Plen
Ședința Camerei Deputaților din 7 iunie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.96/14-06-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 07-06-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 7 iunie 2017

3. Supunerea la votul final:
  3.4 Proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (PL-x 209/2017); (adoptat)
 
consultă fișa PL nr. 209/2017

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Următoarea.

4. Îl invit pe domnul președinte Solomon să facă o precizare. Este vorba de Proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Două corelări legislative.

Vă rog, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

În urma adoptării amendamentului domnului Seidler, la art. 321 din amendament se completează: "Toate autoritățile și instituțiile publice enumerate la art. 2 alin. (1) și (3)". Și textul curge - pentru stenogramă.

În urma renumerotării, art. 321 din amendament devine art. 33 din lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Era cu renumerotările de tehnică legislativă.

Deci, cu observațiile pe care le-a prezentat domnul președinte Solomon, stimați colegi, supun votului dumneavoastră Proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS

188 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă, 47 de abțineri, 4 colegi care nu și-au exprimat votul. Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit... a fost adoptată. (Aplauze.)

Explicarea votului.

Grupul PNL, domnișoara Mara Calista.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Mara-Daniela Calista:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Votul PNL, pe Legea unitară a salarizării, ca să mă exprim corect, și nu mai este "salarizării unitare", trebuie privit plecând de la două principii foarte importante.

În primul rând, trebuie înțeles că Partidul Național Liberal își dorește o lege a salarizării. Am spus lucrul acesta încă din campanie, o menținem și acum.

Ceea ce s-a făcut în acest proiect, și credeți-mă că după o săptămână de stat în comisii și dezbateri, am văzut că acest proiect susținut de doamna ministru sau doamna deputat, îmi cer scuze, Olguța Vasilescu, semnat în alb de majoritatea parlamentarilor PSD și ALDE, nu face decât să încalce niște principii foarte importante, pe care dumneavoastră le-ați susținut în Programul de Guvernare: niciun salariu scăzut și o lege echitabilă.

Din păcate, niciunul din cele două nu este respectat. Avem azi la vot o lege care - a spus un coleg și aș vrea să-l citez - a fost scrisă pe genunchi. A fost scrisă pentru că ați promis că livrați ceva și a trebuit livrat în cel mai scurt timp. Sunt domenii cum e educația, cum e sănătatea, cum e apărarea, sunt domenii pentru care ați înșiruit niște cifre pe o hârtie.

Stimați colegi, consider că votul de azi, pe care tocmai l-ați exercitat, înseamnă un compromis politico-financiar, dacă vreți. Înseamnă un compromis pe niște promisiuni pe care ați promis că le veți face, dar vă aflați în imposibilitatea de a le face mai departe.

Ați crezut că o să mulțumiți multă lume. Vă spun că ați dezamăgit. Și ați dezamăgit mult. Criterii cum sunt dezbaterea, consultarea, transparența, ascultarea partenerilor de dialog - fie că sunt din opoziție, fie că sunt reprezentanți ai sindicatelor - au reprezentat pentru dumneavoastră strict o chestiune procedurală.

Spuneați, domnule președinte, "haosul, bunul-plac și discriminarea" nu se mai regăsesc în această lege. Din păcate, domină în fiecare pagină.

Mai spuneați, de asemenea, "muncă egală pentru plată egală". Nu se regăsește acest principiu.

Mai spuneați că cei cu funcții de conducere au salarii mai mari decât cei din subordine. Greșit, nu este complet adevărat.

Or, în momentul de față, v-aș propune un exercițiu de sinceritate. Știți foarte bine - și au spus și colegii mei - PNL a chemat în Parlament ministrul finanțelor, și chiar pe prim-ministrul României.

Am întrebat-o și pe doamna ministru - e în spatele dumneavoastră, vă poate răspunde - ce se întâmplă cu acel proiect pe care îl aveți acum în desfășurare la Ministerul Finanțelor, în ceea ce privește trecerea contribuțiilor dinspre angajator către angajat? Le veți putea spune oamenilor de la această tribună că de fapt salariile lor vor crește în valoare brută, dar net vor avea cel puțin aceleași salarii ca acum, sau chiar mai mici? Le veți putea spune oamenilor de ce proiectul dumneavoastră, al PSD-ului, se întinde pe o perioadă peste mandatul dumneavoastră de guvernare?

Vin alegerile parțiale. Am înțeles că aveți o poliță de plătit. Va trece legea, și a trecut, ați văzut, aveți majoritate, și ați avut-o întotdeauna.

Problema este ce se întâmplă de la punerea în aplicare a acestei legi. Pentru că din acest moment, stimați colegi, veți avea într-adevăr o problemă.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Grupul PMP, domnul Constantin Codreanu.

Un singur vorbitor, de grup parlamentar.

Domnule Codreanu, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Partidul Mișcarea Populară s-a abținut, în cazul acestei legi, pentru că este evident, nu ne putem opune majorărilor salariale de care este nevoie atunci când vorbim despre educație și sănătate.

În același timp, regretăm faptul că aceste majorări nu intră în vigoare de luna viitoare, și cu siguranță ar fi fost mult mai util acel troc, de care a vorbit și colegul meu mai devreme, să le majorăm medicilor și profesorilor salariile și să lăsăm demnitarii ulterior.

În același timp, marele regret al nostru, ca partid cu respect pentru tot ceea ce înseamnă valori creștin-democrate, este faptul că avem o categorie profesională care este defavorizată de această nouă lege. Este vorba despre clericii Bisericii Ortodoxe Române.

Sunt 4 aspecte. (Rumoare.) O să vă rog să aveți răbdarea să vi le amintesc aici.

În primul rând, este vorba de faptul că noua lege stabilește că numărul posturilor clericale cu studii medii este de 4.281. Asta în condițiile în care, potrivit statisticilor Bisericii Ortodoxe Române, la 31 decembrie 2016 erau doar 1.788 de clerici cu studii medii. Ce înseamnă asta? Faptul că 2.493 de preoți cu studii superioare vor beneficia doar de o contribuție pentru studii medii, care nu reflectă pregătirea acestora.

Al doilea aspect. Noua lege prevede o diminuare a sprijinului la salarizare pentru personalul neclerical. (Vociferări.) Potrivit legii vechi, oamenii respectivi primeau 1.450 de lei. Noua lege reduce salariile acestora la 1.050 de lei.

Al treilea aspect negativ este faptul că indemnizația pentru ierarhi va fi diminuată de la 100% la 65% din indemnizațiile stabilite potrivit legii pentru funcțiile de demnitate publică, conform asimilărilor.

Și ultimul aspect, și unul foarte important, este faptul că noua lege diminuează sprijinul pentru așezămintele religioase românești din afara granițelor țării. Dacă în prezent acest sprijin este în valoare de 208.000 de euro - era, până astăzi -, după legea votată astăzi, acesta va fi diminuat la 200.000 de euro. Asta, în condițiile în care numărul așezămintelor românești în afara granițelor țării a crescut și suma minimă care ar trebui aplicată pentru a acoperi necesitățile în acest sens ar fi de cel puțin 235.000 de euro.

În concluzie, regretăm faptul că activitatea Bisericii Ortodoxe Române, o componentă esențială a noastră, ca societate și ca stat, va fi afectată de noua lege.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Grupul USR, domnul Cristian Seidler.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

E nevoie de o lege a salarizării personalului din domeniul public. Am reușit să peticim un proiect care promite multe, doar că pe modelul "surprize, surprize", din cauza impozitării anunțate, diferite, anul viitor, nu știm cum se va termina acest spectacol. Sperăm că nu cu prea multe lacrimi.

Doamnei ministru, chiar dacă nu m-a nominalizat, îi voi răspunde. Așa cum Parlamentul a terminat acest proiect de lege început de dânsa, și Adrian Prisnel va termina proiectele începute de dânsa, la Craiova.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții?

Domnule președinte Dragnea, vă rog, Grupul PSD.

(Domnul deputat Corneliu Olar solicită cuvântul, pe procedură.)

Procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Olar:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Știți cum zic eu: că am tăt tălăngănit și am tăt dezbătut această lege? Cum a făcut Dracul cu mâța - larmă multă, lână puțină!

Nu uitați, stimați colegi, și lupul mănâncă oi numărate.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Care e procedura?

Domnule președinte Dragnea, vă rog. (Rumoare.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor deputaților care astăzi au votat această lege. Vă mulțumesc mult.

Este o lege care va face istorie. Este un act istoric votul de astăzi.

Am ascultat cu atenție - nu numai astăzi, ci în toată perioada trecută - toată campania mincinoasă, care a intenționat și continuă să intenționeze, să denatureze de fapt și sensul legii, și conținutul legii.

Este pentru prima dată când o lege care mărește veniturile românilor este prezentată ca și cum asta este un lucru rău și că de fapt salariile cresc, dar de fapt scad.

Sigur că este foarte greu, aritmetic, să explici asta, dar dacă ai foarte mult tupeu, poți s-o faci.

Încet, încet, în perioada următoare, fiecare salariat din sectorul bugetar o să vadă exact cu cât îi crește salariul.

S-a spus, de asemenea, că nu știu ce lege viitoare, cu privire la schimbarea sistemului de impozitare, va face ca de fapt această creștere brută să fie o descreștere sau o creștere zero, net. Acestea sunt minciuni.

Am auzit mai devreme, iar, câteva afirmații, despre faptul că la clerici, la personalul neclerical, lucrurile nu sunt rezolvate. Îmi pare rău, cred că nu s-a uitat antevorbitorul meu, cu atenție, la forma finală a legii. Aceste lucruri sunt reglate. Sumele prevăzute pentru bisericile din afara țării au crescut. Și s-a pus și prevederea foarte clară că n-au voie să scadă.

Da, într-adevăr, este o problemă faptul că astăzi ministrul de finanțe n-a venit în Parlament, să susțină această lege, cu toate că avea timp. Am puterea politică să-mi asum acest lucru și să-mi cer scuze, ca președinte al PSD, că un membru al Guvernului, care trebuia să vină astăzi, n-a venit. Este o problemă pe care noi o vom regla în interior, în condițiile în care și liderul de grup și-a asumat faptul că va veni aici ministrul de finanțe, să susțină această lege. Era bine să vină și premierul, pentru că este o lege... poate cea mai importantă lege din acest an. (Vociferări.)

În ceea ce privește... (Vociferări.) în ceea ce privește faptul că în următoarea perioadă vor crește salariile pe mai mulți ani decât durează mandatul, până în 2020, este o lege care a fost gândită într-un mod echilibrat, pragmatic, dar și realist. A fost gândită așa, eșalonată pe ani, pentru a fi pusă în practică, nu pentru a fi a nu știu câta lege care se adoptă cu foarte multe trâmbițe, după care vine Guvernul și, cu o ordonanță, o abrogă.

Da, nu poate acest stat să susțină de mâine creșterea tuturor salariilor.

Și vreau să mai fac o precizare, extrem de importantă. Eu nu am uitat Programul de Guvernare, prezentat în campanie. Nu s-a spus niciodată, atunci, nici după alegeri, că de la 1 iulie vor fi mărite toate salariile, așa cum se încearcă să se spună de câteva zile. S-a spus foarte clar, da, este un decalaj la personalul sanitar și la medici - nu e 1 ianuarie, este 1 martie. Dar nu așa trebuie prezentată problema. La ceilalți, măririle finale vor fi în 2022. La medici, vor fi în 2018, la 1 martie. În schimb, vor beneficia, până la 1 martie, de alte venituri.

În final, stimați colegi, eu sper ca și președintele României să promulge această lege, pentru ca ceea ce e de intrat în vigoare de la 1 iulie să intre.

Și încă o dată vreau să vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră.

Mulțumesc mult. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule președinte.

Grupul ALDE, domnul Varujan Vosganian.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Vosganian:

Mulțumesc foarte mult.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi, aici, a fost confruntarea dintre o viziune și o lipsă de viziune... (Rumoare.)... care a încercat să găsească diverse argumente pentru a arăta că nu e de acord.

În primul rând, mă adresez colegilor de la PMP.

Stimați colegi, la o lege de o asemenea miză, abținerea nu este evitarea unei răspunderi. Abținerea este că nu ești de acord cu legea.

Să nu se întâmple cum s-a întâmplat la majorarea pensiilor, când Traian Băsescu s-a abținut, a trimis legea înapoi, a avut tot felul de... și după aceea, în 2009, cine se lăuda cu creșterea pensiilor? Exact Traian Băsescu.

De aceea, opinia mea este că aceia care s-au abținut astăzi intră în registrul celor care refuză acest act de modernizare a sistemului de salarizare.

Și ca să vă arăt că lipsa dumneavoastră de viziune este cât se poate de limpede, vă dau un argument.

Stimați colegi, hotărâți-vă. Ori salariile acestea cresc mai mult decât poate susține bugetul, ori nu cresc. (Aplauze.)

Păi, ați venit adineauri și ați spus că noi vrem, prin modificarea contribuțiilor, care trec de la angajator la angajat, de fapt, oamenii să ia mai puțin decât înainte. Păi, și atunci? De ce vă mai e teamă că bugetul nu va susține?

Cu alte cuvinte, dumneavoastră singuri vă contraziceți. Eu iau act de acest lucru. Contraziceți-vă mai departe, dar argumentul acesta, că salariile vor scădea, nu ține. (Vociferări.)

Și încă ceva. Una dintre virtuțile legii este că întinde o punte, o comunicare către Guvernul viitor. În ultimii 27 de ani, prea des am inventat roata. Prea des fiecare ministru sau fiecare prim-ministru care venea se lepăda de tot ce s-a întâmplat până atunci și o lua de la capăt.

Hai, cel puțin în temele importante, să convenim că e nevoie de o strategie pe termen lung.

Și închei cu următorul lucru. A spus cineva aici că este o lege a demnității naționale. Și poate că ați trecut asta în registrul cuvintelor mari.

Stimați colegi, și de la această tribună, mulți dintre noi au acuzat ideea Europei în mai multe viteze. Vreți să nu existe o Europă în mai multe viteze? România trebuie să fie în prima linie europeană. Și asta, în primul rând, după ce în 2013 am îndeplinit criteriile convergenței nominale, cu mari sacrificii din partea poporului român, trebuie să le îndeplinim pe cele ale convergenței reale - standardul de viață, paritatea puterii de cumpărare.

Dacă nu trecem, cu cel puțin peste 60%, paritatea puterii de cumpărare față de media europeană, noi nu putem clama că suntem în prima linie a Uniunii Europene și nu putem cere aderarea la Zona Euro.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un pas important în îndeplinirea convergenței reale. Sunt convins că sectorul privat, care este într-un proces amplu, la rândul său, de modernizare, și pe care noi îl sprijinim, va ține pasul cu această legislație.

Și am să închei cu următorul lucru: nu mai spuneți că profesorii și medicii sunt ignorați. Profesorii și medicii au avut tot timpul atenția noastră, încă de la începutul guvernării.

Așadar, Legea salarizării unitare este, în primul rând, destinată a da României locul drept pe care îl merită între țările Europei.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Mergem mai departe.

5. Propunerea legislativă pentru modificarea și comple...

(Domnul deputat Eugen Tomac solicită cuvântul, pe procedură.)

Da, domnule Tomac.

Video in format Flash/IOS

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte,

Domnul Vosganian a uitat că era ministrul finanțelor când a decis, în Guvern, că este de acord să se majoreze cu 50% salariile profesorilor. Au și votat pentru acest lucru...

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Vosganian (din sală):

Nu este adevărat! Senatul a votat împotrivă...

Video in format Flash/IOS

Domnul Eugen Tomac:

... și astăzi vine să ne dea lecții.

Știrea de astăzi este următoarea: nu că PMP-ul nu susține această lege... (Rumoare.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Care e procedura?

Video in format Flash/IOS

Domnul Eugen Tomac:

... ci că propriul dumneavoastră Guvern nu este de acord. (Rumoare.) Prim-ministrul și ministrul finanțelor n-au vrut să gireze această inițiativă. (Zgomote. Rumoare. Aplauze.)

Aceasta este știrea, stimați români - Guvernul Grindeanu nu susține ceea ce propune PSD-ul. Și asta este realitatea. (Vociferări. Rumoare. Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnule Varujan Vosganian, vă rog, drept la replică, vi s-a pronunțat numele.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi,

În Senat, unde eram eu membru, această lege a fost respinsă. În Camera Deputaților, din motive binecuvântate, bătând alegerile la ușă, s-a votat.

După numai un sfert de oră, la sediul Ministerului Finanțelor, am făcut o conferință de presă în care am arătat că ea este nedreaptă, că se referă doar la unele categorii, și bugetul pe 2009 nu poate susține.

I-am trimis lui Traian Băsescu două scrisori. Ele se găsesc pe site-ul meu - pot fi consultate - în care l-am prevenit să nu promulge legea. Știți ce a spus Traian Băsescu, șeful Partidului dumneavoastră? Că nu numai profesorii și medicii, dar și funcționarii publici, și polițiștii, toți trebuie să ia 50% în plus. Și a luat voturile, și, a doua zi după alegeri, a uitat.

Așadar, cred că sunt ultimul care să fie acuzat că am încercat să folosesc maniere populiste pentru a câștiga voturi.

Să nu fi fost în locul meu, când, în unele școli din județul unde am candidat, poza mea era pusă în chenar negru, că n-am vrut să majorez cu 50%, după ce dublasem salariile profesorilor.

Așa că, vă rog, domnule Tomac, vedeți în curtea dumneavoastră și lăsați lucrurile, pe stradă, să se desfășoare normal.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnule Dobre, vă rog, procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor Paul Dobre:

Din păcate, probabil că actualul ministru de finanțe, fiind un mai prost comunicator, nu va ieși peste un sfert de oră, ca și ministrul de finanțe din 2008. Dar domnul președinte Dragnea ne-a confirmat că el nu e de acord cu legea.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnul președinte Dragnea.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnule președinte de ședință,

Sincer, nu pot să vă spun pe ce procedură am cerut cuvântul. Ori pe procedură, ori pe drept la replică. Pentru că am văzut că nu mai contează ce scrie în Regulament.

Domnule Victor Paul Dobre, ne știm de foarte mulți ani. Eu am părul mai alb. Dumneavoastră încă nu-l aveți, nu știu de ce. (Vociferări.) Dar cum puteți să spuneți lucruri pe care eu nu le-am spus? Chiar dacă este din Galați, co-județean cu dumneavoastră, eu n-am spus că domnul Viorel Ștefan nu susține această lege.

Domnul Viorel Ștefan - nu pe persoană fizică, ca ministru de finanțe, un post care nu este obținut prin concurs și este desemnat și votat politic -, ca și premierul Grindeanu, de altfel, au spus, prin avizul favorabil dat de la Guvern, că susțin această lege. Ar fi și ilegal să nu susțină, pentru că este trecută în Programul de Guvernare, care este lege, pe care trebuie să o respecte.

Dacă dumneavoastră aveți alte informații, noi suntem pregătiți. Să le facă publice, respectivii să-și exprime public o altă poziție, adică de nesusținere a legii, și vom acționa politic. Dar, din ceea ce știm noi - și cred că știm bine - Guvernul, în ansamblul său, susține această lege. Pentru că există susținere financiară.

Dar faptul că astăzi ministrul de finanțe nu a fost prezent aici, punându-l pe liderul de grup într-o poziție incomodă, după ce și-a asumat și a promis, în Biroul permanent, că va fi prezent, acesta este un lucru care va trebui discutat, dar nu în Parlament, astăzi.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc. (Vociferări.)

Da.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor Paul Dobre:

Voi fi scurt, nu vă faceți griji. E vorba de un drept la replică, dat nu președintelui PSD, nu președintelui Camerei, ci domnului Liviu Dragnea, pe care îl cunosc de mai bine de 20 de ani și din aceste motive am spus ceea ce am spus, că îl cunosc foarte bine.

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 21 august 2018, 22:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro