Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 16-05-2017

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.5 Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată "De ziua lor, a medicilor de familie, sărbătoriți-i cum se cuvine!";

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Doamna Ioniță?

Video in format Flash/IOS

Doamna Antoneta Ioniță:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "De ziua lor, a medicilor de familie, sărbătoriți-i cum se cuvine!".

În data de 19 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului de Familie. Această decizie a fost luată în 2010, cu ocazia Conferinței Internaționale de la Cancun, și s-a dorit prin aceasta promovarea medicinei de familie, ca specialitate, și totodată crearea unei relații de solidaritate între toți medicii de familie din lume.

Sunt țări în care guvernele sunt conștiente de valoarea acestei specialități medicale, țări care alocă suficiente fonduri medicilor de familie. Spre deosebire însă de colegii noștri din alte țări, medicul de familie român continuă să fie batjocorit de statul român și este omis de la măsurile de îmbunătățire a finanțării. Personalul din asistența medicală primară nu a beneficiat de majorările salariale ale personalului medical bugetar, alocate în ultimii 2 ani. Deși în acest an finanțarea asistenței medicale primare a crescut cu 8% față de anul trecut, această creștere acoperă strict cheltuielile de funcționare, ținând cont de costurile crescute ale utilităților.

Astfel, această specialitate a ajuns să nu mai fie atât de atractivă în rândul studenților la medicină, iar percepția este că medicina de familie este o profesie nesustenabilă și neatractivă. Dovada o constituie media de vârstă a medicilor de familie, cuprinsă între 50 și 55 de ani. Se va ajunge astfel, ca peste 10-15 ani, această specialitate să dispară. Oricum, în acest moment există discrepanțe majore între mediul urban și cel rural, pentru că medicina de familie nu a fost susținută pentru a se dezvolta corespunzător.

Mă număr printre cei 11.000 de medici de familie români și vă pot spune că dacă ar trebui să o iau de la capăt, tot această specialitate, medicina de familie, aș alege-o. Este o meserie frumoasă, în care respectul se câștigă cu multă muncă și profesionalism, practicată cu dăruire de oameni frumoși la suflet, din pasiune pentru om.

De ziua medicilor de familie, le doresc, cu această ocazie, colegilor mei, un călduros "La mulți ani!", să nu-și piardă speranța în mai bine, să fie uniți și călăuziți de idei constructive.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.