mecanisme clare de preplanificare a dezvoltării durabile pentru acest sector, pentru restul râurilor aflate în afara zonelor de excludere, care să permită o evaluare serioasă și durabilă a corpurilor de râuri, evitându-se, pe această cale, noi dezastre ecologice pe râurile din România.

Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere modificarea legislației referitoare la avizarea, construcția și funcționarea microhidrocentralelor, astfel încât să se soluționeze problemele mai sus menționate.

Alexandru Rădulescu - declarație politică referitoare la discursul președintelui Klaus Werner Iohannis, susținut pe 9 mai;

Domnul Alexandru Rădulescu:

Declarația pe care o prezint a fost determinată de discursul președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, susținut pe 9 mai, în plenul Parlamentului.

Domnia Sa a evidențiat valențele multiple ale zilei de 9 mai, dar într-un mod incomplet. Președintele Klaus Werner Iohannis a arătat că pe 9 mai România aniversează declararea Independenței de Stat care "probează viziunea patriotică a principelui Carol" și celebrează Ziua Europei, zi stabilită după data de 9 mai 1950, când ministrul francez Robert Schuman propune colaborarea economică între state ale Europei, zi considerată a fi momentul nașterii Uniunii Europene.

Domnul președinte omite, într-o manieră pe care o consider voită și tendențioasă, să menționeze faptul că ministrul Robert Schuman nu a ales întâmplător data de 9 mai pentru a face apelul la colaborare europeană. A ales această dată, deoarece ziua de 9 mai 1945 marchează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și a capitulării Germaniei naziste.

Domnul președinte îndeamnă politicienii români să respecte valorile Uniunii Europene și ale Alianței Nord-Atlantice, fără a lua în considerare faptul că sărbătorirea Zilei Victoriei și a instalării păcii pe continentul european face parte din aceste valori, că această zi este celebrată în multe state, unele membre ale Uniunii Europene sau ale NATO, din SUA și Canada, până în Australia, din Marea Britanie și Franța, până în Polonia și Rusia, din Belgia și Olanda, până în Grecia. Probabil pentru unele persoane această zi nu este prilej de bucurie, ci de tristețe.

Pentru poporul român aceasta este semnificația completă a zilei de 9 mai, care trebuia evidențiată în plenul Parlamentului.

Eugen Bejinariu - declarație politică Protecția datelor este un drept și deopotrivă o obligație;

Domnul Eugen Bejinariu:

"Protecția datelor este un drept și deopotrivă o obligație"

În afara instituțiilor și organismelor publice există societăți comerciale și organizații private care prelucrează date cu caracter personal ale cetățenilor, in format electronic, scris sau vizual.

Protecția datelor personale constituie un drept al persoanei fizice de a-i fi apărate caracteristici care ar putea conduce la identificarea sa. Dincolo de obligația statului de a adopta măsurile menite să protejeze datele personale, este și o obligație individuală a fiecăruia dintre noi să contribuim la efortul de a conștientiza și implementa aceste măsuri.

Societatea informațională, cea care ne oferă atât de multe facilități cu ajutorul tehnologiei, aduce cu sine transformări profunde. Una dintre aceste evoluții este aceea că informațiile, datele constituie prin ele însele o "marfă" tranzacționabilă. Această marfă devine din ce în ce mai importantă, mai prețioasă. În viitor este posibil ca datele să devină o monedă virtuală, în schimbul de informații digitale. Legislația prevede faptul că datele personale nu pot fi prelucrate, dincolo de situații expres prevăzute de lege, în lipsa consimțământului explicit al persoanei, dar procesul de a obține acest consimțământ este, în foarte multe situații, fie eludat, fie extrem de sofisticat. El revendică ceva mai multă atenție decât acordă inerția sau graba oamenilor de a obține ei înșiși informații, fără să realizeze faptul că accesul lor este condiționat de a oferi generos propriile date.

Legislația europeană a reglementat aceste aspecte prin măsuri adoptate anul trecut. Există chiar o decizie a Curții Europene de Justiție care interzice transmiterea datelor personale între autorități ale administrației publice, fără ca persoanele vizate să fie informate în prealabil. Pachetul de măsuri adoptat în cursul anului trecut de Parlamentul European și care va intra în vigoare în toate țările membre, cel mai târziu la data de 25 mai anul viitor, va conferi cetățenilor europeni un control sporit asupra felului în care sunt prelucrate respectiv colectate, înregistrate, stocate, recuperate, transmise sau șterse datele private. Aceste reguli privesc, printre altele, obligativitatea consimțământului clar și afirmativ al persoanei, dreptul de a transfera datele personale unui alt furnizor de servicii, certitudinea că politicile privind viața personală sunt explicate clar și în limbaj simplu, amenzi de până la 4% din cifra de afaceri totală globală a companiei care încalcă legea în această privință, dreptul de a ști dacă datele personale au fost transmise sau furate, dreptul de a fi uitat.

Atât legislația națională, prin Legea nr. 677/2001 și Legea nr. 133/2011, dar mai ales legislația europeană care urmează a fi implementată și în România în următorul an, respectiv Regulamentul 679/2016 și Directiva 680/2016, oferă mijloace și instrumente, astfel încât viața privată și datele personale să fie eficient protejate. Rămâne însă obligația fiecăruia dintre noi, ca cetățeni, mai întâi de toate și mai apoi ca reprezentați ai legislativului, ai comunităților din care facem parte, ai societății civile, ca, alături de mass-media, să depunem un efort suplimentar, astfel încât oamenii să fie familiarizați cu ceea ce reprezintă conceptul de date personale și să le gestioneze ei înșiși cu discernământ. Este important ca generația tânără cu precădere și toți cei care consideră că nu au nimic de ascuns să conștientizeze faptul că trăim în era lui "big data" și că acestea, alături de "small data" constituie un "produs premium" al multor companii, pe care le ajutăm uneori, din neglijență sau neștiință, să tranzacționeze propriile noastre date.

Oamenii consideră că a-ți oferi, spre exemplu, adresa de e-mail sau vârsta sau detalii privind domiciliul și ocupația constituie un preț neglijabil pentru a obține accesul la informațiile publicate de anumite site-uri. Propriile date constituie substitut pentru prețul în bani pe care site-urile au încercat să îl obțină în trecut - este uimitor cu câtă ușurință am acceptat cu toții această nouă monedă. Dar, în multe situații, cu acest accept deschidem noi înșine poarta către expunerea sau tranzacționarea datelor personale, în timp ce clamăm dorința ca ele să fie eficient protejate.

Consider că este o obligație morală ca, alături de demersuri ale Guvernului, să ne coordonăm eforturile într-o campanie de informare și conștientizare a publicului, a alegătorilor noștri, pentru apărarea unui drept pe care sondajele arată că oamenii îl prețuiesc.

Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică cu titlul Investitori străini importanți vor să dezvolte afaceri în România;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Investitori străini importanți vor să dezvolte afaceri în România"

La patru luni de la instalarea noului Guvern PSD-ALDE, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a început demersurile pentru a dezvolta în România investiții ale unor prestigioase companii internaționale în domeniul auto și al energiei regenerabile.

În același timp, reprezentanții Guvernului țării noastre au avut întâlniri cu operatori din domeniul industriei IT și eoliene, care sunt prezenți pe piața locală și care au în vedere extinderea și creșterea producției.

În primul caz, este vorba despre companiile Volkswagen - Audi și Enercon GmnH - care, la întâlnirea cu ministrul Alexandru Petrescu la Târgul de la Hanovra, și-au manifestat interesul să intre pe piața locală.

În cel de-al doilea caz, sunt tot investitori germani, care deja au intrat pe piața din România, precum Schaeffler și Rittal GmbH, care au în vedere să își dezvolte la noi în țară portofoliul de investiții.

De asemenea, prim-ministrul Sorin Grindeanu a avut consultări cu reprezentanții Guvernului din Austria și cu domnul cancelar Kern în vederea extinderii investițiilor firmelor austriece în țara noastră.

Ce arată toate aceste contacte și semnale ale unor leaderi în industriile în care activează? Nici mai mult, nici mai puțin, faptul că în urma rezultatelor înregistrate de economia locală și a măsurilor de reducere a fiscalității și simplificare a procedurilor financiare, România a început să devină din nou o țară propice pentru dezvoltarea de noi investiții, care vor conduce la crearea de locuri de muncă în zona industrială.

Cu toate că au trecut puțin peste 100 de zile de când economia a început să aibă o creștere sănătoasă și nu una bazată pe austeritate, se constată primele rezultate concrete: plus 7,2% mai multe venituri la bugetul de stat consolidat, majorarea cu 5,4% a comerțului cu amănuntul, creșterea cu 5,6% a cifrei de afaceri din serviciile prestate populației și, cel mai important, plus 45% creșterea investițiilor străine directe în activitatea economică de pe plan local. Ce înseamnă în cifre acest lucru: 843 milioane de euro în 2017, față de 577 milioane de euro în 2016, în perioada ianuarie-februarie.

În același timp, Guvernul PSD a înțeles să susțină companiile românești peste hotare, prin lansarea Programului de promovare a exporturilor, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Executivul condus de Sorin Grindeanu este primul Guvern care a realizat un pachet complet pentru sprijinirea externă a companiilor românești. Cred că este cel mai important pentru antreprenorii noștri să fie stimulați și ajutați să se extindă atât la nivel local, cât și în alte state din Uniunea Europeană. Avem specialiști bine pregătiți și cu experiență, care pot să realizeze produse care să fie exportate pe piețele financiare europene și internaționale.

Vreau să închei prin a vă spune că, în urma întâlnirilor pe care le-am avut în ultima perioadă atât cu cetățeni simpli, cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, am constatat că oamenii sunt încrezători în situația actuală a țării noastre, vor să se dezvolte aici, nu se mai gândesc să plece în străinătate să muncească, pentru că au văzut că ne ținem de promisiuni și în fiecare săptămână adoptăm măsuri prin care creștem nivelul de trai al fiecărui român.

Mihaela Huncă - declarație politică intitulată Guvernul Grindeanu este primul Executiv care a luat măsuri concrete pentru susținerea și creșterea vizibilității activităților științifice ale tinerilor cercetători;

Doamna Mihaela Huncă:

"Guvernul Grindeanu este primul Executiv care a luat măsuri concrete pentru susținerea și creșterea vizibilității activităților științifice ale tinerilor cercetători"

Cu ocazia câștigării Campionatului Internațional de Robotică din Israel de la sfârșitul lunii trecute, de grupul de elevi români care au concurat sub numele echipei "AutoVortex România", vreau să vă prezint măsurile pe care actualul Guvern le-a adoptat pentru susținerea și creșterea vizibilității activităților științifice ale tinerilor cercetători.

Înainte de a vă detalia programele implementate de Ministerul Cercetării și Inovării, vreau să îi felicit pe elevii din cadrul clubului de robotică AutoVortex care au reprezentat cu cinste România și au făcut cunoscută țara noastră în toată lumea în fiecare an, începând cu 2011, și până în prezent.

De aceea, consider că este obligația noastră, ca oameni politici, să îi invităm la Parlament și să îi premiem pe acești tineri inteligenți care au dat dovadă că pot face performanță la cel mai înalt nivel tehnologic, în concurența cu reprezentanții unor state precum SUA sau Rusia, pe care i-au învins.

Până în prezent au fost demarate și sunt în implementare acțiuni pentru stimularea inovării, prin susținerea participării inventatorilor români la expoziții de inventică naționale și internaționale. La Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, Ministerul Cercetării și Inovării a selectat și a susținut prezentarea a 40 de invenții din România.

De asemenea, Guvernul a organizat expoziția științifică "Conceput în România", cu prezentarea de rezultate și produse ale cercetării românești. În acest sens, Ministerul Cercetării și Inovării a înregistrat la OSIM marca "Conceput în România", care va fi utilizată la toate evenimentele de promovare a rezultatelor cercetării din țara noastră.

În acest moment se lucrează la realizarea unui program în parteneriat cu Ministerul de Externe denumit "Diplomație prin cercetare", care prevede prezentarea trimestrială a unor proiecte românești de anvergură pe website-urile ambasadelor României, în vederea promovării de parteneriate internaționale în domeniul cercetării și inovării.

Guvernul a alocat resurse financiare pentru asigurarea accesului național nediscriminatoriu al tinerilor cercetători la resurse electronice de informare și documentare, ca sprijin în vederea realizării proiectelor de cercetare la nivel academic.

Așadar, în urma măsurilor pe care vi le-am enumerat, este evident că echipa Guvernului Grindeanu a luat cele mai multe măsuri, concrete într-o perioadă scurtă de timp, pentru susținerea și creșterea vizibilității activităților științifice ale tinerilor cercetători români.

Costel Lupașcu - declarație politică cu titlul Grup operativ, la nivelul Guvernului, pentru soluționarea crizei vaccinurilor;

Domnul Costel Lupașcu:

"Grup operativ, la nivelul Guvernului, pentru soluționarea crizei vaccinurilor"

Premierul Sorin Grindeanu a cerut constituirea urgentă a unui grup operativ, format din reprezentanți ai Guvernului, ai societăților profesionale, ai asociațiilor și societății civile, care să identifice soluții imediate pentru criza vaccinurilor, precum și pentru preîntâmpinarea unor situații similare în viitor.

Acest grup operativ are un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziționarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu.

Ministrul sănătății, Florian-Dorel Bodog, va constitui în perioada imediat următoare Unitatea de management a Programului de vaccinare, în cadrul Ministerului Sănătății, structură care va avea obligația să asigure achiziționarea continuă și la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare. Măsura va fi promovată înainte de adoptarea proiectului Legii vaccinării, printr-o hotărâre de Guvern.

Guvernul Grindeanu rezolvă în aceste zile o criză lăsată cu bună știință și cu mult cinism de Guvernul Dacian Cioloș. Tehnocrații au știut că această bombă lăsată după guvernarea lor va exploda la începutul acestui an, dar nu au făcut nimic pentru achiziția din timp a vaccinurilor, pentru că erau prea ocupați cu campania electorală.

Intervenția echipei de guvernare pe acest subiect a fost întârziată și de jocul politic al președintelui Iohannis, care a amânat constituirea Guvernului la finalul anului trecut. S-a pierdut astfel mai bine de o lună până la intervenția noului Guvern.

Când actualul Guvern a intrat în funcție, stocurile de vaccinuri erau deja epuizate și nu era începută nicio procedură de achiziții.

Guvernul nu se plânge de problemele lăsate de fosta guvernare și acționează ca să le rezolve.

Actualul Executiv va rezolva problema de fond a vaccinurilor pentru copii, prin două direcții majore pe care nu le-a abordat niciunul dintre Guvernele anterioare:

 • Contracte cadru multianuale pe 4 ani, astfel încât să nu se mai ajungă în situația epuizării stocurilor, cum se întâmpla până acum în fiecare an;
 • Interzicerea exportului paralel, astfel încât rechinii farmaceutici să nu mai profite de prețurile mici din România, pentru a revinde aceste produse la export, pe seama copiilor români care rămân nevaccinați; operațiunea rechinilor farmaceutici a fost astfel oprită;
 • Pentru toate tipurile de vaccinuri se va încheia un acord-cadru pentru o perioadă de 4 ani. Pentru anul 2017 au fost alocate resursele necesare pentru achiziționarea vaccinurilor din cadrul Programului Național de Vaccinare, conform estimărilor realizate la începutul anului 2017, respectiv suma de 290.000.000 lei - 153.000.000 lei în credite bugetare și 140.000.000 lei în credite de angajament;
 • În cazul în care vor fi necesare sume suplimentare, în funcție de produsele care vor fi achiziționate, vom face demersurile necesare pentru alocări suplimentare;
 • Este în dezbatere Legea vaccinării, care va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sănătății asigurarea în depozitul național a unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile aferente, cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minimum 18 luni.

Toate aceste măsuri pe care le-am enumerat au rolul de a evita manifestarea unor astfel de crize de acum încolo.

Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu tema Acordarea dreptului moașelor de a realiza servicii de asistență medicală mamelor și nou-născuților în cadrul centrelor comunitare integrate;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Acordarea dreptului moașelor de a realiza servicii de asistență medicală mamelor și nou-născuților în cadrul centrelor comunitare integrate"

În calitate de medic pediatru, vă confirm că asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari nu au calificarea necesară și nu pot asigura supravegherea și tratarea problemelor de sănătate materno-infantilă la nivel local.

De aceea, vă propun să susțineți introducerea moașelor alături de asistenții medicali comunitari și de mediatorii sanitari, ca personal care să se ocupe de realizarea serviciilor și activităților din centrele comunitare integrate de la nivel local, în special în ceea ce privește consilierea, observarea și îngrijirea gravidei și a copilului înainte și după naștere.

De asemenea, apreciez că este necesar să reglementăm printr-un proiect de lege profesia de moașă, astfel încât să dezvoltăm prevenția pe parcursul sarcinii și să creștem indicele de sănătate fizică și psihică a femeilor și a viitoarelor generații.

Statisticile Eurostat din ultimii ani indică o rată ridicată a mortalității infantile în România, respectiv 8,8 la mia de copii născuți vii, comparativ cu media statelor din Uniunea Europeană, respectiv 3,7 la mia de copii născuți vii.

Raportul Euro-Peristat, clasează România la coada Europei în ceea ce privește sănătatea mamei și a nou-născutului, la distanțe apreciabile față de țările nordice care, prin utilizarea moașelor și respectarea autonomiei acestora, au o rată a mortalității infantile redusă. În marea majoritate a țărilor europene moașele au un for separat care colaborează cu celelalte structuri din sănătate.

Profesia de moașă este o profesie liberală, în domeniul sănătății materno-infantile, care se extinde la îngrijirea femeii de vârstă fertilă, sănătate sexuală, consiliere și planning familial și este furnizoare de servicii de sănătate, servicii medicale și servicii conexe actului medical.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în 2015 existau 591 de moașe angajate în sistemul de sănătate de stat, din care doar două în mediul rural, iar restul în mediul urban. Cercetările și statisticile din România ne arată că doar o treime din gravide au o monitorizare optimă, în timp ce peste două treimi își obțin informațiile pe cont propriu și din surse nevalidate. În 2016, 41.000 de femei au născut fără să fi avut nici măcar un contact cu un specialist în domeniu, pe parcursul sarcinii. Este doar unul dintre efectele dramatice ale absenței integrării moașei în echipa care acordă servicii de sănătate femeilor aflate la vârsta fertilității.

Cercetările internaționale au demonstrat că moașa este indispensabilă și de neînlocuit în asigurarea serviciilor eficiente de sănătate în domeniul materno-infantil. Integrarea acestui specialist în echipa de îngrijire medicală va duce la: îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate și parcurgerea etapelor de sarcină, naștere și lăuzie, firesc, fără a fi percepute ca boli și fără traumatisme psihice și fizice; creșterea ratei de nașteri naturale și scăderea patologiei asociate de cezariană la vârsta adultă.

Ionela Viorela Dobrică - declarație politică despre Egalitatea de gen în legislația românească;

Doamna Ionela Viorela Dobrică:

"Egalitatea de gen în legislația românească"

În data de 8 mai 2017 s-a sărbătorit Ziua egalității de șanse. La Camera Deputaților, a avut loc Conferința Națională cu tema "Egalitatea - o șansă la o democrație reală și modernitate", în cadrul căreia s-a adoptat o Rezoluție cu obiective concrete, prin care discriminarea să fie eliminată din România.

Egalitatea de gen, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene, este prevăzută și susținută printr-o serie de acte legislative și nonlegislative, prin care se recomandă participarea echilibrată a ambelor genuri în întocmirea și adoptarea deciziilor majore în domeniile politic și social și este considerată un factor decisiv în dezvoltarea unei democrații reale.

Obiectivul general al egalității de gen este crearea unei societăți în care atât femeile, cât și bărbații se vor bucura de aceleași oportunități, drepturi și obligații în toate sferele vieții. Putem considera că va exista egalitate între femei și bărbați atunci când vor reuși să împartă, în mod egal, puterea și influența.

Consider oportun să subliniez faptul că, atât ca femeie, cât și ca deputat susțin Programul de guvernare al Partidului Social Democrat, care prevede implementarea măsurilor legislative care reglementează egalitatea de gen și cele referitoare la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

În opinia mea, egalitatea de gen va exista atunci când ambele sexe vor avea oportunități egale în ceea ce privește independența financiară, accesul egal la educație, oportunitatea de a-și dezvolta deprinderile și talentele, vor reuși să împartă responsabilitatea pentru casă și copii. Mai mult, egalitatea de gen înseamnă să fi liber de orice fel de constrângeri, intimidări și acte de violență referitoare la gen, atât acasă, cât și la locul de muncă, indiferent de sex.

Complementar egalității de gen, un alt subiect abordat în cadrul conferinței a fost cel al prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Din nefericire, o statistică reală și rece spune că în România, indiferent de vârstă, statutul civil, etnie sau religie, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an. Tot statistic vorbind, la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută.

Vă reamintesc că, în data de 1 septembrie 2016 a intrat în vigoare Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, ratificată de Parlamentul României prin Legea nr. 30/2016.

Cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul, actul legislativ are ca scop protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violență și prevenirea, incriminarea si eliminarea violenței împotriva femeilor, și a violenței domestice, eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și promovarea egalității între femei și bărbați.

Transpunerea prevederilor Convenției în legislația națională a constituit unul dintre subiectele discutate în cadrul conferinței. Doamna Aurelia Grațiela Drăghici, secretar de stat și președintele Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a precizat faptul că pachetul legislativ prin care vor fi aduse modificările necesare este într-un stadiu avansat, urmând a fi îndeplinite etapele procedurale necesare, înainte de a fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Astfel, concluzia cu privire la procesul de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene este că există în prezent legi în vigoare, în România, care vor trebui modificate și corelate atât cu Directivele Parlamentului European și a Consiliului, cât și între ele, cu scopul final ca România să fie în măsură să respecte în totalitate principiul egalității de tratament între bărbați și femei și să acționeze eficient în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

La final, aș dori să subliniez faptul că este necesar să continuăm demersurile efectuate în vederea consolidării egalității de gen și a prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Parlamentul trebuie să abordeze cu seriozitate și responsabilitate îmbunătățirea legislației în domeniu și mai mult schimbarea atitudinilor și comportamentelor, a structurilor sociale, în așa fel încât societatea să ofere femeilor dreptul de a-și dezvolta, conform voinței proprii, personalitatea și să se implice activ în toate domeniile vieții.

Ștefan Mușoiu - declarație politică Avem 502,5 milioane de euro pentru investiții în educație;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Avem 502,5 milioane de euro pentru investiții în educație"

Domeniul educației și cercetării au fost neglijate de majoritatea Guvernelor care s-au succedat până acum la Palatul Victoria.

Cabinetul Grindeanu desființează această practică deloc benefică pentru că a adoptat cu succes condițiile de implementare a proiectelor europene finanțate prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Norvegian. Astfel, țara noastră va beneficia de investiții importante în următorii patru ani.

Mai concret, vom avea la dispoziție 502,5 milioane de euro pentru investiții în educație, în special în inovare, cercetare și competitivitate, dar și pentru incluziune socială și combaterea sărăciei, mediu, justiție și afaceri interne. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene va gestiona toate programele pentru finanțarea obiectivelor din toate aceste domenii, astfel încât să nu mai apară blocaje birocratice din cauza procedurilor interne de care se mai împiedică, uneori, fiecare instituție publică.

Și veștile bune nu se opresc aici. România a primit cu 899% mai multe fonduri de la Comisia Europeană, față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv în primul trimestru din 2017. Concomitent, a crescut și gradul de ocupare a populației, prin crearea a 62.000 de noi locuri de muncă, în primele două luni din 2017.

Așadar, încă o dată, noi, cei de la PSD, confirmăm că ne ținem de cuvânt! Am promis că vom debloca fondurile europene și vom crește absorbția acestora și ne-am respectat promisiunea luată în fața tuturor românilor. De altfel, am anunțat încă din campania electorală că vom crea noi locuri de muncă și ne-am îndeplinit și această promisiune.

Cel mai important lucru este că, prin investițiile care se vor realiza în învățământ, vom susține dezvoltarea tinerilor cercetători și astfel vom aduce plus valoare în economia românească.

Mihăiță Găină - declarație politică cu titlul Restricțiile introduse de Elveția nedreptățesc România;

Domnul Mihăiță Găină:

"Restricțiile introduse de Elveția nedreptățesc România"

Țin să-mi exprim regretul față de decizia Guvernului federal elvețian de a reactiva o clauză prevăzută în Acordul cu Uniunea Europeană, care introduce în mod temporar restricții pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari. În opinia mea, este o decizie regretabilă, având în vedere faptul că românii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline, în ceea ce privește munca și libera circulație.

De asemenea, numărul concetățenilor noștri care lucrează cu permise valide de muncă în Elveția este relativ mic. Mai mult decât atât, comunitatea românească din Elveția este formată din oameni muncitori și cinstiți, cu un nivel înalt de pregătire profesională.

Sper ca această măsură adoptată, care vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere cu durată între 1 și 5 ani, dar nu restricționează eliberarea de permise cu o durată de ședere de sub un an și nici nu afectează persoanele care deja muncesc cu acte valabile în Elveția, să fie una temporară și să se rezume doar la un an. Vă reamintesc că, deși nu este membră a Uniunii Europene, Elveția face parte din Zona Economică Europeană și din Spațiul European de liberă circulație Schengen, fiind un partener important al României în spațiul euroatlantic.

De asemenea, îmi exprim speranța ca Elveția va avea în vedere, în continuare, respectarea prevederilor esențiale ale Acordului pentru Libera Circulație a Persoanelor, în privința liberei circulații a forței de muncă din România, și că nu se va mai pune vreodată problema activării unei astfel de clauze restrictive.

Constantin Șovăială - declarație politică: Absorbția de fonduri europene trebuie accelerată!;

Domnul Constantin Șovăială:

"Absorbția de fonduri europene trebuie accelerată!"

O prioritate a Guvernului PSD-ALDE în anul 2017 ar trebui să fie atragerea de fonduri europene. Dacă vom mai întârzia mult, ne vom trezi că avem de plătit o factură consistentă Comisiei Europene, pentru că nu ne asumăm angajamentele.

Suntem deja la jumătatea tronsonului financiar 2014-2020 și România are zero absorbție la fondurile europene. Pentru acest cadru financiar, 2014-2020, fondurile alocate României însumează 23 de miliarde de euro. Chiar ne dorim să pierdem această sumă din cauza că unii nu își iau în serios sarcinile? Nu avem nevoie de investiții în această țară? Dezvoltarea României și a economiei depind și de aceste resurse financiare si nu ar trebui să fim indiferenți.

Pentru a avea succes în atragerea de fonduri europene, avem nevoie de o reducere a birocrației în România. Din păcate, din ce în ce mai mulți tineri au renunțat să mai acceseze fonduri europene, tocmai din cauza birocrației. Această problemă necesită rezolvare și implicare din partea Guvernului PSD-ALDE. Suntem la jumătatea tronsonului financiar și cele 23 de miliarde de euro ar fi putut fi deja accesate, însă avem zero absorbție la Fondul Regional și la Fondul de Coeziune.

Guvernul PSD-ALDE trebuie să găsească soluții pentru a accelera absorbția de fonduri europene! Avem nevoie de mai multe fapte și de mai puține vorbe!

Dumitru Mihalescul - declarație politică intitulată De la promisiunea PSD a prevenției în afaceri, la realitatea crudă a normei de amenzi din ANAF!;

Domnul Dumitru Mihalescul:

"De la promisiunea PSD a prevenției în afaceri, la realitatea crudă a normei de amenzi din ANAF!"

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că Guvernul Dragnea-Grindeanu a eșuat lamentabil în a crește valoarea încasărilor la bugetul de stat, în prima parte a anului 2017. Românii trebuie să știe că toate promisiunile înșirate în campania electorală, de-a lungul și de-a latul țării, au început să se dezumfle, una câte una, deoarece realitatea economică spune cu subiect și predicat că nu sunt bani suficienți la buget nici măcar pentru menținerea statului pe linia de plutire.

De asemenea, oamenii trebuie să știe că Guvernul Dragnea-Grindeanu a continuat minciuna începută în campania electorală și în anul 2017, când, cu prilejul adoptării Legii Bugetului de stat, a crezut că sfidează legile generale ale economiei, dar și bunul simț, și a persistat în minciună, spunând că Guvernul va realiza încasări mai mari, cu peste 35 de miliarde de lei, adică mai mari cu peste 15% față de anul trecut. Astăzi, la jumătatea lunii mai, nici ministrul finanțelor publice și nici șeful ANAF nu mai pot ascunde faptul că încasările slabe din primele trei luni ale anului continuă și în următoarele luni, aprilie și mai, cu aceeași tendință de nerealizare a obiectivelor pentru anul 2017, diferența dintre calculul de acasă și cel din târg fiind de aproximativ două miliarde de lei lunar cu minus, adică de peste 24 de miliarde de lei pe întreg anul.

Am avertizat încă de la începutul acestui an asupra faptului că atunci când Guvernul va intra în disperare, pentru că fondurile atrase pe cale fiscală și nefiscală nu ajung la înălțimea obiectivelor, singura soluție pe care o va avea Guvernul Grindeanu va fi să ordone structurilor de administrare fiscală să aducă bani la buget, cu orice preț. Bănuiți de unde? De la agenții economici de bună-credință, de la cei care asigură peste 3 milioane și jumătate de locuri de muncă în economie, de la cei care plătesc lunar peste 3 milioane și jumătate de salarii, pentru cei care stau încolonați umil ca să-și plătească obligațiile fiscale lună de lună.

Din păcate, Guvernul Dragnea-Grindeanu nu a mișcat un deget ca să atragă, de la Uniunea Europeană, cei peste 21 de miliarde de lei gratuiți, care ar fi alimentat economia, ar fi dat de muncă românilor și agenților economici, ar fi contribuit la modernizarea țării și ar fi astupat și găurile dintr-un buget peticit în grabă.

Din păcate, în problema atragerii fondurilor europene, Guvernul PSD-ALDE și-a arătat adevărata incompetență. Nu o spun eu, ci chiar un lider marcant al PSD, doamna comisar european Corina Crețu, care declară că Guvernul Grindeanu este Guvernul zero, un zero fără egal în Uniune!

Cred și sper că ați văzut și dumneavoastră documentele care au circulat în presă, scăpate către jurnaliști de inspectori fiscali de bună-credință, care nu vor să fie părtași la acțiunea disperată a Guvernului Grindeanu, acțiune care ar putea purta cu succes numele "Operațiunea «Jupuiți-i pe toți antreprenorii, până la ultimul bănuț»". Înțeleg că domnul Grindeanu se face că nu pricepe și neagă faptul că dumnealui este cel care presează ANAF să scoată bani din piatră seacă, iar Liviu Dragnea, netalentat din fire, joacă rolul polițistului cel bun. Ambii ar trebui să știe că agenților economici din România nu trebuie să le confirme sau să le infirme niciun politician că prigoana agenților economici este în desfășurare. O simt pe propria piele, încă de la începutul anului!

Este trist faptul că, anul trecut, o mare parte dintre agenții economici au fost păcăliți de PSD cu promovarea unei legi, așa-numita "Lege a prevenției în afaceri", care va înlătura abuzurile autorităților statului, mai ales în cadrul acțiunilor de control. Era ușor de anticipat că orice promisiune a PSD pentru mediul de afaceri se transformă, mai devreme sau mai târziu, din miere în fiere, fie în impozite mai multe sau mai mari, fie în abuzuri și controale nejustificate, culmea, tocmai asupra agenților economici de bună-credință!

A auzit cumva, vreunul dintre dumneavoastră, ca acest Guvern să aibă o minimă preocupare în legătură cu marea evaziune fiscală? Evident, nu! Marea evaziune lucrează liniștită în continuare, profită bine și îngenunchează prin concurență neloială orice urmă de inițiativă privată onestă. Dar acest lucru nu se află între prioritățile Cabinetului Dragnea-Grindeanu!

De zeci de ani funcționează un principiu fiscal simplu: ca să poți lua mai mulți bani, prin impozite, de la agenții economici, aceștia ar trebui să fie puternici, să fie prosperi, să aibă comenzi, să aibă proiecte finanțate, să aibă capacitatea de a-și plăti taxele și impozitele. Or, când agentul economic abia subzistă, când abia plătește salariile și cheltuielile curente, ce impozite poate lua statul de la el?

Orice abuz al autorităților disperate de obiectivele încasărilor bugetare duce cu siguranță la insolvență sau chiar faliment. Mai mult, așa cum a finanțat Guvernul Dragnea-Grindeanu investițiile publice în prima parte a anului, intrarea în panta recesionistă a economiei nu este prea îndepărtată. Nu trebuie să fii profet ca să anticipezi aceste lucruri! Ne-a arătat acest lucru istoria recentă a economiilor, care nu au înțeles că fără un sector privat puternic, competitiv, economia bazată pe consum se stinge înainte să se aprindă.

Sorin-Ioan Bumb - declarație politică intitulată Va avea România o creștere economică inteligentă, așa cum ați promis în Programul de guvernare?;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"Va avea România o creștere economică inteligentă, așa cum ați promis în programul de guvernare?"

Creșterea economică rămâne un subiect pe care acest Guvern continuă să-l ignore. Numărul șomerilor nu este în scădere, taxele și impozitele continuă să golească buzunarul românului, investițiile scad, numărul firmelor care au intrat în insolvență crește vertiginos, infrastructura rămâne tot pe hârtie, absorbția fondurilor europene este zero la Fondul Regional și Fondul de Coeziune, din cele 23 de miliarde de euro care ar putea fi accesate și lista poate continua.

Strategia acestui Guvern pentru reforme și o viață mai bună a cetățenilor nu există sau, dacă există, este destul de șubredă. Continuați să sacrificați economia, sănătatea, educația, investițiile și locurile de muncă, iar modernizarea țării nu se bazează doar pe creșterea salariului minim, pe majorarea salariilor bugetarilor, pe creșterea pensiilor, a burselor studenților etc., pe măsuri care doar să îi amăgească pe români, pe termen mediu.

Cea mai performantă armă pe care PSD-ul o are în dotare a rămas tot cea a pomenilor electorale, pomeni cu care acest Guvern ne-a obișnuit în ultimii ani, iar în disperarea că nu faceți față tuturor promisiunilor din campania electorală, primul lucru a fost să dați vina pe gaura de un miliard de euro lăsată de Guvernul Cioloș, gaură care nu a fost găsită nici de comisia parlamentară de anchetă pe care ați înființat-o.

Suntem curioși să aflăm, probabil în patru ani de guvernare, care va fi noul model de politică industrială, care să genereze creșterea economică a României, dar, nu în ultimul rând, să aflăm ce înseamnă acel impozit pe gospodărie, pe care doriți să îl introduceți curând.

Politicile care încurajează consumul trebuie înlocuite urgent de politici care să susțină investițiile, creșterea colectării de taxe la bugetul de stat și cheltuirea eficientă și moderată a acestora, dar sunt sfaturi inutile pentru un Guvern competent, care a promis numai lapte și miere.

Marius Bodea - declarație politică cu titlul Guvernanții condamnă ieșenii la îmbolnăvire, prin nealocarea de fonduri pentru finalizarea variantei ocolitoare a municipiului;

Domnul Marius Bodea:

"Guvernanții condamnă ieșenii la îmbolnăvire, prin nealocarea de fonduri pentru finalizarea variantei ocolitoare a municipiului"

Iașiul este cel mai poluat oraș, după București. 70% din totalul emisiilor de pulberi în suspensie, PM10, principalul factor poluant, din municipiul Iași, este din cauza traficului rutier, în lipsa șoselei ocolitoare, de centură, care să preia traficul greu din oraș.

Până la data de 27 februarie 2017, la nivelul municipiului Iași, în stațiile de automatizare a calității aerului au fost înregistrate un număr de 63 de depășiri la indicatorul PM10, deși limita maximă anuală ar trebui să fie de 33 de depășiri.

Din păcate pentru ieșeni, nici anul acesta nu vor mai fi continuate lucrările la șoseaua ocolitoare. Deși în proiectul de buget era prevăzută o sumă de 152.000 de lei pentru această investiție, din răspunsurile oficiale primite de la Ministerul Transportului reiese clar că nu vor exista alocări de fonduri în acest an, toate acestea în condițiile în care județul Iași a contribuit în 2016 la bugetul de stat cu o sumă în valoare de aproximativ 900.000 de lei, primind înapoi 520.000 de lei. Acest lucru înseamnă că aproximativ 380.000 de lei au fost repartizați către proiectele de investiții din Teleorman, Timiș sau Constanța.

Practic, prin ignorarea acestui proiect esențial pentru Iași, guvernanții pun în pericol sănătatea ieșenilor, care respiră zilnic un aer poluat.

Specialiștii în sănătate spun că expunerea pe termen lung la o concentrație atât de intensă de pulberi în suspensie poate cauza cancer și moarte prematură. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți.

Mai mult, nici primăria nu întreprinde eforturi pentru rezolvarea acestei probleme. Din contră, calitatea proastă a aerului din oraș este acutizată de activitatea și mijloacele tehnologice rudimentare ale SC Salubris SA, SC Citadin SA, SC CTP SA, companii aflate în subordinea primăriei.

În anul 2016, a fost aplicat un număr total de 26 amenzi, în cuantum de 242.649 lei acestor societăți, pentru că nu au respectat normele de mediu.

Fac un apel la Guvernul României să înțeleagă că este o obligație morală să demareze această investiție, pentru că vorbim de sănătatea publică la nivelul unui oraș de dimensiunea Iașiului!

Simona Bucura-Oprescu - declarație politică cu titlul Rezultatul alegerilor din Franța - o veste bună pentru România!.

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

"Rezultatul alegerilor din Franța - o veste bună pentru România!"

Emmanuel Macron a fost învestit oficial președinte al Franței, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee, duminică, 14 mai, devenind astfel cel de-al 25-lea președinte al Republicii Franceze, la vârsta de 39 de ani, și cel mai tânăr șef de stat de la Napoleon încoace.

Săptămâna aceasta a fost desemnat și Guvernul francez, condus de premierul Eduard Philippe. În această perioadă, întreaga lume a fost cu ochii pe alegerile prezidențiale din Franța, pe rezultatul alegerilor, pe învestirea noului președinte, pe învestirea noului Guvern.

Legăturile dintre România și Franța au o semnificație istorică, culturală și economică aparte, regăsindu-se în rădăcina latină, în dimensiunea francofilă a românilor, în parteneriatul politic, cultural și economic constant.

Victoria lui Emmanuel Macron este importantă pentru Europa, Franța, România. Deschiderea și capacitatea de a construi ale președintelui Emmanuel Macron, un președinte proeuropean, sunt mărturie pentru continuarea relației privilegiate dintre România și Franța, punerea în practică a foii de parcurs, susținere și prietenie reciprocă.

Felicitări domnule președinte Emmanuel Macron, felicitări domnule premier Eduard Philippe, felicitări noului Guvern francez!

Vive la France!

   

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 27 octombrie 2021, 1:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro