Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 16-05-2017

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.3 Nicolae Georgescu - declarație politică intitulată "Yildiz Entegre. O investiție turcă pentru România";

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Vă rog, vă rog, mai încet.

Domnul Georgescu e în sală? Georgescu, am zis. Sau e greșeală aici... Nicolae Georgescu. Dumneavoastră sunteți.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Georgescu:

Stimate domnule președinte,

Stimate doamne și stimați domni,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi voi prezenta o declarație politică intitulată "Yildiz Entegre. O investiție turcă pentru România".

Stimați colegi,

Astăzi vreau să vă vorbesc despre proiecte. Proiecte care se nasc în România și care nu rămân doar la stadiul de hârtie, ci se materializează.

Știu că, în general, percepția în ceea ce privește activitatea economică și investițiile nu este una prea colorată. În România, sunt mulți cei care se tem să-și deschidă o afacere, asta din cauza piedicilor cu care se întâlnesc. Și aici mă refer la legislație, la timpul pe care sunt nevoiți să-l aștepte, la multitudinea de avize ce trebuie obținute, în cazul în care vrei ca totul să fie în regulă. Pentru că, trebuie să recunoaștem, sistemul nostru actual nu este tocmai unul care să atragă.

Și totuși există oameni care investesc. Iar unul din exemple vi-l voi prezenta chiar astăzi. Este vorba de un proiect ce a prins deja contur și care urmează să schimbe viețile a câtorva sute de oameni, și anume, prin faptul că acești oameni vor obține un loc de muncă.

Conform ultimelor date înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în țara noastră exista, în luna martie, o rată a șomajului de 4,55%.

Dar acum vreau să mă raportez la un județ anume: județul Argeș. În județul Argeș, în jur de 11.000 de persoane nu au unde munci în prezent. Dar, în următoarele luni, numărul lor va scădea sigur, și asta pentru că o renumită companie s-a gândit să deschidă o întreprindere ce, cu siguranță, va fi un model de succes. Este vorba de Yildiz Entegre, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața producătorilor plăcilor de lemn, ce vine tocmai din Turcia. La finalul acestui an, va pune deja în funcțiune o fabrică de prelucrare a lemnului. Situată în comuna Oarja, județul Argeș, compania va avea peste 450 de angajați, investiția totală ridicându-se la 150 de milioane de euro. Fabrica se va axa pe producția unui lemn de o calitate superioară, iar produsele vor fi livrate atât pe piața internă, cât și la export.

Aș putea spune că reprezintă una dintre cele mai mari investiții locale pornite de la zero. Iar investitorul turc regretă că nu a venit mai devreme să facă business în România și spune că a ales această regiune pentru că are o geografie frumoasă și oameni pe măsură. Vă spun asta pentru că sunt lucruri pe care le auzim tot mai rar de la cei care pornesc afaceri aici, în România.

Nu doar de la el am auzit lucruri bune. Vreau să vă reamintesc faptul că ambasadorul Turciei în România a afirmat că statul nostru este un partener comercial...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Georgescu:

... credibil, un stat cu care dorește să intensifice legăturile comerciale. Ceea ce înseamnă că suntem pe drumul cel bun.

Cu respect, Nicolae Georgescu, deputat al PSD, Argeș.